Σήμερα (18/2), εβδομήντα ημέρες μετά την τελευταία φορά που ακούστηκε ο ύμνος του Champions League (τελευταία αγωνιστική ομίλων στις 11/12), επιστρέφει η κορυφαία ευρωπαϊκή διασυλλογική διοργάνωση, καθώς ξεκινά η φάση των «16», αφού ολοκληρώθηκαν οι όμιλοι.
Το πρόγραμμα της φάσης των «16» του Champions League έχει ως εξής:
Τρίτη 18/2 (ρεβάνς Τετάρτη 11/3)
Ντόρτμουντ (Γερμανία)-Παρί Σεν Ζερμέν (Γαλλία)
Ατλέτικο Μαδρίτης (Ισπανία)-Λίβερπουλ (Αγγλία)
Τετάρτη 19/12 (ρεβάνς Τρίτη 10/3)
Αταλάντα (Ιταλία)-Βαλένθια (Ισπανία)
Τότεναμ (Αγγλία)-Λειψία (Γερμανία)
Τρίτη 25/2 (ρεβάνς Τετάρτη 18/3)
Τσέλσι (Αγγλία)-Μπάγερν Μονάχου (Γερμανία)
Νάπολι (Ιταλία)-Μπαρτσελόνα (Ισπανία)
Τετάρτη 26/2 (ρεβάνς Τρίτη 17/3)
Ρεάλ Μαδρίτης (Ισπανία)-Μάντσεστερ Σίτι (Αγγλία)
Λιόν (Γαλλία)-Γιουβέντους (Ιταλία)
Οι αγώνες αρχίζουν στις 22:00 ώρα Ελλάδας.
Η κλήρωση για τους προημιτελικούς, τους ημιτελικούς και τον τελικό θα γίνει στις 20 Μαρτίου.
Αυτή θα είναι και η πρώτη φορά στην Ιστορία του τουρνουά, που οι 16 ομάδες προέρχονται μονάχα από τα πέντε πιο ισχυρά πρωταθλήματα της Ευρώπης (Ισπανία, Αγγλία, Γερμανία, Ιταλία και Γαλλία), επιβεβαιώνοντας έτσι τον θρίαμβο των πλουσιότερων πρωταθλημάτων.
Σε αυτούς τους δύο μήνες που μεσολάβησαν, το ποδοσφαιρικό τοπίο έχει υποστεί σημαντικές αλλαγές, ικανές να επηρεάσουν το Champions League.
Τέτοιες (αλλαγές) είναι για παράδειγμα η εξαιρετική διαδρομή ορισμένων ομάδων στα αντίστοιχα πρωταθλήματά τους, οι χειμερινές μεταγραφές, στις οποίες δαπανήθηκαν αρκετά εκατομμύρια ευρώ ή ακόμα και κάποιες αλλαγές προπονητών.
Ρεάλ Μαδρίτης και Μπάγερν έχουν βελτιώσει εικόνα και θέση, κατά τη διάρκεια αυτού του… διαλείμματος. Η αλλαγή του προπονητή (Σετιέν στη θέση του Βαλβέρδε) έχει επηρεάσει την απόδοση των Καταλανών της Μπαρτσελόνα, ενώ η Γιουβέντους έχει να επιδείξει την εντυπωσιακή παρουσία του Κριστιάνο Ρονάλντο, ο οποίος φτάνει στους «16» του UCL, στην καλύτερη κατάσταση από τότε που πήγε στο Τορίνο, αλλά που δεν έχει αποδειχθεί αρκετή για να απαλλαγεί από την πίεση της Ίντερ και της Λάτσιο που ονειρεύονται να σπάσουν την ηγεμονία της «γηραιάς Κυρίας» στη Serie A.
Είναι ενδιαφέρον, ότι ο άλλος σύλλογος που άλλαξε προπονητή τους μήνες αυτούς, είναι η αντίπαλος της Μπαρτσελόνα, η Νάπολι. Ο Τζενάρο Γκατούζο, διαδέχθηκε τον Αντσελότι, παίρνοντας τα ηνία της ιταλικής ομάδας μόλις τελείωσε η φάση των ομίλων, εμφανίζοντας κάποια διαστήματα σημαντικής βελτίωσης, με τρεις διαδοχικές νίκες, συμπεριλαμβανομένης αυτής απέναντι στη Γιουβέντους, αλλά και περιόδους… εσωστρέφειας.
Η χειμερινή αγορά μπορεί επίσης να σηματοδοτήσει το μέλλον των «16». Νάπολι και Τότεναμ ήταν οι ομάδες που δαπάνησαν τα περισσότερα χρήματα στην αγορά αυτή, 34,5 εκατομμύρια ευρώ η καθεμιά.
Η απώλεια του τραυματία Κέιν υποχρέωσε τον Ζοσέ Μουρίνιο, να αποκτήσει από την PSV Αιντχόφεν τον 22χρονο Ολλανδό επιθετικό, Στέφεν Μπέργκβιν με 30 εκατ. ευρώ, η πιο ακριβή μεταγραφή μεταξύ των «16» του UCL.
Η Τότεναμ θα αντιμετωπίσει την Λειψία, που τον Ιανουάριο έντυσε με την φανέλα της τον Ντάνι Ολμο. Ο νεαρός Ισπανός είχε μία εξαιρετική παρουσία στους ομίλους με τη Ντιναμό Ζάγκρεμπ, η οποία όμως δεν μπορούσε να προκριθεί στην φάση νοκ-άουτ, κάτι που τον έθεσε ακόμη περισσότερο, στην πρώτη γραμμή της βιτρίνας των μεγάλων του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου.
Αν και χωρίς αμφιβολία η μεταγραφή που έχει προκαλέσει τον μεγαλύτερο αντίκτυπο στην Ευρώπη ήταν αυτή του Έρλινγκ Χάαλαντ στην Ντόρτμουντ με 20 εκατομμύρια ευρώ. Ο Νορβηγός επιθετικός ήταν η μεγάλη αποκάλυψη στους ομίλους, όπου σκόραρε οκτώ γκολ με την Σάλτσμπουργκ. Με τους Γερμανούς η πρεμιέρα του ήταν σαν μια ταινία: οκτώ γκολ στα πρώτα 270 λεπτά, δηλαδή ένα γκολ κάθε 33 λεπτά.
Σύμφωνα με τα γραφεία στοιχημάτων η Μάντσεστερ Σίτι, λαβωμένη από την διετή τιμωρία αποκλεισμού από την Ευρώπη που της επέβαλε η UEFA (για 2020-21 και 2021-22) και η πρωταθλήτρια Ευρώπης Λίβερπουλ, που αντιμετωπίσουν αντίστοιχα, Ρεάλ και Ατλέτικο Μαδρίτης, παραμένουν φαβορί για να κατακτήσουν το τρόπαιο, αν και η απόστασή τους από τις άλλες ομάδες έχει μειωθεί. Τρίτη στις προτιμήσεις πίσω τους, είναι η Μπαρτσελόνα.
Συνολικά 308 γκολ έχουν σημειωθεί έως τώρα σε 96 παιχνίδια από τα 125 του Champions League, 3,21 γκολ ανά ματς, με τα περισσότερα (63) να έχουν επιτευχθεί στο χρονικό διάστημα από το 76ο μέχρι το 90ο λεπτό και τα λιγότερα (4) στις καθυστερήσεις του πρώτου ημιχρόνου.
Την καλύτερη επίθεση παρουσιάζει η Μπάγερν, με 24 γκολ και ακολουθεί η Τότεναμ με 18, πρώτος σκόρερ, είναι ο Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι (Μπάγερν) με 10 γκολ, πρώτος σε ασίστ, είναι ο Ζίγες (Άγιαξ) με πέντε, ενώ πρώτος σε προσπάθειες στην εστία είναι ο Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι με 11.