«Έκλαψα στο πρώτο γκολ!»

Αφιέρωμα για τη ζωή του Δημήτρη Πέλκα φιλοξενείται σε σελίδα εταιρίας ενεργειακού ποτού, με τον πατέρα του, Πρόδρομο να περιγράφει τα συναισθήματα του ίδιου και της γυναίκας του, όταν ο γιος τους πέτυχε το πρώτο του γκολ με τη φανέλα του ΠΑΟΚ.

Ακολουθεί ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα:

«Τα Γιαννιτσά έπαιζαν στο πρωτάθλημα της ΕΠΣ Μακεδονίας, με ομάδες της Θεσσαλονίκης, όπως τον ΠΑΟΚ, τον Άρη, τον Ηρακλή και ο 14χρονος τότε Δημήτρης τραβούσε πάνω του όλα τα βλέμματα.

Ανάμεσα στα οποία βρισκόταν κι αυτά του ΠΑΟΚ. Ο πρόεδρος των Γιαννιτσών τον ενημέρωσε πως τον θέλει η ομάδα που αγαπούσε από μωρό. «Ήταν Μάιος του 2007. Μπήκα στο σπίτι και είδα το Δημήτρη να ετοιμάζει βαλίτσες! Τον ρώτησα που πάει και μου είπε: «Πατέρα, φεύγω, πάω Τούμπα. Με πήρε ο πρόεδρος. Με θέλουν». Ήταν Μάιος. Οι προπονήσεις άρχιζαν Σεπτέμβριο…

Το καλοκαίρι πέρασε, ο Σεπτέμβριος έφτασε κι ο Δημήτρης όντως πήρε τις βαλίτσες του και μαζί με άλλα 14 ταλαντούχα παιδιά από όλη την Ελλάδα έκαναν κυριολεκτικά σπίτι τους το γήπεδο της Τούμπας αφού θα φιλοξενούνταν στους ξενώνες του ΠΑΟΚ. Το πρωί πήγαιναν σε αθλητικό σχολείο κι έπειτα πήγαιναν στην προπόνηση.

Στην τελευταία τάξη ο πατέρας του παρακαλούσε τις καθηγήτριες να τον βοηθήσουν να πάρει τουλάχιστον το απολυτήριο. «Κύριε Πρόδρομε, ο Δημήτρης είναι
πανέξυπνος και μπορεί εύκολα να μπει στο πανεπιστήμιο» τον ενημέρωσαν εκείνες. Η απάντηση του Δημήτρη «Μπαμπά, κατανοώ τα πάντα στο μάθημα. Όμως για να τα θυμάμαι και να τα απομνημονεύσω, θα πρέπει να διαβάζω, κι εγώ δεν έχω χρόνο. Μπαμπά, εγώ θα ζήσω από το ποδόσφαιρο». Το όνειρό του άρχισε ν’ αποκτά σάρκα και οστά όταν στα 18 του, όταν ο τότε προπονητής του ΠΑΟΚ Λάσλο Μπόλονι τον έκανε επαγγελματία. Η παλιά δόξα της ομάδας, ο Κώστας Ιωσηφίδης τον ενημέρωσε για την προαγωγή του και τον ρώτησε τι νούμερο θα ήθελε να φορά εκείνος έδειξε το θράσος του… «Το δέκα» Το “βαρύ” νούμερο που φορούσε κάποτε ο Γιώργος Κούδας.

Η φανέλα με το νούμερο 10

Ο επόμενος προπονητής του ΠΑΟΚ, ο Γιώργος Δώνης εξελίχθηκε σε μεγάλο θαυμαστή του νεαρού Πέλκα. Το καλοκαίρι του 2012 τον πήρε στην προετοιμασία της πρώτης ομάδας. «Για τον Πέλκα που με ρωτήσατε, έχει χαρακτηριστικά που δεν υπάρχουν πουθενά στο ελληνικό ποδόσφαιρο», του έδωσε τη φανέλα με το νούμερο 10.

«Κάποια στιγμή, σε αυτή την περίοδο της προετοιμασίας της ομάδας στο εξωτερικό, χτύπησε το τηλέφωνό μου», λέει ο Πρόδρομος Πέλκας και συμπληρώνει: «Μπαμπά, βάλε ραδιόφωνο, θα δώσω συνέντευξη. Μου έδωσε το 10 ο Δώνης!». Ήμουν στο δρόμο και πήγα να τρακάρω!».

Στις 2 Αυγούστου 2012 ο Πέλκας θα συνδυάσει κόντρα στην Μπνέϊ Γιεχούντα επίσημο και ευρωπαϊκό ντεμπούτο. Λίγες μέρες μετά ο 18χρονος πέτυχε το παρθενικό του γκολ κι έγινε ένας από τους νεαρότερους ευρωσκόρερ στην ιστορία του ΠΑΟΚ. Μαζί με τον Κούδα.

«Έκλαιγα. Κυκλοφορούσα στα Γιαννιτσά με την μητέρα του και όλοι μας μιλούσαν για το Δημήτρη. Μας έδιναν συγχαρητήρια. Στα ραδιόφωνα έπαιρναν άνθρωποι τηλέφωνο κι ένιωθαν κι εκείνοι υπερήφανοι μαζί μας… To πουλάκι μας, πετάει!».


Σχόλια σε greeklish δεν θα δημοσιεύονται!