Ο Ηλίας Ναλμπάντης, ο οποίος είναι από το Φθινόπωρο του 2017 έφορος του γυναικείου τμήματος ποδοσφαίρου του ΠΑΟΚ, έστειλε ορισμένες προτάσεις στην επιτροπή διοργάνωσης γυναικείου ποδοσφαίρου της ΕΠΟ για την ανάπτυξή του.
Σε αυτές αναφέρει τα εξής: «Παρατηρώντας τις διεθνείς συγκυρίες και τα τεκταινόμενα στο χώρο του ποδοσφαίρου οφείλουμε να παραδεχθούμε πως υπάρχει έντονο ενδιαφέρον για την ανάπτυξη του γυναικείου ποδοσφαίρου παγκόσμια. Δίνεται μεγάλη έμφαση στα επιτεύγματα των γυναικών στο άθλημα αυτό, παραδοσιακές αντρικές ομάδες του χώρου «αγκαλιάζουν» αντίστοιχα το γυναικείο τους τμήμα και πολλές ομοσπονδίες στηρίζουν το γυναικείο ποδόσφαιρο από τις αναπτυξιακές ηλικίες παρουσιάζοντας καινοτόμα προγράμματα που σκοπό έχουν την ώθηση προς τα πάνω του αθλήματος.. Με βάση αυτά , πιστεύουμε πως πρέπει να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση και αγωνιστική διάρκεια των διοργανώσεων που συμμετέχουν γυναίκες.
Ιδιαίτερα:
Όσο αφορά την Α’ Εθνική κατηγορία , νομίζουμε πως με τη μορφή που είναι σήμερα, των 12 δηλαδή ομάδων, με 4 ομάδες να υποβιβάζονται και 4 να προβιβάζονται δημιουργεί έντονο ανταγωνισμό και πιστεύουμε πως πρέπει να μείνει ως έχει.
Η Β’ Εθνική με τους 3 ομίλους των 10 προμηνύεται συναρπαστική. Ειδικά όταν υπάρχει το κίνητρο για να ανέβουν 4 ομάδες και αντίστοιχα να πέσουν 4 (Να ανεβαίνουν οι 3 πρώτες και η 4 με την καλύτερη επίθεση- και αντίθετα να πέφτουν οι 3 τελευταίες και αυτή με τον χειρότερο συντελεστή)
Για τη Γ’ εθνική
Α) Θα μπορούσανε να συμμετέχουν ομάδες (με βάση τα γεωγραφικά κριτήρια)
Β) να συμμετέχουν οι δεύτερες ομάδες των ομάδων της Α εθνικής κατηγορίας με νεάνιδες και κορασίδες. Θα μπορούσαν να ανέβουν κατηγορία , αλλά δεν θα μπορούσαν να βρίσκονται ακόμα και αν κέρδιζαν το πρωτάθλημα στην ίδια κατηγορία με την πρώτη ομάδα. Αν η δεύτερη πρόταση δεν γίνει αποδεκτή , καλό είναι να δούμε την προοπτική δημιουργίας εθνικού πρωταθλήματος Νεανίδων-Κορασίδων (πάλι με γεωγραφικά κριτήρια). Η δημιουργία ενός τέτοιου πρωταθλήματος έχει πολλαπλά οφέλη, όπως ικανοποιητικούς αγώνες για το σύνολο των κοριτσιών, πιο εύκολη παρακολούθηση κοριτσιών για την στελέχωση των εθνικών ομάδων κλπ.
ΚΥΠΕΛΛΟ
Νομίζουμε πως κακώς δεν έγινε τη σαιζόν 2017-2018 ο θεσμός του κυπέλλου και οφείλουμε όλοι να τον στηρίξουμε. Αντίθετα η δημιουργία του Κυπέλου στις αναπτυξιακές ηλικίες λειτούργησε θετικά.
Στις μικρότερες κατηγορίες , όπου είναι αυτό δυνατόν π.χ Αθήνα, Θεσσαλονίκη να δημιουργηθεί όμιλος γυναικείων ομάδων σε μικρότερες κατηγορίες. Αν αυτό δεν είναι εφικτό, να συμμετέχουν οπωσδήποτε σε πρωταθλήματα των κατά τόπου ενώσεων ή άλλων εγκεκριμένων πρωταθλημάτων. Έτσι θα είναι ευκολότερο για όλους μας να έχουμε μια πιο πλήρη εικόνα των κοριτσιών που ασχολούνται με το ποδόσφαιρο, δημιουργώντας με αυτόν τον τρόπο την πρώτη ουσιαστικά προσπάθεια δημιουργίας βάσης δεδομένων για το ελληνικό γυναικείο ποδόσφαιρο.
Τρία είναι κατά τη γνώμη μας τα σπουδαιότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο χώρος. Το πρώτο είναι η δυσπιστία με την οποία αντιμετωπίζεται ακόμα το γυναικείο ποδόσφαιρο και η ελάχιστη προβολή που έχει στη χώρα μας. Το δεύτερο είναι η έλλειψη αθλητικών χώρων για προπονήσεις και αγώνες. Τα περισσότερα γήπεδα στα οποία αγωνίζονται τα κορίτσια είναι σε κακή κατάσταση , με φθαρμένο πλαστικό, επικίνδυνα κλπ. Με τη βοήθεια της Ε.Π.Ο. θα επιθυμούσαμε να υπάρξει πίεση προς τις Ενώσεις έτσι ώστε να ελαχιστοποιηθεί το πρόβλημα. (Πρόβλημα που σχεδόν όλες οι ομάδες της Α Εθνικής κατηγορίας αντιμετωπίζουν) Τρίτο και σοβαρότερο πρόβλημα: η οικονομική δυσπραγία των συλλόγων. Πολλές ομάδες αδυνατούν να αντιμετωπίσουν τα μεγάλα έξοδα μετακινήσεων που μεταφράζονται σε μετακινήσεις με λεωφορείο ή αεροπλάνο. Αν υπήρχε τρόπος αυτά να καλύπτονται προκαταβολικά και να αυξηθεί η χιλιομετρική αποζημίωση, θα γλιτώναμε αρκετές δύσκολες καταστάσεις.
Επίσης νομίζουμε πως είναι καιρός να σκεφτούμε και τη λειτουργία κεντρικής διαχείρισης. Μια κεντρική χορηγία η οποία θα καλύψει μεγάλο μέρος των εξόδων των πρωταθλημάτων. Το γυναικείο ποδόσφαιρο πρέπει να γίνει γνωστό. Ελπίζουμε πως με τη βοήθεια της Ε.Π.Ο. θα μπορέσουμε να δείξουμε το προϊόν μέσα από την τηλεοπτική κάλυψη ενός αγώνα –κάθε βδομάδα- σε πανελλήνιας εμβέλειας κανάλι. Έτσι θα στραφούν στο άθλημα χορηγοί, που τόσο ανάγκη τους έχουμε.
Οι εισηγήσεις αυτές –θέλουμε να πιστεύουμε- πως θα βοηθήσουν στην ανάπτυξη του γυναικείου ποδοσφαίρου στη χώρα μας, θα μικρύνουν την ψαλίδα από τις άλλες χώρες, θα σβήσουν αναχρονιστικές αντιλήψεις και θα κάνουν όσο το δυνατόν πιο γνωστό το Γυναικείο ποδόσφαιρο, το πιο αναπτυσσόμενο ομαδικό άθλημα στον κόσμο για τις γυναίκες.
Μετά τιμής
Ναλμπάντης Ηλίας
Έφορος του Γυναικείου τμήματος Ποδοσφαίρου ΑΣ ΠΑΟΚ»
Πηγή: womensports