Ο Ροντρίγκο Σοάρες έγινε ο 190ος ξένος ποδοσφαιριστής που αποκτήθηκε από τον ΠΑΟΚ, διατηρώντας παράλληλα την απόσταση ασφαλείας της Βραζιλίας έναντι των υπολοίπων χωρών.
Η παροικία των Βραζιλιάνων στη Τούμπα έχει μεγαλώσει, με τους ποδοσφαιριστές από την συγκεκριμένη χώρα που έχουν φορέσει τη φανέλα με τον Δικέφαλο να φτάνουν πλέον τους 20, που αποτελεί αριθμό ρεκόρ. Κάθε φορά που ένας ξένος ποδοσφαιριστής περνά το κατώφλι της Τούμπας, τα βιβλία της ιστορίας ανοίγουν και στην επιφάνεια έρχονται οι ομοεθνείς του και το αποτύπωμα που άφησαν στους «ασπρόμαυρους».
Μια από τις χώρες που πρόσφατα απέκτησε εκπρόσωπο στο ρόστερ του ΠΑΟΚ μετά από επτά χρόνια είναι η Πολωνία, η οποία μάλιστα βρίσκεται και στη τρίτη θέση της λίστας με τους περισσότερους ξένους στην ιστορία των «ασπρόμαυρων», καθώς ο Κάρολ Σβιντέρσκι έγινε ο δέκατος εκπρόσωπος της χώρας του. Ο Κρίστοφ Μπότσιεκ άφησε το στίγμα του τη διετία 1994-’96, όπως και οι Λέσεκ Πις (1996-‘97), Μάρεκ Κοσμίνσκι και Μάριους Κιουκέλκα (2002-‘03). Οι Μάρτσιν Μίετσελ και Μίροσλαβ Σνάουτσερ, που ήταν οι τελευταίοι Πολωνοί πριν τον Σβιντέρκι, έχουν κερδίσει ξεχωριστή θέση και στη μνήμη των φίλων του ΠΑΟΚ, με τον Σνάουτσνερ να παραμένει στον ΠΑΟΚ ως βοηθός προπονητή στη Κ19.
ΟΙ ΠΟΙΚΙΛΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΑΠΟ ΣΕΡΒΙΑ
Η Σερβία είναι η μόνη χώρα που μπορεί να «κοντράρει» την Βραζιλία, καθώς έχει μετρήσει 15 εκπροσώπους. Οι αναμνήσεις από τους Σέρβους ποικίλουν, με τους δυο τελευταίους να πιάνουν τα δυο άκρα προσφοράς. Ο λόγος για τους Ζέλικο Μπρκιτς και Αλεξάνταρ Πρίγιοβιτς, αμφότερες επιλογές (και) του Βλάνταν Ίβιτς, με τον πρώτο να αποτελεί την χειρότερη και τον δεύτερο την καλύτερη επιλογή του. Ο Ιβιτς, βέβαια, είναι από τους πρώτους στη λίστα, καθώς προσέφερε τόσο ως ποδοσφαιριστής όσο και ως προπονητής.
Η ΧΩΡΑ ΤΩΝ ΑΡΧΗΓΩΝ
Μπορεί λόγω της σχέσης που έχει αποκτήσει με τη χώρα μας, να τον θεωρούμε και ως ένα βαθμό «Έλληνα», όμως ο Αντελίνο Βιεϊρίνια, ανήκει στη λίστα των Πορτογάλων, και ήταν ο τρίτος από τη πατρίδα του που περνούσε το κατώφλι της Τούμπας, το καλοκαίρι του 2008. Συνολικά έχουν αγωνιστεί στον ΠΑΟΚ επτά Πορτογάλοι, με τους τρεις εξ’ αυτών να έχουν μετρήσει τριψήφιο αριθμό συμμετοχών (Ντάνειλ Φερνάντες, Μιγκέλ Βίτορ, Αντελίνο Βιεϊρίνια), ενώ πλην του Βιεϊρινια, το περιβραχιόνιο του αρχηγού έχει φορέσει και τιμήσει, και ο Σέρτζιο Κονσεϊσάο. Ποδοσφαιριστής με σπουδαίες παραστάσεις αλλά μικρή προσφορά στον ΠΑΟΚ ήταν ο Ρικάρντο Κόστα, που παρέμεινε στη Τούμπα για ένα ημερολογιακό έτος.
Ο ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ «ΓΕΙΤΟΝΑΣ»
Ο Φατίχ Ακιέλ παραμένει ο μοναδικός Τούρκος ποδοσφαιριστής που έχει φορέσει τη φανέλα του ΠΑΟΚ. Ο Ακέιλ παρέμεινε για πέντε μήνες με την αποχώρησή του να έρχεται λόγω πειθαρχικών παραπτωμάτων που είχαν τις ρίζες τους στις καθυστερήσεις πληρωμών…
Η ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΑΝΑΜΝΗΣΗ
Ο Μάαρτεν Μάρτενς είχε ο μοναδικός Βέλγος που έχει αγωνιστεί στον ΠΑΟΚ. Οι συχνοί τραυματισμοί τον έβγαλαν γρήγορα εκτός «κάδρου» με μοναδική ανάμνηση το εκτός έδρας γκολ που σημείωσε επί της Φιορεντίνα.
Η ΑΥΛΑΙΑ ΕΠΕΣΕ ΝΩΡΙΣ
Ο Αμπντούλ Καμαρά είναι ο μοναδικός ποδοσφαιριστής από τη Γουινέα που έχει αγωνιστεί στον ΠΑΟΚ. Ο Γαλλοαναθρεμμένος ακραίος έμεινε μισή σεζόν και το καλοκαίρι του 2018 σταμάτησε το ποδόσφαιρο σε ηλικία 28 ετών λόγω ενός προβλήματος στη καρδιά.
ΤΑ ΔΥΟ ΑΚΡΑ ΣΤΗΝ ΑΦΡΙΚΗ
Ένα like και ένα unfollow
Συνολικά 33 ποδοσφαιριστές από 13 διαφορετικές Αφρικανικές χώρες έχουν περάσει από τον ΠΑΟΚ. Οι «ασπρόμαυροι» δεν έχουν τις καλύτερες αναμνήσεις από τους ποδοσφαιριστές με καταγωγή από τη Νότιο Αφρική, με τελευταίους εκπροσώπους τους Μπράις Μουν και Μπογκντάνι Κουμάλο. Αντιθέτως, οι Γκάρι Ροντρίγκες και Φερνάντο Βαρέλα που είναι οι δυο ποδοσφαιριστές από το Πράσινο Ακρωτήρι, έχουν μπει πολύ ψηλά στη λίστα των ξένων ποδοσφαιριστών, με τον Ροντρίγκες να φέρνει στα ταμεία του ΠΑΟΚ δεκαπλάσια χρήματα από αυτά που δόθηκαν για την απόκτησή του, και τον Βαρέλα να αφήνει το στίγμα του στη τριετία των τίτλων.
Οι μόνοι που ξεχώρισαν από Γαλλία και Ολλανδία
Οι εξαιρέσεις που έκαναν τη διαφορά
Ο ΠΑΟΚ έχει «αποταθεί» έξι φορές σε τέσσερις διαφορετικές χώρες αλλά το ταμείο δεν είναι θετικό για τους «ασπρόμαυρους» με τις πετυχημένες επιλογές να είναι μετρημένες.
Από τον Δικέφαλο έχουν περάσει έξι Γάλλοι, έξι Ολλανδοί, έξι Ρουμάνοι και έξι Κροάτες, με τις θετικές αναμνήσεις από κάθε χώρα να αποτελούν την εξαίρεση.
Από την Γαλλία, ο Ολιβιέ Σορλέν ήταν ο μόνος ποδοσφαιριστής που άφησε θετικό πρόσημο, με τους δυο τελευταίους εκπροσώπους, Ντοριάν Λεβέκ και Τιμπό Μουλέν, να μετρούν συνολικές συμμετοχές στα δάκτυλα του ενός χεριού. Από την Ολλανδία, ο Ντιέγκο Μπίσεσβαρ ξεχωρίσει από όλες τις υπόλοιπες επιλογές, καθώς οι πλέον πρόσφατες – οι Ρουντ Κνολ, Χέντβιγκες Μαντούρο, Ντάνι Χούσεν – είχαν χαμηλή αγωνιστική προσφορά. Οσον αφορά τους Ρουμάνους ποδοσφαιριστές που πέρασαν από τον ΠΑΟΚ, ο Κοστίν Λάζαρ είχε την μεγαλύτερη χρονικά παρουσία, καθώς παρέμεινε στη Τούμπα για τρεις σεζόν, καθώς όλοι οι υπόλοιποι (Γκρεγκόρ Τσαουσίλα, Ιονέλ Πίρβου, Κοσμίν Μπαρκαουάν, Ραζβάν Ρατς, Αλίν Τόσκα) έμειναν από μια σεζόν. Από τις έξι επιλογές του ΠΑΟΚ από την Κροατία, τη «πρωτοκαθεδρία» σε συμμετοχές έχει ο Μαρίν Λέοβατς, με τον Ντάριο Κράσιτς να ακολουθεί.
ΟΙ…ΜΥΣΤΗΡΙΟΙ «ΦΑΡΑΩ»
Η Αφρικανική χώρα με τους περισσότερους εκπροσώπους στη Τούμπα δεν είναι άλλη από την Αίγυπτο. Οι αναμνήσεις από τον Μαγκντί Τολμπά και τα αδέρφια Χασάν είναι αρκετά δυνατές από μια εποχή στην οποία ο ΠΑΟΚ προσπαθούσε να ορθοποδήσει. Οι δυο τελευταίο Αιγύπτιοι που αγωνίστηκαν στον Δικέφαλο είναι οι Αμπντέλ Σικαμπάλα και Αμρ Ουάρντα. Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει το ποδοσφαιρικό τους ταλέντο, όπως κανείς δεν μπορεί και να αμφισβητήσει την αδυναμία που είχαν, ο καθένας στην εποχή του βρέθηκε στο ρόστερ του ΠΑΟΚ, να μπουν στα «καλούπια» του εκάστοτε προπονητή. Στη λίστα των ποδοσφαιριστών με ταλέντο, που όμως δεν μπόρεσαν, για διαφορετικούς ο καθένας λόγο, να αποδώσουν αυτά που θα μπορούσαν, ανήκουν και οι δυο Μαροκινοί. Σε κάθε αναφορά στους Ναμπιλ Ελ Ζαρ και Ομάρ Ελ Καντουρί, υπάρχει ένα «αλλά». Στην περίπτωση Ελ Ζαρ ήταν οι μεταπτώσεις που είχε, με τον ΠΑΟΚ να μην έχει την οικονομική δυνατότητα να τον κρατήσει για να δουλέψει μαζί του, ενώ στην περίπτωση Ελ Καντουρί, οι συχνοί τραυματισμοί δεν του επέτρεψαν να βρει ρυθμό, με τον Ραζβάν Λουτσέσκου να εκτιμά πολύ τις αγωνιστικές του αρετές και να τον εμπιστεύεται όσες φορές τον είχε στη διάθεσή του.
ΞΕΧΩΡΙΖΟΥΝ ΚΟΝΤΡΕΡΑΣ ΚΑΙ ΜΠΕΡΜΠΑΤΟΦ
Οι 19 μοναδικοί εκπρόσωποι
Τον περασμένο Ιανουάριο ο Ιγκι Ινγκασον έγινε ο πρώτος Ισλαδός που φόρεσε τη φανέλα του ΠΑΟΚ, ανεβάζοντας τις χώρες με έναν εκπρόσωπο στη Τούμπα στις 19.
Εκείνοι που ξεχωρίζουν, καθώς έχουν ιδιαίτερη θέση και στο ποδοσφαιρικό χάρτη της χώρας τους είναι ο Πάμπλο Κοντρέρας και Ντίμιταρ Μπερμπάτοφ. Για τον Κοντρέρας, o ΠΑΟΚ είναι η ομάδα με την οποία έγραψε τις περισσότερες συμμετοχές από κάθε άλλη στην οποία αγωνίστηκε, ενώ για τον Ντίμιταρ Μπερμπάτοφ, ο ΠΑΟΚ ήταν ο τελευταίoς σταθμός της Ευρωπαϊκής του καριέρας, πριν το σύντομο πέρασμά του από το Ινδικό πρωτάθλημα. Οι δυο τους δεν συνυπήρχαν στον ΠΑΟΚ, ούτε και στη Μονακό, από την οποία επίσης πέρασαν αμφότεροι. Στη λίστα των χωρών με μόλις έναν εκπρόσωπο στον ΠΑΟΚ είναι και η Γερμανία, με τον Χόλγκερ Τρίμχολντ, ο οποίος είχε αφήσει το στίγμα του καθώς ως αμυντικός είχε πετύχει 5 γκολ τη σεζόν 1982-83.
Πηγή : FORZA