Επαναστατικές αλλαγές θέλει να πραγματοποιήσει η FIFA σε ό,τι αφορά τις μεταγραφές, σε μια προσπάθεια να κρατηθούν ισορροπίες ανάμεσα σε μικρούς και μεγάλους.
Σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα της γαλλικής εφημερίδας «L’ Equipe», οι περισσότερες από τις αλλαγές που εξετάζονται από την Παγκόσμια Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου αναμένεται να συζητηθούν στις 28 Φεβρουαρίου.
Όπως αποκαλύπτει το ρεπορτάζ, υπάρχουν πέντε θέματα τα οποία αναμένεται να αλλάξουν, εφόσον υπάρξει συναίνεση.
Τέλος στη μεταγραφική περίοδο του Ιανουαρίου
Πρόθεση της FIFA είναι οι μεταγραφές να πραγματοποιούνται μια φορά το χρόνο, δηλαδή αμέσως μετά τη λήξη των πρωταθλημάτων, κατά τους θερινούς μήνες.
Ολοκλήρωση μεταγραφών πριν από τη σέντρα των πρωταθλημάτων
Ο ίδιος ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, Τζιάνι Ινφαντίνο, χαιρέτησε την απόφαση να ολοκληρώνονται οι μεταγραφές πριν από την έναρξη της Πρέμιερ Λιγκ, που θα έχει ισχύ από την προσεχή περίοδο. «Είναι απολύτως λογικό με την έναρξη κάθε σεζόν, οι προπονητές να γνωρίζουν ποιοι θα είναι οι ποδοσφαιριστές που θα έχουν στη διάθεσή τους» σχολίασε ο Ινφαντίνο και είναι πιθανό να αλλάξει ο σχετικός κανονισμός ακολουθώντας το παράδειγμα της Αγγλίας.
Περιορισμός των δανεισμών
Η FIFA εκτιμά ότι θα πρέπει να μπει ένα… φρένο στον αλόγιστο δανεισμό ποδοσφαιριστών από κάποιες ομάδες. Αναφέρεται χαρακτηριστικά το παράδειγμα της Ουντινέζε, που έχει 103 δανεικούς σε άλλες ομάδες σε διάφορα πρωταθλήματα! «Σίγουρα όλοι θέλουμε να παρακολουθούμε τους καλύτερους ποδοσφαιριστές, αλλά τώρα βλέπουμε αυτοί να συγκεντρώνονται σε λίγα πρωταθλήματα και σε λίγες ομάδες» ήταν τα λόγια του Ινφαντίνο επ’ αυτού.
Μισθολογικό όριο
Σχετίζεται με το Financial Fair Play, καθώς εκτιμάται ότι θα πρέπει να μπει ένα όριο στα συμβόλαια που μπορεί να προσφέρει κάθε σύλλογος, ανάλογα και με τα έσοδά του, σε μια προσπάθεια να υπάρχει ισορροπία ανάμεσα στις ομάδες.
Περιορισμός των ποσοστών σε ατζέντηδες και μεσάζοντες
Η FIFA δείχνει να προβληματίζεται για τα ολοένα και μεγαλύτερα ποσά που κερδίζουν οι μάνατζερς κατά την υπογραφή μιας μεταγραφικής συμφωνίας. Θεωρείται ότι θα πρέπει να μπουν πιο αυστηροί κανόνες, ώστε να αποφεύγεται επίσης η διαφθορά και η διακίνηση μαύρου χρήματος. Σημειώνεται ότι τον τελευταίο χρόνο διακινήθηκαν για μεταγραφές 5,1 δισεκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων 400 εκατομμύρια ευρώ κατέληξαν σε τραπεζικούς λογαριασμούς μεσαζόντων.