Ο κολυμβητής του ΠΑΟΚ στο άθλημα της συγχρονισμένης κολύμβησης, Βασίλης Γκορτσιλάς, μίλησε στην media day του ΑΣ ΠΑΟΚ, για το πως αποφάσισε να ασχοληθεί με το άθλημα και να… κόψει το πόλο, για τις σκληρές προπονήσεις, για τους προσωπικούς του στόχους, αλλά και για το πως καταφέρνει να συνδυάσει πρωταθλητισμό και σχολείο.
Αναλυτικά όσα είπε:
Για το πως αποφάσισε να σταματήσει το πόλο και να ασχοληθεί με την συγχρονισμένη κολύμβηση:
«Όλα ξεκίνησαν το καλοκαίρι του 2016, όταν η ομάδα πόλο στην οποία αγωνιζόμουν αποφάσισε να σταματήσει τη λειτουργία της. Οι επιλογές για εμένα ήταν δύο. Ή να αφοσιωθώ μόνο στο διάβασμα ή να συνεχίσω να ασχολούμαι με τον υγρό στίβο. Η αδελφή μου ασχολούνταν με τη συγχρονισμένη κολύμβηση, επομένως πάνω κάτω γνώριζα την κατάσταση που υπάρχει στο χώρο και μία προπονήτρια πρότεινε στη μητέρα μου να ξεκινήσω και εγώ ως ο μοναδικός άντρας στην Ελλάδα και μετέπειτα να πηγαίναμε στο εξωτερικό, όπως και έγινε. Μας άρεσε σαν ιδέα, αφού θα ήταν κάτι πρωτοποριακό και ξεκινήσαμε».
Για τις προπονήσεις και πόσο σκληρές είναι:
«Οι προπονήσεις είναι πολύωρες. Δεν είναι όπως στο πόλο, να βάλει τη μπάλα στα δίχτυα. Είναι ξανά και ξανά το ίδιο πράγμα, μέχρι να αρχίσει να σου βγαίνει μηχανικά. Τα προγράμματα που εκτελούμε δε τα σκεφτόμαστε από πριν, απλά είμαστε στην πισίνα και μας βγαίνει. Τα έχουμε κάνει τόσες πολλές φορές που το έχουμε μάθει απ’ έξω».
Για τους προσωπικούς του στόχους:
«Προσωπικός μου στόχος, όπως και για κάθε αθλητή, είναι η συμμετοχή στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Δυστυχώς το μεικτό ντουέτο δεν είναι ακόμη στους Ολυμπιακούς Αγώνες και ευελπιστούμε να μπει το 2024. Ο πρώτος άμεσος στόχος είναι η συμμετοχή στο πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα νέων στην Πράγα και το παγκόσμιο που θα ακολουθήσει στην Κορέα. Τα τελευταία τρία χρόνια είμαι άλλωστε μέλος της εθνικής ομάδας».
Για τον συνδυασμό σχολείου και πρωταθλητισμού:
«Σε αυτές τις ηλικίες συνήθως πρέπει να διαλέξεις. Εάν έχεις στόχο να περάσεις σε κάποια σχολή και παράλληλα να συνεχίσεις τον πρωταθλητισμό θα πρέπει να βρεις τρόπο να τα συνδυάσεις. Αναγκάζεσαι να ελαττώσεις ή το ένα ή το άλλο».