Το παιχνίδι της 16ης Μαΐου 1976 ήταν για την προτελευταία αγωνιστική του πρωταθλήματος. Κι ο ΠΑΟΚ είχε ήδη εξασφαλίσει τον τίτλο. Συνεπώς, το παιχνίδι με τον Ατρόμητο προσφέρονταν για μια γιορτή στην Τούμπα, μια και στο φινάλε ο Δικέφαλος θ΄ αντιμετώπιζε στο Καραϊσκάκη τον Εθνικό. Με ενέργειες του ΣΦ Τούμπας είχαν σημαιοστολιστεί οι δρόμοι γύρω από το γήπεδο, έστω και αν τελικά η προσέλευση του κόσμου ήταν χαμηλότερη του αναμενόμενου (διατέθηκαν 14.440 εισιτήρια).
Το πανηγυρικό κλίμα επηρέασε τους γηπεδούχους, που παρουσιάστηκαν χαλαροί (επιδίδονταν περισσότερο σε ατομικές ενέργειες) και το πλήρωσαν, χάνοντας με 2-1, σκορ που διαμορφώθηκε ήδη από το πρώτο ημίχρονο. Σκόρερ και των δύο γκολ του Ατρόμητου ήταν ο Εσπινόζα, ένας Αργεντινός, που θήτευσε στην Ελλάδα σχεδόν καθ΄ όλη τη διάρκεια της δεκαετίας του 1970 (έπαιξε και σε Καλαμάτα, ΠΑΣ Γιάννινα και Καβάλα). Στο δεύτερο ημίχρονο η ομάδα του Λόραντ, που είχε πετύχει το γκολ της προσωρινής ισοφάρισης με τον Κούδα, πίεσε για ν’ αποφύγει τουλάχιστον την πρώτη εντός έδρας ήττα εκείνης της σεζόν, αλλά ο Κωνσταντινίδης, γκολκίπερ του Ατρόμητου, αποδείχθηκε ανίκητος.
Τρία χρόνια νωρίτερα, στο παιχνίδι της 8ης Απριλίου 1973, ο ΠΑΟΚ λίγο έλειψε να πληρώσει την υπεροψία του απέναντι στον Ατρόμητο (είχαν διατεθεί 13.504 εισιτήρια). Η ομάδα του Σάνον έδινε μάχη με τον Ολυμπιακό για την κατάκτηση του πρωταθλήματος, ενώ οι Περιστεριώτες πάλευαν για την αποφυγή του υποβιβασμού (στο τέλος δεν τα κατάφεραν). Ο Δικέφαλος λυτρώθηκε μόλις στο 87΄, όταν ο Σαράφης διαμόρφωσε το τελικό 2-1. Ο ίδιος παίκτης είχε ανοίξει το σκορ στο 38΄, ενώ οι φιλοξενούμενοι είχαν ισοφαρίσει στο 64΄ με τον Τσιβγούλη. Απέμεναν οχτώ αγωνιστικές για το φινάλε και στην κορυφή της βαθμολογίας ισοβαθμούσαν Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ με 71 βαθμούς.
ΑΠΟΔΟΚΙΜΑΣΙΕΣ ΣΕ ΛΟΡΑΝΤ!
Ο αγώνας της 27ης Απριλίου 1975 είχε λήξει με το ευρύ 5-1, ωστόσο δεν είχαν λείψει οι αποδοκιμασίες (!) μερίδας των φιλάθλων (είχαν κοπεί 7.348 εισιτήρια) προς το πρόσωπο του Γκιούλα Λόραντ. Ο λόγος; Δεν τους άρεσαν οι αλλαγές, που είχε κάνει ο Ούγγρος προπονητής στα μισά του α΄ ημιχρόνου, αντικαθιστώντας τον Αναστασιάδη με τον Γούναρη και μεταφέροντας τον Ιωσηφίδη (υπηρετούσε τότε τη στρατιωτική του θητεία, χάνοντας αναγκαστικά αρκετές προπονήσεις) στη μεσαία γραμμή. Κι ας ήταν οι γηπεδούχοι ήδη μπροστά στο σκορ με 2-1, με τα γκολ των Αποστολίδη (κορυφαίος του αγώνα) και Κερμανίδη. Ο Δικέφαλος, απόντος του Κούδα, που είχε ταξιδεύσει στη Γερμανία, ήταν σαρωτικός στο β΄ μέρος, διάστημα στο οποίο πέτυχε άλλα τρία τέρματα με τους Σαράφη, Τερζανίδη και Λάζο.
ΓΗΠΕΔΟΥΧΟΣ ΣΤΟ… ΧΑΡΙΛΑΟΥ
Ο ΠΑΟΚ έκανε ποδαρικό στη χρονιά του 1981, υποδεχόμενος στο γήπεδο Χαριλάου τον Ατρόμητο στις 4 Ιανουαρίου (διατέθηκαν 7.997 εισιτήρια). Ο Λόραντ δεν είχε στη διάθεση τους Γούναρη και Πέλλιο, αλλά και τον Κωστίκο, τον οποίο είχε τιμωρήσει με πρόστιμο 20 χιλ. δραχμών για την απουσία του από την προπόνηση δύο ημέρες πριν. Οι (τυπικά) γηπεδούχοι ήταν κακοί στο πρώτο ημίχρονο και η εικόνα τους άλλαξε χάρη στην είσοδο στο παιχνίδι του Βασιλάκου στο 55΄ (αντικατέστησε τον Δαμανάκη).Το τελικό 2-0 έφερε κυρίως την υπογραφή του Κερμανίδη, που είχε πετύχει και τα δύο γκολ (62΄ και 88΄). Τρεις ημέρες αργότερα, και πάλι στο Χαριλάου, ο ΠΑΟΚ νίκησε 2-1 τον Ολυμπιακό Βόλου στο πρώτο παιχνίδι για τους «16» του κυπέλλου. To ματς με τον Ατρόμητο ήταν ένα από τα έξι συνολικά, που είχε δώσει ο ΠΑΟΚ εκείνη τη σεζόν ως γηπεδούχος στο «Βικελίδης», εν αναμονή της αποκατάστασης των ζημιών στο γήπεδο του, μετά την κατάρρευση της θύρας 8. Είχαν προηγηθεί τα παιχνίδια με Παναθηναϊκό (4-2), Δόξα Δράμας (2-2), Εθνικό (1-1), Καβάλα (2-0) και Απόλλωνα (3-0). Το τελευταίο παιχνίδι στην έδρα του Άρη ήταν στις 18 Ιανουαρίου 1981 κόντρα στην Καστοριά (3-1).
ΟΙ… ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΕΣ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ ΤΟΥ ΔΙΚΕΦΑΛΟΥ
Σκληρό καρύδι ο Ατρόμητος
Από τη σεζόν 2005-2006, όταν κι ο Ατρόμητος επανεμφανίστηκε στη μεγάλη κατηγορία ως …μετεξέλιξη της Χαλκηδόνας, έχει προκαλέσει αρκετά… εμφράγματα στους «ασπρόμαυρους».
Το κυριακάτικο ματς της Τούμπας είναι συνολικά το 19ο για τον ΠΑΟΚ με αντίπαλο το… σύγχρονο Ατρόμητο σε όλες τις διοργανώσεις, σε πρωτάθλημα (κανονική διάρκεια και πλέι οφ) και κύπελλο. Ο μέχρι τώρα απολογισμός; Οχτώ νίκες των γηπεδούχων, τρεις ισοπαλίες και επτά νίκες των φιλοξενούμενων. Τα πράγματα για τον Δικέφαλο γίνονται κάπως καλύτερα αν ξεχωρίσει κανείς τα παιχνίδια στην κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος (έξι νίκες και από τρεις ισοπαλίες και ήττες). Η πρώτη εντός έδρας αναμέτρηση με το… νέο Ατρόμητο ήταν για τη σεζόν 2005-06. Το παιχνίδι της 10ης Σεπτεμβρίου 2005 έγινε κεκλεισμένων των θυρών, μια που ο ΠΑΟΚ κουβαλούσε ποινή της έδρας από την προηγούμενη σεζόν (επεισόδια στο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό). Ο Δικέφαλος προηγήθηκε με 2-0 με τα γκολ των Μίετσελ και Σαλπιγγίδη, αλλά τελικά έμεινε στο 2-2 (αυτογκόλ του Ουντέζε στο 89΄). Εκείνο, μάλιστα, το αποτέλεσμα επιτάχυνε την έξοδο από τον πάγκο του Νίκου Καραγεωργίου (είχε προηγηθεί κι η ήττα με 1-0 στα Πηγάδια από την Ξάνθη στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος). Ο τελευταίος, πέντε ημέρες αργότερα, υπέβαλλε την παραίτηση του, κι αφού είχε μεσολαβήσει και το εντός έδρας 1-1 με τη Μέταλουργκ για το κύπελλο ΟΥΕΦΑ.
ΤΟ ΡΕΚΟΡ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ
Το ρεκόρ εισιτηρίων σε ματς με τον Ατρόμητο καταγράφηκε τη σεζόν 2009-2010, μια εβδομάδα μετά τον αγώνα της 30ης Ιανουαρίου 2010, όταν ο ΠΑΟΚ είχε νικήσει τον Ολυμπιακό με 1-0. Το διπλό στο Καραϊσκάκη –κατά κύριο λόγο-είχε οδηγήσει σχεδόν 20 χιλιάδες φιλάθλους (17.119 εισιτήρια) στις εξέδρες της Τούμπας για την αναμέτρηση με τους Περιστεριώτες. Οι παίκτες του Σάντος τα είχαν βρει σκούρα, στο 80΄ ο Πορτογάλος έπαιξε το τελευταίο του χαρτί με την είσοδο στο παιχνίδι του Παπάζογλου κι εκείνος, οχτώ λεπτά αργότερα, βρήκε δίχτυα, χαρίζοντας το τρίποντο στον Δικέφαλο.
Εφιάλτης μετά το θρίαμβο
Πράγματα και… θαύματα έγιναν στο αντίστοιχο προπέρσινο ματς, που διεξήχθη τέσσερις μόλις ημέρες μετά την πολύ σπουδαία εκτός έδρας επικράτηση επί της Φιορεντίνα με 3-2 για το Europa League.
Κι όταν στο 69΄ ο Μυστακίδης έκανε το 3-1, όλοι πίστεψαν ότι το παιχνίδι (ντεμπούτο του Μπρκιτς στο πρωτάθλημα) είχε τελειώσει. Όμως, από το 74΄ και μετά, όταν οι γηπεδούχοι έμειναν με δέκα παίκτες λόγω αποβολής του Κάνιας, δέχτηκαν τρία τέρματα και έχασαν με 4-3. «Εγιναν ύπουλα πράγματα στις φάσεις των γκολ» δήλωσε ο Ιβιτς, προσθέτοντας ότι είτε θα φύγει αυτός, είτε αυτοί που τα έκαναν. Την αμέσως επόμενη ημέρα ο Γιώργος Τζαβέλλας τέθηκε εκτός ομάδας με απόφαση του Σέρβου προπονητή. Εκτός από τον Κάνιας, στην αρχική ενδεκάδα είχαν βρεθεί (από το τωρινό ρόστερ) και οι Μάτος, Βαρέλα, Κρέσπο και Πέλκας (στο 69΄ αντικαταστάθηκε από τον Σάκχοφ).
ΠΑΡΑΙΤΗΣΕΙΣ ΑΓΓΕΛΙΔΗ-ΒΕΖΥΡΤΖΗ
Έντονοι κλυδωνισμοί προκλήθηκαν και μετά το 1-1 της σεζόν 2015-16. Στο παιχνίδι της 30ης Ιανουαρίου 2016 ο Δικέφαλος άνοιξε το σκορ με τον Μακ (30΄) , αλλά δέκα λεπτά πριν το τέλος ο Λαζαρίδης πέτυχε το γκολ της ισοφάρισης. To κύμα αμφισβήτησης είχε φουντώσει (ξανά) στο πρόσωπο του Ιγκόρ Τούντορ, ωστόσο ο Ιβάν Σαββίδης έσπευσε με δήλωση του την αμέσως επόμενη ημέρα να ανανεώσει την εμπιστοσύνη του στο έργο του Κροάτη προπονητή. Αντίθετα, παρελθόν αποτέλεσε από τη θέση του προέδρου ο Ιάκωβος Αγγελίδης, τον οποίο διαδέχτηκε ο Λούμπος Μίχελ. Και τέσσερις ημέρες μετά παραιτήθηκε κι ο Νίκος Βεζυρτζής από την θέση του αντιπροέδρου και του υπεύθυνου του ποδοσφαιρικού τμήματος.
ΠΡΙΝ 42 ΧΡΟΝΙΑ
Και τότε παραμονή Κ. Δευτέρας
Παραμονή Καθαράς Δευτέρας (20 Φεβρουαρίου 1977) είχε διεξαχθεί η αναμέτρηση των δύο αυριανών αντιπάλων για τη σεζόν 1976-77 (κόπηκαν 10. 501 εισιτήρια). Ο Ατρόμητος ήταν τελευταίος στη βαθμολογία (στο τέλος της σεζόν υποβιβάστηκε), αλλά αντιστάθηκε σθεναρά στους γηπεδούχους, που είχαν παραταχθεί χωρίς τους Φούρτουλα και Κούδα. Το νικητήριο γκολ για τους γηπεδούχους σημειώθηκε μόλις στο 80΄ από τον Αποστολίδη, κι ενώ είχαν προηγηθεί τα τέρματα των Σκαρπέλη (15΄) και Ιωσηφίδη (44΄). Ο ΠΑΟΚ είχε ολοκληρώσει το ματς με δέκα παίκτες, αφού στο 87΄ αποβλήθηκε ο Κερμανίδης.
πηγή: FORZA