Αμέτρητα είναι τα περιστατικά, που συνδέονται με παιχνίδια του ΠΑΟΚ στην πρωτεύουσα κόντρα στον Παναθηναϊκό. Και η FORZA φέρνει κάποια από αυτά στο προσκήνιο.
Ο Λίμπρεχτς έδειξε «κόκκινη» σε Σκαρτάδο
Παραμονή του ντέρμπι με Παναθηναϊκό το 1986
Αναστάτωση είχε προκληθεί στον ΠΑΟΚ, την παραμονή του αγώνα της 1ης Νοεμβρίου 1986 με τον Παναθηναϊκό. Τι ακριβώς είχε συμβεί; Η τελευταία προπόνηση στην Τούμπα είχε ολοκληρωθεί και οι παίκτες είχαν επιβιβαστεί στο λεωφορείο, που θα τους μετέφερε στο αεροδρόμιο. Εκείνη τη στιγμή ο μάνατζερ της ομάδας, Παναγιώτης Τσολακίδη (στη φωτογραφία μαζί με τον Λίμπρεχτς), τους φώναξε να κατέβουν από το λεωφορείο και να φωτογραφηθούν με τα νέα κοστούμια της ομάδας. Ο Σκαρτάδος αντέδρασε, λογομάχησε με τον Τσολακίδη και, με απόφαση του Τάις Λίμπρεχτς, αποκλείστηκε από την αποστολή. «Ο αποκλεισμός του είχε να κάνει με την πειθαρχία στην ομάδα. Χθες αντέδρασε ο Σκαρτάδος, αύριο μπορεί να συμβεί κάτι με κάποιον άλλον παίκτη. Δεν μπορούμε να αφήνουμε τέτοια περιστατικά χωρίς να επεμβαίνουμε» είχε εξηγήσει μετά τη λήξη του αγώνα ο Λίμπρεχτς, που είχε δει την ομάδα του να αναδεικνύεται ισόπαλη χωρίς σκορ.
ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΕ ΤΟ ΛΑΘΟΣ
Την ημέρα του αγώνα, ο Σκαρτάδος βρέθηκε στο ΟΑΚΑ, αναγνωρίζοντας το λάθος του. Φυσικά, δεν αγωνίστηκε, χάνοντας και το πριμ των 80 χιλ. δραχμών, που έδωσε ο Χάρης Σαββίδης στους παίκτες του. Καλύτερος σε απόδοση ήταν ο Απόστολος Τερζής, που, με τις επεμβάσεις του, είχε κρατήσει ανέπαφη την εστία του.
Ας σημειωθεί ότι εκείνο το παιχνίδι ήταν το πρώτο, στο οποίο ο Χρήστος Δημόπουλος αγωνίστηκε κόντρα στον ΠΑΟΚ. Στο 32΄, πάντως, είχε αντικατασταθεί (από τον αδερφό του, Θανάση) από τον Τόμισλαβ Ίβιτς. Και η αντίδραση του στο πρόσωπο του Κροάτη προπονητή του είχε στοιχίσει –με απόφαση της «πράσινης» ΠΑΕ μια ημέρα αργότερα-το 10% του μισθού του.
ΑΫΠΝΟΙ ΛΟΓΩ… ΓΑΜΗΛΙΑΣ ΔΕΞΙΩΣΗΣ!
Από τα παραλειπόμενα της παρουσίας της αποστολής του ΠΑΟΚ στην Αθήνα ήταν και το γεγονός ότι αρκετοί παίκτες παρέμεναν άυπνοι την παραμονή του αγώνα, μια και στο ξενοδοχείο που διέμεναν, δίνονταν γαμήλια δεξίωση…
ΤΟ ΔΙΠΛΟ ΤΟΥ 1999
Με την αύρα Χάαν και Φρατζέσκου
Mετά την ιστορική νίκη του 1985, ο ΠΑΟΚ έπρεπε να περιμένει να περάσουν δεκατέσσερα ολόκληρα χρόνια, προκειμένου να φύγει νικητής από το Ολυμπιακό στάδιο επί του Παναθηναϊκού. Στις 28 Φεβρουαρίου 1999 o Δικέφαλος τα είχε καταφέρει με την εκτέλεση φάουλ του Φρατζέσκου (38΄) και υπό τις οδηγίες του Άρι Χάαν. Ο Ολλανδός προπονητής (στη δεύτερη θητεία του στον ΠΑΟΚ) μετρούσε μόλις 20 μέρες στον πάγκο, από τη στιγμή που είχε αντικαταστήσει τον Άγγελο Αναστασιάδη.
ΜΗΔΕΝΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΦΙΛΙΚΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ
Το πρώτο διπλό επί του Παναθηναϊκού καταγράφηκε τη σεζόν 1972-73 και ήταν με 2-0 χωρίς αγώνα. Τι ακριβώς είχε συμβεί; Μια εβδομάδα πριν το ντέρμπι στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, ο Παναθηναϊκός αντιμετώπιζε εκτός έδρας τον Ολυμπιακό (11 Μαρτίου 1973). Στο 82΄ της αναμέτρησης, κι ενώ ο Ολυμπιακός ήταν μπροστά στο σκορ με 3-2, οι φιλοξενούμενοι δεν δέχθηκαν την αποβολή του Αθανασόπουλου, αποχωρώντας από το γήπεδο. Ο αντιπρόεδρος της δικτατορικής κυβέρνησης Στυλιανός Παττακός ζήτησε την παραίτηση των δύο διοικήσεων και, τελικά, η απόφαση ήταν ο μηδενισμός του Παναθηναϊκού στο συγκεκριμένο παιχνίδι, όπως και στα δύο επόμενα, με ΠΑΟΚ και Αιγάλεω.
Μη νομίσει, πάντως, ότι Παναθηναϊκός και ΠΑΟΚ δεν αναμετρήθηκαν στις 18 Μαρτίου 1973. Είκοσι χιλιάδες φίλαθλοι βρέθηκαν στις εξέδρες του «Απ. Νικολαΐδης» και είδαν τις δύο ομάδες να αναδεικνύονται ισόπαλες με 3-3 σε φιλικό αγώνα. Και σχεδόν στο σύνολο τους οι φίλαθλοι εξέφρασαν τη συμπάθεια τους στην ομάδα του Λες Σάνον (φωτογραφία), που μονομαχούσε με τον Ολυμπιακό για την κατάκτηση του πρωταθλήματος. Μόνο που οι «ερυθρόλευκοι» αποδείχτηκαν πιο δυνατοί, όχι όμως εντός αγωνιστικού χώρου…
ΕΤΡΕΞΑΝ ΝΑ ΔΟΥΝ ΤΟΥΣ «ΗΡΩΕΣ» ΤΟΥ ΜΟΝΑΧΟΥ
Οι εξέδρες του «Απ. Νικολαΐδης» είχαν γεμίσει ασφυκτικά στις 6 Νοεμβρίου 1983 (24.400 εισιτήρια). Τέσσερις ημέρες νωρίτερα, ο ΠΑΟΚ είχε συγκλονίσει το πανελλήνιο με την εμφάνιση (και τον αποκλεισμό στα πέναλτι) στον αγώνα ρεβάνς με την Μπάγερν. Και παρά την κόπωση από την υπερπροσπάθεια στο ματς του Μονάχου, οι παίκτες του Παλ Τσερνάι (φωτογραφία) δεν λύγισαν απέναντι στον Παναθηναϊκό (0-0). Ήταν ένα ωραίο Σαββατοκύριακο για τους ΠΑΟΚτσήδες, αφού, μια μέρα πριν το ματς με τον Παναθηναϊκό, η ομάδα μπάσκετ νικούσε στο Αλεξάνδρειο τον Άρη με 69-62 (ο Μάνθος Κατσούλης είχε πετύχει 27 πόντους για τους νικητές και ο Νίκος Γκάλης 17 πόντους για τους ηττημένους).
Η ΝΤΡΙΜΠΛΑ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΙΜ
«Πρόεδρε, θα έχουμε πριμ;» άκουσε ο Γιώργος Παντελάκης τους παίκτες του μετά τη λήξη του αγώνα με τον Παναθηναϊκό. «Περάστε πρώτα με νίκη από τον Πανιώνιο, και βλέπουμε» τους απάντησε. Τρεις ημέρες αργότερα, έδιναν τον εξ αναβολής αγώνα πρωταθλήματος στο γήπεδο της Νέας Σμύρνη, φέρνοντας ισοπαλία με σκορ 2-2.
ΠΕΤΟΥΣΑΝ ΤΡΑΝΖΙΣΤΟΡ ΣΤΟΝ ΔΙΑΙΤΗΤΗ!
Για επτά συνεχόμενα χρόνια οι εκτός έδρας αναμετρήσεις του ΠΑΟΚ με τον Παναθηναϊκό στην πρωτεύουσα έληγαν ισόπαλες.
Το σερί άρχισε την 1η Δεκεμβρίου 1974, όταν το παιχνίδι έληξε 1-1 (21΄ Ελευθεράκης, 33΄ Σαράφης). Το σκορ, πάντως, αδικούσε τον ΠΑΟΚ, που ήταν καλύτερος των γηπεδούχων, έχοντας σε σπουδαία μέρα τους Κούδα και Τερζανίδη (στην πάνω φωτογραφία οι «ασπρόμαυροι» χαιρετούν τον κόσμο στις εξέδρες).
ΕΠΙΑΣΕ ΤΟΠΟ ΤΟ… ΜΠΟΥΛΙΝΓΚ
Το ματς της 15ης Φεβρουαρίου 1976 ήταν για την πρεμιέρα του β΄ γύρου. Στο 20΄ η ομάδα του Λόραντ προηγήθηκε με πέναλτι του Αναστασιάδη, το οποίο υπέδειξε ο Μανόλης Μονιάκης. Ο διαιτητής από το Ηράκλειο, αμέσως μετά από εκείνη την υπόδειξη, είδε να πέφτουν βροχή από την εξέδρα πλαστικά μπουκάλια, ακόμη και τρανζίστορ (!), από οπαδούς του Παναθηναϊκού, που δεν τους άρεσε το σφύριγμα του. Δύο λεπτά αργότερα, το… μπούλινγκ στο διαιτητή έπιασε τόπο, όταν το καθαρό κόψιμο του Ιωσηφίδη στον Γραμμό τιμωρήθηκε με πέναλτι, το οποίο αξιοποίησε ο Αντωνιάδης.
Χωρίς σκορ είχε λήξει το ματς της 16ης Ιανουαρίου 1977, έστω κι αν ο Πειραιώτης διαιτητής Νίκος Λαγογιάννης είχε ανεχθεί το υπερβολικά σκληρό παιχνίδι των γηπεδούχων (με… πρωταγωνιστές τους Καψή, Ελευθεριάδη και Λιβαθηνό). Αρκετούς μήνες αργότερα, στην πρεμιέρα της σεζόν 1977-78, οι δύο ομάδες είχαν «κολλήσει» ξανά στο 0-0. Ο ΠΑΟΚ είχε ευκαιρίες για γκολ, η απουσία όμως του σκόρερ Σαράφη του είχε στοιχίσει.
Το παιχνίδι της σεζόν 1978-79 είχε γίνει την παραμονή των Χριστουγέννων. Και τα είχε όλα: τέσσερα γκολ (26΄ Γκόμες, 32΄ Κερμανίδης, 60΄ Κωστίκος, 61΄ Ελευθεράκης) και δύο αποβολές (στο 67΄ ο Μεσσήνιος διαιτητής Δημήτρης Σαρακηνός είχε δείξει κόκκινη κάρτα στους Ελευθεριάδη και Ιωσηφίδη).
Χωρίς σκορ είχε λήξει το ματς της 18ης Νοεμβρίου 1979, στο οποίο οι Αποστολίδης και Αναστασιάδης είχαν στείλει την μπάλα στα δοκάρια της δικής τους εστίας! Μεγάλος άτυχος ήταν ο Ορφανός, ο οποίος υπέστη κάταγμα μύτης (αντικαταστάθηκε στο 67΄ από τον Δαμανάκη).
ΑΝΤΙΠΑΛΟΙ ΣΤΗ ΡΙΖΟΥΠΟΛΗ
Το παιχνίδι της 22ας Μαρτίου 1981 είχε διεξαχθεί στη Ριζούπολη. Και παρά τις πολλές του απουσίες (χωρίς Ιωσηφίδη, Αναστασιάδη, Τσουρέλα, Αλαβάντα και Τριανταφυλλίδη) ο ΠΑΟΚ κράτησε το 0-0, παραμένοντας αήττητος για έβδομη συνεχόμενη χρονιά σε εκτός έδρας ματς με τον Παναθηναϊκό.
ΧΑΛΚΙΑΣ : ΑΛΛΟΣ ΤΑ ΓΚΟΛ, ΑΛΛΟΙ ΤΗ ΔΟΞΑ
Η νίκη του ΠΑΟΚ στο κεκλεισμένων των θυρών ντέρμπι του ΠΑΟΚ της 4ης Μαρτίου 2012 είχε διαμορφωθεί με τα γκολ των Λίνο (πέναλτι στο 53΄) και Σαλπιγγίδη (84΄). Κορυφαίος σε απόδοση ήταν ο Χαλκιάς, που απέκρουσε και πέναλτι του Χριστοδουλόπουλου στις καθυστερήσεις. Παραμονές του αγώνα ο Λάζλο Μπόλονι είδε τον Ντάριο Κρέσιτς να τραυματίζεται και να τίθεται νοκ άουτ για ενάμισι μήνα. Έτσι, ο Ρουμάνος τεχνικός στράφηκε στη λύση του Χαλκιά, ο οποίος επέστρεφε σε δράση μετά από απουσία τριών μηνών και πλέον. Η τελευταία του παρουσία κάτω από την εστία ήταν στις 30 Νοεμβρίου 2011, όταν ο ΠΑΟΚ νικούσε εκτός έδρας την Τότεναμ με 2-1 για τη φάση των ομίλων του Γιουρόπα Λιγκ.
ΠΗΓΗ : FORZA