«Βαθειά πολιτική» χαρακτηρίζουν στη Νέα Δημοκρατία την πρωτοβουλία που ανέλαβε η κυβέρνηση για νομοθετική ρύθμιση για θέματα πολυιδιοκτησίας που ανέκυψε τις τελευταίες μέρες με την απόφαση της ΕΕΑ και έχει προκαλέσει κύμα αντιδράσεων.
Η κυβέρνηση δια της Γραμματείας Στρατηγικού Σχεδιασμού και Επικοινωνίας, στο σημερινό πρωινό non paper προς βουλευτές, μέλη της Πολιτικής Επιτροπής κτλ., δίνει μια σειρά επιχειρημάτων σε όσα στελέχη έχουν δημόσιο λόγο, προκειμένου να υπερασπιστούν τις πρωτοβουλίες που ανέλαβε για να περιορίσει τις αντιδράσεις, μην μπορώντας όμως να αντιληφθεί ότι η χώρα διχάζεται.
Ανάμεσα σε αυτά και το επιχείρημα ότι αφού μας… βρίζουν κι από τη μια πλευρά κι από την άλλη μάλλον κάτι καλό κάνουμε… Χαρακτηριστικά στο υπόμνημα αναφέρεται: «Το γεγονός ότι υπάρχουν αναφορές επιθετικές απέναντι στην Κυβέρνηση και από την πλευρά της μιας ομάδας και από την πλευρά της άλλης, δείχνει ότι μάλλον, κάτι καλό κάνουμε. Γιατί, επαναλαμβάνω, κάνουμε μία παρέμβαση πολιτική, που ενώνει την ώρα που η κατάσταση πάει να εκτραχυνθεί».
Επίσης, στο non paper καλύπτεται (διακριτικά) ο υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης και «αδειάζεται» ο ευρωβουλευτής, Θοδωρής Ζαγοράκης, ενώ γίνεται και προαναγγελία για επιπλέον μέτρα και παρεμβάσεις για να μπει τάξη στο χώρο του ποδοσφαίρου.
Η συλλογιστική του non paper και συνεπώς της κυβέρνησης είναι αναλυτικά η εξής:
«Βαθειά πολιτική η πρωτοβουλία μας στα ζητήματα του ποδοσφαίρου
-Κατ’ αρχάς να έχουμε όλοι μας υπόψη μας, ότι το θέμα του ποδοσφαίρου είναι πολύ δύσκολο. Απευθύνεται κυρίως στο θυμικό ανθρώπων που αγαπούν τις ομάδες τους και ταυτίζονται μ’ αυτές. Επομένως, είναι δύσκολο να απευθυνθείς με τον ορθό λόγο στα ζητήματα αυτά.
-Η δική μας παρέμβαση είναι μια πολιτική επιλογή. Πολιτική επιλογή γιατί βλέπουμε ένα θέμα το οποίο έχει τις ρίζες του στις χρόνιες παθογένειες του ποδοσφαίρου, να εξελίσσεται σ’ ένα θέμα που μπορεί να διαταράξει την κοινωνική συνοχή και να δημιουργήσει πρόβλημα σε μία περίοδο, που η Ελλάδα πρέπει να είναι ενωμένη. Σε μια περίοδο που έχει κρίσιμα εθνικά θέματα. Επομένως ο Πρωθυπουργός και η Κυβέρνηση παίρνει μια πρωτοβουλία βαθειά πολιτική.
-Η παρέμβαση έχει να κάνει στο θεσμικό πλαίσιο. Αποσαφηνίζει τις ποινές σε θέματα, σαν αυτά που γνωμοδότησε η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού. Δεν έχει κάνει παρέμβαση, στο αυτοδιοίκητο του ποδοσφαίρου, δηλαδή στους θεσμούς με τους οποίους διοικείται, ούτε με τον τρόπο που αποφαίνεται η αθλητική Δικαιοσύνη. Γιατί θυμίζω αυτή είναι μια γνωμοδότηση της Επιτροπής, η οποία θα κριθεί από την αθλητική Δικαιοσύνη και τα αρμόδια όργανα όσο προχωράει η υπόθεση.
-Το γεγονός ότι υπάρχουν αναφορές επιθετικές απέναντι στην Κυβέρνηση και από την πλευρά της μιας ομάδας και από την πλευρά της άλλης, δείχνει ότι μάλλον, κάτι καλό κάνουμε. Γιατί, επαναλαμβάνω, κάνουμε μία παρέμβαση πολιτική, που ενώνει την ώρα που η κατάσταση πάει να εκτραχυνθεί.
-Η Κυβέρνηση, δεν πάει να λειτουργήσει πυροσβεστικά, να περιμένει να εκτραχυνθεί η κατάσταση και να δούμε να διογκώνεται και να αποκτά επικίνδυνα χαρακτηριστικά για την κοινωνική συνοχή και την ενότητα της χώρας μας.
-Ο κάθε Υπουργός, που στο χαρτοφυλάκιό του υπάρχει ένα ζήτημα, φυσικό είναι να δέχεται τα βέλη. Ο Πρωθυπουργός δεν λειτουργεί, όμως, με καθεστώς εκβιασμών και το απέδειξε, διαγράφοντας ευρωβουλευτή του κόμματος, ο οποίος επέλεξε να ταυτιστεί με ένα οπαδικό, ας το πούμε, συμφέρον και όχι με το ευρύτερο εθνικό, όπως το θέλει πάντοτε ο Πρωθυπουργός.
-Είναι διαφορετικό πράγμα να ανήκεις σε μία Κοινοβουλευτική Ομάδα, να έχεις εκλεγεί με τις ψήφους των Ελλήνων για να εκπροσωπήσεις τα συμφέροντα όλων των Ελλήνων στην Ευρωβουλή, και διαφορετικό να λες ότι καθορίζονται οι πολιτικές σου επιλογές από το τι γίνεται με το σωματείο το οποίο ενδεχομένως σε ανέδειξε, αν κι έχει περάσει και από άλλα σωματεία και έχει τιμήσει και το εθνόσημο ο κ. Ζαγοράκης. Άρα, εμείς λέμε ότι δεν δεχόμαστε τέτοιου είδους εκβιασμούς.
-Είναι ξεκάθαρο, ότι χρειάζονται και άλλες πρωτοβουλίες, και τέτοιες πρωτοβουλίες θ´ αναληφθούν. Έχουμε κάνει κάποια αρχή βέβαια με το νόμο που περάσαμε ενσωματώνοντας μια σχετική διεθνή συνθήκη, προσπαθώντας να βάλουμε τάξη στο ζήτημα της βίας που σχετίζεται με τον αθλητισμό και τα οργανωμένα clubs, αλλά είμαστε ακόμη στην αρχή. Άρα, να περιμένετε κι άλλες πρωτοβουλίες σ’ αυτήν την κατεύθυνση».