Ο ορθοπεδικός-χειρουργός, Γιώργος Βλάχου, φιλοξενήθηκε στον ARENA FM 89,4 και μίλησε με αφορμή τον τραυματισμό του Πόντους Βέρνμπλουμ, τα αίτια του τραυματισμού του και τον χρόνο που θα χρειαστεί για την επιστροφή του στα γήπεδα.
Αναλυτικά, τα όσα είπε:
Για το τι είναι ο τένοντας:
«Ο μυς δεν κολλάει πάνω στο οστό απευθείας, συνήθως κολλάει με τον τένοντα. Είναι το σημείο που βοηθάει στο να κολλήσει πάνω στο οστό ο μυς».
Για το τι σημαίνει ρήξη:
«Ρήξη γενικά στους ιστούς σημαίνει διακοπή της συνέχειας του ιστού. Όταν έχουμε μερική ρήξη, σημαίνει ότι δεν κόπηκε πλήρως».
Για το αν ο τένοντας γυμνάζεται:
«Ο τένοντας δεν είναι από μόνος του κάτι. Ο τένοντας δεν γυμνάζεται. Ο αχίλλειος είναι ο τένοντας που καταλήγει στη φτέρνα, έχοντας τους μύες της γάμπας στην πίσω μεριά».
Για το από τι μπορεί να προκαλέσει ρήξη αχίλλειου τένοντα:
«Η ρήξη του αχίλλειου τένοντα μπορεί να μερική και ολική. Η μερική ρήξη είναι όταν ο τένοντας δεν αποκόπτεται εντελώς, ενώ η ολική όταν δεν υπάρχει καμία συνέχεια στον τένοντα. Αυτές συμβαίνουν σε άτομα 30-50 χρονών και ασκούν αθλητικές δραστηριότητες. Στη μεγάλη ηλικία συμβαίνει σε άτομα που αθλητές του σαββατοκύριακου».
Για το πώς μπορείς να το αποφύγεις:
«Ο καλύτερος τρόπος αποφυγής είναι η πολύ καλή προθέρμανση και οι διατάσεις του γαστροκνήμιου πριν τον αγώνα που πρέπει να γίνονται με πολύ σοβαρότητα. Μπορεί, επίσης, να συμβεί και σ’ έναν άνθρωπο, που έχει παρακουραστεί».
Για το αν φταίει ότι δεν έκανε προετοιμασία ο Βέρνμπλουμ το καλοκαίρι:
«Είναι πολύ σημαντική η προετοιμασία. Ο αχίλλειος είναι ο πιο ισχυρός τένοντας του σώματός μας. Μπορείς να τραβήξεις ολόκληρη νταλίκα με αυτόν. Χρειάζεται μεγάλη καταπόνηση για να κοπεί. Ένας αθλητής, όταν τρέχει το λιγότερο που δέχεται σαν καταπόνηση, είναι το 10πλασιο του βάρους του. Δεν είναι λίγη η καταπόνησή του».
Για την αποκατάσταση:
«Η αποκατάσταση δεν είναι μόνο χειρουργική, αλλά είναι και συντηρητική. Τους αθλητές, και ειδικά τους επαγγελματίες, τους χειρουργούμε, γιατί επιταχύνεται η επιστροφή τους στα γήπεδα».
Για το πόσος χρόνος θα χρειαστεί για την επιστροφή του:
«Σε λιγότερο από ένα 4μηνο δεν υπάρχει καμία περίπτωση ν’ αποκατασταθεί ο τένοντας. Θέλει χρόνο. Είναι βέβαια και ζήτημα τακτικής, αλλά είναι μετά και η αποκατάσταση. Ο τένοντας έχει μια ευαισθησία και θέλει μία καλή αποκατάσταση για να μην έχουμε υποτροπή»