Ο Μαρκ Όφερμαρς έχει κακή εμπειρία, ως παίκτης της Άρσεναλ, από τον ΠΑΟΚ. Το 2016, όταν τον συναντήσαμε στο Άμστερνταμ, ακόμη θυμόταν τις δύο μονομαχίες με το «Δικέφαλο» το 1997 και τον πικρό αποκλεισμό των μετέπειτα νταμπλούχων Αγγλίας του Αρσέν Βενγκέρ.
Ο Ολλανδός πρώην σούπερ σταρ του Άγιαξ, της Άρσεναλ και της Μπαρτσελόνα επέστρεψε το 2012 στην ομάδα με την οποία έγραψε ιστορία. Αρχικά ως επικεφαλής του τμήματος scouting και δύο χρόνια αργότερα αναβαθμίστηκε σε αθλητικός διευθυντής. Από την στιγμή που έσμιξε με τον Εντβιν φαν Ντε Σάαρ, όλα πλέον περνούν από τα χέρια των δύο.
Η στόχευση όλων των κινήσεων τους ήταν να επαναφέρουν στον Άγιαξ τη χαμένη αίγλη του. Ο στόχος του Όφερμαρς ήταν να σταματήσει να αναγνωρίζεται πια η ομάδα του Άμστερνταμ μόνο ως «αιμοδότης» των μεγάλων ευρωπαϊκών club, αλλά να γίνει (ξανά) ένα από αυτά. Τι έκανε; Άλλαξε τον τρόπο λειτουργίας, ανέλαβε να τρέξει το project του συλλόγου και κατάφερε να πείσει τους πάντες στο Άμστερνταμ να τον ακούσουν.
Η γενική φιλοσοφία του ήταν να μένουν οι παίκτες στον σύλλογο, να κερδίζουν τίτλους, να τον ανεβάζουν ψηλά και στην συνέχεια να μπαίνουν στη λίστα των υπό παραχώρηση ποδοσφαιριστών. Κάπως έτσι έπεισε τον Ντε Γιονγκ και τον Ντε Λιχτ να κλείσουν τα αυτιά τους στις προτάσεις και να μη φύγουν πριν κατακτήσουν κάτι με τον Άγιαξ. Όταν πλέον είχαν φτάσει στα ημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ, έφεραν μετά από πέντε χρόνια ξανά το πρωτάθλημα και μετά από εννιά το κύπελλο στα γραφεία της «Johan Cruijff Arena» είχε έρθει η σωστή στιγμή για να πωληθούν με πολλά εκατομμύρια στην Μπαρτσελόνα και τη Γιουβέντους.
Ο Όφερμαρς ήξερε πως θα πρέπει να βρεθούν πόροι για να γίνουν μεταγραφές έμπειρων ποδοσφαιριστών, που θα μπορούσαν να πάρουν από το χέρι τους θαυματουργούς πιτσιρικάδες των ακαδημιών του συλλόγου και να τους οδηγήσουν στο δρόμο των επιτυχιών. Με τα χρήματα της Ρόμα που απέκτησε το καλοκαίρι του 2018 τον γιό του Πάτρικ Κλάιφερτ, πήγε και αγόρασε από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ τον Ντάνι Μπλιντ και από την Σαουθάμπτον, ενώ έφερε ως εφεδρεία τον ελεύθερο Χούντελαρ.
Το επόμενο στοίχημα του Όφερμαρς ήταν ο προπονητής της ομάδας, ο Ερικ Τεν Χαγκ. Η σχέση τους και η επαγγελματική συνεργασία τους ξεκίνησε στην μικρή και άσημη Go Ahead Eagles. Εκεί το 2012 ο μικρομέτοχος της ομάδας Μαρκ Οφερμαρς έπεισε τους υπόλοιπους μετόχους ότι ο Τεν Χαγκ, που δεν είχε προπονήσει ποτέ ως τότε κάποια ομάδα, είναι ο κατάλληλος για την δουλειά.
Ο ίδιος ο Οφερμαρς που πρόσφατα ανανέωσε την συνεργασία του με τον Αίαντα μέχρι το καλοκαίρι του 2022 και η δουλειά του έχει πλέον αρχίσει και γυαλίζει σε όλους, αρνήθηκε μια μυθική πρόταση της Αρσεναλ με την απάντηση να είναι ξεκάθαρη: «Θα ήθελα πάρα πολύ να το κάνω και στην Αρσεναλ κάποια στιγμή, αλλά προς το παρόν έχω μία δουλειά να τελειώσω στον Αγιαξ και δεν έχω φτάσει ακόμη ούτε μέχρι τα μισά του δρόμου…». Πριν λίγους μήνες είπε «όχι» στην πρόταση της Μπαρτσελόνα για να αντικαταστήσει τον Πεπ Σεγκούρα που αποχώρησε από τους «μπλαουγκράνα», με σαφέστατα υψηλότερες οικονομικές αποδοχές.
Πάντως τα λεφτά δεν έλεγαν ποτέ τίποτα στον Μαρκ. Οι οικογενειακές επιχειρήσεις, ανάμεσα στις οποίες μία εταιρεία πώλησης συλλεκτικών αυτοκινήτων πηγαίνουν τόσο καλά, που ο Οφερμαρς το 2018 ήταν στη λίστα με τους 500 πλουσιότερους Ολλανδούς. Την ίδια ώρα και οι δύο γιοι του παίζουν στις ακαδημίες του Αγιαξ και η φήμη που συνοδεύει τον έναν από τους δύο, είναι ότι θα γίνει καλύτερος από τον μπαμπά…
Πηγή: FORZA