Ο πλούτος της παγκόσμιας μεταγραφικής αγοράς, τα τελευταία δέκα χρόνια συγκεντρώθηκε στα χέρια έξι συλλόγων και συγκεκριμένα των Μάντσεστερ Σίτι, Μπαρτσελόνα, Παρί Σεν Ζερμέν, Τσέλσι, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και Ρεάλ Μαδρίτης.
Έξι «μεγαθήρια» που στην τελευταία δεκαετία έχουν επενδύσει πάνω από 7 δισεκατομμύρια ευρώ, ένα ποσό λίγο πάνω από το 20% του όγκου της παγκόσμιας αγοράς (υπολογίζεται περίπου στα 35 δισεκατομμύρια ευρώ). Πίσω από αυτούς ακολουθούν Λίβερπουλ και Γιουβέντους. Ο προϋπολογισμός των «κόκκινων» είναι περίπου 930 εκατομμύρια για δαπάνες, της Γιουβέντους στα 920 εκ. ευρώ.
Ένας δεύτερος υποχρεωτικός προβληματισμός, αφορά στην σχέση δαπανών και βεβαιότητας της νίκης. Οι σχολές σκέψης είναι αντικρουόμενες και γι’ αυτό, καλό είναι να παραμείνει κάποιος στα δεδομένα, στα γεγονότα. Πιο χρήσιμα ως παραδείγματα οι δύο πιο εντυπωσιακές περιπτώσεις.
Το πρώτο παράδειγμα είναι αυτό της Μάντσεστερ Σίτι. Τα τελευταία δέκα χρόνια, οι «πολίτες» του Σεΐχη Μανσούρ, επένδυσαν «πετροδολάρια» που δεν είχε δει ποτέ η Ιστορία του ποδοσφαίρου. Μόνο για τη μεταγραφική αγορά, γίνεται λόγος για δαπάνη 1,584 δισεκατομμυρίων ευρώ σε μια δεκαετία, με το ρεκόρ κατά την τρέχουσα περίοδο, καθώς οι απαιτήσεις του Γκουαρντιόλα κόστισαν 317.500.000 ευρώ. Τα αποτελέσματα; Φτωχά: δύο Premier League τίτλοι, διάφορα εθνικά κύπελλα, αλλά αποτυχία στην Ευρώπη.
Η δεύτερη περίπτωση είναι αυτή της Παρί Σεν Ζερμαίν. Εδώ συναντάμε τις επιθυμίες του άλλου Σεΐχη Ταμίμ Μπιν Χαμάντ Αλ-Τάνι, εκπροσωπούμενες από τον Νάσερ Αλ-Κελαϊφί, που ξοδεύει χωρίς περιορισμούς. Η Παρί επέστρεψε στην κορυφή της Γαλλίας, αλλά η νίκη στη Ligue1 και οι 5 συνολικά τίτλοι σε 10 χρόνια, μπορούν να δικαιολογήσουν 1,150 δισ ευρώ για δαπάνες;
Στην κατάταξη των συλλόγων που δαπάνησαν περισσότερο δεν θα μπορούσαν να λείπουν Μπαρτσελόνα και Ρεάλ Μαδρίτης. Αλλά με διακρίσεις. Οι Μαδριλένοι, ανάμεσα στους έξι συλλόγους που ξόδεψαν τα περισσότερα στην αγορά (977.000.000 ευρώ), έχουν κυριαρχήσει στην Ευρώπη, με τρία Champions League, αλλά και δυο ισπανικά πρωταθλήματα στη Laliga. Και φυσικά μπροστά υπάρχει ο τελικός του Κιέβου.
Μεταβαίνοντας από τη Μαδρίτη στην Καταλονία, υπάρχει η Μπαρτσελόνα των 8 τίτλων στη Laliga στους τελευταίους 10 και των τριών Champions League (το τελευταίο το 2015).
Ο κύκλος κλείνει με δύο άλλους εκπροσώπους της Αγγλίας. Η Τσέλσι με 1,137 δισ επενδύσεις και η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ με 1,018 δισ. Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ έχει τρία πρωταθλήματα και ένα Europa League, ενώ η Τσέλσι τρεις κατακτήσεις Premier League, ένα Europa League και ένα Champions League.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ