Ο Ευθύμιος Σαββάκης κάνει διδακτορικό στο τμήμα δημοσιογραφίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης στο φαινόμενο των Celebrities και την επιρροή τους στο κοινό μέσα στον μιντιακό κόσμο.
Σε ένα κεφάλαιο του διδακτορικού του μελετάει το πώς έχει αλλάξει η διαφήμιση για τους celebrities στον κόσμο των Social Media και πώς έχει εκτοξευτεί το κασέ τους (αν σκεφτεί κανείς τον χρόνο της ενέργειας που απαιτείται πλέον εκ μέρους τους).
Παλιότερα, ο Κριστιάνο Ρονάλντο – σε μία διαφήμιση παπουτσιών για παράδειγμα – ακολουθούσε την πεπατημένη. Έκανε πολύωρο γύρισμα και αφιέρωνε έναν τάδε συμφωνημένο χρόνο μέχρι το αποτέλεσμα να πείσει τον πελάτη και να πάρει τον δρόμο προς την τηλεόραση, τα περιοδικά, τις εφημερίδες, τις πινακίδες και τα υπόλοιπα συμβατικά μέσα διαφήμισης. Πλέον, εκτός από την παραδοσιακή διαφήμιση, ο ίδιος (και φυσικά κάποιοι άλλοι χιλιάδες ανά τον κόσμο) αξιώνει και πληρώνεται υπέρογκα ποσά για ένα και μόνο tweet ή Facebook – Instagram post, όπου θα διαφημίσει το τάδε αθλητικό (ή μη) προϊόν με ενεργό Link για την online αγορά του.
Ποιο είναι το ποσό που αξιώνει; Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε σε πλήθος παγκόσμιων μέσων, ο Πορτογάλος άσος αξιώνει περίπου 310.000 λίρες ανά Instagram post!
Είναι τέτοια, μάλιστα, η εμπορική αξία του digital κομματιού του, που του επιτρέπει όχι μόνο να ζητήσει ένα τέτοιο ποσό για μία κίνηση δευτερολέπτων (τα κείμενα – links άλλωστε παραδίδονται έτοιμα στον εκάστοτε Celebrity, ο οποίος πατάει μόνο τη δημοσίευση σε συγκεκριμένη ώρα), αλλά και να γνωρίζει πολύ καλά πως ανταποδοτικά θα τα “φέρει” πίσω στην εταιρεία.
Τα φέρνει; Τα παίρνει! Τέλος!
Αυτός είναι ο νόμος της αγοράς.
Όπως, άλλωστε, τονίζει στη Figaro και ο Κριστόφ Λεπετί, οικονομολόγος του Κέντρου Αθλητικού Δικαίου και Οικονομίας (CDES) της Λιμόζ, «όταν ο Κριστιάνο Ρονάλντο καμαρώνει τα καινούργια παπούτσια του στο λογαριασμό του στο Twitter, θα υπάρχουν ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ οικονομικά οφέλη για τη φίρμα».
Υπολογίζεται, μάλιστα, ότι μέσα σε λίγες ώρες χιλιάδες τέτοια παπούτσια έχουν καταλήξει σε νέους αγοραστές, κάνοντας απόσβεση το ποσό (και επιφέροντας κέρδος) για την εταιρεία. Μέσα σε λίγες ώρες.
Όσες χρειάστηκαν για να πουληθούν 520 χιλιάδες φανέλες της νέας του ομάδας, της Γιουβέντους, με το όνομά του.
Αποτέλεσμα; Έγινε 55 εκ. ευρώ τζίρος μέσα σε 24 ώρες!
Το 1/3 ολόκληρης της μεταγραφής από τη Ρεάλ Μαδρίτης βγήκε…
Στο ίδιο διάστημα η μετακίνησή του πρόσθεσε 500.000 νέα Likes στη σελίδα της ιταλικής ομάδας στο Facebook, 1,1 εκατομμύρια νέους followers στο Τwitter της και 1,4 εκατομμύρια νέους followers στο Ιnstagram της, τη στιγμή που η μετοχή της Μεγάλης Κυρίας του ιταλικού ποδοσφαίρου ενισχύθηκε κατά 37,7% στο Χρηματιστήριο του Μιλάνου. Πριν (χρυσο)εξαργυρωθεί. Με ευλογίες και ευχές για το παιδί από τη Madeira που άλλαξε όσα ξέραμε, για το ποδόσφαιρο και το αθλητικό marketing.
Πηγές: dailymail, bbc, le figaro