Ο γνωστός νομικός, Λάκης Σημαιοφορίδης φιλοξενήθηκε στον ραδιοφωνικό σταθμό Arena και μίλησε για την έρευνα της Επιτροπής Δεοντολογίας της ΕΠΟ, για το βούλευμα των 28, ενώ τόνισε πως πρέπει να παραιτηθεί ο αθλητικός εισαγγελέας Γιώργος Νούλης, που αποκάλεσε τους φίλους του ΠΑΟΚ «υπανθρώπους».
Αναλυτικά όσα είπε:
Για την καθυστέρηση στην υπόθεση με τα στημένα:
«Σε αυτές τις διαδικασίες υπάρχουν μεγάλες καθυστερήσεις. Η ποινική δικαιοσύνη αποφασίζει αργά. Αυτό το φαινόμενο βέβαια το συναντάμε και στις καθημερινές αστικές μας αποφάσεις. Είναι ένα μεγάλο πρόβλημα».
Για το βούλευμα των 28:
«Έχουμε μια ιδιαίτερη νομική διαδικασία λόγω δεοντολογίας. Οι κανόνες και οι διαδικασίες είναι διαφορετικές. Το ποδόσφαιρο έχει καθιερώσει κάποιους κανόνες για να αποδοθεί δίκαιο ώστε να προστατευθεί το ίδιο το άθλημα. Οτιδήποτε έχει σχέση καταγγελίες, με στοιχηματισμούς, με αλλοιώσεις αγώνων κτλ δεν είναι ανάγκη για την Επιτροπή Δεοντολογίας να υπάρχει έστω και μια αμετάκλητη απόφαση Ποινικού Δικαστηρίου. Η Επιτροπή Δεοντολογίας έχει συγκεκριμένους κανόνες τους οποίους εφαρμόζει. Μπορεί να λειτουργήσει αυτεπάγγελτα, μπορεί να λειτουργήσει έπειτα από μια καταγγελία και σε κάθε περίπτωση δεν απαιτείται να ολοκληρωθεί κάποια ποινική διαδικασία. Αυτό είναι καθιερωμένο και διεθνώς. Για να φτάσει μια υπόθεση στα αθλητικά όργανα πρέπει να βρίσκεται πάνω από την απλή πιθανολόγηση και να είναι μικρότερη από την απόδειξη πέραν πάσης αμφιβολίας. Δεν χρειάζεται πλήρη απόδειξη για να παρέμβουν τα αθλητικά όργανα. Αλίμονο αν και το ίδιο το ποδόσφαιρο περίμενε όλες τις χρονοβόρες διαδικασίες».
Για το αν υπάρχουν παραδείγματα της Επιτροπής Δεοντολογίας στην Ελλάδα:
«Στην Ελλάδα έχουν γίνει πολλά πράγματα. Έχουμε δει πολλές παραβατικές συμπεριφορές που δεν τιμωρήθηκαν. Ο Ολυμπιακός Βόλου και η Καβάλα υποβιβάστηκαν με κάποιες ενδείξεις μόνο. Το γιατί δεν έγινε κάτι και σε άλλες περιπτώσεις δεν μπορώ να το εξηγήσω και θα μπούμε και σε μία άλλη ανάλυση. Η Επιτροπή Δεοντολογίας καθιερώνει ειδικούς κανόνες. Υπάρχει ένα πολύ σημαντικό στοιχείο και αυτό είναι πως τα αδικήματα τα οποία συμβαίνουν είναι απαράγραπτα. Στην συντριπτική πλειοψηφία υπάρχει η διαγραφή του αδικήματος. Εδώ, επειδή η ίδια η ομοσπονδία θέλει να προστατεύσει το άθλημα καθιερώνεται μέσω του κώδικα δεοντολογίας της ΕΠΟ ότι τα αδικήματα αυτά που έχουν σχέση με τον στοιχηματισμό και χειραγώγηση αγώνων είναι απαράγραπτα. Δεν υπάρχει φόβος παραγραφής».
Για την εμπλοκή αξιωματούχων του ποδοσφαίρου στα αδικήματα και το αν επηρεάζονται οι ομάδες τους από αυτό:
«Προφανώς η εμπλοκή Προέδρων επηρεάζει και τις ομάδες. Οι κανονισμοί συνδυάζουν την ευθύνη η οποία προέρχεται από την ίδια την ομάδα ή από αξιωματούχους της ομάδας. Όταν δεν αποδεικνύεται η συμμετοχή του αξιωματούχου, τότε μπαίνουμε στην φιλοσοφία ότι η κάποια ομάδα θεωρείται υπαίτια για την αλλοίωση ενός αποτελέσματος αν σε αυτήν συμμετέχει ένας τουλάχιστον ποδοσφαιριστής. Δεν γνωρίζω γιατί δεν ασχολήθηκε η Επιτροπή Δεοντολογίας στο βούλευμα των ’28’. Είναι πολύ ιδιαίτερες οι λειτουργίες. Τα δυο πράγματα που είναι πολύ σημαντικά είναι ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μέσο απόδειξης οτιδήποτε ακόμη και οι μάρτυρες οι οποίοι δεν θα γίνουν γνωστοί. Καθιερώνονται ιδιαίτερες συνθήκες μέσα από τον κώδικα δεοντολογίας. Οι ποινές φτάνουν μέχρι τον υποβιβασμό αλλά και στους αξιωματούχους να μην ασχολούνται και στο αθλητισμό».
Για τον οπαδό του ΠΑΟΚ που πέταξε το ρολό ταμιακής μηχανής στο περιβόητο ντέρμπι κόντρα στον Ολυμπιακό, το οποίο και δεν ξεκίνησε ποτέ:
«Εδώ εμπλέκεται το ποινικό με το αθλητικό κομμάτι όπου υπάρχουν ιδιαιτερότητες. Το ποινικό το χαρακτηρίζει ως απλή σωματική επαφή, η πράξη όμως την τιμωρεί. Είναι μια πράξη που τιμωρείται. Ήταν προφανές ότι μιλούσε για μια απλή σωματική βλάβη όμως. Ήταν μια ”σκηνοθετημένη” ιστορία για να αποφύγουν την διεξαγωγή του αγώνα. Πάντα υπάρχει το περιθώριο για να κάνει κάτι η ΠΑΕ ΠΑΟΚ για αυτό. Θα το επιλέξει η ίδια. Το πιθανό όφελος είναι κυρίως οικονομικό και θα το αξιολογήσει ο ίδιος ο ΠΑΟΚ».
Για τον αθλητικό εισαγγελέα, Γιώργο Νούλη, που αποκάλεσε τους φίλους του ΠΑΟΚ, ‘υπανθρώπους’:
«Κατ’ αρχάς αν είναι αληθές, ο ίδιος θα ζητήσει να παραιτηθεί επειδή τίθεται θέμα δεοντολογίας και ηθικής πράξεως. Εάν ένας κριτής των συμπεριφορών στον χώρο του αθλητισμού εκφράζεται με τέτοιο τρόπο τότε δημιουργείται σοβαρό πρόβλημα. Είναι ένα υβριστικό σχόλιο και ο ίδιος πρέπει να υποβάλλει την παραίτηση του.Αν δεν το κάνει αυτός τότε οι αρμόδιες αρχές οφείλουν να επιβληθούν. Η αντικειμενικότητα με τον τρόπο που εκφράστηκε έχει χαθεί και δεν γίνεται να συμπεριφέρεσαι με τέτοιο τρόπο. Δεν ξέρω κάτω από ποιες συνθήκες το είπε και γιατί το είπε. Ξεπερνάει νομίζω κάθε όριο ανοχής της προσωπικής γνώμης».