Ποσοστό μεταπώλησης. Εύκολο να το λες σαν έννοια, δύσκολο να το πετύχεις σε μία διαπραγμάτευση, ακόμα πιο δύσκολο να αποφέρει καρπούς σε μία ομάδα, που αποφασίζει να πουλήσει έναν παίκτη της.
Κι όμως ο ΠΑΟΚ πάει να πετύχει το ακατόρθωτο, από την ώρα, που ολοκληρώθηκε η μεταγραφή του Γκάρι Ροντρίγκες στην Αλ-Ιτιχάντ. Να έχει την τελευταία τριετία περισσότερα έσοδα από μεταπωλήσεις πρώην παικτών του, παρά από δικές του πωλήσεις, μέχρι βεβαίως να σκάσει η υπόθεση Πρίγιοβιτς!
Η ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ
Το καλοκαίρι του 2012 ο ΠΑΟΚ ήταν ένας άλλος πλανήτης. Ο Ιβάν Σαββίδης μόλις είχε εισχωρήσει στην ζωή του συλλόγου, αλλά δεν μπορούσε με μιας να διορθώσει τις ανορθογραφίες του παρελθόντος. Με τα σημερινά δεδομένα το 1,5 εκατομμύριο ευρώ, που έδωσε η Μπάγερ Λεβερκούζεν για να καλύψει την ρήτρα εξαγοράς στο συμβόλαιο του 19χρονου τότε Κώστα Σταφυλίδη ακούγεται σχεδόν σαν έγκλημα, τουλάχιστον ο Ζήσης Βρύζας, κατάφερε κι έβαλε ποσοστό μεταπώλησης 10%, που έφερε στον Δικέφαλο επιπλέον 250.000 ευρώ, όταν ο διεθνής αριστερός μπακ μετακόμισε στην Άουγκσμπουργκ.
ΟΙ ΤΕΛΕΙΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ
Για να ανθίσει το ταλέντο ενός παίκτη και να εκτοξευτεί η μετοχή και η αξία του χρειάζονται οι ιδανικές συνθήκες, αλλά και μπόλικη τύχη. Όταν το καλοκαίρι του 2015, ο Λούκας Πέρεθ για λόγους νοσταλγίας στο πατρικό του ξεκαθάρισε ότι θέλει να φύγει από τον ΠΑΟΚ και να επιστρέψει στην Λα Κορούνια κανείς δεν περίμενε την έκρηξη που ακολούθησε. Ο Ισπανός επιθετικός πωλήθηκε «μόλις» για 1,5 εκατομμύριο, όμως στην διαπραγμάτευση μπήκε η φαεινή ιδέα για ποσοστό μεταπώλησης 20%. Ο Λούκας οργίασε στην Γαλικία (17 γκολ), η Άρσεναλ πλήρωσε 20 «χαρτιά» για τα μάτια του και ο ΠΑΟΚ πήρε σχεδόν από το πουθενά 6 ζεστά εκατομμύρια ευρώ.
Ο γκαφατζής Ρόμπιν Όλσεν δίχως την πίεση της Τούμπας, στο πιο ήρεμο και προστατευτικό περιβάλλον της Κοπεγχάγης έγινε βασικός τερματοφύλακας στην Εθνική Σουηδίας και γκολκίπερ επιπέδου Ρόμα, που έδωσε 8,5 εκατομμύρια για κάποιον που πωλήθηκε με το ζόρι για 700 χιλιάρικα από τον Δικέφαλο.
Η ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΠΟΥΛΑΕΙ
Με την παραχώρηση του Γκάρι Ροντρίγκες παραχωρηθεί από την Γαλατασαράι στην Αλ-Ιτιχάντ για 8 εκατομμύρια ευρώ (το 20%, ήτοι το 1,6 θα πάει στα ταμεία του ΠΑΟΚ), τότε θα έχει συμβεί το εξής παράδοξο. Ο ΠΑΟΚ θα έχει βγάλει από τις άμεσες πωλήσεις των Λούκας, Όλσεν, Ροντρίγκες 5,7 εκατομμύρια ευρώ, αλλά από τις μεταπωλήσεις των ίδιων παικτών θα έχει εισπράξει άλλα 9,3 εκατομμύρια! Δείγμα της παθογένειας ολόκληρου του ελληνικού ποδοσφαίρου κι όχι μόνο του ΠΑΟΚ. Το ελληνικό ποδόσφαιρο «δεν πουλάει», οι παίκτες του έχουν συγκεκριμένο ταβάνι σε ότι αφορά τα ποσά που δίνουν οι ξένοι για αυτούς όσο παίζουν στα μέρη μας,
ΛΟΥΚΑΣ ΠΕΡΕΘ
Αποκτήθηκε από την Καρπάτι Λβιβ «μόλις» για 800.000 ευρώ, πρόσφερε 12 γκολ σε 52 εμφανίσεις με τον ΠΑΟΚ, πωλήθηκε στην Λα Κορούνια έναντι 1,5 εκατομμυρίου και χάρη στην σεζόν καριέρας που έκανε με την «Ντέπορ» έφερε άλλα 6 εκατομμύρια στα ταμεία του ΠΑΟΚ με την μεταγραφή 20 εκατομμυρίων στην Άρσεναλ το καλοκαίρι του 2016, αφού ο ΠΑΟΚ είχε κρατήσει 30% ποσοστό μεταπώλησης. Έκτοτε, παραμένει βυθισμένος στην παικτική μετριότητα.
ΡΟΜΠΙΝ ΟΛΣΕΝ
Το καλοκαίρι του 2015 έγινε η ακριβότερη μεταγραφή τερματοφύλακα στην ιστορία του ΠΑΟΚ (650.000 ευρώ από την Μάλμε), όμως άντεξε μόλις 6 μήνες στην Τούμπα, με πολλές κακές εμφανίσεις και σωρεία λαθών. Δόθηκε αρχικά δανεικός στην Κοπεγχάγη που με 700.000 ευρώ εξάσκησε την οψιόν αγοράς και τον εξέλιξε στον βασικό τερματοφύλακα της Εθνικής Σουηδίας, ο οποίος εντυπωσίασε στο Μουντιάλ. Η Ρόμα τον έκανε δικό της το καλοκαίρι έναντι 8,5 εκατομμυρίων, εκ των οποίων το 1,7 καρπώθηκε ο ΠΑΟΚ που είχε το 20% μεταπώλησης.
ΓΚΑΡΙ ΡΟΝΤΡΙΓΚΕΣ
Αποκτήθηκε κοψοχρονιά από την Έλτσε το καλοκαίρι του 2015 μόλις για 250.000 ευρώ και μετά από 1,5 χρόνο στον ΠΑΟΚ παραχωρήθηκε στην Γαλατά για πάνω από τα δεκαπλάσια (3,5 εκατομμύρια ευρώ). Στην Τουρκία απογείωσε την μετοχή του (πήρε πρωτάθλημα, έπαιξε Champions League) και τελικά έφυγε με 8 εκατομμύρια στην Αλ-Ιτιχάντ για να προσφέρει άλλο 1,6 εκατομμύριο ευρώ στον Δικέφαλο.
Ο ΒΟΣΝΙΟΣ ΜΕΣΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΤΟΙΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΓΑΛΗ ΜΕΤΑΓΡΑΦΗ
Το μεγάλο «κρίμα» με τον Τσίμιροτ
Ο Γκόικο Τσίμιροτ ήταν από τις πιο ποιοτικές (και συνάμα ακριβές) μεταγραφές του Φρανκ Άρνεσεν, ο οποίος για να πείσει την Σαράγεβο να συμφωνήσει, της έδωσε και ποσοστό μεταπώλησης 15%. Όταν ο Βόσνιος έφερε τον ΠΑΟΚ προ τετελεσμένων με την συμφωνία του με την Σταντάρ Λιέγης στα τέλη του περασμένου Ιανουαρίου, ο Δικέφαλος είχε ελάχιστα διαπραγματευτικά ατού. Ναι, μεν τον παραχώρησε έναντι 2,5 εκατομμυρίων ευρώ, αλλά δεν κατάφερε να βάλει ποσοστό μεταπώλησης, κάτι που θα βρει μπροστά του, αφού ήδη ο Τσίμιροτ απασχολεί ομάδες όπως η Ρόμα και έχει πολλαπλασιάσει την χρηματιστηριακή αξία του.
Πηγή : FORZA