Ιστορίες… κατασκοπίας και θεωρίες συνωμοσίας εμφανίστηκαν με αφορμή την μπάλα του Μουντιάλ 2018! Όπως είναι γνωστό, στις 16 Ιουλίου, στην συνάντηση του Ντόναλντ Τραμπ με τον Βλαντιμίρ Πούτιν στο Ελσίνκι της Φινλανδίας, ο Πρόεδρος της Ρωσίας έκανε δώρο στον ομόλογό του των ΗΠΑ μία μπάλα από το Παγκόσμιο Κύπελλο.
Η μπάλα παραδόθηκε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου μετά τη διμερή συνάντηση, μόλις μία ημέρα μετά τον τελικό του Μουντιάλ. Είναι μια μπάλα που διαθέτει ένα μικροτσίπ ικανό να μεταδίδει πληροφορίες σε ένα τηλέφωνο ή σε έναν κοντινό προσωπικό υπολογιστή.
CNN και Bloomberg αναφέρθηκαν στον κίνδυνο για την ασφάλεια των ΗΠΑ που μπορεί να περιλαμβάνει η Telstar, την οποία ο Βλαντιμίρ Πούτιν έδωσε στον Ντόναλντ Τραμπ, προειδοποιώντας για τον κίνδυνο εξαιτίας του τσιπ NFC που περιλαμβάνει η μπάλα που κατασκευάζει η Adidas.
«Μια μπάλα κατασκόπων στο Λευκό Οίκο;» αναρωτήθηκε το Bloomberg, παρουσιάζοντας εικόνες της μπάλας της Adidas, με τα χρώματα της Ρωσίας, που χρησιμοποιήθηκε από τη φάση των «16».
Έχει το λογότυπο NFC (Near Field Communication), μια ασύρματη τεχνολογία που λειτουργεί στη ζώνη των 13.56 MHz, η οποία δεν απαιτεί άδεια χρήσης. Πρόκειται για ένα σύστημα που μέσω ενός τσιπ μπορεί να μεταδώσει δεδομένα σε μια ηλεκτρονική συσκευή κοντά, είτε πρόκειται για ένα smartphone, είτε για tablet είτε για έναν προσωπικό υπολογιστή.
Μία τεχνολογική εξέλιξη είναι χρήσιμη στο παιχνίδι για να αξιολογήσει κάποιες καταστάσεις του αγώνα και να βοηθήσει τους διαιτητές, ενημερώνοντας, για παράδειγμα, αν η μπάλα περάσει τη γραμμή του τέρματος.
Όπως αναφέρουν τα ΜΜΕ των ΗΠΑ, η τεχνολογία αυτής της μπάλας θα μπορούσε στο εσωτερικό του Λευκού Οίκου να δημιουργήσει προβλήματα με τη δυνατότητα μετάδοσης δεδομένων. Προειδοποιούν, μάλιστα, για τον κίνδυνο ότι το τσιπ έχει αντικατασταθεί από ένα άλλο που θα μπορούσε να δημιουργήσει κίνδυνο ασφαλείας.
Ενώ ο Λευκός Οίκος δεν έχει αποφανθεί σχετικά με αυτό το δώρο, οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ έκαναν γνωστό ότι «το δώρο θα περάσει μια διεξοδική επανεξέταση».
Πάντως, στο CNN επικαλούνται τον Σκοτ Σόμπερ, έναν εμπειρογνώμονα στον κυβερνοχώρο, ο οποίος πρακτικά αποκλείει τη δυνατότητα κατασκοπείας.