Σε αρνητικό πρωταγωνιστή της κοινωνίας του ΠΑΟΚ, εξελίσσεται ο Αμρ Ουάρντα.
Ο περιορισμένος χρόνος που πήρε από τον Ράζβαν Λουτσέσκου στους αγώνες του ΠΑΟΚ, προκάλεσαν την αντίδραση του παίκτη που εκφράστηκε με λάθος τρόπο, σε λάθος χρόνο και είχε ως αποτέλεσμα να τον απομακρύνει από την ομάδα.
Δεν σκοπεύω να κάνω την αγιογραφία του Ουάρντα.
Δεν είναι αυτός ο ρόλος μου.
Ωστόσο δεν μπορώ να κατανοήσω γιατί πρέπει να πέσουμε πάνω στον Ουάρντα για να τον διαλύσουμε.
Είναι γνωστό πως πρόκειται για ένα παιδί με ιδιαιτερότητες. Όπως άλλωστε το 99% των παικτών από την Αίγυπτο.
Η κουλτούρα τους είναι παράξενη και θέλουν ιδιαίτερη μεταχείριση. Αυτό είναι γνωστό. Οπως είναι γνωστό ότι ο Σαλάχ είναι η φωτεινή εξαίρεση των Αιγυπτίων ποδοσφαιριστών που αγωνίζονται στην Ευρώπη.
Από την ημέρα που έγινε γνωστό ότι ο ΠΑΟΚ απέκτησε τον Ουάρντα από τον Παναιτωλικό, έγραφα πως πρόκειται για έναν εξαιρετικό ποδοσφαιριστή που όμως θέλει ειδική μεταχείριση.
Έβλεπα ότι πρόκειται για έναν χαρισματικό παίκτη. Δεν ήξερα ποιος είναι ο χαρακτήρας του. Από τις εμπειρίες που είχα με πρώην παίκτες του ΠΑΟΚ από την Αίγυπτο, ήξερα ότι δεν είναι εύκολη η προσαρμογή τους όταν φεύγουν από την χώρα τους.
Η εξέλιξη του Ουάρντα είναι γνωστή. Πήγε στον Ατρόμητο, αναδείχθηκε σε κορυφαίο παίκτη της Super League την προηγούμενη περίοδο και αγωνίστηκε με την εθνική Αιγύπτου στο πρόσφατο Μουντιάλ.
Η επιστροφή του στον ΠΑΟΚ δεν ήταν η αναμενόμενη. Ούτε για τον ίδιο ούτε και για την ομάδα.
Θέλω να είμαι ξεκάθαρος. Δεν κακίζω τον Λουτσέσκου για την περιθωριοποίηση του Ουάρντα. Ο Ρουμάνος δεν βλέπει αλλαγή στην συμπεριφορά του και αναγκάζεται να τον αφήσει εκτός γκρουπ για να διατηρήσει τις ισορροπίες έναντι των υπολοίπων παικτών. Δεν μπορεί να επιτρέπεται στην τεχνική ηγεσία να χαλάσει τις ισορροπίες στην ομάδα. για ένα παίκτη.
Ο Ουάρντα όμως αποτελεί περιουσιακό στοιχείο του ΠΑΟΚ και έτσι πρέπει να αντιμετωπιστεί. Είναι υποχρέωση του οργανισμού να βρει το κουμπί του παίκτη, να τον φέρει κοντά στην ομάδα και αν διαπιστωθεί ότι δεν υπάρχει… γιατρειά, να τον πουλήσει στην τιμή που πρέπει.
Που θέλω να καταλήξω; Οτι δεν μπορώ να αντιληφθώ τις επιθέσεις που δέχεται ο παίκτης. Κατινιές άνευ προηγουμένους από παραγωγούς και δημοσιογράφους που βρήκαν στο πρόσωπο του Ουάρντα, ένα εύκολο θύμα για να βγάλουν τα κόμπλεξ τους.
Τι φοράει, που πάει, τι λέει, τι τρώει και άλλα κατινίστικα, κυκλοφορούν τις τελευταίες ημέρες στην Θεσσαλονίκη, που δεν τιμούν τον οργανισμό του ΠΑΟΚ.
Ποδοσφαιριστές σαν τον Ουάρντα, δεν έχει πολλούς στην Ελλάδα. Αν ο οργανισμός του ΠΑΟΚ δεν μπορεί να τον διαχειριστεί (προσωπικά θεωρώ ότι δεν επιτρέπεται να μην βρούνε οι υπεύθυνοι λύση στο θέμα του Αιγύπτιου ώστε να μην τελειώσει άδοξα αυτού του εξαιρετικού ποδοσφαιριστή στην Τούμπα), ας ξεκινήσουν οι ενέργειες για την παραχώρηση του.
Απαγορεύεται όμως να τον ισοπεδώσουμε και τελικά να φύγει από την ομάδα για ψίχουλα με ταμπέλες. Το σύνολο των ομάδων στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, προστατεύουν τους παίκτες τους, προστατεύουν δηλαδή τα περιουσιακά τους στοιχεία. Στον ΠΑΟΚ συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο.
Ανελέητη κριτική στον Ουάρντα, χωρία καμία ηθική. Κανιβαλισμός για λίγη ακροαματικότητα, ή για να κάνουν δυο – τρεις τους έξυπνους στο καφενείο.
Αυτός ήταν ο παλιός ΠΑΟΚ. Στον ΠΑΟΚ του 2018, δεν επιτρέπονται αυτού τους είδους οι ασθένειες.
Ο Αιγύπτιος ανήκει στον ΠΑΟΚ. Αν δεν σέβεστε τον παίκτη, σεβαστείτε την ομάδα και πάψτε να γίνεστε κατίνες. Όσοι γίνεστε, για τους λόγους που γίνεστε!
Να σημειώσω πως σε περίπτωση που καταφέρει ο οργανισμός του ΠΑΟΚ να τον φέρει τον παίκτη στο σωστό δρόμο, ο Ουάρντα θα αποδειχθεί ιδιαίτερα χρήσιμος στην ομάδα σε μια τόσο απαιτητική χρονιά.