Η Γαλλία έγινε χθες (10/7) η πρώτη ομάδα που προκρίθηκε στον τελικό του Μουντιάλ της Ρωσίας, και σήμερα (11/7) θα μάθουμε και τη δεύτερη, η οποία θα προκύψει από το ζευγάρι της Κροατίας με την Αγγλία που θα συγκρουστούν στις 21:00 στο «Λουζνίκι» της Μόσχας (ΕΡΤ1).
Δεδομένου πως Γερμανία, Βραζιλία, Αργεντινή και Ισπανία έχουν μείνει «εκτός νυμφώνος», η παρουσία της Αγγλίας και της Κροατίας στον -χρονικά δεύτερο- ημιτελικό του Μουντιάλ, αποτελεί έκπληξη και μάλιστα σημαντική.
Κι όμως οι δύο αντίπαλοι, μπήκαν στο τουρνουά με κύριο χαρακτηριστικό την ομαδικότητα και την ομοιογένεια, ξεπερνώντας αρχικά τους ομίλους και εν συνεχεία αντιπάλους στα νοκ άουτ. Βέβαια, αμφότερες οι δύο ομάδες του ημιτελικού, βρέθηκαν στην «βατή» πλευρά των διασταυρώσεων, αποφεύγοντας ομάδες όπως η Βραζιλία, η Γαλλία, η Αργεντινή και το Βέλγιο.
Όπως και να ‘χει, πάντως, Κροατία και Αγγλία, έφθασαν μία «ανάσα» από τον τελικό, απόλυτα δίκαια, σύμφωνα με την εικόνα που έδειξαν στις -μέχρι τώρα- πέντε αναμετρήσεις τους στο τουρνουά. Και αφού έφθασαν μέχρι εδώ, θέλουν να συνεχίσουν και θα κάνουν το καλύτερο δυνατό για να τα καταφέρουν.
Οι Κροάτες και κυρίως ο Ζλάτκο Ντάλιτς, έχει καταφέρει να κρατήσει τα αποδυτήρια και να καλλιεργήσει ένα οικογενειακό κλίμα, που αποτελεί «ασπίδα» σε οτιδήποτε μπορεί να χαλάσει την ηρεμία και την στοχοπροσήλωση της ομάδας. Όπως συνέβη με τον επιθετικό της Μίλαν, Νικόλα Κάλινιτς, ο οποίος αποβλήθηκε από την αποστολή επειδή αρνήθηκε να μπει αλλαγή σε ένα φιλικό. Και όπως συνέβη με τον βοηθό του Ντάλιτς, Όγκνιεν Βουκόγιεβιτς, ο οποίος εμφανίσθηκε σε βίντεο στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης -μαζί με τον στόπερ Ντομαγκόι Βίντα– ν΄ αφιερώνουν την πρόκριση επί της Ρωσίας, στην Ουκρανία. Το πρώτο περιστατικό, δεν επηρέασε στο παραμικρό την ομάδα και απομένει να διαπιστωθεί εάν θα συμβεί κάτι ανάλογο και στον ημιτελικό.
Ο νεαρός τεχνικός, που δεν θα έχει στην διάθεση του, τον Σίμε Βρσάλικο, έχει εμφυσήσει στους παίκτες του όλα τα μυστικά του 4-2-3-1. Με τον Σούμπασιτς εγγύηση κάτω από τα δοκάρια, η τετράδα των Τσόρλιουκα, Βίντα, Λόβρεν, Στρίνιτς φαίνεται έτοιμη για την αντιμετώπιση των Αγγλων μεσοεπιθετικών, την ώρα που οι Μπρόζοβιτς και Ράκιτιτς, αναλαμβάνουν τον έλεγχο στην μεσαία γραμμή. Ο Λούκα Μόντριτς, ηγέτης της ομάδας, θα έχει ελεύθερο ρόλο στα τελευταία δύο τρίτα του γηπέδου, ενώ οι Πέρισιτς και Ρέμπιτς θα παίξουν λίγο πίσω από τον Μάντζουκιτς.
Όσον αφορά στον Γκάρεθ Σαουθγκέϊτ, προτιμά το 3-5-2 και τις παραλλαγές του, με τον Λίνγκαρντ ν΄ αποτελεί το «κλειδί» της ομάδας, καθώς έχει πλήρη ελευθερία κινήσεων σε όλο το γήπεδο. Ο Πίκφορντ κάνει καταπληκτικό τουρνουά και έχει ανεβάσει αισθητά το «κασέ» του, όπως και η τριάδα της άμυνας, καθώς οι Γουόκερ, Στόουνς και Μαγκουάιρ εντυπωσιάζουν σε κάθε αγώνα. Μάλιστα ο τελευταίος δείχνει ανίκητος και στις δύο περιοχές, αποτελώντας απειλή για τον αντίπαλο και εγγύηση στις στημένες φάσεις. Οι Τρίπιερ και Γιανγκ, καλύπτουν άριστα τις πτέρυγες, την ώρα που οι Χέντερσον και Αλι αναλαμβάνουν την αυξομείωση του ρυθμού από την μεσαία γραμμή και οι Στέρλινγκ και Κέϊν, αποτελούν την «γραμμή κρούσης».
Καθοριστικό ρόλο για την πρόκριση, ενδέχεται να παίξει η καταπόνηση των ποδοσφαιριστών, δεδομένου ότι οι Αγγλοι προέρχονται από σχετικά εύκολη επικράτηση επί της Σουηδίας, αλλά παράταση και πέναλτι σε βάρος της Κολομβίας. Περισσότερο επιβαρυμένοι είναι οι Κροάτες, που έφθασαν στα ημιτελικά, μετά από δύο παρατάσεις και πέναλτι (σ.σ. με Δανία και Ρωσία).
Διαιτητής: Τσουνεϊτ Τσακίρ (Τουρκία)
Οι πιθανές συνθέσεις:
ΚΡΟΑΤΙΑ (Ζλάτκο Ντάλιτς): Σούμπασιτς, Τσόρλιουκα, Στρίνιτς, Λόβρεν, Βίντα, Ράκιτιτς, Πέρισιτς, Μπροζόβιτς, Μόντριτς, Ρέμπιτς, Μάντζουκιτς.
ΑΓΓΛΙΑ (Γκάρεθ Σαουθγκέϊτ): Πίκφορντ, Τρίπιερ, Στόουνς, Μαγκουάϊρ, Γουόκερ, Γιανγκ, Χέντερσον, Λίνγκαρντ, Αλι, Κέϊν, Στέρλινγκ.