Ασύλληπτα και σίγουρα όχι απόλυτα καταγεγραμμένα είναι τα χρήματα που διακινούνται στον παγκόσμιο αθλητισμό.
Κι αν το ποδόσφαιρο, είναι το λαϊκότερο και δημοφιλέστερο όλων των αθλημάτων, δεν είναι εκείνο που απολαμβάνει, όπως κάποιος ίσως περίμενε, την κορυφή στην κατάταξη των δέκα πιο πλούσιων ιδιοκτητών ομάδων στον κόσμο. Με άλλα λόγια των δισεκατομμυριούχων αφεντικών του παγκόσμιου αθλητισμού.
Εκεί, στην κορυφή βρίσκεται το …κρίκετ και ο Ινδός, Μουκές Αμπάνι, με εκτιμώμενη περιουσία 50 δισ. δολάρια!!! Έκανε την περιουσία του με πετρέλαιο και φυσικό αέριο, είναι ένας μεγάλος φίλαθλος του κρίκετ. Πρόκειται για τον πλουσιότερο άνθρωπο στην Ινδία, ιδιοκτήτη της ινδικής ομάδας κρίκετ στη Βομβάη, ιδρυτή της ινδικής Super League, της σημαντικότερης κατηγορίας ποδοσφαίρου της χώρας που δημιουργήθηκε το 2013.
Τον Μουκές Αμπάνι ακολουθούν οι:
2. Στιβ Μπάλμερ (41,2 δισ δολάρια): Είναι ο πλουσιότερος άνθρωπος του ΝΒΑ, ιδιοκτήτης των ΛΑ Κλίπερς.
3. Ντίτριχ Μάτεσιτς (18,9 δισ δολάρια): Ο Αυστριακός δισεκατομμυριούχος είναι συνιδρυτής της εταιρείας ενεργειακών ποτών της Red Bull και έχει επενδύσει σε μεγάλο βαθμό στον αθλητισμό. Είναι ιδιοκτήτης, ανάμεσα σε άλλα, των Red Bull της Νέας Υόρκης, της Λειψίας, της Σάλτσμπουργκ (ποδόσφαιρο), της Red Bull Racing και της Red Bull Toro Rosso Honda (F1).
4. Άσο Πλάτνερ (13,5 δισ δολάρια): Ο Γερμανός επιχειρηματίας είναι ο πλειοψηφικός μέτοχος της αμερικανικής ομάδας χόκεϊ επί πάγου Σαν Χοσέ Σαρκς.
5. Ρομάν Αμπράμοβιτς (12,4 δισ δολάρια): Πήρε τον έλεγχο της Τσέλσι το 2004. Οι «μπλε» κατέκτησαν πέντε τίτλους της Premier League, πέντε Κύπελλα FA και είναι η μόνη ομάδα του Λονδίνου που πήρε το Champions League. Υπάρχουν φήμες ότι ίσως σκέφτεται να πουλήσει τον σύλλογο.
6. Ντέιβιντ Τέπερ (11,6 δισ δολάρια): Ο Αμερικανός επιχειρηματίας έχει 5% στους Πίτσμπουργκ Στίλερς του NFL, ενώ ανέλαβε τον πλήρη έλεγχο των Καρολίνα Πάντερς τον Μάιο του 2018.
7. Φιλίπ Ανσούλτζ (10,9 δισ δολάρια): Ο Αμερικανός επιχειρηματίας ήταν συνιδρυτής της Major League Soccer (MLS), κατέχει τους ΛΑ Κίνγκς (χόκεϊ επί πάγου) και ΛΑ Γκάλαξι (ποδόσφαιρο). Η εταιρεία Anschultz Entertainment Group έχει επίσης μετοχές στην O2 Arena του Λονδίνου.
8. Μιχαήλ Πρόχοροφ (9,8 δισ δολάρια): Ο Ρώσος δισεκατομμυριούχος και πολιτικός έγινε ο πρώτος μη-αμερικανικός ιδιοκτήτης μιας ομάδας στο ΝΒΑ όταν απέκτησε τους Νιου Τζέρσει Νετς.
9. Μίκι Άρισον (8,9 δισ δολάρια): Ο Ισραηλινο-αμερικανός επιχειρηματίας καταλαμβάνει την ένατη θέση ανάμεσα στους πλουσιότερους ιδιοκτήτες στον χώρο του αθλητισμού. Είναι ιδιοκτήτης της αμερικανικής ομάδας μπάσκετ Μαϊάμι Χιτ από το 1995.
10. Σταν Κρένκε (8,7 δισ. δολάρια): Συμμετέχει σε πέντε ομάδες σε διαφορετικά αθλήματα με τους: ΛΑ Ραμς (αμερικάνικο ποδόσφαιρο), Άρσεναλ, Κολοράντο Ράπιντς (ποδόσφαιρο), Ντένβερ Νάγκετς (μπάσκετ) και Κολοράντο Άβελανς (ΝFL).