inpaok.cominpaok.cominpaok.com
Font ResizerAa
  • Αρχική
  • Ποδόσφαιρο
    • Π.Α.Ο.Κ
    • Π.Α.Ο.Κ. Β
    • Ακαδημίες
    • Γυναικείο
    • Αντίπαλοι
    • Διάφορα
    • Προετοιμασία
    • Διεθνή
    • Μεταγραφές
  • Μπάσκετ
  • Άλλα σπορ
    • Βόλεϊ
    • Πόλο
    • Χάντμπολ
    • Υπόλοιπα
  • Αρθρογράφοι
    • Κώστας Βασιλόπουλος
    • Θόδωρος Χαστάς
    • Μάνος Τσαλγατίδης
    • Σωτήρης Μήλιος
    • Κλεάνθης Βαλαρούτσος
    • Κωστής Τσατσαρός
  • Multimedia
    • INPAOK – VIDEO
    • INPAOK – ΕΙΚΟΝΕΣ
    • INPAOKTV
  • Διάφορα
    • Π.Α.Ο.Κ Ρετρο
    • Συνεντεύξεις
    • Π.Α.Ο.Κ Fans
  • Black Room
  • KGB
  • Στοίχημα
  • inLIFE
  • JOHNNYBET
Font ResizerAa
inpaok.cominpaok.com
Αναζήτηση
  • Αρχική
  • Ποδόσφαιρο
    • Π.Α.Ο.Κ
    • Π.Α.Ο.Κ. Β
    • Ακαδημίες
    • Γυναικείο
    • Αντίπαλοι
    • Διάφορα
    • Προετοιμασία
    • Διεθνή
    • Μεταγραφές
  • Μπάσκετ
  • Άλλα σπορ
    • Βόλεϊ
    • Πόλο
    • Χάντμπολ
    • Υπόλοιπα
  • Αρθρογράφοι
    • Κώστας Βασιλόπουλος
    • Θόδωρος Χαστάς
    • Μάνος Τσαλγατίδης
    • Σωτήρης Μήλιος
    • Κλεάνθης Βαλαρούτσος
    • Κωστής Τσατσαρός
  • Multimedia
    • INPAOK – VIDEO
    • INPAOK – ΕΙΚΟΝΕΣ
    • INPAOKTV
  • Διάφορα
    • Π.Α.Ο.Κ Ρετρο
    • Συνεντεύξεις
    • Π.Α.Ο.Κ Fans
  • Black Room
  • KGB
  • Στοίχημα
  • inLIFE
  • JOHNNYBET
Follow US
Σωτήρης Μήλιος

Αμπαλαέα…

Ο ΠΑΟΚ προσπάθησε να εξηγήσει πως αυτοπροσδιορίζεται

Σωτήρης Μήλιος
23.04.2019 11:31
Share
SHARE

Είναι μία λέξη που δεν μεταφράζεται. Ούτε ερμηνεύεται. Αμπαλαέα. Αν δεν την ξέρεις, δεν μπορεί να στην εξηγήσει κάποιος. Είναι ο ίδιος ΠΑΟΚ, ο οποίος προσπάθησε μέσα σε ένα βράδυ να εξηγήσει στην οικουμένη τον τρόπο με τον οποίο αυτοπροσδιορίζεται.

Γεια σας. Θα πρέπει να συστηθούμε ξανά. Είμαι η Claudia Paredes και γράφω στην Globe de dias. Claudia συγγνώμη αν σου πήρα την διαπίστευση, νομίζω ότι κάτι έγινε και δεν ήρθες τελικά. Εσύ έχασες. Είμαι σίγουρος ότι αυτό που θα έβλεπες δεν το έχεις ξαναδεί, αν και δεν ξέρω αν αυτό θα σε άγγιζε ή αν θα καταλάβαινες κάτι από όλα αυτά που είδες. Δεν ξέρω πόσες αιτήσεις για διαπίστευση έγιναν από κάθε μέρος του πλανήτη. Νομίζω ότι η Τούμπα θα γέμιζε μία θύρα μόνο με δημοσιογράφους αυτό το βράδυ.

Πήρα την δική σου κατά τύχη ή κατά λάθος, δεν έχει σημασία. Ελπίζω να μην μου κρατάς κακία.

Ιστορίες. Ιστορίες. Ο καθένας θα έχει και μία δική του για να διηγηθεί. Αυτό είναι το ποδόσφαιρο, ο ομαδικός αθλητισμός. Ιστορίες. Η προσωπική σου σύνδεση με την ιστορία που γράφεται. Αυτό που θα έχεις να διηγείσαι, να θυμάσαι, να σε ακολουθεί, να σε διαμορφώνει.

Ιστορίες. Αυτό είναι το μόνο που ακούω από το βράδυ του Σαββάτου, όταν κι εγώ έφυγα σκαστός για να κάνω 504+504 χιλιόμετρα σε κάτι σαν 36 ώρες.

Εγώ ήρθα από το Χιούστον. Εγώ από το Μόναχο. Άκουσα για κάποιον που ήρθε από την Ταϊλάνδη. Με κάθε τρόπο, με κάθε μέσο. Ρεφενέ. Σκαστοί από δουλειές. Σκαστοί από σπίτι. Από παντού. Άλλοι χωρίς φράγκα. Άλλοι χωρίς εισιτήριο για το γήπεδο. Άλλοι χωρίς να ξέρουν πως θα γυρίσουν. Από Γρεβενά. Από Κοζάνη. Από Καστοριά. Από όλη την Μακεδονία. Από την Κρήτη. Ένας ταξιτζής πήρε το ταξί του κι ανέβηκε μόνος από την Αθήνα.

Έμαθα για κάποιον που αυτοτραυματίστηκε για να μην πάει στην δουλειά και ήρθε με πατερίτσες στο γήπεδο.

Άλλοι ήταν αποφασισμένοι να το πάνε σερί ως το πρωί για να πάνε στην δουλειά.

Ο ΠΑΟΚ δεν είναι μόνο τα 90 λεπτά μες το γήπεδο, αλλά τρόπος ζωής 24 το 24ωρο, 7 μέρες την εβδομάδα. Είναι η βόλτα, το ταξίδι, η κουβέντα, τα τσίπουρα, οι φίλοι, η μίρλα, ο χουλιαμάς, το διαφορετικό, το αλατοπίπερο, η ζωή η ίδια.

Υπερβάσεις. Προσωπικές υπερβάσεις για να βρεθούν εκεί. Όχι μόνο σήμερα που γράφτηκε ιστορία. Αυτό θα έλειπε να απουσίαζαν από κάτι που έγινε για πρώτη φορά μετά από 34 χρόνια. Είναι εκεί σε κάθε ματς, σε όποιον τρόπο μπορούν. Άλλοτε ψυχή τε και σώματι, άλλοτε μόνο ψυχή. Για να υποστηρίζεις τον ΠΑΟΚ έπρεπε να κάνεις προσωπικές υπερβάσεις. Να νικάς την ανθρώπινη φύση που έχει την τάση να υποστηρίζει τον δυνατό, τον δυνάστη, αυτόν που κερδίζει συχνά. Να είσαι έτοιμος για την καζούρα στο σχολείο, στην δουλειά, στο σπίτι.

Η τρέλα του μέσου οπαδού του ΠΑΟΚ φωτογραφίζεται στον Φάνη. Τον διάσημο οπαδό του ΠΑΟΚ που ξεκίνησε από την Θεσσαλονίκη με το παπάκι και μία τεράστια σημαία για τον περσινό τελικό κυπέλλου του ΟΑΚΑ και πάλι πίσω. Όλη μέρα έκοβε βόλτες μες την πόλη. Ευκολάκι για δαύτον.

Κάποιοι το λένε γραφικότητα. Καλτ. Υπερβολή. Η σχέση του μέσου οπαδού του ΠΑΟΚ με την ομάδα του είναι μία σχέση προσωπικής υπέρβασης. Γι’ αυτούς ο ΠΑΟΚ δεν είναι το δεύτερο καλύτερο πράγμα της ζωής τους. Μπαίνει μαζί με τα πρώτα. Λάθος; Σωστό; Μπαίνει. Κι αυτό δεν αλλάζει.

Οι ζωντανές συνδέσεις με Μελβούρνη, με Νέα Υόρκη, με Μόναχο και με… Ζάμπια δεν έγιναν τυχαία. Είναι ο ΠΑΟΚ. Αν δεν περιστοιχίζεσαι από αυτή την παράνοια είναι αδύνατον να την καταλάβεις, δεν χρειάζεται να την ερμηνεύσεις.

Όλοι αυτοί ή τουλάχιστον οι περισσότεροι από δαύτους ζούσαν μέσα σε μία ουτοπία. Για όλους αυτούς η σύνδεση τους με την ομάδα που υποστήριζαν ήταν μία διαρκής ανολοκλήρωτη ανταρσία. Ένα συνεχές αν. Δεν έγιναν ΠΑΟΚ για τους τίτλους, η αποτυχία, η στεναχώρια, η τραγωδία, η συντριβή, η αδικία, τα αδειανά χέρια έγιναν μέρος αυτής της παράλογης σχέσης. Σαν ένα αθλητικό πείραμα της Στοκχόλμης, μία σχέση με ισόβια δεσμά, μια διαρκής ομηρία με συναισθηματική, μα ποτέ υλική ανταπόδοση. Μία παράνοια.

Οπαδοί που έμαθαν να διαχειρίζονται κάθε είδους συντριβή και να βγαίνουν πιο δυνατοί από αυτή. Και τώρα; Τώρα πως μπορούν να διαχειριστούν όλοι αυτοί ένα πρωτάθλημα;

Θυμάμαι πως η εικόνα των πανηγυριών του κυπέλλου το 2003 στον τελικό με τον Άρη ήταν ένας ημίγυμνος οπαδός του ΠΑΟΚ με ένα τεράστιο ψεύτικο ομοίωμα ανδρικού μορίου, σε μία κατάσταση χάους στο γήπεδο με φωτιές στο γήπεδο και μία φάση απόλυτης αναρχίας από όλους.

Μέσα σε 15 χρόνια, αυτό που διοργάνωσε ο ΠΑΟΚ ήταν μία γιορτή υψηλότατου αισθητικού και ποιοτικού περιερχόμενου, που άγγιξε συναισθηματικές χορδές, ήταν εύστοχη, σφριγηλή, έντονη, δεν έκανε κοιλιές, ήταν σύγχρονη, στο κλίμα και τον ήχο της εποχής. Μία φιέστα που αν την έκανε η Γιουβέντους (που φοράει και τα ίδια χρώματα) θα ζηλεύαμε τους μπαγάδησες τους Ιταλούς που ξέρουν να γιορτάζουν.

Κι όταν κάποιοι μπούκαραν μέσα με σκοπό να γίνουν αυτοί οι πρωταγωνιστές της φάσης, το γήπεδο στις εξέδρες τους έβγαλε το ίδιο έξω. Τους έκανε να αισθανθούν άσχημα φωνάζοντας «πίσω, πίσω» και το κλασικό «πόσο… μπιπ είσαστε». Και εκείνοι ως δια μαγείας -πειθάρχησαν- βγήκαν!

Μια γιορτή που είχε τα πάντα. Είχε «ζουμιά». Πολλά «ζουμιά». Από μικρούς και μεγάλους. Τα περισσότερα έφυγαν όταν ο ΠΑΟΚ θυμήθηκε πρώτους αυτούς που έφυγαν νωρίς. Αυτούς που θα έπρεπε να ήταν εκεί και δεν ήταν. Μία γιορτή που είχε μοντέρνο ήχο, αλλά και τραγούδια για «ΠΑΟΚ και ξερό ψωμί», με ήχους από Πόντο. Μία γιορτή που είχε φαντασμαγορικά εφέ με φωτιές και τεράστιες οθόνες LED για να βλέπει όλο το γήπεδο, αλλά και μία γιορτή, με αυθεντικό συναίσθημα και «σήκωσε το». Μία γιορτή που ακροβατούσε επιτυχημένα ανάμεσα στον ΠΑΟΚ του παρελθόντος και τον ΠΑΟΚ του μέλλοντος.

Είχε τον Πασχαλάκη ντυμένο Superman, τον Βιεϊρίνια να μπαίνει αλλαγή με χιαστούς, τον Λέο Μάτος να μπουκάρει με εξάδα μπύρες, τον Βαρέλα να ουρλιάζει “σήκωσε το” σε άπταιστα ελληνικά, τον Ιβάν να προσκυνάει και να κάνει σαν μικρό παιδί. Σκέτη αμπαλεά, ορατή σε κάθε κύτταρο του συλλόγου.

Μία γιορτή με συμβολισμούς, σημειολογίες, ουσία, αλλά συναίσθημα, ήχο, χρώμα, άρωμα ΠΑΟΚ. Σαν ένα κατευόδιο στην γερασμένη και απαρχαιωμένη Τούμπα τα τσιμέντα της οποίας είδαν για πρώτη φορά λέιζερ, ηχοσυστήματα από τις κορυφαίες συναυλίες, γιγάντιες εξέδρες, φωτορυθμικά υπό τους ήχους της φωνής του Φρέντι Μέρκιουρι να τραγουδάει «We are the Champions». Τώρα πια κι αυτή μπορεί να κλείσει πια ήσυχη τα μάτια της, τώρα πια τα έχει δει όλα, τα έχει ζήσει όλα.

Γεια σας. Θα πρέπει να συστηθούμε ξανά. Είμαι η Claudia Paredes και γράφω στην Globe de dias. Ίσως θα χρειαστεί να ξαναστείλω αίτημα για διαπίστευση στην Τούμπα. Μου είπαν ότι αυτός ο ΠΑΟΚ, εκεί στην Ελλάδα είναι μία ομάδα που πάει να ξεπεράσει τα στενά σύνορα της χώρας της. Μία ομάδα που έσπασε τον γόρδιο δεσμό της με το παρελθόν και απελευθερωμένη πάει να πετάξει ψηλά. Κάποια μέρα -σύντομα- θα έρθω να δω από κοντά όσα αναγκαστικά βλέπω πια μόνο σε βιντεάκια στο Youtube. Αλήθεια, έχασα τέτοιο σκηνικό;

Ποδόσφαιρο

Κάθε βαθμός στην League phase θα είναι καθοριστικός

Σωτήρης Μήλιος
26.08.2025 12:46

«Φουλάρει» για Ριέκα ο ΠΑΟΚ

Γιάννης Σωτηρίου
26.08.2025 12:30

Τβρντικ: «Ο Ζαφείρης λύγισε από την πίεση του ΠΑΟΚ»

Όλγα Χιονίδου
26.08.2025 12:00

Σαν σήμερα η επιβλητική νίκη του ΠΑΟΚ επί της Ριέκα (videos)

Όλγα Χιονίδου
26.08.2025 11:22

«Ο Αλεσάντρο Βολιάκο και ο ανταγωνισμός στην Ιταλία»

Γιάννης Σωτηρίου
26.08.2025 11:51

TV: Champions League στο μενού

Γιάννης Σωτηρίου
26.08.2025 08:10

Μπάσκετ

Συμφωνία ΚΑΕ ΠΑΟΚ-Stoiximan!

Όλγα Χιονίδου
26.08.2025 13:09

Δυνατά φιλικά: Παρτιζάν και Ζενίτ στο δρόμο του ΠΑΟΚ!

Όλγα Χιονίδου
25.08.2025 15:38

Η τελική 12αδα της Εθνικής στο Eurobasket

Γιάννης Σωτηρίου
25.08.2025 08:44

Εθνική… με δύο πρόσωπα ενόψει Eurobasket

Πάνος Γεωργογιάννης
24.08.2025 22:47

Μέλβιν: «Φίλοι του ΠΑΟΚ ανυπομονώ να σας δω!» (video)

Δημήτρης Βαφειάδης
24.08.2025 17:23

Οι πρώην του ΠΑΟΚ στο Eurobasket

Όλγα Χιονίδου
23.08.2025 11:02

Αντίπαλοι

Υπέταξε την Κηφισιά ο Λεβαδειακός με ανατροπή

Πάνος Γεωργογιάννης
25.08.2025 21:50

Συμφώνησε με τον Άρη ο Γαλανόπουλος

Γιάννης Σωτηρίου
25.08.2025 21:03

Μέναλο: «Θέλουμε να μας φοβηθεί ο ΠΑΟΚ!»

Δημήτρης Βαφειάδης
25.08.2025 18:41

Προβληματισμός στη Ριέκα πριν την Τούμπα

Ευαγγελία Σαράντη
25.08.2025 11:51

Άτυχος ο Κοσονού στην Τούμπα

Γιάννης Σωτηρίου
25.08.2025 08:44

Έτσι έχασε η Ριέκα πριν την Τούμπα (video)

Θόδωρος Χαστάς
25.08.2025 08:50
Share This Article
Facebook Whatsapp Whatsapp

Δημοφιλή

Συμφωνία ΚΑΕ ΠΑΟΚ-Stoiximan!
26.08.2025 13:09
Κάθε βαθμός στην League phase θα είναι καθοριστικός
26.08.2025 12:46
«Φουλάρει» για Ριέκα ο ΠΑΟΚ
26.08.2025 12:30
Ετοιμάζει «βόμβα» με Ντοναρούμα η Μάντσεστερ Σίτι
26.08.2025 12:10
Τβρντικ: «Ο Ζαφείρης λύγισε από την πίεση του ΠΑΟΚ»
26.08.2025 12:00

Blogger

ΑρθρογράφοιΣωτήρης Μήλιος

Σκαστοί από την κλινική!

Σωτήρης Μήλιος
26.08.2025 00:02
ΑρθρογράφοιΘόδωρος Χαστάς

Μισό βήμα μπροστά

Θόδωρος Χαστάς
25.08.2025 22:45
ΑρθρογράφοιΘόδωρος Χαστάς

Έχει ανηφόρα μπροστά

Θόδωρος Χαστάς
22.08.2025 20:18
ΑρθρογράφοιΣωτήρης Μήλιος

Και στο πέρασμα τους… τρέμει όλη η γη!

Σωτήρης Μήλιος
21.08.2025 00:15
ΑρθρογράφοιΚώστας Βασιλόπουλος

Οι κινήσεις – ΜΑΤ του ΠΑΟΚ με Ζαφείρη

Κώστας Βασιλόπουλος
21.08.2025 20:35
ΑρθρογράφοιΘόδωρος Χαστάς

Από Αυστρία… Κροατία, με ενδιάμεσες στάσεις σε Τσεχία και Γουϊνέα

Θόδωρος Χαστάς
15.08.2025 21:59

KGB

KGB

Σαββίδης και ΠΑΟΚ ενοχλούν!

inpaok
03.12.2023 20:12

BLACK ROOM

Black Room

Η «πράσινη» αγωνία ενόψει Τούμπας και ο Κουλιεράκης

inpaok
29.09.2022 12:51
INPAOK.COM

Κατηγορίες

Σχετικά με εμάς

Το www.inpaok.com δημιουργήθηκε τον Μάιο του 2013 με σκοπό να καλύψει το κενό στην διαδικτυακή ενημέρωση των φιλάθλων του ΠΑΟΚ. Σε μικρό χρονικό διάστημα απέκτησε χιλιάδες καθημερινούς αναγνώστες, χιλιάδες φίλους στα social media ενώ παράλληλα ανέπτυξε φιλανθρωπικές αλλά και αγωνιστικές δράσεις στηρίζοντας τον μηχανοκίνητο αθλητισμό. Όλα αυτά τα στοιχεία το έχουν καθιερώσει ως την πιο ενημερωμένη, σύγχρονη και διαδραστική ιστοσελίδα της ομάδας του ΠΑΟΚ.

Επικοινωνία

  • Αρχική
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης
  • Δήλωση συμμόρφωσης
  • Εταιρία
  • Πολιτική Απορρήτου & Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων
  • Διαφήμιση
  • Προϊόντα
  • Change privacy settings
  • Privacy settings history
  • Revoke consents
Συνεργασία

Nine Casino

Τα καλυτερα online casino

© inpaok.com | All Rights Reserved.
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?