Μετά από πολυετή τριβή στα κοινά της πόλης, ως Δημοτικός Σύμβουλος, Αντιδήμαρχος και αναπληρωτής Δημάρχου, ο Κωνσταντίνος Ζέρβας, με τον συνδυασμό «Ναι στη Θεσσαλονίκη» διεκδικεί το χρίσμα του Δημάρχου της πόλης και αποκαλύπτει στη FORZA το όραμα και το σχέδιό του για μία καλύτερη πόλη, απελευθερωμένη από κομματικά δεσμά!
Γεννημένος και μεγαλωμένος στη Θεσσαλονίκη, πολιτικός μηχανικός στο επάγγελμα με μεταπτυχιακές σπουδές στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο Κωνσταντίνος Ζέρβας κάθε άλλο παρά… ουρανοκατέβατος μπορεί να χαρακτηριστεί στην επικείμενη «μάχη» για το χρίσμα του Δημάρχου Θεσσαλονίκης.
Τουναντίον, έχει καταθέσει τα διαπιστευτήριά του από το 2011 ως Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, Αντιδήμαρχος Ποιότητας Ζωής, Αντιδήμαρχος Αθλητισμού και μόνιμος Αναπληρωτής Δημάρχου, μην διστάζοντας μάλιστα να έρθει σε διαφωνία με τον Γιάννη Μπουτάρη και εν τέλει να αποχωρήσει το 2017 από την παράταξη «Πρωτοβουλία για τη Θεσσαλονίκη».
Αναμφίβολα, ο Κωνσταντίνος Ζέρβας δεν είναι ο άνθρωπος, που συμβιβάζεται και φοβάται να έρθει σε ρήξη. Ίσως τελικά να φταίει το δυνατό dna του ΠΑΟΚτσή που κουβαλάει, έχοντας κολλήσει το… μικρόβιο από τον αείμνηστο πατέρα του και πρώην προέδρου του ΠΑΟΚ, Βασίλη Ζέρβα, ο οποίος μεταξύ άλλων έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη δημιουργία του γηπέδου της Τούμπας, ως επιβλέπων μηχανικός χωρίς αμοιβή και έπαιξε καθοριστικό ρόλο μαζί με τον Γιώργο Παντελάκη στην υπόθεση του Γιώργου Κούδα και τη μη μετακόμισή του στον Πειραιά.
Από την πλευρά του, ο ίδιος έχει διατελέσει την τριετία 1994-97 μέλος της διοίκησης του Δικεφάλου, ενώ ήταν αναπόσπαστο μέλος της ομάδα των ανθρώπων που οραματίστηκαν την κατασκευή του PAOK Sports Arena και το είδαν να παίρνει… σάρκα και οστά!
– Τι σας οδήγησε να πάρετε την απόφαση να διεκδικήσετε το χρίσμα του Δημάρχου Θεσσαλονίκης;
«Όραμα για την πόλη μπορεί να έχει ο καθένας. Το σημαντικό είναι να έχεις γνώση, εμπειρία και ωριμότητα. Όλα αυτά τα χρόνια που ζω και εργάζομαι στη Θεσσαλονίκη αλλά και βρίσκομαι μέσα στον Δήμο, γνωρίζω πολύ καλά τα θέματά και τα προβλήματά της πόλης, τους ανθρώπους της. Ξέρω τι χρειάζεται να γίνει στη Θεσσαλονίκη και με ποιους ανθρώπους».
– Πολλοί Θεσσαλονικείς θεωρούν, όμως, πως τα πάντα στην πόλη θα μείνουν ως έχουν και τα επόμενα χρόνια…
«Ο Θεσσαλονικιός, όχι άδικα, πιστεύει πως δεν κερδίσει ποτέ, δεν θα πάρει ποτέ πρωτάθλημα αν θέλουμε να μιλήσουμε με ποδοσφαιρικούς όρους. Τα τελευταία 20-25 χρόνια, στη Θεσσαλονίκη δεν έχει γίνει τίποτα, με εξαίρεση τη χρονιά της ευρωπαϊκής πολιτιστικής πρωτεύουσας, όπου υπήρχε ένα πλάνο, άντε και τη νέα παραλία που έγινε μια ωραία ανάπλαση. Όλα τα υπόλοιπα, υποδομές, μετρό, αστικές συγκοινωνίες, καθαριότητα, μεγάλα αθλητικά έργα, είναι ίδια τα τελευταία 25 χρόνια. Αυτό θα το αλλάξουμε. Πρέπει επιτέλους να βελτιώσουμε την καθημερινότητα των κατοίκων της Θεσσαλονίκης αλλά και των επισκεπτών της»
– Η καθαριότητα της πόλης αποτελεί βασικό πρόβλημα. Τι σκοπεύετε να κάνετε γι’ αυτό;
«Η καθαριότητα είναι η πρώτη μου προτεραιότητα και το προσωπικό μου στοίχημα. Οι πόροι της καθαριότητας προέρχονται από τα ανταποδοτικά τέλη των δημοτών και θα αξιοποιηθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Είναι απαράδεκτο η Θεσσαλονίκη να παρουσιάζει εικόνα εγκατάλειψης. Θα δώσω τη μάχη για την καθαριότητα και για να την κερδίσω θα κάνω ό,τι χρειαστεί. Υπάρχουν οι πόροι, υπάρχει το προσωπικό και με σωστή διαχείριση η εικόνα της πόλης θα αλλάξει, όχι μόνο στο ιστορικό κέντρο αλλά σε όλες τις γειτονιές».
– Η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας έχει τεράστιο πρόβλημα στις μετακινήσεις. Ο ΟΑΣΘ ταλαιπωρεί τους πολίτες και τους επισκέπτες της πόλης, η καθημερινότητα είναι ανυπόφορη για τους επιβάτες. Πως θα αντιμετωπίσετε αυτό το θέμα;
«Πράγματι ο ΟΑΣΘ είναι μία ανοιχτή πληγή για την πόλη αλλά γιατρειά δεν βλέπουμε. Το πρόβλημα το γνωρίζουμε όλοι μας και για το λόγο αυτό δεσμεύομαι ότι μόλις εκλεγώ δήμαρχος, εγώ προσωπικά θα εκπροσωπώ τον δήμο στο δ.σ. του ΟΑΣΘ. Έτσι θα έχω τη δυνατότητα να παρακολουθώ τις εξελίξεις στον Οργανισμό και να ασκώ όση μεγαλύτερη πίεση μπορώ για τη βελτίωση των υπηρεσιών του. Χρειάζεται ασφυκτική εποπτεία και έλεγχος γιατί όπως βλέπουμε η κατάσταση δεν φαίνεται να απασχολεί κανέναν υπεύθυνο».
– Η θέση σας για το τεράστιο πρόβλημα της στάθμευσης και το κυκλοφοριακό;
«Αναμφίβολα, το κυκλοφοριακό και η στάθμευση αποτελούν τα αγκάθια στην καθημερινότητα μας. Η κατάσταση επιβαρύνεται από την έλλειψη Μέσων Μεταφοράς. Περίπου 2 εκατ. ευρώ αποδίδονται κάθε χρόνο στον ανάδοχο για τις θέσεις στάθμευσης. Θα εξετάσω πως αυτά τα χρήματα μπορούν να εξασφαλιστούν για τον δήμο ώστε να βελτιωθεί η κατάσταση για τους δημότες και τους επαγγελματίες. Μεγάλο πρόβλημα το οποίο επιβαρύνει την κυκλοφορία και την ατμόσφαιρα στους δρόμους της πόλης είναι και η διέλευση των διπλών λεωφορείων από το κέντρο, όπως φυσικά και η μεγάλη καθυστέρηση στο έργο του Μετρό, για το οποίο θα πιέσω από την πρώτη ημέρα. Χρειάζεται ριζικός επανασχεδιασμός για να αναπνεύσει η πόλη.
«ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΙΘΑΓΕΝΕΙΣ»
Από ποιους Θεσσαλονικείς όμως ζητάει την ψήφο τους ο Κωνσταντίνος Ζέρβας; «Από όλους. Δεν χωρίζω τους ανθρώπους σε κατηγορίες, ούτε βάζω ταμπέλες, κοινωνικές ή πολιτικές. Με ενοχλεί που τα κόμματα ήρθαν το 2019 και τοποθέτησαν σκληρά κομματικούς υποψήφιους Δημάρχους. Δεν είμαστε ιθαγενείς. Μάλλον δεν κατάλαβαν τι συνέβη με τον Μπουτάρη, τον Καμίνη στην Αθήνα, τον Μπέο στον Βόλο. Ο κόσμος έχει αρχίσει να ψηφίζει με βάσει το βιογραφικό του υποψηφίου και την ικανότητά του να λύσει τα βασικά προβλήματα μίας πόλης»
«ΘΑ ΚΕΡΔΙΣΕΙ Ο ΠΑΟΚ, Η ΠΕΡΙΟΧΗ, Η ΠΟΛΗ ΟΛΟΚΛΗΡΗ»
Έχοντας το… know how τόσο λόγω της επαγγελματικής του ιδιότητας και της συμμετοχής του στον Δήμο όσο και λόγω της συμμετοχής του στην κατασκευή του PAOK Sports Arena, ο Κωνσταντίνος Ζέρβας είναι ο πλέον κατάλληλος άνθρωπος για ηγηθεί του Δήμου Θεσσαλονίκης, σε μία περίοδο όπου ο Ιβάν Σαββίδης φιλοδοξεί να δημιουργήσει τη νέα Τούμπα.
«Δεν είμαι αντίθετος στην κατασκευή μεγάλων αθλητικών έργων μέσα στον αστικό ιστό. Τα παραδείγματα στο εξωτερικό είναι πολλά. Το σημαντικότερο σε αυτά τα έργα είναι να βρεθεί ο χρηματοδότης. Από τη στιγμή που υπάρχει ο Ιβάν Σαββίδης και ένα master plan για την νέα Τούμπα, ο Δήμος πρέπει να είναι αρωγός αυτής της προσπάθειας».
«Η ΤΟΥΜΠΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΜΑΣ»
«Πρέπει να πειστεί και ο τελευταίος που πιθανότατα θα έχει αντιρρήσεις, πως το έργο αυτό θα λειτουργήσει προς όφελος της περιοχής, της τοπικής κοινωνίας και ολόκληρης της πόλης. Προσωπικά δεν θα ήθελα σε καμία περίπτωση να συμβεί ό,τι συνέβη στη Νέα Φιλαδέλφεια ή στον Βοτανικό.
Ήμουν στην ομάδα ανθρώπων που καταφέραμε μέσα σε έξι περίπου χρόνια να κατασκευαστεί το κλειστό του ΠΑΟΚ, ελπίζω να χρειαστούν λιγότερα για την κατασκευή της νέας Τούμπας. Είναι δεδομένο πως η πόλη χρειάζεται καινούργιες αθλητικές εγκαταστάσεις, τόσο μεγάλες όσο και μικρότερες. Μακάρι να ανακαινιστεί το Καυτανζόγλειο που από το 2004 είναι ουσιαστικά παρατημένο, μακάρι να δημιουργηθεί και το νέο Χαριλάου».
– Θα μπορούσατε να σκεφτείτε τον ΠΑΟΚ μακριά από την Τούμπα;
«Η Τούμπα είναι το σπίτι μας, είναι το σπίτι μου. Ο πατέρας μου ήταν αυτός που είχε κάνει τα σχέδιά της, ήταν παρών στα εγκαίνια, όλοι ξέρουμε πόσο και πως βοήθησαν οι ΠΑΟΚτσήδες για να χτιστεί αυτό το γήπεδο, τι στιγμές έχουμε ζήσει στην Τούμπα. ΠΑΟΚ και Τούμπα, είναι δύο λέξεις συνώνυμες».
«Ο Ιβάν Σαββίδης επέμεινε και τελικά νίκησε…»
«Προσπαθώ να βρίσκομαι όσο πιο κοντά γίνεται στον ΠΑΟΚ και σε όλες τις ομάδες του, όχι μόνο την ποδοσφαιρική. Έχω διαρκείας για όλα τα τμήματα, το νιώθω σαν καθήκον μου. Δεν είναι βέβαια εύκολο για κανέναν να παρακολουθεί όλους τους αγώνες, βλέπετε πως όλες οι ομάδες πρωταγωνιστούν και γι΄ αυτό πρέπει να πούμε μπράβο στον Ερασιτέχνη και στον πρόεδρό του, τον Θανάση Κατσαρή, εκτός από τον Ιβάν Σαββίδη.
Φυσικά, αυτά που έχει καταφέρει η ποδοσφαιρική ομάδα με ηγέτη τον Ιβάν Σαββίδη, να είναι αήττητη επί έναν χρόνο και να βρίσκεται μια ανάσα από το πάρει αυτό που της έκλεψαν πέρσι, ήταν όνειρο κάθε ΠΑΟΚτσή. Αυτός ο άνθρωπος δέχθηκε και συνεχίζει να δέχεται πόλεμο και μάλιστα μεγάλο, αλλά ποτέ δεν τα παράτησε. Αντίθετα πείσμωσε ακόμα περισσότερο, επέμενε και τελικά κέρδισε. Είχαν συνηθίσει να χτυπάνε τον ΠΑΟΚ με αθέμιτα μέσα και να τον ρίχνουν, όμως πλέον δεν μπορούν να τον ρίξουν».
Πηγή: FORZA