Η ΠΑΕ ΠΑΟΚ στα πλαίσια του PAOK Action σε συνεργασία με τη ΒιοΚλινική Θεσσαλονίκης διοργανώνει σήμερα (Πέμπτη 14 Ιουνίου) που είναι η Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη, αιμοδοσία από τις 09:00 έως τις 13:00 στη Βιοκλινική Θεσσαλονίκης .
Σχετική ανακοίνωση αναφέρει: «Δεν χρειάζεται να είσαι γιατρός για να σώσεις ζωές. Κάθε στιγμή, κάποιος, κάπου χρειάζεται αίμα. Πέντε λεπτά από το χρόνο σου, μια φιάλη που δεν πωλείται και δεν αγοράζεται, αλλά αξίζει σε μια δεδομένη στιγμή όσο η ίδια η ζωή!
H ΠΑΕ ΠΑΟΚ καλεί όλους τους φίλους της να συμμετάσχουν στην ετήσια αιμοδοσία που διοργανώνει ο Δικέφαλος, σε συνεργασία με την ΒιοΚλινική Θεσσαλονίκης στο κέντρο της Θεσσαλονίκης (Μητροπόλεως 86).
Οι συμμετέχοντες στην αιμοδοσία θα συμμετάσχουν στην κλήρωση για ένα εισιτήριο διαρκείας του ΠΑΟΚ για την σεζόν 2018-19 στην Θύρα 5, αλλά και πολλά δώρα ΠΑΟΚ όπως επίσης και έξτρα πόντους στην PAOK Club Card τους.
ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΙΜΟΔΟΤΗ ΠΡΙΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ
*Κάθε υγιής άνδρας ή γυναίκα 18-62 ετών, μπορεί να δίνει άφοβα αίμα 3-4 φορές το χρόνο.
*Ο όγκος αίματος που προσφέρει ο αιμοδότης είναι 450 ml και αποκαθίσταται αμέσως από τον οργανισμό. Το πλάσμα αναπαράγεται σε 24 ώρες και τα ερυθρά σε ένα μήνα.
*Η αιμοδοσία είναι τελείως ακίνδυνη και διαρκεί 5-10 λεπτά της ώρας.
*Κανένα φάρμακο δεν υποκαθιστά το αίμα ή το πλάσμα που χρειάζονται οι ασθενείς.
ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ:
*Δεν πρέπει να διενεργείται αιμοδοσία πριν περάσουν τρεις μήνες από την προηγούμενη.
*Καλό είναι η αιμοδοσία να γίνεται όταν ο αιμοδότης είναι ξεκούραστος και έχει κοιμηθεί την προηγούμενη ημέρα 6-7 ώρες τουλάχιστον.
*Πριν την αιμοδοσία πρέπει να προηγείται ελαφρύ πρωινό ή να έχουν περάσει 4 ώρες από το μεσημβρινό γεύμα, που καλό είναι να είναι επίσης ελαφρύ.
*Απαγορεύεται η κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών
ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ:
*Ο αιμοδότης πρέπει να ακολουθεί τις συμβουλές του νοσηλευτικού προσωπικού.
*Να πάρει την τροφή που του προσφέρεται και να μην αποχωρήσει από το Τμήμα αιμοδοσίας πριν του το επιτρέψει το υπεύθυνο προσωπικό.
*Να μην καπνίσει για μια (1) ώρα. Να μην οδηγήσει για μια (1) ώρα.
*Να μην κάνει έντονη σωματική άσκηση την ημέρα της αιμοδοσίας.
*Να πάρει περισσότερα υγρά και καλό γεύμα την ημέρα της αιμοδοσίας.
*Αποφυγή οινοπνευματικών ποτών την ημέρα της αιμοδοσίας.
*Σε περίπτωση αιμορραγίας από το σημείο φλεβοκέντησης, ο αιμοδότης θα πρέπει να σηκώσει το χέρι ψηλά και να εφαρμόσει πίεση.
*Ο επίδεσμος μπορεί να αφαιρεθεί μετά από 2-3 ώρες.
*Για οποιοδήποτε πρόβλημα ή απορία ο αιμοδότης μπορεί να απευθυνθεί στο νοσηλευτικό προσωπικό ή στο γιατρό της αιμοδοσίας.
*Φορέας διενέργειας θα είναι η Μονάδα Αιμοδοσίας του Ιπποκρατείου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης».