«Η UEFA θέλει να βοηθήσει την Ελλάδα»

Ο απεσταλμένος της UEFA, Ζόραν Λάκοβιτς μίλησε για τη συνάντηση με τους εκπροσώπους των Big-4 (ΠΑΟΚ, Ολυμπιακό, ΑΕΚ και Παναθηναϊκό) και τον Βαγγέλη Γραμμένο κι εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι μπορεί να αλλάξει η κατάσταση στο ελληνικό ποδόσφαιρο. «Είμαστε εδώ για να σας βοηθήσουμε…», επισήμανε στο SDNA.

Αρχικά τόνισε: «Κυρίως ήρθαμε για να δούμε το παιχνίδι της Ελλάδας με την Ουγγαρία, αλλά έχουμε επίσης την ευκαιρία για αρκετές συναντήσεις. Ήταν ένα ανεπίσημο δείπνο, αλλά φυσικά μιλήσαμε για αρκετά πράγματα που αφορούν το ελληνικό ποδόσφαιρο. Θα έχουμε επίσης συνάντηση με την ελληνική ομοσπονδία, με τον πρόεδρο και μετά με τον κ. Βασιλειάδη κι έπειτα θα πάμε να παρακολουθήσουμε το παιχνίδι. Θέλαμε να δούμε εντυπώσεις, αντιδράσεις, σχόλια από όλα τα άτομα που ασχολούνται με το ελληνικό ποδόσφαιρο».

Συνεχίζοντας ο Ζόραν Λάκοβιτς επισήμανε: «Δεν είμαστε εδώ για να… δασκαλέψουμε, αλλά για να προσπαθήσουμε να βοηθήσουμε. Αλλά δεν μπορούμε να το κάνουμε μόνοι μας η FIFA και η UEFA, τους χρειαζόμαστε όλους, συμπεριλαμβανομένων και των ΜΜΕ. Δεν είναι εύκολο. Μου αρέσει πολύ αυτή η χώρα, μου αρέσουν οι άνθρωποι. Υπάρχει πολύ πάθος στο ελληνικό ποδόσφαιρο, αλλά όλοι μαζί θα πρέπει να πάρουμε την ευθύνη. Θέλουμε να βοηθήσουμε. Κάθε εβδομάδα προσπαθούμε να στέλνουμε κάποιον από την UEFA που θα συνεργαστεί με την ελληνική ομοσπονδία για να βελτιώσει τη δουλειά που γίνεται».

Για το αν είναι ευχαριστημένος με την εικόνα του ελληνικού ποδοσφαίρου: «Δεν είναι εύκολο. Στηρίζουμε την ελληνική ομοσπονδία και τον πρόεδρο. Έχει καλές ιδέες, ένα καλό όραμα και τον βοηθάμε για να το πραγματοποιήσει. Αλλά πρέπει να αλλάξουμε πολλά πράγματα. Τίποτα δεν μπορεί να αλλάξει σε ένα βράδυ».

Για τους Έλληνες διαιτητές είπε: «Το συζητήσαμε στο δείπνο. Η επιτροπή διαιτησίας έχει αλλάξει την τελευταία διετία, 15-17 διαιτητές. Τώρα ανέβασαν αρκετούς νεαρούς διαιτητές και χρειάζονται χρόνο. Για να προσπαθήσουμε να πάρουμε από πάνω τους την πίεση, συμφωνήσαμε αρχικά με την ομοσπονδία και μετά με τις ομάδες να τους βοηθήσουμε με ξένους διαιτητές. Είναι πολύ σημαντικό για μας να δώσουμε την ευκαιρία στους νεαρούς Έλληνες διαιτητές σε αυτό το πρόγραμμα ανταλλαγής να πάνε σε άλλα πρωταθλήματα. Για μας είναι πολύ σημαντικό να πάρουν εμπειρίες. Όπως συμβαίνει και με τους νεαρούς παίκτες. Νομίζω ότι μέχρι στιγμής έχει θετικά αποτελέσματα η χρησιμοποίηση ξένων διαιτητών».

Σε ερώτηση για το αν θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ξένοι διαιτητές και σε άλλα παιχνίδια εκτός των ντέρμπι, ανέφερε ότι: «Αυτό είναι θέμα προς συζήτηση. Θα πρέπει να συζητηθεί αρχικά μεταξύ Superleague και ελληνικής ομοσπονδίας κι έπειτα με την UEFA και τη FIFA».

Όσο για το τι του είπαν οι «μεγάλοι» για την κατάσταση στο ελληνικό ποδόσφαιρο: «Νομίζω είναι ενήμεροι. Φυσικά κάποιοι είναι περισσότερο ικανοποιημένοι, κάποιοι όχι, αυτό είναι φυσιολογικό. Αλλά μιλήσαμε σήμερα περισσότερο για το σύστημα, για το πώς μπορούμε να το αλλάξουμε και να το βελτιώσουμε. Εμείς σαν UEFA και FIFA μπορούμε να διδάξουμε τα καλύτερα συστήματα, αλλά χωρίς τη βοήθεια όλων, δεν θα πετύχουμε τίποτα. Πιστεύω ότι μπορούμε να αλλάξουμε την κατάσταση».


Σχόλια σε greeklish δεν θα δημοσιεύονται!