Η ΕΠΟ, προς ικανοποίηση των ομάδων, ελάφρυνε πρόσφατα τις ποινές του πειθαρχικού κώδικα καταργώντας το -3β. για τα επεισόδια των οπαδών τους και μετατρέποντας το -3β. σε -1β. στον ΚΑΠ σε περίπτωση μη τέλεσης ή διακοπής αγώνα.
Όλα αυτά στο πρωτάθλημα της Super League 1 ή και των υπόλοιπων κατηγοριών γιατί στο Κύπελλο Ελλάδας, θεσμό που διοργανώνει η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία, επικρατούν άλλοι κανόνες, ακόμη πιο ήπιοι, όπως αποκαλύπτει σήμερα το SDNA.
Μιλάμε για τον ορισμό της αντινομίας, αφού έπειτα από τις αλλαγές που έγιναν στον Κανονισμό Αγώνα Ποδοσφαίρου, αν ένα παιχνίδι διακοπεί στο Κύπελλο Ελλάδας, στην υπαίτια ομάδα δεν θα επιβληθεί ούτε το -1 που θα επιβάλλεται στο πρωτάθλημα αλλά μόνο πρόστιμο και τιμωρίας έδρας, ανάλογα με το είδος των επεισοδίων που οδήγησαν στην διακοπή.
Ο ΚΑΠ την περίοδο 2018-19
Στο άρθρο 4 λοιπόν, της περιόδου 2018-19 με τίτλο «Αποχώρηση ομάδας – διακοπή αγώνα – παραίτηση – ποινές ομάδων», στην παράγραφο 4, αναφέρονταν χαρακτηριστικά:
«Ομάδα που, λόγω επεισοδίων, γίνεται υπαίτια διακοπής αγώνα Κυπέλλου ή του αγώνα Κυπέλλου πρωταθλητών (SUPER CUP) μεταξύ του πρωταθλητή της Α’ Εθνικής και του Κυπελλούχου Ελλάδος, εκτός από τις άλλες συνέπειες που υφίσταται σύμφωνα με το Φ.Α., τιμωρείται με αφαίρεση τριών (3) βαθμών από τον πίνακα της βαθμολογίας του πρωταθλήματος στο οποίο συμμετέχει. Σε κάθε άλλη περίπτωση η υπαίτια διακοπής ομάδα τιμωρείται με τις ποινές που προβλέπονται στο άρθρο 21 του παρόντος».
Αφαίρεση τριών βαθμών λοιπόν, για διακοπή λόγω επεισοδίων (ποινή που υπάρχει τουλάχιστον την τελευταία 10ετία στον ΚΑΠ), «εκτός από τις άλλες συνέπειες που υφίσταται σύμφωνα με το φύλλο αγώνα», τιμωρία δηλαδή σύμφωνα με το άρθρο 15 του Πειθαρχικού Κώδικα για τα όποια επεισόδια ενδεχομένως έχουν λάβει χώρα. Παρεπιπτόντως, πέρσι, το άρθρο 15 είχε αφαίρεση τριών βαθμών για επεισόδια.
Η αντινομία
Πάμε λοιπόν, και στο άρθρο 45 του ΚΑΠ, για την περίοδο 2019-20 που αναρτήθηκε πριν από λίγες ημέρες στην επίσημη ιστοσελίδα της ΕΠΟ.
Στην παράγραφο 4, σημειώνονται τα εξής: «Ομάδα, που λόγω επεισοδίων, γίνεται υπαίτια διακοπής αγώνα Κυπέλλου, ή του αγώνα Κυπέλλου Πρωταθλητών (Super Cup) μεταξύ του πρωταθλητή της Super League 1 και του Κυπελλούχου Ελλάδας, της επιβάλλονται οι ποινές που προβλέπονται στο άρθρο 15 του Πειθαρχικού Κώδικα». Τα έντονα γράμματα υποδεικνύουν την αλλαγή που έχει γίνει στην συγκεκριμένη παράγραφο.
Πουθενά αναφορά σε -3β., πουθενά παραπομπή στο άρθρο 21, παρά μόνο στο άρθρο 15 του Πειθαρχικού Κώδικα όπου πλέον, δεν υπάρχει πουθενά αφαίρεση τριών βαθμών παρά μόνο πρόστιμα και ποινές τιμωρίας της έδρας.
Να σημειωθεί στο σημείο αυτό, ότι όπως γίνεται αντιληπτό, στο Κύπελλο Ελλάδας, υπάρχουν διαφορετικοί κανονισμοί στον ΚΑΠ και δεν έχει εφαρμογή το περιβόητο άρθρο 21 που αναφέρεται στη «μη τέλεση ή διακοπή ενός αγώνα».
Και τίθεται πλέον, το ερώτημα: Γκάφα του ατόμου της ΕΠΟ που έκανε τις αλλαγές στους κανονισμούς και «ξέχασε» να μετατρέψει το -3β. σε -1β. στο άρθρο 45, όπως έκανε στο άρθρο 21 (στο μεσοδιάστημα είχε φροντίσει να απαλείψει τελείως την αφαίρεση βαθμών και στο συγκεκριμένο άρθρο), αντινομία ή δύο μέτρα και δύο σταθμά, λες και μιλάμε για κανονισμούς άλλων χωρών;
Και μια απορία για το φινάλε: Ο υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, που ζήτησε και ενημερώθηκε για τους κανονισμούς σε σύσκεψη που έγινε στο γραφείο του, παρουσία και της ΦΙΦΑ, ενημερώθηκε και για τη συγκεκριμένη αλλαγή;
Πηγή: SDNA