Το πειθαρχικό σώμα της UEFA επέβαλε τη μεγαλύτερη ποινή στην ιστορία του, αφού απέβαλε για 10 χρόνια από κάθε ευρωπαϊκή διεθνή διοργάνωση τη Σκεντερμπέου, για τη χειραγώγηση αποτελεσμάτων σε δεκάδες αγώνες από τον Νοέμβριο του 2010 μέχρι τον Απρίλιο του 2016.
Η πρωταθλήτρια Αλβανίας έξι σερί σεζόν από το 2010-2011 μέχρι το 2016 ήταν ύποπτη για στήσιμο 53 αγώνων, από φιλικά, παιχνίδια της αλβανικής Superliga μέχρι και σε δύο προκριματικούς του Champions League και άλλους τόσους του Europa League, αγώνες στους οποίους εστιάστηκε η έρευνα της ευρωπαϊκής συνομοσπονδίας.
Οι ασυνήθιστοι στοιχηματισμοί σε αυτούς τους 53 αγώνες ενεργοποίησαν τα ειδικά συστήματα ανίχνευσης απάτης, τα οποία ενημέρωσαν την UEFA to 2015. Η Επιτροπή Δεοντολογίας είχε τιμωρήσει με έναν χρόνο αποκλεισμό από την Ευρώπη τον αλβανικό σύλλογο για τη σεζόν 2016-2017, ποινή που διατηρήθηκε και στο CAS, ως “προσωρινό μέτρο” μέχρι το πειθαρχικό σώμα να “επιβάλει τις πραγματικές πειθαρχικές ποινές” μετά από το πέρας του δεύτερου σκέλους των ερευνών.
Η κατηγορία που απαγγέλθηκε στον αλβανικό σύλλογο αφορά “απόπειρες χειραγώγησης για την αποκόμιση στοιχηματικών κερδών από εγκληματικές πράξεις σε εντυπωσιακή παγκόσμια κλίμακα”. Τα κέρδη υπολογίζονται σε εκατομμύρια δολάρια και σύμφωνα με τη σχετική αναφορά “δεν υπήρχε σεβασμός για την ακεραιότητα του παιχνιδιού”.
“Είμαστε καθαροί σε αυτήν την ιστορία, ήταν μία αναπάντεχη απόφαση. Είμαστε πεπεισμένοι για την αθωότητά μας και ακόμα κι αν το CAS διατηρήσει την ποινή, θα προσφύγουμε στο Ομοσπονδιακό Δικαστήριο της Ελβετίας”, δήλωσε ο πρόεδρος και κάτοχος του 75% των μετοχών της ομάδας, Αρντιάν Τακάι.
Τον Φεβρουάριο, η UEFA γνωστοποίησε ότι οι επιθεωρητές της που συμμετείχαν στην έρευνα για την υπόθεση δέχθηκαν ανώνυμες απειλές θανάτου, οι οποίες πιθανόν αποσκοπούσαν στην τρομοκράτησή τους, ώστε να σταματήσουν τη διενέργεια των ερευνών.
Η Σκεντερμπέου αρνήθηκε κάθε ανάμιξη και μάλιστα στις 21 Φεβρουαρίου, χιλιάδες φίλαθλοι της ομάδας έκαναν ειρηνική πορεία σε κεντρικό δρόμο της Κορυτσάς, διαμαρτυρόμενοι για τη διαδικασία της UEFA εναντίον της ομάδας τους.
Ο σύλλογος έχει τη δυνατότητα να προσφύγει στο CAS, ωστόσο μέχρι τότε η ποινή αποτελεί τη μεγαλύτερη που έχει επιβληθεί στην ιστορία της UEFA, ξεπερνώντας και τα οκτώ έτη που είχαν επιβληθεί στην Πόμπεντα από την ΠΓΔΜ, για στήσιμο ενός αγώνα προκριματικών Champions League κόντρα σε αντίπαλο από την Αρμενία το 2004.