Ο διακεκριμένος νομικός Τάκης Μπαλτάκος μίλησε για την υπόθεση ΠΑΟΚ-Ξάνθης στο «Total Football» του OPEN, εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους το ζήτημα είναι ανύπαρκτο και εκφράζοντας την άποψη πως θα υπάρξει πλήρης απαλλαγή του Δικέφαλου.
Αναλυτικά τα όσα ανέφερε ο Τάκης Μπαλτάκος:
«Η εκτίμηση είναι ότι εγώ δεν βλέπω θέμα, καθόλου από νομικής πλευράς. Δεν μιλάμε για κουτσομπολιό, δεν βλέπω να υπάρχει θέμα. Έχει γίνει χαμός γιατί ο Ολυμπιακός έχει εμπειρία και ένα θέμα ανύπαρκτο το εμφάνισε με τέτοιο τρόπο ώστε να το παρουσιάζει ότι υπάρχει κάτι. Ο νόμος είναι σαφής.
Θα έπρεπε για να υπάρχει θέμα εάν ένας μέτοχος της ΠΑΕ ΠΑΟΚ έχει μετοχές της ΠΑΕ Ξάνθης. Κάτι τέτοιο δεν υπάρχει. Αν ένα διοικητικό στέλεχος του ΠΑΟΚ έχει μετοχές της Ξάνθης. Δεν υπάρχει. Αν μία εταιρεία θυγατρική του ΠΑΟΚ, να έχει μετοχές της Ξάνθης. Δεν υπάρχει. Αν ένα μέλος του ΔΣ του ΠΑΟΚ ασκεί διευθυντικά καθήκοντα στην ΠΑΕ Ξάνθη. Δεν υπάρχει. Ακούμε να μιλάνε για ένα ξενοδοχείο, μια εταιρεία που δεν έχει μετοχές της ΠΑΕ Ξάνθη.
Δεν μπορώ να καταλάβω τι θα γράφει η επιτροπή, αθλητικός δικαστής αποφασίζει και ελέγχει την βασιμότητα της έκθεσης. Δεν είναι δεσμευτική η έκθεση. Απορώ σαν νομικός τι θα γράψουν, με ποιον τρόπο ο ΠΑΟΚ ελέγχει την Ξάνθη. Αν ο ΠΑΟΚ θέλει να κερδίσει την υπόθεση, θα πρέπει να απλοποιήσει το θέμα να το κατεβάσει στα πραγματικά νομικά επίπεδα, να επιμείνει στο άρθρο 69 και στο άρθρο 30. Τίποτα από αυτά που απαγορεύονται δεν έχει κάνει ο ΠΑΟΚ. Η αλήθεια θα φανεί στον αθλητικό δικαστή».
Ο κ. Μπαλτάκος συνέχισε λέγοντας: «Να δούμε τι απαγορεύεται βάση του νόμου. Απαγορεύεται ο μέτοχος μίας ΠΑΕ να έχει μετοχές άλλης ΠΑΕ. Μέλος δ.σ. μίας ΠΑΕ, ας πούμε του ΠΑΟΚ, να είναι μέλος δ.σ. μίας άλλης ΠΑΕ, όχι μιας εταιρείας που έχει ξενοδοχεία. Ποια είναι η πολυιδιοκτησία, ποιος είναι αυτός και που την βλέπει, που την τοποθετεί νομικά; Σε ποιο άρθρο; Δεν μιλάμε για λόγια του καφενείου αλλά για τον νόμο. Ποια η σχέση που έχει η διοίκηση και οι μέτοχοι της ΠΑΕ ΠΑΟΚ με την ΠΑΕ Ξάνθη; Εγώ δεν βλέπω καμία».
Όταν αναφέρθηκε ότι ο κ. Καλπαζίδης ο οποίος είναι ο αγοραστής του ξενοδοχείου στην Ξάνθη και πως έχει συγγενικές σχέσεις με τον Ιβάν Σαββίδη, ο γνωστός νομικός, Τάκης Μπαλτάκος τόνισε όσον αφορά την νομική θέση: «Έχω διαβάσει για τον συγκεκριμένο κύριο. Έχει μετοχές της Ξάνθης, ασκεί διευθυντικά καθήκοντα στην ΠΑΕ Ξάνθη; Έχει τρίτο βαθμό συγγένειας με τον κ. Ιβάν Σαββίδη, τέταρτο με τον γιο του. Ο νόμος λέει για δεύτερο βαθμό συγγένειας. Πάλι δεν θα υπήρχε νομικά θέμα, ακόμα και αν είχε μετοχές της Ξάνθης. Αγόρασε ένα ξενοδοχείο και ελέγχει την Ξάνθη με αυτό; Δεν μπορώ να γνωρίζω το σκεπτικό της απόφασης. Δεν έχει βγει ακόμα γιατί είναι δύσκολο να το συντάξουν, πρέπει να αναφέρουν νόμους πάνω στους οποίους βασίζονται. Τι να αναφέρουν;»
Αναφορικά με τον νόμο που όριζε ως τιμωρία τον υποβιβασμό και την τροπολογία που ψηφίστηκε, ο γνωστός νομικός είπε: «Είναι λάθος ο νόμος. Η εμπειρία των δικηγόρων λέει ότι αν ένας νόμος είναι τόσο αυστηρός δεν εφαρμόζεται από τους δικαστές. Κι αυτοί είναι άνθρωποι, έχουν γνώση της πραγματικότητας. Όταν τον πας πιο κάτω αντί για υποβιβασμό λες -5 τον βοηθάς τον δικαστή. Η απόφαση αυτή δεν είναι υπέρ του ΠΑΟΚ. Είναι το αντίθετο, ο δικαστής πιο εύκολα βάζει μια τιμωρία -6 βαθμών παρά υποβιβασμό.
Επίσης δεν μπορεί η UEFA, να δεχθεί νομοθετική παρέμβαση στην μέση της σεζόν. Θα πρέπει να εφαρμοστούν οι διατάξεις του ΚΑΠ.»
Όσον αφορά τις δηλώσεις των πολιτικών, όπως του υπουργού Επικρατείας, Γιώργου Γεραπετρίτη, ο κ. Μπαλτάκος είπε: «Είναι λάθος οι δηλώσεις αυτές και όποιος ασχολείται με το επαγγελματικό ποδόσφαιρο και δεν το έχει βιώσει, δεν πρέπει να παίρνει τέτοια αποφάσεις, το ποδόσφαιρο δεν είναι πολιτική, είναι πιο δύσκολο».
Ο γνωστός νομικός όσον αφορά την υπόθεση και την έκβαση της είπε: «Εκτιμώ ότι θα έχουμε πλήρη απαλλαγή του ΠΑΟΚ, λόγω μη βασιμότητας της απόφασης αυτής. Δεν χρειάζονται νομικά επιχειρήματα, αν εφαρμοστεί ότι λέει ο νόμος, τότε θα απαλλαγεί ο ΠΑΟΚ» ενώ για το αν θα υπάρχουν ποινές για τα μέλη της ΕΕΑ τόνισε: «Να δούμε ποια είναι η δικαιολογία τους για την απόφαση τους περί υποβιβασμού του ΠΑΟΚ, μετά θα δούμε αν θα υπάρξουν ποινές».