Συγκινήθηκε ο Ιβάν! (video)

Ο Ιβάν Σαββίδης ολοκλήρωσε την ομιλία του στα εγκαίνια του Αρχείου του Κέντρου Μελέτης και Ανάπτυξης του Ελληνικού Πολιτισμού Μαύρης Θάλασσας και του Κέντρου Ποντιακών Ερευνών του ΑΠΘ, με τον ισχυρό άνδρα του Δικεφάλου να συγκινείται και να μιλάει στα ποντιακά.

Ο μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, μίλησε για τα προβλήματα του ποντιακού ελληνισμού και αποκάλυψε ότι είναι σε συζητήσεις με τον Δήμο Καλαμαριάς για την δημιουργία Μουσείου Ποντιακού Ελληνισμού στο πρώην στρατόπεδο Κόδρα, καλώντας και άλλους να ανταποκριθούν σε αυτή την πρωτοβουλία.

Αναλυτικά τα όσα είπε στην ομιλία του ο Ιβάν Σαββίδης:

«Είμαι ευτυχής που βρίσκομαι στη Θεσσαλονίκη και εντός των τειχών του ΑΠΘ, ανάμεσα σε ομοϊδεάτες που το χρέος για όσους χάθηκαν, είναι πάνω από όλα και σαν ευχαριστώ. Εκφράζω την ευγνωμοσύνη μου στον πρύτανη και τη σύγκλητο του ΑΠΘ και ευχαριστώ την έδρα Ποντιακών Σπουδών.

Ευχαριστώ την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και υποκλίνομαι στους υπεύθυνους του κέντρου. Τα εγκαίνια συμπίπτουν με τα 100 χρόνια αλλά υπάρχει λύπη για τον χαμένο χρόνο, τον οποίο πρέπει να αναπληρώσουμε.

Η εκδίκηση και το μίσος μα μείνουν στο παρελθόν. Είμαστε υποχρεωμένοι να φτάσουμε στην παγκόσμια κοινότητα. Είμαστε σήμερα μάρτυρες παρομοίων φαινομένων, στις χώρες της ανατολής. Ο λαός μας ξεκίνησε δημιουργική πορεία και ξεπέρασε την αυτοαπομόνωση.

Προσεγγίσαμε κι άλλους χριστιανικούς λαούς που υπέφεραν. Ευχαριστώ τους διοργανωτές, τους επιστήμονες από περισσότερες από 50 χώρες. Μόνο η συνέπεια των προσπαθειών θα μας βοηθήσουν να βρούμε την αιτία ανάλογων καταστροφών και να βρούμε το αντίδοτο.

Μέσω της κέντρου και έδρας, θα πρέπει να διεξάγεται παγκόσμια έρευνα για τον Πόντο. Παρότι πέραση εκατό χρόνια αποδείχθηκε ότι ζούσαμε σε συνθήκες απομόνωσης του ποντιακού Ελληνισμού.

Απευθύνω έκκληση προς το ελληνικό κράτος , ήρθε η στιγμή της αλήθειας. Πρέπει να γίνει στροφή προς την ισότιμη ένωσης του ελληνικού λαού. Διαφορετικά δεν θα υπάρχει προοπτική. Θεωρώ πως μαζί με τις θέσεις για μουσουλμανικές και εβραϊκές σπουδές, κάτι απόλυτα θεϊκό, θα πρέπει να ιδρυθούν 2-3 για τις σπουδές του Πόντου.

Ειδικά από τη στιγμή που η ιστορία της Θεσσαλονίκης είναι στενά συνδεδεμένη με τον ποντιακό ελληνισμό. Όλο και περισσότεροι φοιτητές εκφράζουν το ενδιαφέρον για επιστημονικά προγράμματα.

Δεν θα ήθελα η ομιλία μου να πολιτικοποιηθεί. Έχει έρθει η στιγμή για ίδρυση ταμείου στοχευμένου κεφαλαίου. Ίδρυμα που θα δίνει υποτροφίες με θέμα τον ποντιακό ελληνισμό. Η οικογένεια μου σκοπεύει να επενδύσει σημαντικά κεφάλαια και καλώ όλους να ακολουθήσουν το πρόγραμμα μας.

Θα ήθελα να σας ενημερώσω, oτι γίνονται συζητήσεις με το δήμαρχο Καλαμαριάς για την ίδρυση μουσείου ποντιακού ελληνισμού στο στρατόπεδο Κόδρα με διαδραστικά στοιχεία. Θα πρέπει να γίνει από τα πιο εντυπωσιακά αξιοθέατα των Βαλκανίων. Το κέντρο θα αποτελέσει πόλο έλξης, θα είμαι δίπλα σας, αυτό είναι το έργο μου».

Δείτε παρακάτω το video με την ομιλία του Ιβάν Σαββίδη:


Σχόλια σε greeklish δεν θα δημοσιεύονται!