Συμπληρώνονται 49 χρόνια από τότε που διεξήχθη, με… υψηλούς προσκεκλημένους, το παρθενικό παιχνίδι στην Τούμπα υπό το φως των προβολέων
Από τις πιο σημαντικές αλλαγές, που έχουν συμβεί στο πέρασμα των χρόνων στο γήπεδο της Τούμπας, ήταν όταν την άνοιξη του 1970 τοποθετήθηκαν προβολείς, γεγονός που έκτοτε επέτρεπε και τη διεξαγωγή βραδινών αγώνων.
Η 20η Μαΐου 1970 είναι μια σημαντική ημερομηνία για την ιστορία του γηπέδου του ΠΑΟΚ, αφού για πρώτη φορά η Τούμπα φιλοξένησε παιχνίδι υπό το φως των προβολέων.
Για τα εγκαίνια είχε προγραμματιστεί φιλικό παιχνίδι κόντρα στη Μίλαν, που τότε κουβαλούσε τον τίτλο της παγκόσμιας πρωταθλήτριας. Στον τελικό του κυπέλλου πρωταθλητριών της αμέσως προηγούμενης σεζόν είχε νικήσει τον Άγιαξ με 4-1 στο Μπερναμπέου, ενώ είχε υπερισχύσει της αργεντίνικης Εστουντιάντες στους διπλούς τελικούς (3-0, 1-2) του διηπειρωτικού κυπέλλου. Ο δρόμος της, πάντως, στο κύπελλο πρωταθλητριών της σεζόν 1969-70 είχε σταματήσει στη φάση των «16», όταν αποκλείστηκε από τη Φέγενορντ, τροπαιούχο εκείνης της σεζόν.
ΥΠΟΔΟΧΗ ΜΕ… ΓΛΥΚΙΣΜΑΤΑ
Η αποστολή της Μίλαν έφθασε στη Θεσσαλονίκη-μέσω Αθηνών-την παραμονή του αγώνα. Στο αεροδρόμιο για την υποδοχή είχε βρεθεί πολυμελής αντιπροσωπεία της διοίκησης του ΠΑΟΚ, με επικεφαλής τον αντιπρόεδρο Ευάγγελο Μυλωνά. Και εκτός από τις ανθοδέσμες, στους Ιταλούς είχαν προσφερθεί και… γλυκίσματα!
Αργότερα οι παίκτες της Μίλαν βρέθηκαν και στην Τούμπα για μια χαλαρή προπόνηση. Και στις εξέδρες βρέθηκαν πέντε χιλιάδες κόσμου για να δουν από κοντά τους φημισμένους παίκτες της ιταλικής ομάδας. Έστω και αν απουσίαζε ο Τζιάνι Ριβέρα, ο σπουδαίος αρχηγός της Μίλαν, όπως και ο διεθνής Γερμανός Σνέλιγκερ.
Η ΒΡΟΧΗ ΤΟΥΣ ΧΑΛΑΣΕ ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ
Η ώρα έναρξης του φιλικού είχε οριστεί για τις 20.45. Οι άνθρωποι του ΠΑΟΚ ήταν βέβαιοι για τη μεγάλη προσέλευση των φιλάθλων και, συνεπώς, για την εισπρακτική επιτυχία του αγώνα. Ο καιρός, όμως, τους χάλασε τα σχέδια, αφού μια δυνατή βροχή απέτρεψε πολύ κόσμο να κατευθυνθεί προς την Τούμπα. Και πάλι, βέβαια, τα εισιτήρια δεν ήταν λίγα, αφού είχαν διατεθεί 20.230, ενώ οι εισπράξεις ξεπέρασαν το ένα εκ. δρχ. (1.133.000 δρχ.).
Πριν τον αγώνα θα παιάνιζε η μουσική μπάντα της χωροφυλακής, ενώ στο ημίχρονο συγκροτήματα θα χόρευαν παραδοσιακούς χορούς. Τα εγκαίνια του ηλεκτροφωτισμού επρόκειτο να κάνει ο Κώστας Ασλανίδης, γενικός γραμματέας αθλητισμού του δικτατορικού καθεστώτος, αλλά τελικά στην Τούμπα βρέθηκε ο Γιώργος Βλαδίμηρος, αναπληρωτής γ. γ. αθλητισμού (μέχρι να πέσει το καθεστώς είχε προήχθη στη θέση του γενικού γραμματέα). Λίγες μέρες αργότερα άρχισαν οι συζητήσεις για την εγκατάσταση ή και βελτίωση του φωτισμού στα υπόλοιπα μεγάλα γήπεδα της χώρας.
Σε εκείνη την αναμέτρηση, που έληξε χωρίς γκολ, ο ΠΑΟΚ αγωνίστηκε με την εξής σύνθεση: Χριστοδούλου, Παπαχριστούδης (31′ Κατικάρης), Φουντουκίδης, Θεοφανίδης (53′ Δράμαλης), Μακρής (25′ Κοντογιώργος – 79′ Παπαχριστούδης), Τερζανίδης, Μουρατίδης, Παρίδης (50′ Γιακουμής), Κούδας, Σαράφης, Αφεντουλίδης (53′ Λαρίδης).
Για τους φιλοξενούμενους είχαν παίξει οι Κουντιτσίνι, Γκροσέτι (46′ Τζιακομίνι), Μαλντέρα, Μαλατράζι, Τραπατόνι, Φόλι, Ρονιόνι, Σορμάνι, Κομπέν, Φοντάνα (37′ Μπέργκαμο) και Γκολίν.
ΑΝ ΚΑΙ ΠΡΟΕΡΧΟΝΤΑΝ ΑΠΟ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟ
«Γυάλισε» ο Κούδας στους Ιταλούς
Τρεις ημέρες πριν το διεθνές φιλικό παιχνίδι με τη Μίλαν, ο ΠΑΟΚ είχε αναδειχθεί ισόπαλος με 1-1 του Εθνικού στο Καραϊσκάκη για το πρωτάθλημα, απόντων των Γιώργου Κούδα και Σταύρου Σαράφη. Οι δύο τελευταίοι πρόλαβαν ν’ αποθεραπευτούν και να παίξουν κόντρα στη Μίλαν. Το παιχνίδι έληξε χωρίς σκορ, ωστόσο οι Ιταλοί δεν δυσκολεύτηκαν καθόλου να διακρίνουν το ταλέντο του Γιώργου Κούδα. «Δεν έπαιξα όπως θα μπορούσα και θα ήθελα» δήλωνε ο τελευταίος μετά τη λήξη του αγώνα, όμως ο τεχνικός διευθυντής της Μίλαν, Νέρεο Ρόκο, είχε εκφραστεί με κολακευτικά λόγια για την αξία του. Να σημειωθεί ότι τέσσερα χρόνια αργότερα η Μίλαν θα αγωνίζονταν ξανά στην Τούμπα, αφού στις 20 Μαρτίου 1974 έδωσε τον αγώνα ρεβάνς (2-2) για την προημιτελική φάση του κυπέλλου κυπελλούχων.
Στο τέλος της σεζόν 1969-70 ο ΠΑΟΚ αντιμετώπισε τον Άρη στον τελικό κυπέλλου, χάνοντας 1-0 στο Καυτανζόγλειο. Στο πρωτάθλημα η ομάδα του Γένε Τσάκναντι είχε τερματίσει στην 5η θέση. Παρ’ όλα αυτά, εξασφάλισε ευρωπαϊκό εισιτήριο, συμμετέχοντας στο κύπελλο Διεθνών Εκθέσεων (το μετέπειτα ΟΥΕΦΑ) ως η πρώτη ομάδα της Θεσσαλονίκης (ο Άρης ήταν 4ος, αλλά είχε εξασφαλίσει θέση στο κύπελλο κυπελλούχων).
Πηγή : FORZA