Μεγάλη συνέντευξη στην γαλλική ιστοσελίδα «footballski.fr» έδωσε ο θρύλος του ΠΑΟΚ, Γιώργος Κούδας. Ο «Μεγαλέξανδρος» του Δικεφάλου θυμήθηκε τα χρόνια που έπαιζε ποδόσφαιρο, ενώ μεταξύ άλλων μίλησε και για την φετινή προσπάθεια, αλλά και τον Ιβάν Σαββίδη.
Δείτε μερικά από τα όσα είπε ο Γιώργος Κούδας, στην γαλλική ιστοσελίδα:
Για το πως ξεκίνησε στον ΠΑΟΚ:
«Ήμουν 12 χρονών όταν έφτασα στον ΠΑΟΚ, το 1958. Το γήπεδο της Τούμπας ήταν ακόμα υπό κατασκευή. Παίζαμε ποδόσφαιρο με τα παιδιά της γειτονιάς μου, όταν με είδε ο τότε προπονητής της ομάδας. Με έβαλε στην νεανική ομάδα και με έκανε να υπογράψω ένα «συμβόλαιο» αν μπορώ να το πω έτσι, επειδή οι κανόνες ήταν πολύ διαφορετικοί τότε. Ξεκίνησα να παίζω στην πρώτη ομάδα στα 17 και έμεινα εκεί για… 21 χρόνια!».
Για τις διαφορές με το σημερινό ποδόσφαιρο:
«Ήταν ένα εντελώς διαφορετικό άθλημα. Προσωπικά το ποδόσφαιρο ήταν η πρώτη μου αγάπη, πολύ πριν τις γυναίκες (γέλια). Ήταν σε άλλη διάσταση, σε σχέση με αυτό που βλέπουμε σήμερα. Το 1979 το ελληνικό ποδόσφαιρο έγινε και επίσημα επαγγελματικό και είχα την ευκαιρία να παίξω και στις δυο κατηγορίες. Μπορεί να ήταν αργά για εμένα αλλά κατάφερα να φροντίσω και την σταδιοδρομία μου μετά το τέλος της καριέρας μου».
Για το τι σημαίνει ο ΠΑΟΚ για αυτόν;
«Είναι σαν την οικογένεια μου. Η δεύτερη μου οικογένεια αν θέλετε. Έπαιζα εδώ κάθε Κυριακή, όπως ακριβώς πηγαίνει κάποιος στην εκκλησία. Ένα εξωπραγματικό συναίσθημα. Είμαι πολύ περήφανος που υπηρετούσα την ομάδα που αγαπούσα από παιδί. Προέρχομαι από μια φτωχή οικογένεια και τα μεταπολεμικά χρόνια ήταν πολύ δύσκολα στην Ελλάδα. Ο ΠΑΟΚ είναι στην καρδιά μου, όπως και η Εθνική ομάδα που μου επέτρεψαν να ταξιδέψω σε όλη την Ευρώπη. Μπορεί να μοιάζει ασήμαντο, αλλά κάθε φορά που περπατάω στον δρόμο είμαι περήφανος που οι άνθρωποι με θυμούνται και μου δίνουν την αγάπη τους, αναγνωρίζοντας την πίστη μου στον σύλλογο. Μου θυμίζουν όσα χρωστάω στον ΠΑΟΚ».
Για την ιστορία με τον Ολυμπιακό:
«Ήταν μια δύσκολη στιγμή. Παρά το γεγονός ότι δεν ήμασταν επαγγελματίες, καμία μεταγραφή δεν θα μπορούσε να γίνει χωρίς την συμφωνία της ομάδας στην οποία παίζαμε. Η ιστορία κράτησε δυο χρόνια. Θυμάμαι ότι ο πατέρας μου ήταν επίσης ο «εκπρόσωπος» μου εκείνη την εποχή. Δεν ήθελα να πάω ούτως ή άλλος».
Για την σημερινή ομάδα του ΠΑΟΚ:
«Κατ’ αρχάς δεν θα ήθελα να συγκρίνω την ομάδα της εποχής μου με την σημερινή, γιατί θα ήταν εκτός τόπου και χρόνου. Νομίζω πως τώρα ο ΠΑΟΚ έχει μια από τις καλύτερες ομάδες της ιστορίας του. Προσπαθούμε επίσης, αν και δεν είναι πάντα εύκολο, να κάνουμε μια καλή πορεία στην Ευρώπη. Τα προκριματικά του Champions League έδειξαν ότι ο ΠΑΟΚ έχει ποιότητα. Ο κ. Σαββίδης ξοδεύει πραγματικά πολλά χρήματα για τον σύλλογο. Είναι ένα δώρο από τον Θεό. Κάνει ότι μπορεί για να αναπτύξει στην ομάδα σε Ελλάδα και Ευρώπη. Είμαι πραγματικά πολύ αισιόδοξος. Ο ΠΑΟΚ μπορεί να μεγαλώσει από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Θυμάμαι το 1977 που παίξαμε με την Λυόν. Αυτό μου επέτρεψε να γίνω πιο γνωστός στην Ευρώπη. Πρέπει να συνεχίσουμε προς αυτή την κατεύθυνση».
Για τα προβλήματα που υπάρχουν στην Ελλάδα με την διαιτησία:
«Δυστυχώς, αυτό είναι ένα μεγάλο πρόβλημα στην Ελλάδα, όχι μόνο στο ποδόσφαιρο. Πολλοί ισχυροί δεν σέβονται τον νόμο. Αυτός είναι ο λόγος που τώρα χρησιμοποιούμε ξένους διαιτητές σε κάποια παιχνίδια. Η εμπειρία μου λέει ότι έχουν δημιουργηθεί πολλά προβλήματα λόγω απίστευτων αποφάσεων διαιτητών. Οι διαιτητές φυσικά μπορούν να κάνουν λάθη. Αλλά έχουμε ξεπεράσει εδώ και καιρό το στάδιο των «ανθρώπινων» λαθών».
Για το τι εμποδίζει την ανάπτυξη του ποδοσφαίρου στην Ελλάδα:
«Νομίζω ότι αυτό είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα. Για παράδειγμα ο ΠΑΟΚ είχε πολλούς ιδιοκτήτες πριν έρθει ο κ. Σαββίδης. Αυτοί είχαν έρθει για να γεμίσουν την τσέπι τους, δεν είχαν σχέση με την ομάδα, την τράβηξαν προς τα κάτω. Δυστυχώς αυτό δεν αφορά τον ΠΑΟΚ, είναι πρόβλημα για όλη την Ελλάδα. Επίσης πρέπει να θυμόμαστε ότι πριν την άφιξη του Ιβάν Σαββίδη, υπήρχαν κάποιες περίεργες μεταγραφές με παίκτες που δεν προσέφερε τίποτα, κυρίως μεγάλοι σε ηλικία, που είχαν τους μεγαλύτερους μισθούς. Έτσι οι ομάδες βρίσκονται χρεωμένες. Ναι υπήρχε αυτό το πρόβλημα. Για παράδειγμα, μπορεί να δεις τον «χ» ιδιοκτήτη μιας ομάδας που δεν γνωρίζει από ποδόσφαιρο, και να αναρωτηθείς αν θέλει να την αναπτύξει ή να τραβήξει κάτω».
Για τον Ιβάν Σαββίδη:
«Όταν ο Σαββίδης ήρθε στον ΠΑΟΚ, έβαλε πολλά χρήματα για να επαναφέρει την ομάδα στην κορυφή. Στην αρχή έκανε φυσικά κάποια λάθη, αλλά έμαθε από αυτά και έδειξε τις ηγετικές του ικανότητες. Αυτό δυστυχώς δεν ισχύει για όλους τους ιδιοκτήτες στην Ελλάδα. Θέλω επίσης να τονίσω ότι έχει γίνει φανταστική δουλειά στις ακαδημίες του ΠΑΟΚ. Ο κ. Σαββίδης έχει επίσης σχέδια για κατασκευή νέου γηπέδου και για αυτό είμαι περήφανος. Οι άλλες ομάδες πρέπει να εμπνέονται από αυτό. Μπορεί να χρειαστούν χρόνια, αλλά είμαι πολύ αισιόδοξος για την επόμενη γενιά».
Τέλος, του ζητήθηκε να στείλε το δικό του μήνυμα στους Γάλλους οπαδούς του Δικεφάλου:
«Σας εύχομαι το… καλύτερο. Στηρίξτε την ομάδα σας ως στο τέλος, ότι και να συμβαίνει, με επιτυχίες και αποτυχίες. Και φυσικά να έρθουν στην Τούμπα, για να παρακολουθήσουν έναν αγώνα. Έχουμε τους καλύτερους οπαδούς στην Ευρώπη. ΠΑΟΚ για μια ζωή».