Μια εμβληματική μορφή του ελληνικού ποδοσφαίρου και ακόμη περισσότερο του ΠΑΟΚ, ο Γιώργος Κούδας, πήρε την απόφαση να μεταπηδήσει από τον στίβο του αθλητισμού σε αυτόν της πολιτικής, ενώνοντας τις δυνάμεις του με τον υποψήφιο δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Γιώργο Ορφανό. Αν και στο παρελθόν είχε δεχτεί πολλές προτάσεις, για να ασχοληθεί με τα κοινά, ο εξαιρετικά αγαπητός στους φιλάθλους του ΠΑΟΚ -τον αποκαλούν μάλιστα και «Μεγαλέξανδρο»- παλαίμαχος ποδοσφαιριστής της ιστορικής ομάδας της Θεσσαλονίκης είπε τελικά το «ναι» στον Γιώργο Ορφανό, με τον οποίο συνδέεται με στενή και μακρόχρονη φιλία.
«Έχουμε πολλά να μάθουμε από τον Γιώργο Κούδα και άλλα τόσα να προσφέρουμε όλοι μαζί στους συμπολίτες μας» είχε πει ο επικεφαλής του συνδυασμού, ανακοινώνοντας επισήμως την συνεργασία τους.
Μιλώντας στο mononews.gr, ο Γιώργος Κούδας εξηγεί τι ήταν εκείνο που τελικά τον έπεισε να είναι υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος, γιατί εντάχθηκε στον συνδυασμό του κ. Ορφανού «Η Θεσσαλονίκη είναι το μέλλον», ενώ δεν διστάζει να εκφράσει ξεκάθαρα τις απόψεις τόσο για την Συμφωνία των Πρεσπών όσο και για την καύση των νεκρών, ένα θέμα που συζητήθηκε πολύ επί θητείας του δημάρχου Γιάννη Μπουτάρη.
Ολόκληρη η συνέντευξη του Γιώργου Κούδα:
-Είστε ένα μεγάλο κεφάλαιο για το ελληνικό ποδόσφαιρο, κουβαλάτε τεράστια ιστορία. Γιατί πήρατε την απόφαση να ασχοληθείτε με την πολιτική;
«Το αποφάσισα μετά από πολλές συζητήσεις με τον Γιώργο Ορφανό, γιατί μας συνδέει μια φιλία πολλών ετών, ο αδελφός του ήταν συμπαίκτης μου, αλλά και μικροί παίζαμε μαζί μπάλα στις γειτονιές που μεγαλώσαμε. Ο αθλητισμός είναι αυτό που μας ένωσε.
Μετά από αυτές τις συζητήσεις είδα ότι οι ιδέες μας, οι απόψεις μας και η λογική μας ταυτίζονται. Και νομίζω ότι μπορώ να συνεργαστώ μαζί του. Όπως θα ξέρετε, όλα αυτά τα χρόνια δέχτηκα πάρα πολλές προτάσεις να ασχοληθώ με την πολιτική, αλλά δεν είχα πει «ναι».
Αυτή την στιγμή θέλησα να μπω στον στίβο της πολιτικής, μετά από χρόνια που έφυγα από τον αθλητικό στίβο. Την πόλη αυτή την γνωρίζω από μικρό παιδί, από τότε που άρχισα να καταλαβαίνω μερικά πράγματα, και νομίζω ότι μπορώ να έχω κάποιον λόγο για όλα αυτά που πρέπει να γίνουν».
-Γιατί με τον συνδυασμό του Γιώργου Ορφανού, πέραν της προσωπικής γνωριμίας που έχετε;
«Αυτό που συζητήσαμε είναι ότι θα πρέπει συμπεριληφθούν στο ψηφοδέλτιο άνθρωποι που έχουν κοινωνική άποψη και σίγουρα θα μπορέσουμε να δράσουμε όλοι μαζί. Ξέρετε, εγώ έχω μάθει και στην ομαδικότητα. Θα πρέπει ο κάθε σύμβουλος να έχει σίγουρα τη δική του προσωπική άποψη, αλλά στο τέλος θα πρέπει να βρούμε την κοινή λογική, να καταλήγουμε στα πράγματα που πρέπει να γίνουν.
Κοιτάξτε να δείτε, όποιος και να εκλεγεί, πρέπει όλα τα προβλήματα να τα βάλουμε στο τραπέζι, να τα συζητήσουμε, όχι με «θα» και «όταν» και «άμα». Πρέπει να τελειώνουμε με όλα τα θέματα, σιγά-σιγά πρέπει να λύνουμε τα προβλήματα που υπάρχουν».
-Στις δημοσκοπήσεις φαίνεται να τα πηγαίνετε πολύ καλά. Πού το αποδίδετε;
«Ξέρετε, εγώ δεν πιστεύω στις δημοσκοπήσεις. Μπορεί να λένε, αλλά την πραγματική εικόνα θα την δούμε το βράδυ των εκλογών, κατά πόσο ο κόσμος της Θεσσαλονίκης θα δείξει μια ωριμότητα για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει. Και θα πρέπει να διαλέξει να ψηφίσει εκείνους που έχουν ευθύτητα στον λόγο και στις πράξεις. Εκείνους που θα κάνουν πράξη αυτά που λένε».
-Ποιες είναι οι πληγές της πόλης που πρέπει να επουλωθούν άμεσα;
«Υπάρχουν πάρα πολλά προβλήματα, από μικρά μέχρι σοβαρότερα. Για παράδειγμα, οι αρμοδιότητες της Δημοτικής Αστυνομίας και η καθαριότητα. Λέω γενικότερα ότι πρέπει να αποκτήσουμε μια παιδεία, έναν πολιτισμό και πρέπει να το δώσουμε στους πολίτες να το καταλάβουν. Αν είχαμε παιδεία, δεν θα πετάγαμε τα σκουπίδια, δεν θα κλείναμε τις διαβάσεις για τα ΑμεΑ, χρειάζεται ένας πολιτισμός. Έχω φτάσει σε αυτή την ηλικία και σε όλες τις γειτονιές που γυρίζω, από το κέντρο μέχρι τις γύρω περιοχές, βλέπω τα ίδια πράγματα. Θα πρέπει να καταλάβει ο κόσμος ότι πρέπει να έχουμε μια παιδεία, για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε και να κάνουμε αυτά τα βήματα».
-Σε όλη την χώρα, αλλά ειδικά στη Μακεδονία υπάρχει, μια μεγάλη συζήτηση για την Συμφωνία των Πρεσπών. Εσείς πώς την κρίνετε;
«Πιστεύω ότι ήταν λάθος. Αν δεν ρωτήσεις τον λαό… Δεν ξέρω αν το γνωρίζετε, εμένα με λένε και «Μεγαλέξανδρο» του ποδοσφαίρου. Εγώ γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Θεσσαλονίκη. Τώρα πια δεν ξέρω τι είμαι… Είναι σαν να χάνω την ταυτότητά μου σήμερα…»
-Για την καύση των νεκρών τι γνώμη έχετε;
«Κοιτάξτε είναι ένα θέμα πάρα πολύ μεγάλο και θέλει πολλή συζήτηση. Σίγουρα η θέση η δική μας είναι να υπάρξει συζήτηση και να βρεθεί λύση μαζί με την Εκκλησία. Γιατί, δηλαδή, να μην έχει λόγο και η Εκκλησία;»
-Πώς βλέπετε την πορεία της χώρας από εδώ και πέρα;
«Σίγουρα αυτό θα εξαρτηθεί και από εμάς, τους πολίτες, αλλά αυτό που βλέπουμε είναι ότι ο λαός έχει γονατίσει. Εγώ εδώ και αρκετά χρόνια έχω μια βιοτεχνία. Προσπαθούμε να επιβιώσουμε. Πότε θα έρθει επιτέλους αυτή η οικονομική ανάκαμψη; Δυστυχώς, παλεύει ο λαός, αλλά… Περνάνε από το σημείο που βρίσκεται η βιοτεχνία μου τόσοι άνθρωποι, ζητώντας μια δουλειά. Πρέπει να δοθεί μια λύση στο τεράστιο πρόβλημα της ανεργίας».
Πηγή: mononews.gr