Ρεσιτάλ παραπληροφόρησης από την ΕΡΤ

Για την ΕΡΤ ήταν το τηλεοπτικό φιλέτο της χρονιάς. Το μεγαλύτερο ματς που είχε να μεταδώσει για το φετινό πρωτάθλημα. Για ακόμα μία φορά όμως η δημόσια τηλεόραση δεν κατάφερε να περάσει την βάση στο μάθημα της έγκυρης και σωστής ενημέρωσης.

Πιθανώς, να πιάστηκε απροετοίμαστη. Πιθανώς, να είναι και θέμα επάρκειας ή… σκουριάς μετά από τόσα χρόνια χωρίς σοβαρό προϊόν τα Σαββατοκύριακα. Το θέμα είναι πως τα φάουλ στην μετάδοση του ντέρμπι ανάμεσα σε Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό ήταν πολλά και ανεπίτρεπτα.

Την ώρα που ο Γερμανός διαιτητής Φριτς διακόπτει το παιχνίδι στο 70ό λεπτό κι ενώ κανείς δεν ξέρει αν η διακοπή είναι οριστική ή προσωρινή, την ώρα που ο τηλεθεατής διψά για ρεπορτάζ και άμεση ενημέρωση, τι αποφασίζει να κάνει η ΕΡΤ; Να γυρίσει την εικόνα στην Αγία Παρασκευή!

Αν ήταν για διαφημίσεις, θα ήταν κάτι λογικό. Ακόμα και η ΕΡΤ είναι μία επιχείρηση, πρέπει να βρει επιπλέον τρόπους βιοπορισμού. Ωστόσο, η ζωντανή μετάδοση διεκόπη για να δούμε ένα ντοκιμαντέρ για τον τρόπο που σουτάρει ο Κριστιάνο Ρονάλντο! Εκπληκτικά πράγματα.

Όταν στην Αγία Παρασκευή κατάλαβαν το μέγεθος της… γκάφας γύρισαν την εικόνα στο ΟΑΚΑ, ωστόσο αυτό που ακολούθησε ήταν ένα ρεσιτάλ παραπληροφόρησης. Από ρεπόρτερ αγωνιστικού χώρου, ακούστηκε η φράση πως: «ο Γερμανός διαιτητής, σύμφωνα με τον ΚΑΠ, θα πρέπει να περιμένει 15 λεπτά για να δει αν θα διακόψει ή αν θα συνεχίσει το ματς».

Πού ακριβώς μιλάει για 15 λεπτά ο κανονισμός αγώνων ποδοσφαίρου; Προφανώς ο αρμόδιος ρεπόρτερ είχε απόλυτη άγνοια για τον κανονισμό (που μιλάει για διάστημα μιας ώρας) και μετέφερε μία εντελώς λάθος πληροφορία στον αέρα, κάτι απαγορευτικό για αρμόδιο ρεπόρτερ που πρέπει να ενημερώσει για την τύχη μιας αναμέτρησης, που τελεί υπό προσωρινή διακοπή.

Στην ίδια μετάδοση ακούσαμε κι άλλες αυθαίρετες υποθέσεις, ξανά από τους ρεπόρτερ αγωνιστικού χώρου, που θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί σε όποια ευαίσθητη πληροφορία μεταφέρουν. Πιο συγκεκριμένα μεταδόθηκε η πληροφορία ότι «ο Γερμανός διαιτητής προφανώς έχει δώσει εντολή να εκκενωθεί το γήπεδο, ώστε να συνεχιστεί η αναμέτρηση», όμως όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ, κάτι τέτοιο δεν ζητήθηκε ποτέ από τον διαιτητή της αναμέτρησης Μάρκους Φριτς.

Σε κάποιο άλλο σημείο της μετάδοσης, φύγαμε από το ενημερωτικό κομμάτι και περάσαμε στο σχολιαστικό με τον αρμόδιο ρεπόρτερ ουσιαστικά να απαντάει στην διάθεση του Παναθηναϊκού να συνεχιστεί το παιχνίδι σε περίπτωση που η αστυνομία εγγυηθεί την ασφάλεια: «αυτή τη στιγμή όμως μέσα στον αγωνιστικό χώρο δεν υπάρχουν ούτε οι άνθρωποι της τηλεόρασης, ούτε τα μηχανήματα διότι όλους τους έχει ενοχλήσει τα χημικά, αυτό είναι το ένα. Το δεύτερο είναι ότι θεωρώ για την ασφάλεια των ποδοσφαιριστών, των προπονητών, με τις πόρτες ανοιχτές και να καθαρίσει η ατμόσφαιρα θα είναι πολύ επικίνδυνο για την υγεία. Νομίζω ότι πολύ δύσκολα ο Γερμανός διαιτητής θα συνεχίσει το παιχνίδι».

Σίγουρα τα χημικά που έπεσαν στο ΟΑΚΑ έκαναν την δουλειά των εργαζομένων πολύ πιο δύσκολη, ωστόσο η γνώση των κανονισμών και η μεταφορά έγκυρων πληροφοριών και όχι fake news είναι το ελάχιστο προαπαιτούμενο που μπορεί να περιμένει κανείς.

Όλα αυτά μία ημέρα μετά θύελλα διαμαρτυριών που σηκώθηκε τις τελευταίες ημέρες από φίλους του ΠΑΟΚ για διαρκείς μεροληπτικές τοποθετήσεις των σχολιαστών απέναντι στον πρωτοπόρο του πρωταθλήματος, για διαρκή δηκτικά σχόλια κατά του προπονητή και εν γένει άνιση αντιμετώπιση, την ίδια στιγμή μάλιστα που ουδέποτε έχουν εκφραστεί με τον ίδιο τρόπο απέναντι σε άλλους συλλόγους που πρωταγωνιστούν στις διαμαρτυρίες κατά διαιτητών.

Η ΕΡΤ πλήρωσε 52 εκατομμύρια ευρώ για να αποκτήσει τα δικαιώματα. Και πολύ καλά έκανε καθώς χάρισε το δικαίωμα στον Έλληνα τηλεθεατή να βλέπει μπάλα από τον καναπέ του σπιτιού του, δικαιολογώντας σε ένα βαθμό το μηνιαίο τέλος που πληρώνει στην κρατική ραδιοτηλεόραση.

Αν όμως, τη μία μέρα ξεσηκώνει θύελλα διαμαρτυριών από τη Βόρειο Ελλάδα και την επομένη ξεσηκώνει πλήθος διαμαρτυριών από τους οπαδούς της μεγαλύτερης ομάδας της οποίας έχει τα δικαιώματα για παραπληροφόρηση στα όρια της προπαγάνδας, τότε μάλλον κάτι δεν πάει καλά στο ραδιομέγαρο της ΕΡΤ…

πηγή: sdna.gr


Σχόλια σε greeklish δεν θα δημοσιεύονται!