Η νέα πατέντα της ΟΥΕΦΑ με τον καταμερισμό των πριμ σε κάθε σύλλογο μέσω της δεκαετούς βαθμολογίας του στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, κάνει κάθε ματς, κάθε πρόκριση καθοριστική, με τον ΠΑΟΚ να παίζει στην Βασιλεία την οικονομική του εκτόξευση.
Η Ευρώπη είναι πρεστίζ. Χαρίζει στιγμές, αναμνήσεις, βαραίνει φανέλες και γεννά οπαδούς. Κάθε πρόκριση είναι και μία σελίδα δόξας για κάθε ελληνικό σύλλογο, όμως τα τελευταία χρόνια αποτελεί και βασικό βιοποριστικό έσοδο για κάθε ομάδα. Πλέον με την εισαγωγή από φέτος του νέου μπόνους που βασίζεται στο Coefficient ranking, κάθε ευρωπαϊκός αγώνας, κάθε πρόκριση, σημαίνει επιπλέον λεφτά και κάθε αποκλεισμός μία μικρή οικονομική καταστροφή. Με απλά λόγια και όσο πιο σύντομα γίνεται θα προσπαθήσουμε να εξηγήσουμε τι είναι αυτό το νέο μπόνους και πως επηρεάζει τις ελληνικές ομάδες.
Τι είναι το μπόνους μέσω Coefficient ranking;
Η ΟΥΕΦΑ από φέτος αποφάσισε να αλλάξει τον τρόπο που υπολογίζει και μοιράζει τα μπόνους στις ομάδες που προκρίνονται στους ομίλους του Europa και Champions League. Εμείς θα εστιάσουμε στις ελληνικές ομάδες.
Ο πολύπλοκος και συχνά δυσνόητος τρόπος κατανομής των εσόδων μέσω του Market Pool ουσιαστικά σπάει στα δύο. Τα έσοδα από το market pool ένα ποσό που αντιστοιχούσε για όλες τις ελληνικές ομάδες που προκρίνονταν κάθε χρόνο σε ομίλους (διαιρούνταν ανάλογα με τις ομάδες που συμμετείχαν κάθε χρόνο) και υπολογιζόταν ανάλογα με την εμπορικότητα (τηλεοπτικά, διαφημίσεις, χορηγίες) ουσιαστικά μειώνονται κατά το ήμισυ, κάτι που σημαίνει ότι δεν πρόκειται να ξαναδούμε κάτι εξωφρενικά ποσά ύψους 15-20 ευρώ που μπορούσε να πάρει κάποια ομάδα (ουσιαστικά μόνο ο Ολυμπιακός το πέτυχε) ως μοναδικός εκπρόσωπος της Ελλάδας στους ομίλους του Champions League. Αυτά τα έσοδα μειώνονται περίπου κατά το ήμισυ και δημιουργούν ουσιαστικά το νέο μπόνους μέσω Coefficient ranking.
Πως υπολογίζονται τα λεφτά;
Σε ότι αφορά τους ομίλους του Champions League η ΟΥΕΦΑ θα μοιράσει μέσω Coefficient ranking 585 εκατομμύρια ευρώ στις 32 ομάδες που θα μπουν στους ομίλους. Ο τρόπος μοιάζει απλός, σχετικά δίκαιος και βασίζεται στην βαθμολογία συλλόγου (το λεγόμενο Team Ranking που έχει κάθε σύλλογος και στις κληρώσεις), όχι όμως την τελευταία πενταετία, αλλά την τελευταία δεκαετία.
Με άλλα λόγια, η 32η δεύτερη ομάδα των ομίλων (αυτή με το χαμηλότερο ranking) θα πάρει μπόνους 1.108.000 ευρώ (μιλάμε μόνο για το Coefficient ranking έτσι;), η 31η ομάδα το διπλάσιο ποσό, η 30ή ομάδα το τριπλάσιο και ούτω καθεξής, μέχρι να φτάσουμε στην ομάδα με το κορυφαίο ranking που θα λάβει 35.460.000 ευρώ.
Ανάλογη είναι και η κατάσταση σε ότι αφορά τους ομίλους του Europa League, όπου φυσικά τα ποσά είναι αισθητά μικρότερα. Εκεί το μπόνους αυτό για τις 48 ομάδες που θα μπουν στους ομίλους είναι 84 εκατομμύρια ευρώ, κάτι που σημαίνει ότι η ομάδα που θα έχει το μικρότερο ranking θα λάβει 71.430, ποσό που φυσικά θα πολλαπλασιάζεται, όσο μεγαλύτερο είναι το ranking του συλλόγου.