Μπορεί η μέρα γιορτής του συλλόγου να ορίζεται με βάση το άρθρο 16, παράγραφο β’ του καταστατικού του Ερασιτέχνη ΠΑΟΚ “η ημέρα της ιδρύσεως του, δηλαδή η 12η Απριλίου”, ωστόσο, σαν σήμερα, “γεννήθηκε” ο ΠΑΟΚ.
Αυτό, διότι η ιδέα της ίδρυση του Ομίλου τοποθετείται, πριν 90 χρόνια ακριβώς, στις 30 Μαρτίου 1926, στη λέσχη Κωνσταντινουπολιτών με την υπογραφή Πρωτοκόλλου ίδρυσης νέου αθλητικού συλλόγου από τους πρόσφυγες: Τρ. Τριανταφυλλίδη, Κ. Κοεμτζόπουλο, Κ. Κρητικό, Μ. Θεοδοσιάδη, Ιωακ. Ιωακειμόπουλος, Αρ. Δημητριάδη, Α. Αγγγελόπουλο και Μεν. Τσούλκα και την εκλογή ειδικής επιτροπής για την επεξεργασία του καταστατικού του νέου συλλόγου.
Η μέρα της πρώτης γενικής συνέλευσης, στην οποία υπογράφηκε το πρακτικό ίδρυσης του “Πανθεσσαλονίκειου Αθλητικού Ομίλου Κωνσταντινουπολιτών”, είναι η Δευτέρα 5 Απριλίου 1926. Οι άνθρωποι, που φέρουν την τιμή της ίδρυσης του συλλόγου είναι οι: Νικ. Χριστοδούλου, Μ. Βεντουρέλης, Κ. Πάγκαλος, Φ. Λιανόπουλος, Φ. Σπανούδης, Χρ. Παντερμαλής, Γ. Γεωργιάδης, Αλ. Αγγελόπουλος, Αρ. Δημητριάδης, Στ. Ομουρλόγλου, Θρασ. Τσουλκάς, Αχ. Βασιλειάδης, Σεβ. Διαμαντόπουλος, Φ.Σαμαντζόπουλος, Κ. Κρητικός, Τρ. Τριανταφυλλίδης, Αντ. Αντωνιάδης, Πολυκ. Προκοπίου, Παν. Παπαδόπουλος, Φιλ. Σωζόπουλος, Μεν. Τσουλκάς, Παν. Μαλέσκας, Ιωακ. Ιωακειμόπουλος, Ανδρ. Κωνσταντινίδης, Δ. Κοεμτζόπουλος, Μ. Θεοδοσιάδης, Κ. Κοεμτζόπουλος, Ι. Νομικός, Κ. Κωνσταντινίδης, Μ. Παπάζογλου, Σωτ. Γιοβάνογλου, Βασ. Καλαϊτζόγλου, Αρσ. Λεβονίδης και Ευρ. Νικολαίδης.
Στην ιδρυτική συνέλευση υιοθετήθηκε το νέο καταστατικό κι επιλέχθηκε ως σήμα το τετράφυλλο τριφύλλι μέσα σ’ ένα πέταλο, ενώ χρώματα της νέας ομάδας ορίστηκαν το μαύρο για να συμβολίζει το πένθος για τις χαμένες πατρίδες και το άσπρο για την ελπίδα και την αισιοδοξία. Τρία χρόνια αργότερα, βέβαια, μετά τη συγχώνευση με την ΑΕΚ, επιλέχτηκε ως έμβλημα ο δικέφαλος αετός για να συμβολίζει την προέλευση του συλλόγου και την επάνοδο της μνήμης στις ρίζες και την κληρονομιά των προσφύγων, διατηρήθηκε, ωστόσο, το ασπρόμαυρο ως το επίσημο χρώμα του συλλόγου.
Πρόεδρος ήταν ο δημοσιογράφος Τριαντάφυλλος Τριανταφυλλίδης, αντιπρόεδρος ο Παντελής Καλπακτσόγλου, γενικός γραμματέας ο Κωνσταντίνος Κρητικός, ειδικός γραμματέας ο Μενέλαος Τσούλκας, ταμίας ο Ιωακείμ Ιωακειμόπουλος, έφοροι οι Αλέξανδρος Αγγελόπουλος και Αριστοτέλης Δημητριάδης και μέλη οι Μιχάλης Θεοδοσιάδης, Κωνσταντίνος Κοεμτζόπουλος και Παναγιώτης Μαλέσκας.
Ο πρώτος ύμνος
Να σημειωθεί, ότι το 1927 ακούστηκε κι ο πρώτος ύμνος του ΠΑΟΚ: “Είμαστε εμείς της Πόλης τα παιδιά τα παινεμένα, που παίζουμε τη μπάλα ξακουσμένα, έχουμε περίσσια χάρη, που δεν την έχει ομάς καμία άλλη. Το σύστημά μας είναι πάσα-πάσα, στο τέλος της σεζόν θα κάνουμε την …κάσα, να δούμε πόσα γκολ μας έχουν δώσει, και πόσα εμείς τους έχουμε φουσκώσει. Τα έχουμε όλα, όλα, όλα, σκάρες, παπούτσια, παντελόνια, μαύρη φανέλα κι επιγονατίδες, για να τρελαίνονται οι …δεσποινίδες. Δεν φοβόμαστε κανέναν, Άρη ούτε Ηρακλή, γιατί έχουμε αρχηγό μας Βεντουρέλλη μερακλή”.
Η συγχώνευση με την ΑΕΚ
Πριν από 87 χρόνια ακριβώς έμελλε να πραγματοποιηθεί κι η πρώτη συγχώνευση ομάδων στα ελληνικά χρονικά και δεν είναι άλλη από αυτή ανάμεσα στον ΠΑΟΚ και την ΑΕΚ Θεσσαλονίκης κι η γέννηση του «ασπρόμαυρου» Δικέφαλου αετού.
Στην ουσία μιλάμε για την προσχώρηση της ΑΕΚ στον ΠΑΟΚ, η οποία είχε διαλύσει το ποδοσφαιρικό της τμήμα από το 1927 και διατηρούσε μόνο τα τμήματα του κλασικού αθλητισμού κι η οποία επικυρώθηκε από τα διοικητικά συμβούλια των δυο συλλόγων σε κοινή τους σύσκεψη, στις 20 Μαρτίου του 1929.
Έτσι, η προσπάθεια έξι μηνών να ενωθούν οι «δρόμοι» των δύο ομάδων, που είχαν προέλθει από την Λέσχη των Κωνσταντινουπολιτών, πραγματοποιήθηκε με απορρόφηση των εναπομείναντων τμημάτων από τον ΠΑΟΚ, αφού δεν υπήρξε απόφαση συγχώνευσης, ούτε διάλυσης του συλλόγου της ΑΕΚ Θεσσαλονίκης στο Πρωτοδικείο.
Ο ΠΑΟΚ διατήρησε, κανονικά, το όνομα και τα χρώματά του, παίρνοντας από την ΑΕΚ, μόνο, το σήμα της που ήταν ο δικέφαλος αετός. Ειδοποιός διαφορά τους ότι αυτός αναπαρίσταται, έκτοτε, με κλειστά τα φτερά του (σε αντίθεση με αυτόν της ΑΕΚ Αθηνών), για να υποδηλώνει τη θλίψη για τις χαμένες πατρίδες του Ελληνισμού.
Η νέα διοίκηση, πρώτος πρόεδρος της οποίας, μετά τη συγχώνευση, ήταν ο βουλευτής-δημοσιογράφος και μετέπειτα ιδρυτής της εφημερίδας «Ελληνικός Βορράς», Π. Λεβαντής, περιελάμβανε στη σύνθεσή της παράγοντες κι από τις δύο ομάδες.
Το όραμα του γηπέδου
Αυτό για το οποίο πάσχιζαν οι ιδρυτές, αλλά κι οι φίλοι της ομάδας ήταν η απόκτηση ενός γηπέδου, που θα στεγάζει τα όνειρα του προσφυγικού αυτού σωματίου. Το όραμά τους για τη δημιουργία έδρας πήρε σάρκα και οστά το 1928, έπειτα από πολλή προσπάθεια, και έτσι στις 12 Δεκεμβρίου 1930 εγκαινιάστηκε το γήπεδο του Συντριβανίου, η πρώτη έδρα του ΠΑΟΚ. Ακολούθησε φιλικό παιχνίδι με τον Άρη, που έληξε με νίκη 2-1 του γηπεδούχου.
Ο πρώτος επαγγελματίας ποδοσφαιριστής
Tο πρώτο επαγγελματικό συμβόλαιο, που αποτελεί κι ιστορικό ντοκουμέντο, υπογράφηκε από τον ΠΑΟΚ, στις 5 Σεπτεμβρίου 1928. Σύμφωνα με αυτό, ο ποδοσφαιριστής Ετιέν, ο οποίος είχε έρθει από τον «μητρικό» σύλλογο Πέρα Κλουμπ της Κωνσταντινούπολης, θα εισέπραττε μηνιαίως 4.000 δρχ. Το συμβόλαιο υπογράφηκε από τον πρόεδρο του συλλόγου και γιατρό κ. Μελετίου κι από το γενικό γραμματέα, κ. Σακελλαρόπουλο.
Οι “ασπρόμαυροι” τίτλοι
Ο ΠΑΟΚ έχει στην τροπαιοθήκη του έξι τίτλους: 4 κύπελλα και 2 πρωταθλήματα. Ο πρώτος τίτλος ήρθε στο σύλλογο το 1972 με την κατάκτηση του κυπέλλου και συνεχίστηκε το 1974 πάλι με τον ίδιο τίτλο. Το 1976 ο Δικέφαλος, για πρώτη φορά στην ιστορία του, κατέκτησε το πρωτάθλημα Ελλάδας, κάτι που έκανε, ξανά, το 1985. Δεκαέξι χρόνια μετά, και συγκεκριμένα το 2001 ο ΠΑΟΚ επιστρέφει στους τίτλους και κατακτά το τρίτο κύπελλο της ιστορίας του, ενώ δύο χρόνια μετά, το 2003, σηκώνει το κύπελλο Ελλάδας μέσα στο “σπίτι” του την Τούμπα, κόντρα στον Άρη.
Αυτός είναι ο ΠΑΟΚ
Ο Πανθεσσαλονίκειος Αθλητικός Όμιλος Κωνσταντινουπολιτών πέρασε πάρα πολλά στην 90χρονη ιστορία του, που συμπληρώνει, αισίως, φέτος. Έζησε πολλές χαρές, αλλά και ακόμη περισσότερες λύπες μα πάντα έμεινε όρθιος να ατενίζει το αύριο με πείσμα κι ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον. Αυτό, που οραματίστηκαν οι ιδρυτές του, ερχόμενοι κατατρεγμένοι πρόσφυγες από τις χαμένες πατρίδες. Μετά από πολύ αγώνα και προσπάθεια, όμως, κατάφεραν όχι μόνο να ενσωματωθούν στη «μάνα» Ελλάδα, αλλά και να ξεπεράσουν την τοπική καθεστηκυία τάξη και να γίνουν αυτοί οι κυρίαρχοι, αναγεννώμενοι από τις «στάχτες» τους. Γιατί αυτό ήταν ενσωματωμένο στα γονίδιά τους, γιατί αυτός είναι ο ΠΑΟΚ!