Το INPAOK, σας παρουσιάζει καθημερινά, έναν προς έναν, τους 18 τελικούς κυπέλλου που πήρε μέρος ο Δικέφαλος, μέχρι τη 12η Μαϊου, ημέρα του φετινού τελικού με την ΑΕΚ. Σήμερα, είναι η σειρά του 1970.
Η δεκαετία του ’70 έχει χαρακτηριστεί δικαίως ως η «Χρυσή Δεκαετία» του ΠΑΟΚ, ο οποίος έπαιξε εκείνα τα χρόνια το καλύτερο ποδόσφαιρο στην Ελλάδα. Παραδόξως η «Χρυσή Δεκαετία» ξεκίνησε με ένα χαμένο τρόπαιο! Το 1970 ο Δικέφαλος βρέθηκε για 4η φορά σε τελικό Κυπέλλου, αλλά έχασε τον τίτλο από τον Άρη σε ματς που έγινε στο Καυτανζόγλειο.
Αυτός ήταν ο πρώτος από τους πέντε σερί τελικούς Κυπέλλου που έπαιξε ο ΠΑΟΚ (1970-1974), ενώ μέσα στη δεκαετία είχε άλλους δύο τελικούς (1977 και 1978) κερδίζοντας συνολικά δύο από τα πέντε τρόπαια που έχει στο θεσμό (1972 και 1974), αλλά και το πρωτάθλημα του 1976.
Η ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ
Στην 28η διοργάνωση του κυπέλλου Ελλάδας 1969-70 μετείχαν 18 ομάδες Α’ εθνικής, 54 ομάδες Β’ εθνικής, καθώς και οι ερασιτεχνικές ομάδες των ανά νομό τοπικών ενώσεων. Οι 16 ομάδες που είχαν φτάσει ως τους “16” της προηγούμενης χρονιάς προκρίθηκαν χωρίς αγώνες στη φάση των “32”, ενώ από τη φάση αυτή και μετά η διοργάνωση ολοκληρώθηκε σε 5 γύρους, συμπεριλαμβανομένου του τελικού.
ΤΑ ΠΕΝΑΛΤΙ ΚΑΙ Ο ΠΡΩΤΟΣ ΤΕΛΙΚΟΣ ΣΤΗΝ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ
Εκείνη τη χρονιά καταργήθηκε το καθεστώς της κλήρωσης για τη νικήτρια ομάδα μετά από ισόπαλο αγώνα και παράταση και καθιερώθηκε η διαδικασία των πέναλτι. Μάλιστα εκ των πρώτων αγώνων του κυπέλλου Ελλάδας που κρίθηκαν σ’ αυτή τη διαδικασία ήταν το ματς ΑΕΚ – Παναθηναϊκού στη Νέα Φιλαδέλφεια (Β’ γύρος), όπου μετά από ισόπαλο 1-1 παιχνίδι και παράταση ο Παναθηναϊκός επικράτησε στη διαδικασία των πέναλτι με σκορ 3-5. Στα αξιομνημόνευτα της χρονιάς ήταν και η πρώτη ζωντανή μετάδοση τελικού από την τηλεόραση (αν και χρονικά στις τηλεοπτικές μεταδόσεις κυπέλλου προηγήθηκε ο αγώνας ΑΕΚ – Παναθηναϊκού σε προκριματική φάση). Ο τελικός αυτός καλύφθηκε τηλεοπτικά από την ΥΕΝΕΔ σε μετάδοση του Γιάννη Διακογιάννη.
Η ΠΟΡΕΙΑ ΠΑΟΚ ΚΑΙ ΑΡΗ
Στον τελικό έφτασαν για πρώτη φορά δύο ομάδες από τη Θεσσαλονίκη, ο ΠΑΟΚ και ο Άρης, με αποτέλεσμα η αναμέτρηση να διεξαχθεί στη «Νύμφη του Θερμαϊκού», για πρώτη φορά μετά από 37 χρόνια και την αναμέτρηση του Άρη με τον Εθνικό, το 1933 (2-2 το ματς στη Θεσσαλονίκη και μετά έγινε επαναληπτικός στην Αθήνα όπου η ομάδα του Πειραιά κέρδισε με 2-1). Ο τελικός του Καυτανζογλείου το 1970 ήταν πάντως ο πρώτος μονός τελικός που έγινε στη Θεσσαλονίκη.
Στον β’ γύρο του Κυπέλλου ο ΠΑΟΚ επικράτησε άνετα του Μακεδονικού με 5-1. Μετά ο Δικέφαλος διέλυσε και τον Πιερικό με 4-0. Στα προημιτελικά κέρδισε με 1-0 τον Πανιώνιο και στον ημιτελικό με 1-0 το Αιγάλεω.
Ο Άρης για να φτάσει στον τελικό κατά σειρά κέρδισε την Πάτρα (0-1), τον Παναθηναϊκό (2-1), την Καλλιθέα (1-3) και τον Ολυμπιακό (0-1).
ΕΠΙΘΕΤΙΚΟ ΦΑΟΥΛ ΠΡΙΝ ΤΟ ΓΚΟΛ ΚΑΙ ΧΑΜΕΝΟ ΠΕΝΑΛΤΙ
Στις 28 Ιουνίου 1970 πραγματοποιήθηκε στο Καυτανζόγλειο στη Θεσσαλονίκη ο τελικός του Κυπέλλου Ελλάδας, ανάμεσα στον ΠΑΟΚ και τον Άρη, με νικητές τους κίτρινους με ένα γκολ του Κεραμιδά στο 8’, σε μια φάση στην οποία προηγήθηκε επιθετικό φάουλ.
Η Θεσσαλονίκη έζησε ένα πρωτόγνωρο γεγονός, καθώς ήταν η πρώτη φορά στην ιστορία του θεσμού, που ο τελικός ο τελικός θα γινόταν εκτός Αθηνών. Ήταν ο 28ος τελικός του Κυπέλλου Ελλάδας και σε αυτόν κόπηκαν 46.695 εισιτήρια, ενώ εισπράχθηκαν 1.496.863 δραχμές με τα εισιτήρια να τιμώνται 30 και 50 δραχμές.
Για τον Άρη το Κύπελλο του 1970 ήταν ο τελευταίος τίτλος που κατέκτησε στο ποδόσφαιρο. Η νίκη στον τελικό επί του ΠΑΟΚ ήταν επίσης η τελευταία του επί του Δικέφαλου σε αγώνες Κυπέλλου, καθώς έκτοτε όποτε συναντήθηκαν ξανά δεν κατάφερε να κερδίσει καμιά φορά τους ασπρόμαυρους.
Στον τελικό του Κυπέλλου ο Άρης προηγήθηκε μόλις στο 8’ με τον Κεραμιδά, σε μία φάση στην οποία ο Δικέφαλος διαμαρτυρήθηκε για φάουλ (πριν το γκολ). Η φάση ξεκίνησε με σέντρα του Αλεξιάδη από αριστερά, την μπάλα διεκδίκησαν ο Χριστοδούλου με τον Μιχαηλίδη (εκεί ο ΠΑΟΚ διαμαρτυρήθηκε για φάουλ που δεν δόθηκε), έφτασε στον αμαρκάριστο Κεραμιδά που σημείωσε το γκολ το οποίο έμελλε να κρίνει τον νικητή!
Ο ΠΑΟΚ πίεσε για να ισοφαρίσει, αλλά στο 35′ έχασε και πέναλτι! Ο Ραπτόπουλος ανέτρεψε τον Σαράφη, ο Μίχας έδωσε το πέναλτι, όμως ο Κούδας το εκτέλεσε άουτ! Στο β’ μέρος ο Δικέφαλος δεν έβγαλε την αντίδραση που περίμεναν όλοι και έτσι ο Άρης κέρδισε το ματς με 1-0 και κατέκτησε το Κύπελλο.
ΠΑΡΑΠΟΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΑΚΤΙΚΗ ΤΟΥ ΤΣΑΚΝΑΝΤΙ
Τη σεζόν 1969-70 ο ΠΑΟΚ κατέλαβε την 5η θέση στο πρωτάθλημα έχοντας ρεκόρ 12 νίκες, 17 ισοπαλίες και μόνο 5 ήττες με 52-25 γκολ. Εκείνος ο Δικέφαλος ήταν ομάδα των ισοπαλιών! Πρώτος σκόρερ ήταν ο Σταύρος Σαράφης με 17 γκολ. Οι παίκτες είχαν παράπονα από το αμυντικό στυλ που προτιμούσε ο Γιένε Τσάκναντι και τον κατηγόρησαν για τον τρόπο που επέλεγε να στήνει την ομάδα.
Σε αυτόν απέδωσαν και την ήττα στον τελικό, καθώς είχε εμμονή στο παιχνίδι «μαν του μαν», μην αφήνοντας τους παίκτες μας να παίξουν ελεύθερα. Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις αρκετών παικτών, τόσο μετά τον χαμένο τελικό όσο και τα επόμενα χρόνια.
«Η τακτική του Τσάκναντι μας φρέναρε. Μας ήθελε στρατιωτάκια. Να φυλάμε σκοπιά τον αντίπαλο. Έτσι ξέφυγε ο Κεραμιδάς. Κι έκανε το 1-0», έχει πει ο Χρήστος Τερζανίδης.
«Το γκολ του Άρη ξεκίνησε από καθαρό φάουλ. Πίεσε αντικανονικά ο Ιωσήφ Μιχαηλίδης τον Στέλιο Χριστοδούλου, τον τερματοφύλακα μας. Αυτός έχασε την μπάλα. Την πρόλαβε ο Κεραμιδάς. Δεν την πρόλαβα εγώ με τάκλιν. Κατέληξε στα δίχτυα μας», τόνισε από την πλευρά του ένας άλλο βετεράνος του ΠΑΟΚ, ο Γιώργος Παπαχριστούδης. «Το «μαν του μαν» του Γιένε Τσάκαντι μας στέρησε ένα Κύπελλο. Η αλληλοβοήθεια κι η αλληλοκάλυψη απαγορευόταν! Ήπιαμε πολλή πίκρα τότε, στο Καυτανζόγλειο. Έχασε και το πέναλτι ο Κούδας. Τόσος κόσμος εκείνο το κυριακάτικο βράδυ φαρμακώθηκε. Την χαρίστηκε ο διαιτητής Μίχας και στον Σπυρίδων και στον Σεμερτζή. Πηγαινοερχόταν στο σημείο εκτέλεσης του πέναλτι. Σήμερα θα είχαν αποβληθεί κι οι δύο…», κατέληξε.
Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΤΕΛΙΚΟΥ
28 Ιουνίου 1970
Άρης – ΠΑΟΚ 1-0
Γήπεδο: Καυτανζόγλειο
Διαιτητής: Μίχας.
Γκολ: 8′ Κεραμιδάς.
Οι συνθέσεις:
Άρης: Χρηστίδης, Πάλλας, Ραπτόπουλος, Σπυρίδων, Ναλμπάντης, Σεμερτζής (60′ Ψηφίδης), Συρόπουλος, Κεραμιδάς, Αλεξιάδης, Παπαϊωάννου, Μιχαηλίδης.
ΠΑΟΚ: Χριστοδούλου (43′ Πίρτσος), Παπαχριστούδης, Φουντουκίδης, Θεοφανίδης, Μακρής (27′ Κοντογιώργος), Τερζανίδης, Δράμαλης, Παρίδης, Σαράφης, Κούδας, Λάζος.