Το INPAOK, σας παρουσιάζει καθημερινά, έναν προς έναν, τους 18 τελικούς κυπέλλου που πήρε μέρος ο Δικέφαλος, μέχρι τη 12η Μαϊου, ημέρα του φετινού τελικού με την ΑΕΚ. Σήμερα, στον πρώτο τελικό που συμμετείχε ο ΠΑΟΚ στην ιστορία του, είναι η σειρά του 1939.
Η πρώτη φορά που ο ΠΑΟΚ έφτασε σε τελικό του Κυπέλλου Ελλάδος ήταν προπολεμικά, το 1939. Για τον Δικέφαλο, ήταν η 3η σεζόν που συμμετείχε στον θεσμό και έφτασε μια ανάσα πριν την κατάκτηση του τροπαίου, το οποίο τελικά κατέληξε στην ΑΕΚ (κέρδισε με 2-1).
Η ΠΟΡΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΕΛΙΚΟ
Την περίοδο 1931-32 ο ΠΑΟΚ είχε αποκλειστεί στα ημιτελικά από την ΑΕΚ, ενώ την επόμενη σεζόν (1932-33) έμεινε εκτός στους “16” από τον Ηρακλή στη Θεσσαλονίκη. Μετά, από το 1933 μέχρι το 1938 δεν έγιναν αγώνες για το κύπελλο και την περίοδο 1938-39 που επέστρεψε ο θεσμός, ο Δικέφαλος απέκλεισε πρώτα την Ελλάς Φλώρινας (6-1) και μετά άφησε εκτός τον Ηρακλή στα προημιτελικά (3-2), πριν αντιμετωπίσει τον Πρωταθλητή Πειραιά, Εθνικό για μια θέση στον τελικό.
Στις 14/5/1939 ο ΠΑΟΚ αντιμετώπισε τον Εθνικό σε μονό ημιτελικό που έγινε στη Θεσσαλονίκη και ήταν σαρωτικός καθώς κέρδισε με 4-0! Το ματς καθάρισε από το πρώτο ημίχρονο όπου ο Δικέφαλου προηγήθηκε με 3-0 με γκολ από τους Βασιλειάδη (13′) και Ιωαννίδη (26′, 36′). Ο Ιωαννίδης μάλιστα πέτυχε και 4ο τέρμα του ΠΑΟΚ, (στο 89’) και κάνοντας χατ τρικ διαμόρφωσε το τελικό 4-0 το οποίο χάρισε στον Δικέφαλο την πρώτη του συμμετοχή σε τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας.
Η ΑΕΚ ΠΡΟΚΡΙΘΗΚΕ ΣΤΑ ΧΑΡΤΙΑ!
Στον δεύτερο ημιτελικό, μεταξύ της ΑΕΚ και του Ολυμπιακού, υπήρξε διακοπή πριν το ημίχρονο διότι ο ποδοσφαιριστής του Ολυμπιακού, Ράγγος δεν δέχθηκε την απόφαση του διαιτητή για να αποχωρήσει από τον αγωνιστικό χώρο μετά το χτύπημα στον Μαρόπουλο της Ένωσης και έτσι η αναμέτρηση δεν συνεχίστηκε. Οι διαβουλεύσεις δεν κατέληξαν κάπου, δεν επαναλήφθηκε η αναμέτρηση και η ΑΕΚ πήρε το εισιτήριο για τον τελικό στα χαρτιά!
ΤΕΛΙΚΟΣ «ΚΛΑΣΙΚΑ» ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
Η ΑΕΚ ήταν η αντίπαλος του ΠΑΟΚ στον πρώτο τελικό Κυπέλλου για τους «ασπρόμαυρους», που έγινε την Κυριακή 28 Μαΐου του 1939 στην Αθήνα. Ο αγώνας φιλοξενήθηκε στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας παρουσία του πρώην Δημάρχου Αθηναίων και τότε υπουργού Διοικήσεως Πρωτευούσης, Κώστα Κοτζιά (που έκανε και την απονομή) και η Ένωση κέρδισε με 2-1 παρότι ο Δικέφαλος του Βορρά προηγήθηκε στο σκορ.
Ο ΠΑΟΚ ταξίδεψε στην Αθήνα έχοντας στο πλευρό του περισσότερους από 2.000 οπαδούς του και αρκετή αισιοδοξία για την κατάκτηση του τροπαίου. Προηγήθηκε στο 31’ με γκολ του Ιωαννίδη (σύμφωνα με κάποια άλλα δημοσιεύματα της εποχής σκόρερ ήταν ο Καλογιάννης), αλλά η ΑΕΚ γύρισε το ματς και με τέρματα από τους Χατζησταυρίδη (43’) και Μανέτα (73′) γύρισε το παιχνίδι και πήρε το Κύπελλο.
Τα ΜΜΕ εκείνης τη εποχής μνημόνευαν ως κορυφαίους της ΑΕΚ τον αμυντικό Γάσπαρη και τον τερματοφύλακά της Ρίμπας, γεγονός που δείχνει ότι ο ΠΑΟΚ πίεσε για να βάλει περισσότερα γκολ, αλλά δεν τα κατάφερε.
Συνολικά το ρόστερ του ΠΑΟΚ εκείνης της σεζόν (1938-39) αποτελούσαν οι: Σωτηριάδης, Αρβανίτης, Καλογιάννης, Γεωργίου, Κρίτας, Ιωαννίδης, Βατίκης, Κοντόπουλος, Πανίδη, Μοσχίδης, Παπαπαναγιώτου, Κοσμίδης, Μποσταντζόγλου, Βασιλειάδης Δ., Πάγκαλος, Κρεμέζης.
Η φωτογραφία που απεικονίζει τους ποδοσφαιριστές του ΠΑΟΚ και της ΑΕΚ να ποζάρουν αγκαλιασμένοι πριν την έναρξη του τελικού του 1939, είναι απλώς μια ακόμη επιβεβαίωση για το πόσο διαφορετική ήταν εκείνη η εποχή.
Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΤΕΛΙΚΟΥ
Κυριακή 28 Μαΐου 1939
ΓΗΠΕΔΟ: Λεωφόρος Αλεξάνδρας
ΑΕΚ – ΠΑΟΚ 2 – 1
Διαιτητής: Σταύρος Χατζόπουλος
ΓΚΟΛ : 43′ Χατζησταυρίδης, 73′ Μανέτας – 31′ Ιωαννίδης
ΑΕΚ: Ρίμπας, Γάσπαρης, Σέλτσικας, Καπάνταης, Κοντούλης, Μάγειρας, Βασιλείου, Αλέκος Χατζησταυρίδης, Τρύφων Τζανετής, Κλεάνθης Μαρόπουλος, Μανέτας.
ΠΑΟΚ: Σωτηριάδης, Βατίκης, Γούλιος, Κοντόπουλος, Μποσταντζόγλου, Πανίδης, Γλάρος, Κρίτας, Ιωαννίδης, Καλογιάννης, Κουκουλάς.
ΟΙ ΠΑΟΚΤΣΗΔΕΣ ΗΡΩΕΣ ΤΟΥ ‘40
Στην ομάδα του ΠΑΟΚ που έφτασε το 1939 στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδα υπήρχαν και δύο παίκτες οι οποίοι αναδείχθηκαν σε ήρωες του ελληνοϊταλικού πολέμου του 1940, χάνοντας τη ζωή τους στο μέτωπο: ο Νίκος Σωτηριάδης και ο Γιώργος Βατίκης.
Τον Οκτώβριο του 1940 το πρωτάθλημα Θεσσαλονίκης ήταν σε εξέλιξη πριν η Ιταλία του Μουσολίνι απαιτήσει από την Ελλάδα την παράδοση της και πάρει ως απάντηση το «ΟΧΙ». Ο ΠΑΟΚ στις 20 Οκτωβρίου 1940 που έγινε η 4η και τελευταία αγωνιστική επικράτησε με 2-1 του Μακεδονικού.
Η έναρξη του πολέμου έφερε την γενική επιστράτευση και φυσικά το τέλος κάθε αθλητικής δραστηριότητας. Οι ποδοσφαιριστές του ΠΑΟΚ παρουσιάστηκαν στο στρατό και δύο από αυτούς έδωσαν τη ζωή τους στη μάχη. Ο τερματοφύλακας Νίκος Σωτηριάδης και ο αμυντικός Γιώργος Βατίκης. Είναι ανάμεσα στους τέσσερις που πρωταγωνιστούσαν στα ελληνικά γήπεδα και άφησαν την τελευταία τους πνοή στο μέτωπο.
Ο Σπύρος Κοντούλης της ΑΕΚ και ο Μίμης Πιερράκος του Παναθηναϊκού ήταν οι άλλοι δύο. Μάλιστα, στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδος του 1939 ανάμεσα στον ΠΑΟΚ και την ΑΕΚ έβγαλαν όλοι οι ποδοσφαιριστές μαζί μια αναμνηστική φωτογραφία και οι Βατίκης – Κοντούλης είναι ο ένας δίπλα στον άλλο και ο Νίκος Σωτηριάδης ακριβώς από κάτω τους!