Η ελεύθερη πτώση της Ελλάδας στη μετά Σάντος εποχή καλά κρατεί, έχοντας πανηγυρίσει μόλις δύο νίκες σε 15 αγώνες για προκριματικά Euro, εκ των οποίων η μία αδιάφορη και η άλλη με το άσημο Λιχτενστάιν.
Απούσα από ακόμη μία μεγάλη διοργάνωση θα είναι η Εθνική μας ομάδα, αφού μετά και τη νέα ήττα της, αυτή τη φορά από τη Φινλανδία (1-0), έμεινε στο -8 από την προνομιούχο δυάδα του 10ου ομίλου των προκριματικών του Euro 2020, με τις πιθανότητές της να είναι… απειρολεάχιστες και μόνο μαθηματικές.
Αυτό θα είναι το τρίτο διαδοχικό μεγάλο “ραντεβού” στο οποίο η Ελλάδα θα φανεί ασυνεπής, στη μετά Σάντος εποχή και την εξαιρετική πορεία ματς στο Μουντιάλ του 2014 στη Βραζιλία, όταν φτάσαμε μία ανάσα από τα προημιτελικά. Απούσα από το Euro 2016, απούσα από το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2018, απούσα κι από το επόμενο Euro.
Η πλέον απογοητευτική πάντως παρουσία της “γαλανόλευκης” αφορά στα προκριματικά του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, που ξεκίνησε αμέσως μετά την αποχώρηση του “Δον Φερνάντο” και συνεχίζεται σε αυτή την προκριματική φάση με Αναστασιάδη και -πλέον- Φαν’τ Σιπ.
Συνολικά η Ελλάδα έχει δώσει 15 παιχνίδια και μέτρησε όλες κι όλες δύο νίκες. Από αυτές μάλιστα η μία ήταν στο αδιάφορο παιχνίδι με την Ουγγαρία (4-3) την τελευταία αγωνιστική των προκριματικών του Euro 2016 όταν είχαμε ήδη αποκλειστεί και η άλλη στην πρεμιέρα των προκριματικών του Euro 2020, απέναντι στους ερασιτέχνες του Λιχτενστάιν (0-2) που κι εκεί βέβαια δεν κερδίσαμε εύκολα.
Στο 1-3-6 ο απολογισμός της Εθνικής στα προηγούμενα ευρωπαϊκά προκριματικά, στο 1-1-3 σε αυτά που “τρέχουν” τώρα, συνολικά το ρεκόρ της στο άκρως απογοητευτικό 2-4-9 σε σύνολο 15 αγώνων.
Κάτω από το 30% οι νίκες μετά τον Σάντος!
Το χθεσινό (5/9) παιχνίδι με τη Φινλανδία στο Τάμπερε ήταν το 47ο μετά από εκείνο το χιτσκοκικό ματς με την Κόστα Ρίκα στο Μουντιάλ της Βραζιλίας, όπου χάθηκε το εισιτήριο για τους “8” στη διαδικασία των πέναλτι.
Σε αυτούς τους αγώνες συμπεριλαμβάνονται προκριματικά για το Euro 2016 (10) και το Euro 2020 (5), προκριματικά για το Παγκόσμιο Κύπελλο 2018 (10+2 για τα μπαράζ), παιχνίδια για το Nations League (6) και 14 φιλικά. Πόσες νίκες πανηγύρισε η Ελλάδα σε αυτό το διάστημα; Μόλις 14, ήτοι ποσοστό σχεδόν 29,8%!
Όσο για τους αντιπάλους που κέρδισε, δείτε παρακάτω:
Ελλάδα-Ουγγαρία 4-3 (πρ.Euro)
Ελλάδα-Μαυροβούνιο 2-1 (φιλικό)
Αυστραλία-Ελλάδα 1-2 (φιλικό)
Ολλανδία-Ελλάδα 1-2 (φιλικό)
Γιβραλτάρ-Ελλάδα 1-4 (πρ.Μουντιάλ)
Ελλάδα-Κύπρος 2-0 (πρ.Μουντιάλ)
Εσθονία-Ελλάδα 0-2 (πρ.Μουντιάλ)
Κύπρος-Ελλάδα 1-2 (πρ.Μουντιάλ)
Ελλάδα-Γιβραλτάρ 4-0 (πρ.Μουντιάλ)
Αίγυπτος-Ελλάδα 0-1 (φιλικό)
Εσθονία-Ελλάδα 0-1 (Nations League)
Ελλάδα-Ουγγαρία 1-0 (Nations League)
Ελλάδα-Φινλανδία 1-0 (Nations League)
Λιχτενστάιν-Ελλάδα 0-2 (πρ.Euro)
Από τον απολογισμό του 14-11-22 όμως, έχει ενδιαφέρον να δει κανείς και τις ήττες που δέχτηκε σε αυτό το διάστημα η Ελλάδα. Γιατί μεταξύ άλλων έχασε μέσα-έξω (!) από τα Νησιά Φερόε στα προκριματικά του Euro 2016, έχασε σε φιλικό από το Λουξεμβούργο (!) τον Νοέμβριο του ’15, όπως βέβαια κι από την Εσθονία εντός έδρας στην τελευταία αγωνιστική του Nations League. Δράμα…
Αναμφίβολα η μοναδική περίοδος που η Εθνική ομάδα έδειξε σημάδια ζωής και διεκδίκησε στόχους, ήταν εκείνη με τον Μίχαελ Σκίμπε στον πάγκο. Μπορεί στο ντεμπούτο του να δέχτηκε ντροπιαστική ήττα σε φιλικό από το Λουξεμβούργο, ακολούθως όμως έφτασε ως τα μπαράζ των προκριματικών του Μουντιάλ για να αποκλειστεί από τη μετέπειτα φιναλίστ της διοργάνωσης Κροατία. Να σημειώσουμε δε ότι από αυτές τις 14 νίκες της Εθνικής την τελευταία πενταετία, οι 11 ήρθαν με τον Γερμανό στο τιμόνι, η μία με τον Κώστα Τσάνα (στο 4-3 επί της Ουγγαρίας) και οι άλλες δύο επί Άγγελου Αναστασιάδη κόντρα σε Φινλανδία (1-0 στο Nations League) και Λιχτενστάιν (0-2 στα προκριματικά του Euro).
Πηγή: SDNA