Αμέτρητες ιστορίες, μικρές και μεγάλες, συνοδεύουν τα ντέρμπι ΑΕΚ-ΠΑΟΚ. Είτε αυτά έχουν διεξαχθεί στην Νέα Φιλαδέλφεια, εκεί που χτίζεται το νέο σπίτι της Ενωσης, είτε στο Ολυμπιακό στάδιο.
Τη σεζόν 1988-89 οι δύο ομάδες αναμετρήθηκαν στο φινάλε της σεζόν. Και ο ΠΑΟΚ ήταν… προσκεκλημένος στη φιέστα των γηπεδούχων για την κατάκτηση του πρωταθλήματος (η μπάλα του αγώνα είχε πέσει από… ελικόπτερο). Ο ΠΑΟΚ είχε στον πάγκο του τον Σταύρο Σαράφη, που είχε κληθεί από τη διοίκηση να βγάλει τη χρονιά, μετά το… πείραμα στην τεχνική ηγεσία με τον Νίκο Αλέφαντο (η σεζόν, πάντως, είχε αρχίσει με προπονητή τον Ρίνους Ισραελ). Το παιχνίδι της 21ης Μαΐου 1989 είχε λήξει χωρίς γκολ, αλλά και τρία λεπτά πριν τη συμπλήρωση του 90λεπτου, καθώς χιλιάδες οπαδοί των γηπεδούχων εισέβαλαν στον αγωνιστικό χώρο για να συμμετάσχουν στους πανηγυρισμούς.
ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕ ΓΙΑΚΟΜΠΣ ΚΑΙ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ
Για τον ΠΑΟΚ ολοκληρώνονταν μια κάκιστη χρονιά, αφού τερμάτιζε μόλις 8ος με 32 βαθμούς και μόνο έντεκα νίκες. Στο παιχνίδι της Ν. Φιλαδέλφειας επανεμφανίζονταν στην ενδεκάδα, μετά από τρεις μήνες και πλέον, ο Γιώργος Σκαρτάδος. Ο τελευταίος είχε μόλις εκτίσει ποινή οχτώ αγωνιστικών, που του είχε επιβληθεί για τη ρεβάνς κυπέλλου με τον Πανιώνιο στις 15 Φεβρουαρίου 1989 (πρόκριση της ομάδας της Ν. Σμύρνης με 3-0 στην παράταση) και τη συμπλοκή του με τον Μπαρμπαλιά, αμέσως μετά το τελευταίο σφύριγμα του διαιτητή Νικάκη. Κατά την επιστροφή της αποστολής στη Θεσσαλονίκη, υπήρξε τηλεφώνημα – φάρσα ότι στο αεροσκάφος της γραμμής είχε τοποθετηθεί βόμβα, με αποτέλεσμα οι αρχές, μετά την προσγείωση, να απομακρύνουν όπως-όπως τα μέλη της από τους χώρους του αεροδρομίου.
Το πρωτάθλημα είχε τελειώσει, όχι όμως και οι υποχρεώσεις. Λίγες ημέρες αργότερα, η αποστολή αναχώρησε για την Αυστραλία, όπου παρέμεινε για δύο εβδομάδες, δίνοντας φιλικά παιχνίδια. Και εκεί έγινε η πρώτη γνωριμία των παικτών με τον Ρομπ Γιάκομπς, τον οποίο είχε κλείσει ο Θωμάς Βουλινός, μετά από συνάντηση τους στο Αμστερνταμ.
ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 1982
Δεν έφυγε με άδεια χέρια από τη Φιλαδέλφεια
Το ματς της σεζόν 1981-82 έγινε αμέσως μετά την Πρωτοχρονιά (3 Ιανουαρίου 1982). Ο ΠΑΟΚ είχε ν’ αντιμετωπίσει την ατυχία του (στο 51΄ ο Κωστίκος είχε προσπάθεια στο δοκάρι), αλλά και την εχθρική διαιτησία του Δημητριάδη (επιθετικό φάουλ στον Παντέλη το γκολ του Ράντονιτς στο 24΄, μη καταλογισμός πέναλτι σε ανατροπή του Δημόπουλου από τους Τζηράκη και Μανωλά στο 24΄). Παρ’ όλα αυτά, οι φιλοξενούμενοι δεν έφυγαν με άδεια χέρια από τη Νέα Φιλαδέλφεια, αφού ο Κούδας στο 69΄ διαμόρφωσε το τελικό 1-1.
Όρθιος σε σκηνικό διάλυσης
Το ντέρμπι της σεζόν 2005-2006 είχε διεξαχθεί στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος. Ο ΠΑΟΚ έβγαινε από το πιο δύσκολο καλοκαίρι της σύγχρονης ιστορίας του, όντας ουσιαστικά διοικητικά ακέφαλος. Μόλις δύο ημέρες πριν το ματς της 19ης Αυγούστου 2006 είχε ολοκληρωθεί η μεταγραφή του Δημήτρη Σαλπιγγίδη στον Παναθηναϊκό αντί δύο εκατομμυρίων ευρώ (στη συμφωνία με τον Παναθηναϊκό περιλαμβάνονται και η παραχώρηση των Χαραλαμπίδη, Τσίγκα και Τόργκελε), παρά την κατάληψη που είχε προηγηθεί στα γραφεία της ΠΑΕ από 200 οπαδούς. Εκτός ομάδας παρέμενε ο Χριστοδουλόπουλος, που επιδίωκε να πάρει μεταγραφή για τη Λίβερπουλ, την ώρα που ο Καμπάνης συντηρούσε το «ενδιαφέρον» του για την ΠΑΕ…
Σ’ αυτό το κλίμα η ομάδα του Ντουμιτρέσκου έφερε 0-0 με την ΑΕΚ, παρουσία και ΠΑΟΚτσήδων στις εξέδρες του Ολυμπιακού σταδίου (την επομένη του αγώνα με μήνυμα του ο Θόδωρος Ζαγοράκης τους ευχαρίστησε για τη συμπαράσταση τους). Κορυφαίος σε απόδοση παίκτης των φιλοξενούμενων (αλλά και του αγώνα) ήταν ο Ντάνιελ Φερνάντεζ, ο οποίος με τις αποκρούσεις του σταμάτησε όλες τις προσπάθειες των παικτών της Ένωσης.
Με το μυαλό στο… κύπελλο
Το παιχνίδι της 7ης Απριλίου 1974 για τη 26η αγωνιστική του πρωταθλήματος δεν είχε ιδιαίτερο βαθμολογικό ενδιαφέρον. Ο ΠΑΟΚ ήταν 4ος με 34 βαθμούς (στην ίδια θέση κατετάγη και στην τελική βαθμολογία, ενώ η ΑΕΚ είχε μείνει στην 6η θέση με 29 βαθμούς (τερμάτισε στην πέμπτη θέση, μένοντας εκτός Ευρώπης). Η ομάδα του Λες Σάνον (φωτογραφία), που πήρε εύκολα την ισοπαλία με 0-0, είχε περισσότερο το μυαλό της στον προημιτελικό αγώνα κυπέλλου με το Αιγάλεω, που θα ακολουθούσε τρεις ημέρες αργότερα (Μεγάλη Τετάρτη).
Ο ΠΑΟΚ νίκησε 2-0 την αθηναϊκή ομάδα, στο δρόμο για την κατάκτηση του δεύτερου κυπέλλου της ιστορίας του. Να σημειωθεί ότι αντίπαλος του ΠΑΟΚ στα προημιτελικά επρόκειτο να ήταν η Δόξα Δράμας, που είχε νικήσει στα πέναλτι (7-6) το Αιγάλεω. Η αθηναϊκή ομάδα, όμως, κέρδισε την ένσταση για κακή εφαρμογή της διαδικασίας των πέναλτι και βρέθηκε αντίπαλος του ΠΑΟΚ, αφού η ομάδα της Δράμας είχε αρνηθεί να επαναλάβει τη διαδικασία των πέναλτι, όπως είχε αποφασίσει η ΕΠΟ.
Ο βαθμός σήμανε και ευρωπαϊκή έξοδο
Το παιχνίδι της 28ης Απριλίου 1991 είχε διεξαχθεί αμέσως μετά τον αποκλεισμό του ΠΑΟΚ στα ημιτελικά του κυπέλλου από τον Παναθηναϊκό, ελέω της διαιτησίας του Βασιλάκη στη ρεβάνς της Τούμπας.
Ο στόχος του κυπέλλου είχε χαθεί, όμως ο Δικέφαλος κυνηγούσε την έξοδο του στο κύπελλο ΟΥΕΦΑ. Έστω κι αν κουβαλούσε από τις αρχές της σεζόν το μηδενισμό και την αφαίρεση τριών βαθμών στο εκτός έδρας ματς με τον Παναθηναϊκό, όταν ο Βουλινός είχε αποσύρει τους φιλοξενούμενους από το παιχνίδι, διαμαρτυρόμενος για τις υποδείξεις του Καραμάνη. Παρέμενε, πάντως, σε μειονεκτική θέση, αφού, έξι αγωνιστικές πριν το φινάλε, ήταν 6ος με 31 βαθμούς, πίσω από τον 4ο Αθηναϊκό (!) με 35 βαθμούς και τον 5ο Ηρακλή με 32 βαθμούς. Η αλήθεια, πάντως, είναι η προσοχή των ΠΑΟΚτσήδων, εκείνο το Σαββατοκύριακο, ήταν περισσότερη στραμμένη στο μπάσκετ, όπου άρχιζαν οι τελικοί των πλέι οφ. Και στο πρώτο παιχνίδι ο ΠΑΟΚ επικρατούσε του Αρη με σκορ 84-79.
Η ομάδα του Χρήστου Τερζανίδη (είχε διαδεχτεί τον Ρομπ Γιάκομπς στα μισά της σεζόν), που αγωνίστηκε χωρίς τον τιμωρημένο Καραγεωργίου και τον τραυματία Χοσάμ Χασάν, ήρθε ισόπαλη χωρίς σκορ με την ΑΕΚ. Και με τις τρεις διαδοχικές νίκες, που πέτυχε στη συνέχεια (2-0 την Ξάνθη, 2-1 τον Αρη και 5-0 εκτός έδρας τον Αθηναϊκό), εξασφάλισε το ευρωπαϊκό εισιτήριο (4ος με 38 βαθμούς), αφήνοντας εκτός τον Ηρακλή (5ος με 37 βαθμούς).
ΝΑΥΑΓΙΟ ΜΕ ΤΟΝ «ΚΛΕΙΣΜΕΝΟ» ΜΠΑΖΙΛΙΕΒΙΤΣ
Την ώρα, πάντως, που ο ΠΑΟΚ αγωνίζονταν στη Νέα Φιλαδέλφεια, ο Νίκος Ζελομοσίδης ήταν ο απεσταλμένος του Θωμά Βουλινού στη Μόσχα για να κλείσει συμφωνία με τον Ολεγκ Μπαζιλίεβιτς. Βοηθός του Βαλερί Λομπανόφσκι στην εθνική Σοβιετικής Ενωσης, αλλά και στην Ντιναμό Κιέβου, ο Ουκρανός προπονητής είχε δώσει τα χέρια με τον Ζελομοσίδη. Μάλιστα, είχε συμφωνηθεί να έρθει στη Θεσσαλονίκη στα μέσα Μαΐου, οπότε και θα επικυρώνονταν και τυπικά η συνεργασία μαζί του. Μάταια, όμως, περίμεναν στον ΠΑΟΚ τον Μπαζιλίεβιτς, ο οποίος, ένα χρόνο αργότερα, ανέλαβε τις τύχες της εθνικής ομάδας της χώρας του. Η τελική επιλογή προπονητή για τη σεζόν που ακολουθούσε, έγινε στο πρόσωπο του Κροάτη Μίροσλαβ Μπλάζεβιτς.
ΠΡΙΝ 17 ΧΡΟΝΙΑ
To 3-4 με τον Οκκά και τον… Μάινταν
Όταν ΑΕΚ και ΠΑΟΚ συναντήθηκαν στο «Ν. Γκούμας» την 1η Δεκεμβρίου 2002, προέρχονταν και οι δύο από εντός έδρας νίκες για το κύπελλο ΟΥΕΦΑ: η μεν ΑΕΚ 4-0 με 4-0 επί της Μακάμπι Χάιφα, ο δε ΠΑΟΚ με 1-0 επί της Σλάβια Πράγας. Στο 28΄ ο ΠΑΟΚ ήταν μπροστά στο σκορ με 3-0, χάρη στα γκολ των Οκκά, Φρούσου και Νάστου, αλλά μέχρι τη λήξη του α΄ μέρους η ΑΕΚ είχε μπει ξανά στο παιχνίδι με τα γκολ των Κατσουράνη και Νικολαΐδη (με πέναλτι, που παραχώρησε ο Μάινταν, κι οποίος ένα λεπτό νωρίτερα είχε αντικαταστήσει τον τραυματία Τοχούρογλου). Στο 59΄ ο Οκκάς έδωσε αέρα δύο γκολ στον ΠΑΟΚ, κρίνοντας ουσιαστικά το ματς (στο 77΄ ο Μπορμπόκης διαμόρφωσε το τελικό 3-4).
Πηγή : FORZA