Ο υπεύθυνος επικοινωνίας του ΚΙΝ.ΑΛ. και πρώην του ΠΑΟΚ, Κυριάκος Κυριάκος, μίλησε για την εισήγηση της ΕΕΑ για υποβιβασμό του ΠΑΟΚ, για τις κινήσεις της κυβέρνησης αλλά και για το τι πρέπει να γίνει για να βγει από το αδιέξοδο το ελληνικό ποδόσφαιρο, στον ραδιοφωνικό σταθμό «Arena».
Αναλυτικά τα όσα είπε:
Για την αποχώρηση του από την θέση του υπεύθυνου επικοινωνίας της ΠΑΕ ΠΑΟΚ:
«Ήμουν 20 χρόνια σε ένα χώρο τον οποίο αγαπάω και το είχα σαν χόμπι. Αυτός ο χώρος τα τελευταία χρόνια βρήκε τον ΠΑΟΚ ως πρωταγωνιστή σε ένα κυνήγι ενός δύσκολου εγχειρήματος. Η ένταση του αγώνα που κάναμε την τελευταία τριετία ήταν τόσο έντονη που ένιωθες ότι έπρεπε να φτάσεις στην δικαίωση. Υπήρχε μια ψευδαίσθηση ότι έχουμε φτάσει στην δικαίωση, και ότι θα αρχίσουμε να βλέπουμε ένα αξιόπιστο πρωτάθλημα με παράγοντες οι οποίοι θα προάγουν το άθλημα. Αποδείχθηκε εντέλει ψευδαίσθηση γιατί μπορεί να βελτιώθηκε το ποδόσφαιρο, αλλά δεν μειώθηκε η ένταση και ο εκνευρισμός που μας προκάλεσε η όλη προσπάθεια. Ένα κομμάτι ήταν ο λόγος αυτοπροστασίας. Εγώ δεν ήθελα να είμαι ο άνθρωπος ο οποίος ντρέπεται για αυτά που είπε πάνω στον εκνευρισμό του. Δεν μπορούσα να το υποστηρίξω και νομίζω πως από την κόπωση όλων των προηγούμενων ετών θα έβγαινε ο κακός μου εαυτός. Οπότε ήταν ένα ζητούμενο αυτό, να αυτοπροστατευτώ. Το δεύτερο ήταν πως δεν είχα τις αντοχές να πολεμήσω πάλι σε παραποδοσφαιρικά ζητήματα. Ήθελα να απολαύσω το άθλημα και θεώρησα πως είναι μια καλή στιγμή να πάμε παραπέρα»
Για το αν συμφωνεί στο ότι το ελληνικό ποδόσφαιρο έχει φτάσει σε αδιέξοδο:
«Θεωρώ πως το πρόβλημα είναι θεσμικό το οποίο μπορεί να λυθεί εύκολα με έναν τρόπο που να μην προκαλεί το αίσθημα δικαίου. Δεν χρειαζόταν όλη αυτή η… αναμπουμπούλα. Προφανώς και όλοι παραδέχθηκαν πως η εισήγηση της ΕΕΑ είχε μια οσμή διαπλοκής, υπό την έννοια πως βγήκε από ανθρώπους οι οποίοι ορίστηκαν με αδιευκρίνιστους τρόπους. Για μένα ήταν μονόδρομος να γίνει ο ορισμός των μελών όπως πρέπει και όπως ορίζει ο νόμος ακόμη και αν χρειαζόταν αλλαγή του θεσμικού πλαισίου. Θα επέστρεφε στην συνέχεια η υπόθεση στην ΕΕΑ για να εξεταστεί από μια νόμιμη επιτροπή και ας βγάλει ότι αποτέλεσμα θέλει αυτή. Αυτές είναι οι λύσεις αφού παρουσιάστηκε αυτό το πρόβλημα. Ο τρόπος που ορίστηκε η επιτροπή είναι αυτός που προκαλεί την καχυποψία. Πρέπει να θωρακίζουμε τους θεσμούς. Το ότι δεν υπάρχει το σκεπτικό της απόφασης, το ότι έγινε γνωστή την ώρα του αγώνα μου δίνουν μια εντύπωση ερασιτεχνισμού στην καλύτερη, και συνωμοσιών στην χειρότερη.»
Για το ποιος φταίει στην όλη υπόθεση:
«Ο πρωθυπουργός είναι ξεκάθαρο πως έδειξε με το δάχτυλο αυτόν που έφταιγε. Από την άλλη κρατάει ισορροπίες, μέχρι να ηρεμήσει η κατάσταση. Ο κόσμος περιμένει από την κυβέρνηση μεταρρυθμίσεις, θεσμικά πλαίσια, ενίσχυση της δικλείδας ασφάλειας της αξιοπιστίας κτλ. Ήταν όλο μια μαύρη κηλίδα για την κυβέρνηση και είναι η πρώτη σοβαρή φθορά που έχει να αντιμετωπίσει.»
Για το αν συμφωνεί πως όλη η θητεία του κ.Αυγενάκη δείχνει τις προθέσεις του:
«Όλη η κυβέρνηση μπήκε με μια αλαζονεία, με μια λευκή επιταγή να διοικήσει όπως θέλει, βάζοντας στο τραπέζι όλες τις επιδιώξεις της. Δεν είναι όμως έτσι. Το μεγαλύτερο ποσοστό απλά αποδοκίμασε την προηγούμενη κυβέρνηση και δικαίως. Ήταν και λίγο «μεθυσμένοι» από τις εκλογές και έτσι έγιναν τα λάθη.»
Για την αποχή του Κινήματος Αλλαγής από την τροπολογία της Βουλής:
«Η στάση μας να απέχουμε από το τελικό… νταλαβέρι είχε ακριβώς αυτό τον στόχο. Θέλαμε να αποδοκιμάσουμε όλη τη διαδικασία και όχι μεμονωμένα το τελικό στάδιο μιας παρέμβασης της κυβέρνησης στο ποδόσφαιρο.»
Για το υπόθεση Ζαγοράκη και για το θέμα της κομματικής πειθαρχίας από τον Κυριάκο Μητσοτάκη:
«Το ποδόσφαιρο… σέρνει καράβι. Κουβαλάει πολύ μεγάλο ποσοστό συναισθήματος και ο περισσότερος κόσμος που ακουμπάει σε μια ομάδα, πολλές φορές ξεχνάει και την αγάπη για το κόμμα του, για χάρη αυτής. Εγώ εδώ στην Αθήνα έχω υψώσει πολλές φορές την φωνή μου με φίλους Ολυμπιακούς, με τους οποίους δεν σηκώνω την φωνή για άλλα θέματα. Το υποτιμούν συχνά το άθλημα, αλλά είναι τεράστια δύναμη.
Για το αν είναι εσκεμμένη η προσπάθεια να μείνει ένα στίγμα στον ΠΑΟΚ:
«Εξαρχής αυτός ήταν ο στόχος. Εφόσον ξέρεις την στόχευση πρέπει να ενισχύσεις τις αμυντικές σου διαδικασίες, να διατηρείς την ψυχραιμία σου ώστε ο εκνευρισμός σου να μην σε οδηγεί σε λάθη. Έξω από τον χορό βέβαια εύκολα τα λες, εγώ από μέσα έχω κάνει και χειρότερα. Πρέπει να ξεχωρίσεις τον στόχο σου, τι θέλεις να κάνεις και πως να χειριστείς το επικοινωνιακό σου κομμάτι. Κατά γενική ομολογία όταν κάποιος σου επιτίθεται πρέπει πρώτα να είσαι καλά οχυρωμένος.»
Για τις συνέπειες μιας ενδεχόμενης διακοπής του πρωταθλήματος:
«Οποιαδήποτε δράση χωρίς ξεκάθαρη επεξήγηση δεν έχει κανένα νόημα. Το να διακόπτεις ένα πρωτάθλημα επειδή δεν μπορείς να το διαχειριστείς, το να απαγορεύεις την οργανωμένη μετακίνηση επειδή δεν ξέρεις πως να περιορίσεις τα επεισόδια δημιουργεί περισσότερα προβλήματα από όσα λύνει. Αν υπάρχει μια ατζέντα, η οποία αναγκάζει την εκτέλεση της σε περίοδο που δεν υπάρχουν αγώνες, μπορεί να κάνει και καλό. Αρκεί να είναι μια ατζέντα με ανθρώπους που αγαπάνε πρώτα το ποδόσφαιρο και μετά τις ομάδες τους. Να δημιουργηθούν λύσεις για όλα τα παράθυρα που αφήνουν την τοξικότητα να διαχέεται στο ποδόσφαιρο με μεγάλη ευκολία, να ξεχωρίσουμε τις ομάδες από τους ιδιοκτήτες τουλάχιστον στο κομμάτι των ανταγωνισμών. Δεν μπορεί ο εμπορικός ανταγωνισμός να συνδέεται με τον αθλητικό. Το Υφυπουργείο Αθλητισμού είναι ένα πολύ μικρό Υπουργείο για να διαχειριστεί το επαγγελματικό ποδόσφαιρο. Οπότε, αν υπάρχει μια ατζέντα συνολικής θωράκισης του ελληνικού ποδοσφαίρου, θα είναι αυτό που χρειάζεται χωρίς να ψάχνουμε εξιλαστήρια θύματα.
Για την δίκη των στημένων αγώνων και την μεγάλη καθυστέρηση της:
«Αυτό είναι σημαντικό πρόβλημα το οποίο περίμενα να έχει λυθεί από την σημερινή ΕΠΟ. Δεν μπορεί η ποδοσφαιρική δικαιοσύνη να κρύβεται πίσω από την ποινική, να σέρνονται υποθέσεις οι οποίες προκαλούν ένα αίσθημα αδικίας. Όσο γρήγορα δικάστηκε από την ΕΕΑ η καταγγελία του Ολυμπιακού, άλλο τόσο έπρεπε και για όλες τις υποθέσεις. Ο αθλητικός εισαγγελέας θα μπορούσε και πρέπει να είναι πολύ πιο γρήγορος, όπως και οι Επιτροπές Δεοντολογίας.»