Τον τρόπο δουλειάς του στις ακαδημίες «παρουσιάζει» ο ΠΑΟΚ, στρέφοντας αυτή την φορά το ενδιαφέρον του στην εκπαίδευση των τερματοφυλάκων της νέας γενιάς του Δικεφάλου.
Αναλυτικότερα, από το αφιέρωμα του «paokfc.gr»:
Δεν είναι απαραίτητα οδυνηρός ο μοναχικός δρόμος. Ισως πιο δύσκολος, ναι. Υπό προϋποθέσεις όμως – ή μάλλον, υπό τις γενετικές προδιαγραφές αυτού που ακολουθεί τη μοναξιά – αυτός ο δρόμος, που επελέγη συνειδητά, συχνά οδηγεί σε συναισθήματα, πολύ υψηλότερα του μέσου όρου.
Η αποδοχή ότι η προσπάθεια, ο κόπος, η απογοήτευση είναι όλα δικά σου, δημιουργεί πολύ αποφασιστικές, δυνατές προσωπικότητες. Κι όταν έρθει η ικανοποίηση της βελτίωσης, η χαρά της επιτυχίας, βιώνεται σαφώς πιο έντονα.
Κλισέ ή όχι, η μοναξιά του τερματοφύλακα υφίσταται, ωστόσο τα τελευταία χρόνια απαλύνεται από την παρουσία και την ιδιαίτερη σχέση που χτίζεται με τον προπονητή τερματοφυλάκων.
Η θέση χρίζει τεράστιας σημασίας στον τρόπο που εξελίσσεται το ποδόσφαιρο κι έτσι αντιμετωπίζεται πλέον από τους μεγάλους συλλόγους, οι οποίοι προφανώς έχουν αντιληφθεί την ανάγκη για την καλύτερη και πληρέστερη εκπαίδευση του γκολκίπερ. Ο ΠΑΟΚ, ξεκινώντας φυσικά από τα Τμήματα Υποδομής του, επιδιώκει να δημιουργήσει τερματοφύλακες υψηλού επιπέδου. Ικανούς να αντεπεξέλθουν στις απαιτήσεις του σύγχρονου ποδοσφαίρου και κυρίως στο ιδιαίτερα απαιτητικό περιβάλλον της πρώτης ομάδας.
Αντίληψη, ηγετική ικανότητα, πρωτοβουλίες κι αποφάσεις που καθοδηγούν το παιχνίδι. Φυσικές ικανότητες σε δύναμη, ταχύτητα, αλτικότητα, αντίδραση. Προσόντα απαραίτητα, που είτε προϋπάρχουν σε κάποιο βαθμό, είτε καλλιεργούνται και δημιουργούνται στο μέγιστο δυνατό βαθμό με σωστή δουλειά και διαχείριση πολλών παραμέτρων από τους προπονητές τερματοφυλάκων.
Διαδικασία εκπαίδευσης
Eίναι σημαντικό η εκπαίδευση του τερματοφύλακα να ξεκινά από μικρή ηλικία, ώστε να υπάρχει ο χρόνος να αφομοιωθεί το τεχνικό, το τακτικό, το ψυχοπνευματικό σκέλος.
Η εξειδικευμένη και εξατομικευμένη προπόνηση με τον προπονητή τερματοφυλάκων αναπτύσσει μια πολύ ιδιαίτερη σχέση μεταξύ των δύο. Στην ακαδημία της ΠΑΕ ΠΑΟΚ η εκπαίδευση των τερματοφυλάκων ξεκινά από την ηλικία των εννιά ετών. Ο ΠΑΟΚ αναγνωρίζοντας τη σημαντικότητα της θέσης και δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στην άρτια εκπαίδευσή της, είναι ενδεχομένως η μόνη ελληνική ομάδα που απασχολεί τέσσερις προπονητές τερματοφυλάκων στην ακαδημία της.
Ο Βασίλης Πετρόπουλος έχει αναλάβει την Κ19, ο Μιχάλης Ψωμιάδης της Κ17, ο Δημήτρης Κρυωνάς την Κ15 και ο Δημήτρης Πετράκης τα μικρότερα τμήματα. Οι νεαροί τερματοφύλακες προπονούνται μαζί με τα γκρουπ που συμμετέχουν, ενώ παράλληλα καλούνται να φέρουν εις πέρας επιπλέον προπονητικές μονάδες με τους προπονητές τερματοφυλάκων, γεγονός που σημαίνει πως ανάλογα με την ηλικία τους μπορεί να κάνουν μία περισσότερη προπόνηση έως και τρεις, σε σχέση με τα άλλα παιδιά της ομάδας (από Κ9 έως Κ14).
Μέσα από τις ατομικές προπονήσεις, οι μικροί γκολκίπερ εκπαιδεύονται κυρίως στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της θέσης ως προς το τεχνικό σκέλος, σε αμυντικές και επιθετικές τεχνικές ενέργειες, καθώς και σε διάφορα άλλα στοιχεία του παιχνιδιού που λείπουν από τη βασική προπόνηση με την ομάδα , η οποία σαφώς είναι ιδιαίτερα σημαντική, ώστε να χτιστεί η σχέση με την ομάδα σε όλες τις καταστάσεις του παιχνιδιού και να αναπτυχθεί η ικανότητα της επικοινωνίας και της συνοχής.
Στα τμήματα Κ15, Κ17, Κ19 ο προπονητής τερματοφυλάκων βρίσκεται σε καθημερινή βάση με το τεχνικό επιτελείο, καλύπτοντας της ανάγκες της κάθε προπόνησης, οι οποίες στοχεύουν στην περαιτέρω ανάπτυξη , βελτίωση και τελειοποίηση των χαρακτηριστικών του κάθε τερματοφύλακα με βάση τις ανάγκες που προκύπτουν μέσα από την ενδελεχή ανάλυση των τάσεων στο σύγχρονο ποδόσφαιρο και την αγωνιστική ταυτότητα της ομάδας του ΠΑΟΚ.
Η μετάβαση
Πλησιάζοντας στην τελική φάση της ανάπτυξής τους οι γκολκίπερ καλούνται να υπερασπιστούν την εστία την δεύτερης ομάδας του ΠΑΟΚ (Κ19) και να διεκδικήσουν σε πρώτη φάση μια θέση στο ρόστερ της πρώτης ομάδας. Καλούνται να ανταποκριθούν σε ένα ιδιαίτερα απαιτητικό πρόγραμμα προπονήσεων, το οποίο αφενός στοχεύει στην τελειοποίηση των ατομικών χαρακτηριστικών (τεχνικών, τακτικών, ψυχοπνευματικών και φυσικών) και αφετέρου στη μέγιστη δυνατή απόδοση στις αγωνιστικές υποχρεώσεις της ομάδας.
Ιδιαίτερα σημαντική παράμετρος είναι η συνεργασία και αλληλεπίδραση ανάμεσα στον προπονητή τερματοφυλάκων της πρώτης ομάδας με τον προπονητή τερματοφυλάκων της Κ19.
Στον ΠΑΟΚ αυτό συμβαίνει μέσα από τη συνεχή αλληλεπίδραση των δύο σε ζητήματα προπόνησης και βελτίωσης, καθώς η προπονητική διαδικασία η οποία ακολουθείται διέπεται από μια κοινή αφετηρία και έχει κοινό προσανατολισμό. Εξ ου κι έχει εκπονηθεί ένα πλάνο, που δίνει την δυνατότητα να προπονηθούν οι νεαροί τερματοφύλακες με τον προπονητή και τους γκολκίπερ της πρώτης ομάδας.
Ο προπονητής τερματοφυλάκων της πρώτης ομάδας, άλλωστε, Γιώργος Σκιαθίτης, εκπαίδευε στο παρελθόν παιδιά της ακαδημίας, εξακολουθεί φυσικά να παρακολουθεί την εξέλιξη τους, όπως και τους αγώνες της Κ19. Σε συνεργασία δε, με τον προπονητή τερματοφυλάκων της Κ19 Βασίλη Πετρόπουλο, όπως και τους προπονητές των μικρότερων ηλικιακών κατηγοριών, έχει οριστεί εξ αρχής ένας μακροχρόνιος σχεδιασμός προπόνησης , βελτίωσης και ανάπτυξης, ώστε να υπάρχει ομαλή μετάβαση στις απαιτήσεις και τους στόχους των επόμενων ηλικιακών κατηγοριών.
Οι ταλαντούχοι γκολκίπερ του ΠΑΟΚ
Ο Μάριος Σιαμπάνης, προϊόν της ακαδημίας, αποτελεί μέλος της πρώτης ομάδας, ήταν μέλος της αποστολής στις κατακτήσεις των δύο τελευταίων τίτλων της και έχει πάρει αγωνιστικά λεπτά τόσο σε φιλικούς όσο και σε επίσημους αγώνες της πρώτης ομάδας. Στην περσινή περίοδο, επίσης, ο Γιώργος Μούτσα συμμετείχε στην προετοιμασία της πρώτης ομάδας, ενώ είναι αξιοσημείωτο φυσικά, πως σπανιότατα απουσιάζει τερματοφύλακας του ΠΑΟΚ από τις κλήσεις των ομοσπονδιακών τεχνικών των εκάστοτε ηλικιακών κατηγοριών.
Οι Συμεών Παπαδόπουλος, Χρήστος Ταλιχμανίδης, Ευάγγελος Συλλέκτης είναι στην K19, οι Κωνσταντίνος Μπαλωμένος και Αλέξανδρος Τσιόπτσης στην K17, ο Νικόλαος Μπότης στην K15.
Εξαιρετικά χαρακτηριστικά και προοπτικές διαθέτουν φυσικά και οι Δημοσθένης Μακρής (K17) και Δημήτρης Μοναστηρλής (K15).