Μέλος της λίστας όσων έπαιξαν στον ΠΑΟΚ και αργότερα κάθισαν και στον πάγκο του, ο Μάκης Χάβος τίθεται τη Δευτέρα αντίπαλος του Δικεφάλου στο παιχνίδι της Λαμίας.
Στις αρχές της δεκαετίας του 1990 βίωσε το όνειρο του, όταν φόρεσε την ασπρόμαυρη φανέλα. Και αρκετά χρόνια αργότερα κλήθηκε να αναλάβει την τεχνική ηγεσία του ΠΑΟΚ. Η FORZA ξετυλίγει το κουβάρι της θητείας του Χάβου στο Δικέφαλο, τόσο ως παίκτης, όσο και ως προπονητής.
Το καλοκαίρι του 1992 αποκτήθηκε από τον Πανσερραϊκό , αν και το φλερτ είχε φουντώσει από το Δεκέμβριο του 1991. Αρκετά πριν, το καλοκαίρι του 1987, ο Χάβος ήταν ένας από τους πολλούς παίκτες, που εντάχθηκαν στον Ολυμπιακό επί εποχής Γιώργου Κοσκωτά. Και πριν βρεθεί στις Σέρρες το Δεκέμβριο του 1989, είχε κάνει κι ένα πέρασμα από τον Απόλλωνα Καλαμαριάς.
ΠΙΕΖΕ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΑΓΡΑΦΗ
Το όνειρο του, βέβαια, από την εποχή που άρχιζε την καριέρα του στον Αχιλλέα Τριανδρίας, ήταν να παίξει στον ΠΑΟΚ. Με τη λήξη της σεζόν 1991-92 πίεζε κι ο ίδιος για την ολοκλήρωση της συμφωνίας μεταξύ του ΠΑΟΚ και του Πανσερραϊκού. Αξίζει να αναφερθεί ένα χαρακτηριστικό γεγονός. Στις 10 Ιουνίου 1992 είχε διοργανωθεί στην Τούμπα φιλικό παιχνίδι με τον Αστέρα Αμπελοκήπων, με σκοπό να δοκιμαστούν κάποιοι νεαροί παίκτες. Μεταξύ των ελάχιστων θεατών στις εξέδρες ήταν κι ο Χάβος, ο οποίος, λίγες ημέρες αργότερα (29 Ιουνίου 1992) θα ντύνονταν και επίσημα στα ασπρόμαυρα. Για τον Θωμά Βουλινό ήταν πιο εύκολο πλέον να δώσει τα χέρια με τον Βασίλη Καραντινίδη, διευθύνοντα σύμβουλο του Πανσερραϊκού, από τη στιγμή που η ομάδα των Σερρών είχε πάρει το δρόμο για τη Β΄ κατηγορία.
Έκανε ντεμπούτο με τον ΠΑΟΚ στις 6 Σεπτεμβρίου 1992 στο εντός έδρας παιχνίδι με την Παναχαϊκή (3-0). Μόλις τέσσερις ημέρες πριν, είχε κάνει και την πρώτη (και μοναδική) συμμετοχή του με την εθνική ομάδα. Στο φιλικό παιχνίδι με την εθνική Κύπρου στο Καυτανζόγλειο, ο Αλκέτας Παναγούλιας τον είχε χρησιμοποιήσει ως αλλαγή στο δεύτερο ημίχρονο.
Οι προπονητές άλλαζαν κάθε χρόνο στον ΠΑΟΚ (Πέτροβιτς, Μπλαχίν, Χάαν), αλλά ο Χάβος είχε θέση βασικού. Για αυτό και όταν αποχαιρέτησε την Τούμπα τον Ιανουάριο του 1997, είχε φθάσει να μετράει 139 συμμετοχές και πέντε γκολ.
Η ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ
Με την έναρξη, πάντως, της σεζόν 1996-97, ο Γκίντερ Μπένγκτσον δεν τον συμπεριελάμβανε στα βασικά του πλάνα. Κι όταν ο Σουηδός αντικαταστάθηκε από τον Χρήστο Αρχοντίδη, ο Χάβος τέθηκε στο περιθώριο (για τελευταία φορά φόρεσε την ασπρόμαυρη φανέλα στην εκτός έδρας ήττα από τον Ολυμπιακό με 1-0 στις 22 Δεκεμβρίου 1996). Ακόμη και τότε, εξάντλησε τις πιθανότητες παραμονής του στην Τούμπα, ζητώντας συνάντηση με τον Αρχοντίδη για να πληροφορηθεί τις σκέψεις του για αυτόν. Τελικά, στις 21 Ιανουαρίου 1997 ανακοινώθηκε το τέλος της συνεργασίας των δύο πλευρών, κι αφού προηγουμένως είχαν ολοκληρωθεί οι συζητήσεις του παίκτη με τον Κώστα Ορφανό. Η εποχή… ζητούσε δραστικές αλλαγές στο ρόστερ. Χαρακτηριστικό ήταν το γεγονός ότι εκείνες τις ημέρες αποχαιρέτησε το Δικέφαλο κι ο Αλέξης Αλεξίου.
«Φεύγω από την ομάδα που αγαπώ. Δεν μπορεί, όμως, να γίνει διαφορετικά, από τη στιγμή που ο προπονητής δεν με υπολογίζει» είχε δηλώσει εκείνες τις ημέρες. Νωρίτερα, είχε τιμωρηθεί με πρόστιμο 300 χιλ. δρχ. (μαζί με τους Τουρσουνίδη και Πουρλιοτόπουλο) για παραβίαση του βραδινού ωραρίου….
Έντονο ενδιαφέρον για αυτόν είχε δείξει ο Αθηναϊκός (στον Τύπο είχαν παρουσιαστεί ως ενδιαφερόμενες ομάδες και οι Άρης και Πανηλειακός), αλλά τελικά προτίμησε την Ξάνθη (σε επίπεδο Α΄ κατηγορίας έπαιξε μετά και στον Ακράτητο).
ΟΤΑΝ ΔΙΑΔΕΧΤΗΚΕ ΤΟΝ ΔΕΡΜΙΤΖΑΚΗ ΣΤΟΝ ΠΑΓΚΟ
Επέστρεψε 14 χρόνια μετά
Ο Μάκης Χάβος επέστρεφε στις 24 Οκτωβρίου 2010 στο γήπεδο της Τούμπας με τη φόρμα του ΠΑΟΚ ύστερα από 14 χρόνια. Επέστρεφε, όμως, σε ένα άδειο γήπεδο, αφού ο Δικέφαλος ήταν τιμωρημένος από το παιχνίδι με τον Άρη.
Παρ΄ όλα αυτά, οι γηπεδούχοι δεν είχαν συναντήσει δυσκολίες απέναντι στον Πανιώνιο, επικρατώντας με 3-1.
Η καριέρα του ως πρώτος προπονητής άρχισε τη σεζόν 2009-2010 από τον Αγροτικό Αστέρα. Είχε προηγηθεί η θητεία του ως βοηθός του Λύσανδρου Γεωργαμλή στον Εθνικό και αργότερα του Νίκου Κωστένογλου στην ΑΕΚ. Το καλοκαίρι του 2010 επέστρεψε στην Τούμπα, όντας στο πλευρό του Παύλου Δερμιτζάκη. Κι όταν ο τελευταίος αποχώρησε, ο Χάβος ανέλαβε να οδηγήσει ο ίδιος το καράβι. Εκείνες τις ημέρες είχαν δημοσιοποιηθεί τα ονόματα των Άντιτς, Λε Γκεν, Ντονταντόνι και Γκρος ως υποψηφίων προπονητών, αλλά τελικά ο Χάβος έβγαλε ολόκληρη την υπόλοιπη σεζόν. Μέτρησε για αυτό οι επιτυχίες, που παρουσίασε ο ΠΑΟΚ στη φάση των ομίλων του Γιουρόπα Λιγκ (έφθασε μέχρι τους «32», όπου αποκλείστηκε από την ΤΣΣΚΑ Μόσχας). Οπως επίσης και το γεγονός ότι θα ήταν παγκόσμιο ρεκόρ να προχωρούσαν οι άνθρωποι του Δικεφάλου σε ανάθεση της τεχνικής ηγεσίας σε τέταρτο διαφορετικό προπονητή (η περίοδος είχε αρχίσει με τον Μάριο Μπερέτα στον πάγκο), κι ενώ είχε ουσιαστικά μεσολαβήσει μόλις ένα τρίμηνο από την έναρξη της σεζόν.
Ο Χάβος κάθισε για πρώτη φορά στον πάγκο στο εκτός έδρας παιχνίδι με τη Βιγιαρεάλ (1-0). Δύο ημέρες πριν η αποστολή «πετάξει» για την Ισπανία, ο Πάμπλο Γκαρσία είχε αποχωρήσει από την προπόνηση στη Σουρωτή, επικαλούμενος …αδυναμία να παίξει ως αριστερός χαφ, όπως του ζητήσει ο Χάβος. Ο Ουρουγουανός τράβηξε κι άλλο το σχοινί, αφού την επομένη αρνήθηκε να συναντήσει τον Παντελή Κωνσταντινίδη, μήπως και βρίσκονταν κάποια λύση. Εμεινε, φυσικά, εκτός αποστολής, αν και ταξίδευσε στην Ισπανία μαζί με οπαδούς. Μια εβδομάδα μετά το επεισόδιο με τον Χάβο επέστρεψε στις προπονήσεις, έχοντας τιμωρηθεί με πρόστιμο από τη διοίκηση.
Τι πέτυχε ως προπονητής
Οι παράλληλες υποχρεώσεις του ΠΑΟΚ στη διοργάνωση του Γιουρόπα Λιγκ στοίχισαν την απώλεια πολλών βαθμών στο πρωτάθλημα της περιόδου 2010-11.
Με συγκομιδή μόλις 48 βαθμών (25 λιγότερους από τον πρωταθλητή Ολυμπιακό), ο ΠΑΟΚ τερμάτισε 4ος. Στα πλέι οφ, όμως, το πάλεψε πολύ για την πρώτη θέση. Το καθοριστικό παιχνίδι ήταν την προτελευταία αγωνιστική με τον Παναθηναϊκό στο ΟΑΚΑ, όπου οι γηπεδούχοι επικράτησαν με 1-0. Το ματς κρίθηκε στο 74΄ με το γκολ του Ζιλμπέρτο, αν και δεν έπρεπε να μετρήσει ως οφσάιντ.
Ακόμη, πάντως, κι αν ο Δικέφαλος εξασφάλιζε τη συμμετοχή στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ, οι δρόμοι με τον Χάβο θα χώριζαν. Μια μέρα μετά την ολοκλήρωση των αγώνων για τα πλέι οφ, ανακοινώθηκε και τυπικά η λύση της μεταξύ τους συνεργασίας. Και λίγες ώρες αργότερα έρχονταν στο προσκήνιο το όνομα του Λάζλο Μπόλονι. Ποιος ήταν ο απολογισμός του Χάβου στον πάγκο του ΠΑΟΚ; Σε σύνολο 42 αγώνων (σ’ όλες τις διοργανώσεις) είχε 22 νίκες, οχτώ ισοπαλίες και δώδεκα ήττες.
Στο κύπελλο ο ΠΑΟΚ απέκλεισε –σε μονούς αγώνες- τον Εορδαϊκό και τον ΠΑΣ Γιάννινα και σε διπλά παιχνίδια τον Ολυμπιακό. Η κλήρωση της ημιτελικής φάσης τον έφερε αντίπαλο με την ΑΕΚ. Και το 0-0 του πρώτου αγώνα στο Ολυμπιακό στάδιο έκανε προσιτή την πρόκριση στον τελικό της διοργάνωσης. Στη ρεβάνς, όμως, της Τούμπας γνώρισε τον αποκλεισμό, χάνοντας με 1-0 (η εισβολή οπαδών στον αγωνιστικό χώρο στο 88΄ προκάλεσε την 20λεπτη διακοπή του παιχνιδιού).
ΣΑΝ ΑΝΤΙΠΑΛΟΣ
Δύο νίκες, έξι ήττες, καμία ισοπαλία
Η πρώτη φορά που ο Χάβος τέθηκε αντίπαλος προπονητής του ΠΑΟΚ ήταν στις 24 Αυγούστου 2013. Και, μάλιστα, αναδείχτηκε νικητής, οδηγώντας τον Παναιτωλικό στην εντός έδρας επικράτηση επί της ομάδας του Στέφενς με 2-0. Η πιο πρόσφατη, πάντως, αναμέτρηση τον έβγαλε χαμένο, αφού στις 19 Σεπτεμβρίου 2016 ο ΠΑΟΚ περνούσε από την Τρίπολη με 2-1 επί του Αστέρα (και τα δύο γκολ ο Κουλούρης). Συνολικά, σε οχτώ παιχνίδια που ο Χάβος αντιμετώπισε ως προπονητής τον ΠΑΟΚ είχε δύο νίκες (και οι δύο με τον Παναιτωλικό) και έξι ήττες (η μία με τον Αστέρα και οι άλλες πέντε με την ομάδα του Αγρινίου).
Πηγή: FORZA