Το ματς – τίτλου της 20ης Ιανουαρίου 1985 με τον Παναθηναϊκό, η πρώτη του εμφάνιση με τον ΠΑΟΚ και οι απόψεις του για το φετινό πρωτάθλημα.
Στην ολοκλήρωση του πρώτου γύρου της σεζόν 1984-85, ο ΠΑΟΚ έπαιρνε τη νίκη στο Ολυμπιακό στάδιο με 1-0 (με την κεφαλιά του Πάπριτσα στο 79΄), αυξάνοντας στους πέντε βαθμούς τη διαφορά από τον δεύτερο Παναθηναϊκό (26 έναντι 21).
Μόλις τέσσερις ημέρες νωρίτερα, ο Δικέφαλος είχε ηττηθεί με 3-1 από τον Άρη στη ρεβάνς για το β΄ γύρο του κυπέλλου, ωστόσο εξασφάλισε την πρόκριση, αφού είχε επιβληθεί με 2-0 στο πρώτο ματς της Τούμπας. Εκτός από τον Πάπριτσα, τα φώτα είχαν πέσει και στον Λάκη Στεργιούδα (είχε ενταχθεί στο ρόστερ του ΠΑΟΚ ένα μήνα νωρίτερα, έχοντας λύσει τη συνεργασία του με την ΑΕΚ), ο οποίος είχε προτιμηθεί από τον Αυστριακό προπονητή Βάλτερ Σκότσικ αντί του Τάκη Παντέλη, κάνοντας την πρώτη του εμφάνιση κάτω από την εστία του ΠΑΟΚ.
«Για μένα ήταν διπλή η χαρά» υπογραμμίζει ο βετεράνος γκολκίπερ στη FORZA, και εξηγεί: «Αφενός είχαμε πάρει μια πολύ σημαντική νίκη, αφετέρου ένιωθα ότι είχα κάνει ένα από τα καλύτερα ματς στην καριέρα, επιστρέφοντας σε δράση μετά από αρκετούς μήνες».
Δεν ήταν πρόβλημα για εσάς το γεγονός ότι δεν είχατε παίξει καθόλου από τα τέλη της προηγούμενης σεζόν;
«Με βοήθησε η συσσωρευμένη εμπειρία, που είχα κάτω από τα δοκάρια τα προηγούμενα δεκατρία χρόνια. Κι ας είναι η θέση του τερματοφύλακα η πιο δύσκολη απ’ όλες. Εγώ τη χαρακτηρίζω στιβική, γιατί, κατ’ ουσία, είναι σαν να κάνεις ατομικό άθλημα. Είσαι μόνος σου, κάποιες φορές σε… βοηθούν και τα δοκάρια».
Στο τέλος εκείνης της περιόδου ο ΠΑΟΚ πήρε το πρωτάθλημα, αλλά μήπως στο φινάλε της σεζόν σας έμεινε η πίκρα για την απώλεια του νταμπλ στον τελικό κυπέλλου με τη Λάρισα;
«Ό,τι δεν καταφέραμε εμείς τότε, εύχομαι να το πετύχει φέτος ο ΠΑΟΚ. Όσο για το 1985, μέτρησαν πολλά για να χάσουμε το κύπελλο. Ήταν το θέμα του Δημόπουλου, η αποβολή του Βασιλάκου νωρίς στον τελικό, συν το γεγονός ότι εκείνη η Λάρισα ήταν η καλύτερη όλων των εποχών».
Μείνατε στον ΠΑΟΚ για δυόμισι χρόνια, μέχρι τη λήξη της σεζόν 1986-87, αλλά χωρίς πολλές συμμετοχές. Γιατί συνέβη αυτό;
«Όπως έκανα στην ΑΕΚ, έτσι και στον ΠΑΟΚ μ’ ενδιέφερε να βοηθώ τους νεότερους σε ηλικία από μένα τερματοφύλακες. Βρισκόμουν προς τη δύση της καριέρας μου, δεν με ένοιαζαν και τόσο οι δικές μου συμμετοχές, δεν θα κέρδιζα περισσότερα χρήματα. Ήθελα περισσότερο ν’ ανοίξω το δρόμο τόσο στον Γιάννη Γκιτσιούδη, όσο και στον Απόστολο Τερζή. Άλλωστε, στον ΠΑΟΚ είχα πάει για να βοηθήσω περισσότερο σε ώρες… ανάγκης».
Ποια είναι η άποψη σας για το φετινό ΠΑΟΚ;
«Παίζει φανταστικό ποδόσφαιρο. Τολμώ να πω ότι είναι η Μπαρτσελόνα της Ελλάδας! Αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στους συντελεστές αυτής της πορείας. Ο ΠΑΟΚ αξίζει να πάρει το νταμπλ».
Ποιους τερματοφύλακες ξεχωρίζετε στο φετινό πρωτάθλημα;
«Από όσους αγώνες έχω παρακολουθήσει, διαπιστώνω ότι το επίπεδο των γκολκίπερ έχει συνολικά αναβαθμιστεί, σε σύγκριση με προηγούμενα χρόνια. Προσωπικά, μου αρέσει ο Μέγερι, ο τερματοφύλακας του Ατρόμητος. Είναι απλός στο παιχνίδι του και, κυρίως, μπορεί και προλαβαίνει επικίνδυνες καταστάσεις για την εστία του. Από τους Έλληνες, θα ξεχώριζα τους Πασχαλάκη και Μπάρκα».
Ο Σκότσικ και η… προφητεία
«Προσέξτε τους Ζάετς και Αντωνίου» είχε προειδοποιήσει πριν το παιχνίδι της 20ης Ιανουαρίου 1985 ο Βάλτερ Σκότσικ (δεν είχε στη διάθεση του τους Κωστίκο, Δαμανάκη, Τσουρέλα και Καρασαββίδη), αναθέτοντας το μαρκάρισμα τους σε Σκαρτάδο και Αλαβάντα αντίστοιχα.
«Πάμε καλά. Το γκολ για εμάς είναι ζήτημα χρόνου. Αρκεί να τους… καλμάρουμε στα πρώτα λεπτά» είχε πει προφητικά στους παίκτες του ο Αυστριακός προπονητής στους παίκτες του, λίγο πριν βγουν από τα αποδυτήρια για την έναρξη του δεύτερου ημιχρόνου.
Οι «πράσινοι» είχαν παράλληλες υποχρεώσεις και στην Ευρώπη και, μάλιστα, είχαν μπροστά τους τις αναμετρήσεις με την Γκέτεμποργκ για την προημιτελική φάση του κυπέλλου πρωταθλητριών. «Σας εύχομαι και πρωταθλητές Ευρώπης» είχε πει ο πρόεδρος της ΠΑΕ ΠΑΟΚ Πέτρος Καλαφάτης στον Γιάτσεκ Γκμοχ. Κι ο Πολωνός τεχνικός, που είχε στερηθεί των υπηρεσιών του Σαραβάκου και του Ρότσα, του απάντησε: «Πιο πολύ μ’ ενδιαφέρει το παιχνίδι μας στο β΄ γύρο, για να δείξουμε ότι είμαστε καλύτερη ομάδα». Μεταξύ των θεατών στο κατάμεστο ΟΑΚΑ είχε βρεθεί κι ο Άγγελος Αναστασιάδης, που είχε θητεύσει και στις δύο ομάδες. «Ο ΠΑΟΚ ήταν άξιος νικητής απέναντι σ’ έναν κακό Παναθηναϊκό» είχε δηλώσει.
Στην επιστροφή της αποστολής του ΠΑΟΚ στη Θεσσαλονίκη, δύο χιλιάδες φίλαθλοι της ομάδας σήκωσαν στα χέρια τους θριαμβευτές, που είχαν κάνει μεγάλο βήμα για την κατάκτηση του πρωταθλήματος.
ΤΟ ΦΛΕΡΤ ΕΙΧΕ ΑΡΧΙΣΕΙ ΑΠΟ ΠΑΛΙΑ
Συμφώνησε με τον ΠΑΟΚ με την… τρίτη
Το Δεκέμβριο του 1984, και με σχετική εισήγηση του Μπλάντεν Φούρτουλα, εντάσσεται στο δυναμικό του ΠΑΟΚ. Αυτό που δεν είναι γνωστό είναι ο Στεργιούδας θα μπορούσε να είχε ντυθεί στα ασπρόμαυρα αρκετά χρόνια νωρίτερα.
Άγνωστο, επίσης, είναι σε πολλούς ότι, όταν άρχισε να παίζει μικρός ποδόσφαιρο, δεν ήταν τερματοφύλακας, αλλά επιθετικός. Μέχρι που σε ένα παιχνίδι του Θερμαϊκού Πορταριάς στο πρωτάθλημα Χαλκιδικής, ο τεχνικός της ομάδας Απόστολος Βασιλειάδης (με θητεία σε ΠΑΟΚ και ΑΕΚ) τον χρησιμοποίησε κάτω από την εστία (αξιοποιώντας και το ύψος του), επειδή απουσίαζε ο… κανονικός τερματοφύλακας. Ακολούθησε η μεταπήδηση του στη Νίκη Πολυγύρου, με προπονητή τον Πέτρο Καπλάνη. «Παίζαμε με τα Μουδανιά. Μετά το τέλος του αγώνα, ο Τάκης Ραπτόπουλος, που έπαιζε αντίπαλος, με πήρε αγκαλιά» θυμάται ο Στεργιούδας, και συνεχίζει: «Με ρώτησε αν ήθελα να με πάει στον ΠΑΟΚ. Εγώ ντράπηκα να του απαντήσω. Το ίδιο σκηνικό επαναλήφθηκε και στο ματς του β΄ γύρου. Πήγα στον ΠΑΟΚ, προπονητής στα τσικό ήταν ο Αιμίλιος Θεοφανίδης. Ο Λες Σάνον επέβλεπε κι αυτός τις προπονήσεις των μικρών, δίνοντας εντολή ν’ ανέβω στην πρώτη ομάδα. Επιστρέφοντας στην Πορταριά για το Πάσχα, ένας συγχωριανός, με γνωριμίες στην ΑΕΚ, με κατέβασε στην Αθήνα. ‘Ευκαιρία να δω και την πρωτεύουσα’ σκέφτηκα. Και μετά από δέκα ημέρες δοκιμαστικών προπονήσεων με τον Μπράνκο Στάνκοβιτς, υπέγραψα στην ΑΕΚ».
Λίγα χρόνια αργότερα, το 1975, βρίσκονταν για τους Βαλκανικούς αγώνες στη Θεσσαλονίκη με την εθνική ελπίδων. «Με τη μεσολάβηση του φίλου μου δικηγόρου Γιάννη Χατζηϊωάννου, ήρθα σ΄ επαφή με τον Γιώργο Παντελάκη. Δεν σας κρύβω ότι μετά από τέσσερα χρόνια στην Αθήνα, ήθελα να επιστρέψω στα μέρη μου. Ο Παντελάκης μου ξεκαθάρισε ότι δεν ήθελε ν’ αναμιχθεί ο ΠΑΟΚ στην υπόθεση μου με την ΑΕΚ. Επέστρεψα στην Αθήνα, ζητώντας από τον πρόεδρο Λουκά Μπάρλο να φύγω από την ΑΕΚ. ‘Που θες να πας; Στον Ολυμπιακό είναι ο Κελεσίδης, στον Παναθηναϊκό ο Κωνσταντίνου. Όπου κι αν πας, θα είσαι ο δεύτερος τερματοφύλακας’ μου είχε πει. Την επόμενη ημέρα, οι εφημερίδες έγραφαν για πρόταση ενός εκ. δραχμών του ΠΑΟΚ προς την ΑΕΚ. Τηλεφώνησα στον Παντελάκη και τον ρώτησα για τη δική μου αμοιβή. ‘Στον ΠΑΟΚ έρχεσαι, θες και χρήματα;’. Και εκεί τελείωσε η συζήτηση».
Πηγή : FORZA