Καλή εικόνα, κακός αντίπαλος

Θα ήταν άδικο να μην αφήσεις κάποιον να χαμογελάσει για την εικόνα του ΠΑΟΚ στη Ρουμανία, ειδικά μετά τα τρία πρώτα φιλικά επί ολλανδικού εδάφους. Η ομάδα του Αμπέλ Φερέιρα θύμισε ξανά… ΠΑΟΚ και έστειλε μηνύματα αισιοδοξίας για τη συνέχεια. Είναι όμως ακριβώς έτσι; Και ναι, και όχι…

Ο πρώτος βασικός παράγοντας είναι η δυναμικότητα του αντιπάλου. Ήταν εμφανές ότι ο Δικέφαλος αντιμετώπισε μια ομάδα αρκετά χαμηλότερης δυναμικότητας, η οποία δεν μπορούσε να αντισταθεί και να αποτελέσει μπούσουλα για παρόμοιες καταστάσεις στο μέλλον, ούτε ίσως ακόμα και για το ελληνικό πρωτάθλημα. Βεβαίως, το γεγονός ότι ο ΠΑΟΚ κατάφερε να βγάλει πράγματα μέσα στο γήπεδο σε αυτό το χρονικό σημείο, είναι θετικό από μόνο του. Ξέχωρα από αντίπαλο, γήπεδο, συνθήκες ή πρόσωπα στην ενδεκάδα. Στο τελευταίο έγκειται η δεύτερη βασική διαφορά μεταξύ των αγώνων στην Ολλανδία και τη Ρουμανία. Ο Αμπέλ Φερέιρα αποφάσισε -ορθώς- ότι ήρθε η ώρα να εμπιστευτεί αυτούς που του έδειξαν ότι πρέπει να το κάνει, να περιορίσει τους πειραματισμούς και να αρχίσει να μπαίνει σε mood κανονικών επίσημων αναμετρήσεων.

Κάπως έτσι αντιμετώπισε το αποψινό παιχνίδι ο Πορτογάλος, έστω και με “λάθος” αντίπαλο. Αυτό μπορεί να “μειώνει” κάπως την αξία όσων καλών είδαμε, αλλά όχι και τη σημασία τους. Ειδικά στο πρώτο ημίχρονο, και με βασικό σχήμα που πολύ πιθανό να δούμε σε επίσημο ματς, ο ΠΑΟΚ έχει πολλά θετικά να κρατήσει. Την εξαιρετική κυκλοφορία της μπάλας, τους συνδυασμούς μεταξύ παικτών που πρέπει κάποια στιγμή να αρχίσουν να “βρίσκονται”, την καλή παρουσία συγκεκριμένων μονάδων όπως ο Γιαννούλης, ο Αουγκούστο ή ο Πέλκας. Αν αναλογιστούμε ότι ο ΠΑΟΚ ψάχνει παίκτες σε αυτές τις θέσεις, μια ανάλογη συνέχεια από τους συγκεκριμένους θα ήταν ανακουφιστική.

Από εκεί και πέρα, με ενδιαφέρον παρακολουθώ αυτό το χτίσιμο και τις παραλλαγές των σχηματισμών που επιχειρεί ο προπονητής του Δικεφάλου. Αυτό το 4-4-2 που ξαφνικά μετατρέπεται σε τριάδα στην άμυνα, με ένα από τα δυο πλάγιο μπακ να ανεβαίνει πάνω από τη σέντρα, με τον ελεύθερο ρόλο του Μάτος, με τον Μπίσεσβαρ ή τον Στοχ να συγκλίνουν προς τον άξονα. Ακόμα και αυτό φάνηκε να λειτουργεί καλά απόψε. Αλλά είπαμε, τα συμπεράσματα ήταν όμορφα, αλλά ο αντίπαλος κάπως άσχημος…

Τα σημαντικά φιλικά και οι ρεαλιστικές συνθήκες είναι μπροστά, στη δεύτερο στάδιο προετοιμασίας του ΠΑΟΚ στην Ολλανδία. Εκεί, και ευελπιστώντας με 1-2 σημαντικές προσθήκες, το σύνολο του Φερέιρα θα δείξει ακριβώς που το πάει, τουλάχιστον για τα πρώτα κρίσιμα ευρωπαϊκά ματς.

FACEBOOK PAGE: Thodoros Hastas

 


Σχόλια σε greeklish δεν θα δημοσιεύονται!