Ο Πόντους Βέρνμπλουμ έγραψε το πρώτο του 90λεπτο στο πρωτάθλημα απέναντι στον Άρη και παρουσίασε ένα κομμάτι του αγωνιστικού του εαυτού, προϊδεάζοντας τους πάντες για… ποιόν του
Όπως το πρώτο, έτσι και το δεύτερο 90λεπτο του 32χρονου Σουηδού με την φανέλα του ΠΑΟΚ, καταγράφηκε σε παιχνίδια «ειδικών συνθηκών» μόνο που στο καθένα από αυτά, οι «ειδικές συνθήκες» ήταν εντελώς διαφορετικές.
Στην αναμέτρηση με την Τσέλσι, ο ΠΑΟΚ κλήθηκε να αντιμετωπίσει μια ομάδα υψηλού επιπέδου, που θα κυκλοφορεί τη μπάλα και να τρέχει ασταμάτητα στη μεσαία γραμμή. Αυτή στο «Κλ. Βικελίδης» ήταν μια αναμέτρηση που θα πήγαινε σύμφωνα με όλα τα κλισέ των ντέρμπι, που παραδοσιακά κρίνονται στη δύναμη και το πάθος. Έχει γίνει αρκετή συζήτηση για τον «ιδανικό» ρόλο του Βέρνμπλουμ, ο οποίο στα σχέδια επί χάρτου, θα ήταν ο παρτενέρ του Μαουρίσιο. Στο πρώτο του 90λεπτο στην Σούπερ Λιγκ Σουρωτή όμως, κλήθηκε να τον αντικαταστήσει, και να προσπαθήσει, σε αγωνιστικό επίπεδο να «φορέσει τα παπούτσια του» εκτελώντας μέρος των αγωνιστικών καθηκόντων του Βραζιλιάνου.
Η καταγραφή των αγωνιστικών του επιδόσεων δείχνει αυτό που οι περισσότεροι περίμεναν. Ο Βέρνμπλουμ από τη μια προσπάθησε αλλά δεν κάλυψε σε μεγάλο βαθμό την οργανωτική ικανότητα του Μαουρίσιο, αλλά από την άλλη έκανε πολλά περισσότερα στο ανασταλτικό κομμάτι.
ΣΧΕΔΟΝ ΑΝΙΚΗΤΟΣ ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ
Διαβάζοντας την απόδοση του Πόντους Βέρνμπλουμ μέσω της στατιστικής υπηρεσίας του Wyscout, το μάτι δεν μπορεί να μην κολλήσει στο 83% που είχε στις εναέριες μονομαχίες, ειδικά από τη στιγμή που αυτό προέρχεται μέσα από ένα δείγμα 12 εναέριων μονομαχιών που έδωσε, από τις οποίες κέρδισε τις 10. Με τις περισσότερες εξ’ αυτών να έχουν δοθεί μετά από γέμισμα του τερματοφύλακα του Άρη, αυτό σημαίνει πως ο Βέρνμπλουμ έδωσε σημαντικές λύσεις στο πρώτο «όπλο» των κίτρινων στη προσπάθειά τους να χτίσουν επιθέσεις. Αν σε αυτές προσθέσει κανείς τα πέντε κλεψίματα, τα τρία πετυχημένα τάκλιν σε ισάριθμες προσπάθειες, και τη μια κόντρα σε τελική προσπάθεια αντιπάλου, κάνει ένα πρώτο θετικό ταμείο στην προσπάθεια αναχαίτισης του αντιπάλου. Στην καρτέλα του υπάρχουν ακόμα και 18 επανακτήσεις της μπάλας, εκ των οποίων οι 8 καταγράφηκαν στο επιθετικό μισό του γηπέδου, και 9 απώλειες κατοχής, εκ των οποίων οι δυο στο αμυντικό μισό του γηπέδου.
ΤΙ ΤΟΥ ΛΕΙΠΕΙ
Οι συγκεκριμένοι αριθμοί, σε επίπεδο αμυντικού παιχνιδιού, είναι θετικοί και δείχνουν ένα κομμάτι των αγωνιστικών ικανοτήτων του Πόντους Βέρνμπλουμ. Αυτό που σίγουρα λείπει από τον Σουηδό είναι ο αγωνιστικός ρυθμός, και αυτό ισχύει για τον οποιονδήποτε ποδοσφαιριστή κρίνεται, καθώς η προσαρμογή του στο αγωνιστικό του περιβάλλον, και η τριβή του σε μια θέση εντός γηπέδου αποτελούν «σκαλοπάτια» με στόχο την άνοδο της αγωνιστικής προσφοράς. Ο Βέρνμπλουμ έδωσε πολλά με βάση τις απαιτήσεις της αναμέτρησης στο «Κλ. Βικελίδης», κι όπως ήταν αναμενόμενο, δεν μπόρεσε να «κρύψει» την απουσία του Μαουρίσιο στο οργανωτικό κομμάτι. Ο Βέρνμπλουμ προέρχεται από το πρώτο του καλοκαίρι χωρίς προετοιμασία μετά από 13 χρόνια, κάτι που σημαίνει πως (καλώς ή κακώς) η σεζόν για εκείνον ξεκινά τώρα και μαζί και οι κρίσεις για το τι μπορεί να δώσει με την παρουσία του στην ασπρόμαυρη ενδεκάδα.
ΤΟ «ΧΟΡΤΑΣΤΙΚΟ» 91% ΣΤΙΣ ΠΑΣΕΣ ΠΟΥ ΠΕΡΝΑΝΕΙ ΑΠΟ ΤΟ «ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΟ» ΓΙΑ ΑΝΑΛΥΣΗ
Ο Βέρνμπλουμ είτε ένας ποδοσφαιριστής που τα τελευταία χρόνια το ποσοστό επιτυχίας στις πάσες αγγίζει το 87%, κάτι που δεν «θαμπώνει» αν περάσει τις πάσες που επιχειρεί από «μικροσκόπιο». Στην αναμέτρηση με τον Άρη ο Σουηδός είχε 30 πετυχημένες πάσες σε σύνολο 33, με τις 18 από αυτές να έχουν μικρό βαθμό δυσκολίας. Οι 6 πετυχημένες πάσες σε σύνολο 7 που επιχείρησε στο τελευταίο τρίτο του γηπέδου, και το 2/2 που είχε σε πάσες προς την μεγάλη περιοχή, έχουν μεγαλύτερη «βαρύτητα» από το συνολικό 91% που κατέγραψε με το 30/33. Ο Βέρνμπλουμ είναι ποδοσφαιριστής που ξέρει να κινείται στους χώρος πάνω από τη μεσαία γραμμή και ο αγωνιστικός ρυθμός θα τον βοηθήσει να δείξει το πόσο μπορεί να προσφέρει σε αυτό το τομέα.
ΑΛΛΑΖΕΙ ΠΑΙΧΝΙΔΙ
Το ξεχωριστό στατιστικό για τον Πόντους Βέρνμπλουμ από την αναμέτρηση με τον Άρη έχει να κάνει στις 3 εύστοχες μακρινές μεταβιβάσεις σε σύνολο τεσσάρων που επιχείρησε. Σε έναν αγώνα στον οποίο ο ΠΑΟΚ προσπάθησε να απλωθεί στον αγωνιστικό χώρο για να δημιουργήσει διαδρόμους, τέτοια πάσες χρειάζονται και ο Σουηδός είναι από τους ποδοσφαιριστές που έχουν την μακρινή μεταβίβαση στο αγωνιστικό τους «ρεπερτόριο». Η ικανότητά του να αλλάζει τη πλευρά στην οποία ο ΠΑΟΚ προσπαθεί να δημιουργήσει θα χρειαστεί σε παιχνίδια που ο αντίπαλος θα οπισθοχωρήσει.
Πηγή : FORZA