Κύπελλο με 10 νίκες σε ισάριθμα παιχνίδια! Πρωτάθλημα με 21 νίκες σε 28 παιχνίδια, όσα δηλαδή ξεκίνησαν και ολοκληρώθηκαν με το τελευταίο σφύριγμα του διαιτητή. Το σύνολο 31 νίκες σε 38 παιχνίδια εντός συνόρων για την σεζόν 2017-18 κι ένα εξωπραγματικό ποσοστό 81,57%, που δεν είχαν φέτος εντός των δικών τους συνόρων ούτε η Μπαρτσελόνα, ούτε η Μάντσεστερ Σίτι, ούτε η Παρί Σεν Ζερμέν, ούτε η Γιουβέντους, ούτε η Μπάγερν! Κι όμως κάποιοι ακόμα αμφισβητούν. Ο ΠΑΟΚ σε όλη την σειρά δεν σταμάτησε να δίνει απαντήσεις στους αμφισβητίες, ακόμα και σε αυτούς που έριχναν τα βέλη τους εκ των έσω. Ο φετινός ΠΑΟΚ κατέρριψε αμέτρητους μύθους, δείχνοντας ξανά ότι αυτή η ομάδα σπάνια μπορεί να ερμηνευτεί μέσω της λογικής…
Ο Λουτσέσκου είναι αμυντικογενής προπονητής
Και τι δεν άκουσε ο Ιβάν (αλλά και ο Μίχελ), όταν έγινε γνωστό ότι ο Ραζβάν Λουτσέσκου είναι στην pole position για να διαδεχθεί τον Αλεξάνταρ Στανόγεβιτς. Οι σκληροπυρηνικοί έφαγαν τα λυσσιακά τους, γιατί τάχα ο Ρουμάνος έβαζε πάντα φιτίλια στην Τούμπα ως προπονητής της Ξάνθης (δηλαδή έπρεπε να κάθεται να χάνει;), οι μύστες της μπάλας υποστήριζαν ότι παραείναι αμυντικός προπονητής για τον ΠΑΟΚ. Ο Λουτσέσκου έκανε ματ από την πρώτη μέρα κι έδειξε ποιος είναι: «Βάλτε ότι ποσό θέλετε, αλλά θέλω γερό πριμ κατάκτησης πρωταθλήματος και κυπέλλου», ήταν το μόνο που είπε στις διαπραγματεύσεις. Σήμερα ο Ρουμάνος έχει φτιάξει τον πιο επιθετικό / δημιουργικό / απολαυστικό ΠΑΟΚ των τελευταίων ετών και χαίρει της καθολικής εκτίμησης διοίκησης, παικτών και κόσμου.
Ο Πρίγιοβιτς δεν είναι συμμετοχικός φορ
Έπρεπε ντε και καλά να γραφτεί και κάτι αρνητικό για τον πρώτο σκόρερ του πρωταθλήματος, που έκανε career season και με δικό του γκολ έστειλε την Σερβία στο Παγκόσμιο Κύπελλο. Ο Πρίγιοβιτς δεν είναι συμμετοχικός φορ γιατί είναι τέτοιο το ποδοσφαιρικό στιλ του ΠΑΟΚ, που δεν χρειάζεται να παίζει πολύ εκτός περιοχής. Όταν απαιτείται το κάνει. Στο «ΟΑΚΑ» έχασε ένα τσουβάλι γκολ κι όμως ήταν εκ των κορυφαίων. Από δική του κάθετη παίρνει το πέναλτι ο Μπίσεσβαρ, από δική του ασίστ γίνεται το 0-2, αμέτρητες κερδισμένες μάχες εκτός περιοχής και ιδανικά σπασίματα για να ξεδιπλωθεί το τέλειο επιθετικό τρανζίσιον. Που να ήταν συμμετοχικός σέντερ-φορ δηλαδή…
Ο Βιεϊρίνια δεν κάνει για αριστερός μπακ
Ναι, και οι Γερμανοί που τον εξέλιξαν και τον έκαναν να ψηφιστεί από το Kicker ως ο κορυφαίος δεξιός μπακ της Bundesliga για την σεζόν 2014-15 είναι άσχετοι. Είναι άμπαλος ο Φερνάντο Σάντος που τον μονιμοποίησε ως μπακ στην Εθνική και εμείς φωστήρες. Ο Αντρέ χρησιμοποιήθηκε αναγκαστικά από εκεί μετά τα… ψυχολογικά του Λέοβατς και παρότι δεν του άρεσε αρχικά, ανταποκρίθηκε τέλεια και ο ΠΑΟΚ απέκτησε μία αριστερή πτέρυγα φαρμάκι, παίζοντας κατ’ ουσίαν με δύο εξτρέμ. Το ανάποδο πόδι δεν φάνηκε πουθενά, ο Πορτογάλος ανταποκρίθηκε τέλεια και αμυντικά και ο ΠΑΟΚ είχε πάντα παίκτη παραπάνω στην επίθεση του. Χωνέψτε το, ο Βιεϊρίνια αριστερός μπακ θα παίζει και του χρόνου, είναι με διαφορά ο καλύτερος στην Ελλάδα (και) στην θέση αυτή.
Μία ομάδα με τόσους ξένους δεν μπορεί να γίνει οικογένεια
Το περίφημο ελληνικό μοντέλο. Τόσο φορεμένο, τόσο κλισέ που σε κάνει να το βαριέσαι. Στην εποχή της (ποδοσφαιρικής) παγκοσμιοποίησης είναι πια παρωχημένο να μιλάμε για εθνικότητες, το μόνο που μετράει είναι η ικανότητα και η… χημεία. Στην πραγματικότητα, ο ΠΑΟΚ είχε τον εξής έναν βασικό Έλληνα παίκτη, τον Δημήτρη Πέλκα. Σταδιακά στην εξίσωση μπήκε και ο Αλέξανδρος Πασχαλάκης, ενώ περισσότερο συμπληρωματικό ρόλο είχαν μέσα στην σεζόν οι Μαλεζάς, Λημνιός και Κουλούρης. Ε, και λοιπόν; Ο ΠΑΟΚ φρόντισε να… ελληνοποιήσει όλους τους ξένους του, να τους μπολιάσει με την αρρώστια του ΠΑΟΚ, να φτιάξει μία παρέα στα αποδυτήρια και να αποδείξει ότι υπάρχουν οικογένειες με μέλη από κάθε μεριά της γης!
Ο Πέλκας δεν είναι το δεκάρι που ψάχνει ο ΠΑΟΚ
Σημασία δεν έχει ποιος ξεκινά βασικός την σεζόν, αλλά ποιος την τελειώνει, εκεί που κρίνονται όλα, στα παιχνίδια που καίνε και καθορίζουν τίτλους. Για δεύτερη συνεχόμενη σεζόν ο Δημήτρης Πέλκας ξεκίνησε τη χρονιά εκτός βασικής ενδεκάδας. Οριακά, χωρούσε ακόμα και στην αποστολή. Για κάποιο λόγο αντιμετωπιζόταν ακόμα ως μικρός, ως ταλέντο. Στα 24 σου δεν μπορείς να θεωρείσαι πια ταλέντο. Η επιλογή του Λουτσέσκου να τον χρίσει «δεκάρι» του ΠΑΟΚ και να τον φέρει πιο κοντά στην περιοχή, έφερε μία διαστημική σεζόν για τον Πέλκα (12 γκολ, 11 ασίστ), ο οποίος δικαιωματικά θεωρείται ο επόμενος ηγέτης του Δικεφάλου, τόσο αγωνιστικά, όσο και σημειολογικά…
Ο ΠΑΟΚ πνίγεται μόλις περνάει τα Τέμπη
Είναι η συνηθισμένη καραμέλα από τα Μ.Μ.Ε. σε κάθε στραβό κι ανάποδο αποτέλεσμα του ΠΑΟΚ, κυρίως στην Αθήνα. «Πνίγεται μόλις περνάει τα Τέμπη». Η εύκολη και βολική ατάκα, χωρίς ίχνος ανάλυσης από πίσω. Όντως, ο προβληματικός ΠΑΟΚ του πρώτου διμήνου έδωσε δικαιώματα με ισοπαλίες σε Λιβαδειά, Ριζούπολη, Λάρισα, Νέα Σμύρνη και ήττες στα ντέρμπι με ΑΕΚ και Ολυμπιακό. Από εκεί και μετά όμως, όταν η ομάδα βρήκε πατήματα, ρυθμό, ρόλους, φόρα δεν κοίταξε ποτέ ξανά πίσω της. Μέσα στο 2018, η ομάδα του Λουτσέσκου έκανε επίδειξη κυριαρχίας σε Κέρκυρα, Αγρίνιο, Γιάννενα, Περιστέρι (δις), Λαμία, Νέα Σμύρνη (κύπελλο), Λεωφόρο και ΟΑΚΑ, έχοντας ως στατιστικό λάθος την ήττα στην Τρίπολη (με γκολ στο 97’) σε ένα ματς ειδικών συνθηκών μετά από όσα είχαν προηγηθεί στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό.
Ο Κάνιας δεν κάνει για τον ΠΑΟΚ
Η αλήθεια είναι ότι εκεί στο «6» βρισκόταν μία από τις χτυπητές αδυναμίες του ΠΑΟΚ, αφού έλειπε μία κυριαρχική φιγούρα για να πάρει την σίγουρη πρώτη μπάλα, να πάρει μονομαχίες, να γεμίσει τον χώρο και να επιβληθεί με την παρουσία του. Ο 30χρονος Ισπανός μέσος έπαιξε πολύ λιγότερο από πέρυσι (15 έναντι 27 παιχνιδιών), πήρε χρόνο συμμετοχής κυρίως μετά την παραχώρηση του Γκόικο Τσίμιροτ, αλλά περίμενε τον τελικό κυπέλλου για να κάνει το καλύτερο του παιχνίδι με την φανέλα του ΠΑΟΚ. Με 11 κλεψίματα, 4 στις 4 ντρίπμπλες (!), 89% στις μεταβιβάσεις και την κούρσα που έφερε το φάουλ για το 0-1 έμοιαζε στο «ΟΑΚΑ» με παίκτη επιπέδου Εθνικής Ισπανίας!
Ένας πρώην διαιτητής δεν μπορεί να γίνει πετυχημένος τεχνικός διευθυντής
Για κάποιον ανεξήγητο λόγο ο Λούμπος Μίχελ είναι αυτός που φταίει για όλα, όταν τα πράγματα πάνε στραβά και ο τελευταίος που παίρνει μερίδιο στις επιτυχίες. Τελικά, να που ένας πρώην διαιτητής μπορεί να γίνει και πετυχημένος τεχνικός διευθυντής. Μπορεί να βρει τους κατάλληλους παίκτες, να πετύχει τα κατάλληλα deal και να δώσει στον προπονητή τα κατάλληλα κομμάτια του παζλ για να χτίσει μία θελκτική ομάδα που θα μπορεί να κάνει πρωταθλητισμό, με παίκτες που έχουν και μεταπωλητική αξία.
Ναι, ο Ιβάν Σαββίδης του έδωσε τα κονδύλια για να το πράξει, αλλά ο Σλοβάκος ήταν αυτός που τα εκμεταλλεύτηκε και βοήθησε να χτιστεί ο σημερινός ΠΑΟΚ. Η μακροημέρευση του σε αυτό το πόστο και η εμπιστοσύνη που του δείχνει ο Ιβάν μαρτυρά πολλά.
Δεν μπορείς να πάρεις τρόπαια με… άτιτλους παίκτες
Η περίφημη καρδιά του πρωταθλητή. Το DNA των νικητών. Από το ρόστερ του ΠΑΟΚ ελάχιστοι ήταν αυτοί που είχαν κατακτήσει πρωτάθλημα στην καριέρα τους (Βαρέλα), ωστόσο αυτό δεν ήταν εμπόδιο για να δημιουργηθεί μία ομάδα με νοοτροπία νικητή που τερμάτισε την σεζόν με 31 νίκες σε 38 παιχνίδια (όσα ολοκληρώθηκαν δηλαδή) στις εγχώριες διοργανώσεις! Παίκτες όπως οι Λέο Μάτος, Μαουρίσιο, Τζάλμα, Μπίεσεσβαρ, Μακ, Κάνιας) κατέκτησαν τους πρώτους τίτλους της καριέρας τους στην Τούμπα, χτίζοντας μαζί με τους γηγενείς ένα σύνολο που αρχίζει να εθίζεται στις κούπες.
Ένας μπακ δεν μπορεί να γίνει ηγέτης
Είθισται οι πιο επιδραστικοί παίκτες σε κάθε ομάδα να παίζουν στον άξονα. Να είναι μέσοι, επιθετικοί, κεντρικοί αμυντικοί, άντε το πολύ… τερματοφύλακες. Ο ΠΑΟΚ κατέρριψε κι αυτό το κλισέ, αφού η φετινή του πορεία στηρίχθηκε σε μεγάλο βαθμό σε δύο πλάγιους μπακ, κάτι πρωτοφανές στην ιστορία του ποδοσφαίρου.
Η κλάση, η προσωπικότητα, η ποιότητα, η μεταδοτικότητα, η αρχηγική φυσιογνωμία του Αντελίνο Βιεϊρίνια ήταν η ειδοποιός διαφορά σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, ενώ η απίθανη επιθετική συνεισφορά του έτερου μπακ Λέο Μάτος (7 γκολ, 8 ασίστ) ο x-factor που βοήθησε σε αμέτρητα παιχνίδια, όταν η μπάλα έκαιγε.