Όταν το σήκωνε στην Τούμπα (video)

Σαν σήμερα το δεύτερο πρωτάθλημα της ιστορίας του ΠΑΟΚ

33 χρόνια συμπληρώνονται σήμερα (16/6) από την δεύτερη κατάκτηση του πρωταθλήματος από τον ΠΑΟΚ την σεζόν 1984-85.

Σαν σήμερα, στις 16/6/1985 ο Δικέφαλος του Βάλτερ Σκότσικ υποδεχόταν τον Παναθηναϊκό για την τελευταία αγωνιστική του πρωταθλήματος και την φιέστα.

Άλλωστε το πρωτάθλημα είχε κατακτηθεί μια αγωνιστική νωρίτερα, όταν ο ΠΑΟΚ έφερνε 0-0 στην Νέα Σμύρνη κόντρα στον Πανιώνιο, την ώρα που «πράσινοι» έμεναν στο 2-2 με τον Πιερικό στην έδρα τους.

Ένα από τα σημαντικότερα παιχνίδια προς το δεύτερο πρωτάθλημα της ιστορίας του Δικεφάλου, ήταν αυτό του πρώτου γύρου με τον Παναθηναϊκό.

Με ένα γκολ του Ράντε Πάπριτσα ο ΠΑΟΚ έφευγε με το διπλό από την έδρα του ανταγωνιστή του για την κούπα και έκλεινε τον πρώτο γύρο στο +5, με την νίκη τότε να δίνει δυο βαθμούς αντί για τρεις.

Οι «ασπρόμαυροι» έκοψαν πρώτοι το νήμα και οι πρωταθλητές αποθεώθηκαν από την κατάμεστη Τούμπα.

Το σχετικό αφιέρωμα του paokfc.gr αναφέρει: 

«Κυριακή 16 Ιουνίου 1985 στο γήπεδο της Τούμπας βρίσκεται το τρόπαιο του πρωταθλητή για να σηκωθεί στους ουρανούς της Θεσσαλονίκης από τον αρχηγό της ομάδας Κώστα Ιωσηφίδη. Η αναμέτρηση με τον Παναθηναϊκό είναι το τελευταίο τυπικό εμπόδιο χωρίς βαθμολογική σημασία, αφού ο ΠΑΟΚ μαθηματικά έχει εξασφαλίσει τον τίτλο μια αγωνιστική πριν το τέλος, μετά την λευκή ισοπαλία στη Νέα Σμύρνη με τον Πανιώνιο και το 2-2 του Παναθηναϊκού με τον Πιερικό στο Ολυμπιακό στάδιο.
Η απονομή βρίσκεται στον αέρα μέχρι το μεσημέρι της Παρασκευής 14 Ιουνίου, αφού ο Παναθηναϊκός έχει καταθέσει ένσταση κατά του κύρους της αναμέτρησης του με τον Εθνικό στις 17 Μαρτίου 1985 επειδή η ομάδα του Πειραιά έχει χρησιμοποιήσει το γήπεδο της Νέας Σμύρνης αντί του Περιστερίου. Ο αθλητικός δικαστής απορρίπτει για τυπικούς λόγους την ένσταση, αφού οι Πράσινοι δεν είχαν αναφέρει τίποτε στον διαιτητή ώστε να γραφτεί στο φύλλο αγώνα και έτσι η ήττα από τον Εθνικό με 1-0 επικυρώνεται και μειώνεται, ώστε να γίνει «τελικός» πρωταθλήματος την τελευταία αγωνιστική στην Θεσσαλονίκη.

Το βράδυ της Παρασκευής ανακοινώθηκε πως ο πρόεδρος της ΕΠΑΕ, Κώστας Σκούρας, θα ταξίδευε στην Θεσσαλονίκη για να μεταφέρει το τρόπαιο του δεύτερου πρωταθλήματος που κατέκτησε ο ΠΑΟΚ και είχε δείξει να το αγκαλιάζει από πολύ νωρίς.

Ο ΠΑΟΚ ουσιαστικά είχε δείξει τις προθέσεις του από τον πρώτο γύρο και η νίκη του μέσα στο Ολυμπιακό στάδιο επί του Παναθηναϊκού με 1-0 με γκολ του Ράντε Πάπριτσα στο 79’, είχε χαρακτηριστεί ως «διπλό τίτλου» από τις εφημερίδες, αφού έδινε πέντε βαθμούς διαφορά στην βαθμολογία από τον δεύτερο Παναθηναϊκό με το τέλος του πρώτου γύρου και με βαθμολογικό σύστημα 2-1-0. Η υποδοχή από 3.000 οπαδούς του ΠΑΟΚ στο αεροδρόμιο ήταν ακόμη ένα στοιχείο επιβεβαίωσης για την σημασία της πρώτης εκτός έδρας νίκης επί του Παναθηναϊκού στην Αθήνα.

Ο ΠΑΟΚ πήρε από νωρίς κεφάλι στην κούρσα εκείνης της σεζόν, αφού ξεκίνησε το πρωτάθλημα με τέσσερις νίκες σε ισάριθμους αγώνες (Απόλλων εκτός – Άρη εντός – Εθνικός εκτός – Ολυμπιακός εντός) και συνέχισε με ισοπαλία κόντρα στην ΑΕΚ στην Αθήνα. Έβγαλε αήττητος όλα τα ματς που έγιναν μέσα στο 1984 για εκείνη την περίοδο και παρά το άσχημο ποδαρικό με την ήττα στο Ηράκλειο από τον ΟΦΗ με 3-1 στις 6 Ιανουαρίου 1985 δεν έπεσε από την πρώτη θέση σε καμία στιγμή. Στις 17 Φεβρουαρίου μετά τις εκτός έδρας ήττες από τον Άρη με 3-0 και τον Ολυμπιακό με 2-1 οι αντίπαλοι αναθάρρησαν και οι εφημερίδες έγραφαν χαρακτηριστικά πως “Το πρωτάθλημα ξαναρχίζει”, αλλά ο ΠΑΟΚ είχε διαφορετική γνώμη και συνέχισε χωρίς ήττα από εκεί και πέρα την πορεία του προς την κατάκτηση.

Την Κυριακή στις 17:15 ακριβώς, ο υπουργός Εμπορίου και μέλος του ΠΑΟΚ, Νίκος Ακριτίδης απένειμε το κύπελλο του πρωταθλητή στον αρχηγό του δικεφάλου, Κώστα Ιωσηφίδη και άρχισε το παραλήρημα. Το τρόπαιο πέρασε από τα χέρια όλων και μετά τον μάνατζερ της ομάδας εκείνης της σεζόν, Γιώργο Κούδα και τον Μπλάντεν Φορτούλα που είχε αναλάβει ρόλο στους τερματοφύλακες της ομάδας το πήρε ο προπονητής Βάλτερ Σκότσικ που είχε αναλάβει το καλοκαίρι ερχόμενος από την Λάρισα.

Ο ΠΑΟΚ πετούσε στους ουρανούς λίγο πριν ολοκληρωθεί η αναμέτρηση με τον Παναθηναϊκό, αφού στις 4:30 έκανε την εμφάνιση του πάνω από την Τούμπα ένα ελικόπτερο εταιρείας οδικής βοήθειας που ήταν στολισμένο με ασπρόμαυρες σημαίες και πανό. Αρχικά πετούσαν μπαλόνια και μετά το τελευταίο σφύριγμα προσγειώθηκε στον αγωνιστικό χώρο και αποβίβασε δύο όμορφες κοπέλες που φορούσαν εμφανίσεις του ΠΑΟΚ και έδωσαν λουλούδια και στεφάνια νίκης στους ποδοσφαιριστές”.

Για την ιστορία πάντως, το παιχνίδι ανάμεσα στον ΠΑΟΚ και τον Παναθηναϊκό για την τελευταία αγωνιστική, ολοκληρώθηκε ισόπαλο (1-1).

Το ρόστερ του ΠΑΟΚ τη σεζόν 1984-85

Γιώργος Σκαρτάδος, Χρήστος Δημόπουλος, Κυριάκος Αλεξανδρίδης, Ράντε Πάπριτσα, Θωμάς Σίγκας, Ιβάν Γιούρισιτς, Βασίλης Βασιλάκος, Χάρης Μπανιώτης, Κώστας Ιωσηφίδης, Νίκος Αλαβάντας, Απόστολος Τσουρέλας, Παναγιώτης Παντέλης, Λάκης Στεργιούδας, Γιάννης Δαμανάκης,, Γιώργος Κωστίκος, Άρης Καρασαββίδης, Μιχάλης Ιορδανίδης, Νίκος Λιάκος, Σωτήρης Μαυρομάτης, Χάρης Σπανοσωτηρόπουλος, Κώστας Μαλιούφας, Γιάννης Ψαρράς

​Παράλληλα όπως σημειώνει και η “ασπρόμαυρη” ΠΑΕ: «Η ημερομηνία της 16ης Ιουνίου δεν απέκτησε σημαδιακό χαρακτήρα μόνο για την κατάκτηση του πρωταθλήματος το 1985. Εννιά χρόνια νωρίτερα, το 1974 ο ΠΑΟΚ κατέκτησε το δεύτερο κύπελλο της ιστορίας του με νίκη επί του Ολυμπιακού στο γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας. Ο τελικός είχε κριθεί στην διαδικασία των πέναλτι, αφού η κανονική διάρκεια και η παράταση τελείωσαν με σκορ 2-2. Ο ΠΑΟΚ επικράτησε με 4-3 στη διαδικασία των πέναλτι, αφού ο Κούλης Αποστολίδης έστειλε την μπάλα στα δίχτυα στο τελευταίο χτύπημα και πανηγύρισε την κατάκτηση του κυπέλλου. Από τον Ολυμπιακό είχε αστοχήσει ο Πουπάκης και ο Περσίδης που έστειλαν άουτ την μπάλα, ενώ ο Κούδας είχε νικηθεί από τον Πουπάκη. O τελικός είχε διεξαχθεί τις ημέρες που στην Γερμανία γινόταν το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1974».

loading...
  • // Πρόσφατα //
  • // Δημοφιλή //

Για αυτό είναι κορυφαίος ο Ντεσπόντοφ

Επιστροφή στη δράση!

Η Τράμπζονσπορ απειλεί τον διαιτητή!

Μιλενκόσκι: «Δείξαμε την ποιότητα μας»

ΠΑΟΚτσήδικο πάρτι στη Στουτγάρδη (pic)

Τα «μαγικά» χαρτάκια για Παναθηναϊκό

Η περηφάνια του ΠΑΟΚ για τον Ντεσπόντοφ (pic)

Η μεγάλη νίκη επί του Παναθηναϊκού (video)

Ανακοίνωσε Τούντορ η Λάτσιο (pics)

Και τώρα ραντεβού στο Παλατάκι!

Τον ΠΑΟΚ δεν τον ξεγράφεις ΠΟΤΕ!

Απειλεί με αποχώρηση η Φενέρ

Live: Παναθηναϊκός – ΠΑΟΚ

«Πάτησε» Ρώμη ο Τούντορ

Το 0-1 του ΠΑΟΚ στην Αθήνα (videos)

Ώρα… προγράμματος για ΠΑΟΚ Β!

«Άκυρο» της Ρεαλ στη Γαλλία

Για αυτό είναι κορυφαίος ο Ντεσπόντοφ

Έκανε την ανατροπή και μπήκε Play Off ο ΠΑΟΚ!

Η Τούμπα… γέμισε την ψυχή του Μιρτσέα

Περνάει δύσκολα στην Τουρκία ο Σάντος

Έκτακτο: Απολύεται ο προπονητής της Μπριζ!

Σοκαριστική συμπεριφορά Κούγια! (videos)

Τραγωδία με φόντο τον ΠΑΟΚ (vids)

Όταν ο ΠΑΟΚ διαλύει τους Ευρωπαίους (videos)

Το αντίο του ΑΣ ΠΑΟΚ στον 15χρονο Γιάννη

Νιώθεις από ΠΑΟΚ;

Το ΠΑΟΚ-Μπριζ που λίγοι θυμούνται (video)

To γκολ του «Zile» από μέσα! (video)

Στην Ευρώπη σκοράρει κατά ριπάς

Ο ΠΑΟΚ στο top-10 της Ευρώπης στο σκοράρισμα!

Μ. Λουτσέσκου: «Τρελή η κατάσταση στην Τούμπα»

Μπριζ: Φόβοι για υποτροπή του Μινιολέ!

Η μάχη των σκόρερ του ΠΑΟΚ

Έβαλε «φωτιά» στα play out ο Βόλος

Επιστροφή στη δράση!

Για αυτό είναι κορυφαίος ο Ντεσπόντοφ

Η περηφάνια του ΠΑΟΚ για τον Ντεσπόντοφ (pic)

Ντεσπόντοφ: «Το βραβείο είναι κίνητρο για μένα»

Κορυφαίος Βούλγαρος ο Ντεσπόντοφ! (video)

Μήνυμα καρδιάς από τον Τάισον! (pics)

«Επιλογή για τη Σέλτικ ο Κοτάρσκι»

Η Τράμπζονσπορ απειλεί τον διαιτητή!

Ανακοίνωσε Τούντορ η Λάτσιο (pics)

Απειλεί με αποχώρηση η Φενέρ

«Πάτησε» Ρώμη ο Τούντορ

«Βέλη» και στη διοίκηση της Κλαμπ Μπριζ!

Επίσημο: Απολύθηκε ο Ντέιλα από την Μπριζ

Έκτακτο: Απολύεται ο προπονητής της Μπριζ!

Μπριζ: Φόβοι για υποτροπή του Μινιολέ!

Ήττα για τη… διπρόσωπη Κλαμπ Μπριζ!

Πρόβλημα στην Μπριζ με τον Μινιολέ!