Τι αλλάζει με το Europa League 2;

Και το όνομα αυτού (προσωρινό ακόμα) Europa League 2! Βάλτε το στο μυαλό σας, συνηθίστε την ιδέα, αφού από το καλοκαίρι του 2021 μία τρίτη ευρωπαϊκή διοργάνωση, έρχεται να προστεθεί στο ποδοσφαιρικό καλαντάρι, σαν το μικρό αδερφάκι του λαμπερού Champions League και του Europa League.

Η δημιουργία τρίτης ευρωπαϊκής διοργάνωσης από την ΟΥΕΦΑ από το 2021 είναι πολύ πιθανό να ρίξει το ελληνικό ποδόσφαιρο στην τρίτη και τελευταία ταχύτητα δυναμικότητας και ανάπτυξης!

«Μία νέα διοργάνωση δημιουργεί περισσότερα παιχνίδια για όλους, ως εκ τούτου περισσότερες ευκαιρίες για ομάδες από περισσότερες χώρες για να βρεθούν σε ομίλους μιας ευρωπαϊκής διοργάνωσης», ήταν τα λόγια του προέδρου της ΟΥΕΦΑ, Αλεξάντερ Τσέφεριν.

Αυτό είναι βέβαια η μισή αλήθεια. Η βασική αλήθεια είναι ότι με την εξέλιξη αυτή οι όμιλοι του Champions League θα γίνουν ένα ακόμα πιο κλειστό κλαμπ για την ελίτ, το Europa League θα αναβαθμιστεί, κλείνοντας την πόρτα προς τις φτωχές πλην τίμιες ομάδες, οι οποίες θα στοιβαχτούν κυρίως στην νεοσύστατη διοργάνωση, που θα έχει στην πραγματικότητα τους καταφρονεμένους όλης της Ευρώπης. Μία εξέλιξη με πολύ μεγάλη σημασία για το ελληνικό ποδόσφαιρο που θα αναλύσουμε στην συνέχεια.

Μακρινό όνειρο το Champions League!

Το ελληνικό ποδόσφαιρο βρίσκεται πια υπό το καθεστώς ενός τεράστιου κινδύνου υποβάθμισης, κάτι που θα εξαρτηθεί από την πορεία των ελληνικών ομάδων στην Ευρώπη την φετινή, αλλά κυρίως την επόμενη και την μεθεπόμενη περίοδο. Η access list των ελληνικών ομάδων για την σεζόν 2021-22 (όταν δηλαδή θα μπει στο καλαντάρι και επίσημα το Europa League 2) θα καθοριστεί από την τελική κατάταξη της Ελλάδας στην ετήσια βαθμολογία της ΟΥΕΦΑ στο τέλος της σεζόν 2019-20 (του χρόνου δηλαδή), που περιλαμβάνει πάντα τα αποτελέσματα των εκπροσώπων κάθε χώρας την τελευταία πενταετία.

Αυτή τη στιγμή η Ελλάδα βρίσκεται στην κόψη του ξυραφιού και την 14η θέση, έχοντας πίσω της την Ελβετία. Για να απλοποιήσουμε τα πράγματα κρατήστε τούτο. Ο ρεαλιστικός στόχος είναι μία θέση από την 12η ως την 15η, που σημαίνει χοντρικά δύο ομάδες στα προκριματικά του Champions League, μία στο Europa League και δύο στο Europa League 2 (πάντα μιλώντας για την σεζόν 2021-22).

Σε περίπτωση που πέσουμε στην 16η θέση, τότε το σενάριο είναι καταστροφικό. Χάνουμε έναν εκπρόσωπο, με αποτέλεσμα ο πρωταθλητής να ξεκινά από τον 2ο προκριματικό του Champions League (στο μονοπάτι των πρωταθλητών) και οι άλλοι τρεις από τον 2ο προκριματικό του Europa League 2. Στο Europa League δεν θα παίζει κανείς, εκτός αν η ομάδα που συμμετέχει στα προκριματικά του Champions League αποκλειστεί και ως εκ τούτου «υποβιβαστεί» στα πλέι-οφ του Europa League!

Στην πραγματικότητα, οι όμιλοι του Champions League θα εξακολουθήσουν να παραμένουν μακρινό όνειρο για τις ελληνικές ομάδες. Τα προκριματικά θα δίνουν μόνο 6 εισιτήρια (4 από το μονοπάτι των πρωταθλητών και 2 από αυτό των μη πρωταθλητών), κάτι που σημαίνει 26 ρεζερβέ εισιτήρια για τις ομάδες που βρίσκονται στην πρώτη 9άδα των χωρών που ηγούνται της βαθμολογίας της ΟΥΕΦΑ, αλλά και των δύο κατόχων των δύο ευρωπαϊκών διοργανώσεων. Με άλλα λόγια; Το σεντόνι πιθανότατα θα γίνει μακρινή ανάμνηση ή κάτι εξαιρετικά δύσκολο και σπάνιο για το ελληνικό ποδόσφαιρο. Η διοργάνωση (όπως και τα τεράστια οικονομικά οφέλη της) θα εξακολουθήσει να είναι πριβέ για τους μεγάλους της Ευρώπης, που θα δουν το χάσμα με τους μικρούς να ανοίγει κι άλλο.

Δείτε εδώ περισσότερα…


Σχόλια σε greeklish δεν θα δημοσιεύονται!