Στη δίκη για την «Συμμορία» και τα στημένα παιχνίδια κατέθεσε σήμερα (5/3) ο πρώην προπονητής της Βέροιας, Δημήτρης Καλαϊτζίδης, υπογραμμίζοντας ότι ο Λαναρής στο ημίχρονο του επίμαχου αγώνα με τον Ολυμπιακό, του ζήτησε η ομάδα να χάσει με 3-0!
Αναλυτικά ,τα όσα κατέθεσε:
«Ήμουν προπονητής της Βέροιας από το 2004 μέχρι το 2013. Για τον επίμαχο αγώνα, ξεκίνησε, πήγαμε στα αποδυτήρια στο ημίχρονο, και 2-3 λεπτά πριν βγούμε ήρθε και με συνάντησε ο Λαναρής, γενικός αρχηγός ουσιαστικά ήταν συνοδός της αποστολής ήταν. Με σταμάτησε και μου είπε, «είπε ο πρόεδρος να χάσουμε 3-0» του λέω «ποιος θα το πει στα παιδιά». Μου απαντάει «εγώ θα τους το πω».
Έμεινα έξω από τα αποδυτήρια και ήρθε ο 4ος και μου είπε ότι θα κάνει αναφορά γιατί αργήσαμε να βγούμε για το δεύτερο ημίχρονο. Είδα τον Αρβανιτίδη, πηγαίνοντας στον αγωνιστικό χώρο και του λέω «γιατί μου το κάνεις αυτό, δουλεύω 15 ώρες την ημέρα για την ομάδα». Μου απάντησε «Δημήτρη μην ανησυχείς, όλα θα πάνε καλα».
Βγήκα στον αγωνιστικό χώρο, ήρθαν Καφές και Γεωργέας και μου είπε ο Γεωργέας «βγάλε με» και το ίδιο μου είπε και ο Καφές. Τον Γεωργέα τον έβγαλα στο πεντάλεπτο, και τον Καφέ λίγο αργότερα. Το ημίχρονο ήταν 0-0 και δεχθήκαμε τρία γκολ, το δεύτερο στο 85′ και το τρίτο στις καθυστερήσεις.
Ο Λαναρής ουσιαστικά ήταν ταχυδρόμος. Εγώ κατάλαβα ότι ήταν εντολή του προέδρου, δεν μπορεί να είχε πάρει αυτή την απόφαση μόνος του.
Ήταν η πρώτη φορά που έγινε παρέμβαση στο έργο μου. Όλη η δράση μου έγινε με το να τον αποτρέψω τον Λαναρή να μπει μέσα. Μόλις βγήκα έξω στον αγωνιστικό χώρο, διαπίστωσα ότι είχε προλάβει και είχε πει αυτά που ήθελε.
Πρόεδρος: Καταλάβατε ότι η εντολή του προέδρου υλοποιήθηκε;
Καλαϊτζίδης: Κάποιοι μέσα στο γήπεδο μπορεί να είπαν «άστον να λέει, θα παίξω όσο καλύτερα μπορώ». Τα περισσότερα παιδιά τα ήξερα από το 2010, κάποια από το 2004. Από τις δηλώσεις μου, στη συνέντευξη Τύπου απ’ ότι θυμάμαι, άφησα ένα υπονοούμενο. Τις επόμενες αγωνιστικές έγιναν κάποια περιστατικά. Μου είπε ο Καφές ότι ήθελε να φύγει, του είπα ότι θα φύγω κι εγώ. Ήρθαν κάποιοι παίκτες και μου είπαν να μην φύγουμε γιατί θα διαλυθεί η ομάδα.
Πρώτη φορά που κατέθεσα για το συγκεκριμένο περιστατικό ήταν όταν με κάλεσε ο ανακριτής Ανδρεάδης. Για το καλό της ομάδας δεν βγήκα νωρίτερα να πω κάτι.
Τον Μελισσανίδη τον ήξερα πέντε χρόνια, μέσω ενός ανθρώπου ποντιακής καταγωγής. Η σχέση μας προκύπτει από την κοινή καταγωγή μας. Με ρώτησε «κατά πόσο αυτό ήταν γεγονός», είχε τις δικές του πληροφορίες και του είπα «ναι, αυτό ήταν γεγονός» (σσ. εννοεί το περιστατικό στα αποδυτήρια).
Ο Καφές δεν γνώριζα ότι είχε θέμα τραυματισμού, ούτε ο φυσιοθεραπευτής μου είπε ότι υπάρχει πρόβλημα και πρέπει να τον προστατέψουμε. Ήταν μπροστά μου και οι δύο παίκτες και ο Γεωργέας και ο Καφές και μου είπε ο Καφές ότι δεν ήθελε να παίξει και μου είπε το ίδιο και ο Καφές. Δεν μου είπε ο Καφές ότι είχε πρόβλημα.
Την εβδομάδα που ακολούθησε, οι μεγάλοι ηλικιακά ποδοσφαιριστές της ομάδας, ήρθαν και με παρακάλεσαν να μην το διαλύσουμε.
Την Τρίτη ήρθε ο Καφές και μου είπε ότι «δεν συνεχίζω». Εκείνη την ώρα μάζεψα τα πράγματα μου για να φύγω. Δέχθηκα να συνεχίσω προς όφελος κάποιων παιδιών (εννοεί τους παίκτες που του είπαν να παραμείνει). Όλη την επόμενη σεζόν δεν μιλούσαμε με τον πρόεδρο, είχε γίνει και άλλη φορά και του είπα «φεύγω» και μου είπε «μείνε άλλους τρεις αγώνες να τελειώσει η σεζόν». Αυτό είναι το μοναδικό που έχει πέσει στην αντίληψη μου, είναι γεγονός.
Αν κάτι λεχθεί στα 20 μέτρα από εκεί που ήμουν εγώ, δε μπορώ να το ξέρω. Μου μεταφέρθηκε από Γεωργέα ότι κάτι ειπώθηκε από τους παίκτες του Ολυμπιακού. Δεν μπορώ όμως, να βεβαιώσω τι έλεγαν και αν το έλεγαν. Σκαθαρούδης και Μάνος ήταν νεαρά παιδιά τότε, σίγουρα ο ένας από τους δύο έπαιξε αλλαγή, δεν γνώριζαν. Συνήθως τα παιδιά που είναι στον πάγκο, δεν μπαίνουν στα αποδυτήρια.
Στο ποδόσφαιρο μπορεί να δεις τα πάντα, ο καλύτερος να κάνει το πιο σημαντικό λάθος. Δεν μπορείς να είσαι στο μυαλό του καθενός, τι έκανε και τι σκέφτηκε. Δεν γνωρίζω τι κατέθεσε ο καθένας.
Εισαγγελέας: Η αγωνιστική κατάσταση της ομάδας ποια ήταν;
Καλαϊτζίδης: Παλεύαμε για την παραμονή μας στην κατηγορία. Στον συγκεκριμένο αγώνα είχαμε τέσσερις σημαντικές απουσίες, Γεωργιάδης, Καλί και Ολαϊτάν και άλλος ένας. Καφές και Γεωργέας είναι μέσοι και η συμμετοχή τους στο παιχνίδι είναι καθοριστική.
Εισαγγελέας: Τι πιστεύατε για τον αγώνα, αρχικά.
Καλαϊτζίδης: Ότι ήταν ένας αγώνας που ίσως μπορούσαμε να είχαμε βαθμολογικά οφέλη. Δεν μπορώ να θυμηθώ την βαθμολογία εκείνη την περίοδο. Ο Ολυμπιακός είναι Ολυμπιακός, το αποτέλεσμα έπαιζε ρόλο για τον Ολυμπιακό, για πρεστίζ, βαθμολογία. Πάντα διεκδικεί τη νίκη.
Εισαγγελέας: Διερευνήσατε στην πορεία γιατί ο Αρβανιτίδης ήθελε να χάσει η ομάδα;
Καλαϊτζίδης: Δεκάδες συνειρμούς μπορεί να κάνει ο καθένας, εγώ καταθέτω γεγονότα. Άλλο είναι να λες να χάσουμε και άλλο να λες κάτι συγκεκριμένο. Αυτόματα το μυαλό σου πάει σε συγκεκριμένα πράγματα. Το 0-0 στο α’ ημίχρονο ήταν δύο παράγοντες. Ήταν μια καλή προσπάθεια από μέρους μας και μία όχι και τόσο καλή από την πλευρά του Ολυμπιακού, με δεδομένες τις δυνατότητες του. Στο β’ ημίχρονο εκείνο που είδα ήταν ότι χάλασε η ισορροπία με την αλλαγή των Καφέ και Γεωργέα.
Εισαγγελέας: Εσείς τη χαλάσατε την ισορροπία με τις αλλαγές που κάνατε
Καλαϊτζίδης: Η δική μου εκτίμηση, είδα κάποιους που ήταν στα αγωνιστικά τους στάνταρ και κάποιοι είχαν κάποιες παραλείψεις.
Εισαγγελέας: Υπήρχαν κάποιες φάσεις που ήταν ύποπτες;
Καλαϊτζίδης: Το πέναλτι ήταν ανύπαρκτο. Δεν μπορώ να πω τι είχε στο μυαλό του ένας παίκτης. Ότι κατέθεσα είναι αυτά που βίωσα. Δεν μπορώ να πω πως σκέφτηκε ο κάθε παίκτης, πρέπει να είσαι ο ίδιος. Θυμάμαι το πέναλτι και το τρίτο γκολ. Η εκτίμηση μου είναι ότι το πέναλτι ήταν ανύπαρκτο. Στο τρίτο γκολ ο παίκτης που έκανε το γκολ δεν δέχθηκε πίεση, δεν μπορώ να θυμηθώ από ποιον παίκτη της Βέροιας. Έγινε μια 40άρα σέντρα από πλάγια, στα όρια της μικρής περιοχής, υπήρχε χώρος για να δράσει ο παίκτης.
Ο Γεωργέας μου είπε «βγάλε με θα χτυπήσω κάποιον», ο Καφές μου είπε «εγώ δεν παίζω σε αυτό τον αγώνα».
Εισαγγελέας: Άλλους παίκτες με τις ικανότητες του Γεωργέα και του Καφέ είχατε στον πάγκο;
Καλαϊτζίδης: Ο Καλογέρης, που μπήκε, ο Καλογέρης μετά μου είπε ότι «μου είπαν αυτό αλλά εγώ έπαιξα όπως μπορούσα». Ο Καφές μέχρι να βγει, είχε την γνωστή του παρουσία, όσο έπαιξε στο β’ ημίχρονο, Ο Γεωργέας έπαιξε πέντε λεπτά, δεν μπορώ να αξιολογήσω την απόδοση του. Τα υπόλοιπα στελέχη που ήταν έξω, ήταν παιδιά χωρίς αγώνες και δεν μπορούσα να τους βάλω.
Η φάση του πέναλτι γιατί μετά την είδα καλά, συμμετέχει ο Αμαραντίδης με τον Τόροσίδη. Τρέχουν στην μπάλα, δεν ακουμπάνε σώμα με σώμα, ο Τοροσίδης πέφτει, ο διαιτητής ήταν από πίσω και έδωσε πέναλτι. Έτσι το ερμήνευσα εγώ με την εικόνα που είδα.
Ολοκλήρωσε τις ερωτήσεις ο Εισαγγελέας και κάνουν ερωτήσεις οι δικηγόροι των κατηγορουμένων. Ο Βασίλης Δημακόπουλος, δικηγόρος του Βαγγέλη Μαρινάκη στέκεται στο γεγονός ότι η Βέροια στο α’ ημίχρονο δεν είχε τελική προσπάθεια και στο β’ είχε 4.
Καλαϊτζίδης: «Στο β’ ημίχρονο ο Ολυμπιακός ήταν λίγο περισσότερο πιεστικός, η διάθεση όμως κάποιων παικτών μου να βγουν και να παίξουν, υπήρχε από κάποιους παίκτες μου. Οι επιδόσεις μιας ομάδας εξαρτάται και από το τι κάνει ο αντίπαλος. Η Βέροια στο α’ ημίχρονο ήταν πιο συμπαγής, έτσι την ένιωσα εγώ. Στο β’ ο Ολυμπιακός έκανε καλύτερο επίπεδο προσπάθειας. Με το δικό μου το μυαλό ο αμυντικός μου στο τρίτο γκολ του Ολυμπιακού, η αντίδραση του ήταν ελλιπής για να μην πω κάτι άλλο. Υπήρχε επαρκείς χρόνος για να δράσει, να πάρει καλύτερη θέση και να διεκδικήσει την μπάλα. Δεν έκανε συμμετοχή όπως πιστεύω ότι έπρεπε να κάνει.
Η δική μου λειτουργία είναι, ακόμη και σήμερα, τους λέω ότι θέλω και τους αφήνω 2-3 λεπτά μόνους τους. Βγαίνω στο γήπεδο και τους περιμένω.
Δημακόπουλος: Βγήκατε μόνος σας στον αγωνιστικό χώρο
Καλαϊτζίδης: Έχω τελειώσει την κουβέντα στα αποδυτήρια, έχω βγει, και έξω από την πόρτα των αποδυτηρίων συναντάω τον Λαναρή. Μένω εκεί 3-4 λεπτά για να μην μπει μέσα και αφού ήρθε ο 4ος, βγήκα έξω. Βγήκα μόνος μου στον αγωνιστικό χώρο, οι παίκτες του Ολυμπιακού, είχαν βγει ήδη.
Δημακόπουλος: Πλησίασε κάποιος παίκτης της Βέροιας, παίκτη του Ολυμπιακού;
Καλαϊτζίδης: Όχι, δεν πλησίασε. Βγαίνοντας πήγα και κάθισα στην περιοχή μου, πριν προλάβω να καθίσω, εκεί. μου το λέει ο Γεωργέας και ο Καφές. Εκεί κάθισα στον πάγκο. Στη ζωή μου δεν έχω καθίσει στον πάγκο, όταν κάθομαι σημαίνει ότι κάτι δεν πάει καλά. Ο καθένας πήγε στον χώρο του.
Ότι κάποια στιγμή είπα στον Μελισσανίδη ότι απειλούμαι, είναι γεγονός. Μετά την κατάθεση στον κύριο Ανδρεάδη. Δεν κατέθεσα με προτροπή Μελισσανίδη. Οι συναντήσεις μας ήταν ευκαιριακές. Κατέθεσα στον Ανδρεάδη τέλη Μαρτίου, στο Μελισσανίδη δεν θυμάμαι πότε είχα πει για το γεγονός. Μου το έθεσε έχοντας γνώση, υπήρχε γνώση. Βρεθήκαμε, δεν με κάλεσε γι’ αυτό. Δεν τον έχω συναντήσει ποτέ στην Παναγία Σουμελά όπως είπε. Εγώ θυμάμαι αυτό, δεν ξέρω τι κατέθεσε ο Μελισσανίδης. Ο Αρβανιτίδης δεν μπήκε ποτέ στα αποδυτήρια. Εξω από τα αποδυτήρια τον συνάντησα.
Ο Δημήτρης Καλαϊτζίδης επαναλαμβάνει ότι: «Κάθισα έξω από την πόρτα των αποδυτηρίων για να μην μπει μέσα ο Λαναρής, μέχρι που ήρθε ο 4ος και βγήκα έξω. Όταν ήρθε ο 4ος, άνοιξα την πόρτα και είπα στους παίκτες, να βγουν έξω. Έφυγα και άφησα την πόρτα ανοιχτή. Ότι ειπώθηκε, ειπώθηκε σε εκείνο το σημείο. Η εντολή δόθηκε να χάσουν με 3-0, δεν ειπώθηκε πότε να σημειωθούν τα γκολ. Δεν τους ενδιέφερε ο χρόνος. Δεν γνωρίζω που ήταν ο Αρβανιτίδης στο α’ ημίχρονο, στον πάγκο 100% δεν ήταν. Δεν ξέρω αν ήταν στις σουίτες. Δεν ξέρω τι έγινε πίσω μου, τι έγινε μετά που τον είδα και βγήκα έξω. Δεν έγινε καμία αναφορά ότι μπήκε ο Αρβανιτίδης στα αποδυτήρια, μόνο για τον Λαναρή. Δεν γνωρίζω ποια είναι η απόσταση από τις σουίτες για τα αποδυτήρια.
Ο κύριος Καφές μπορεί να πει ότι θέλει, εγώ καταθέτω γεγονότα.
Θυμάμαι ότι στις δηλώσεις ότι αφήνω υπονοούμενα, μην διαβάζετε τι γράφετε, είναι η μέρα με τη νύχτα με αυτά που λέγονται. Να βρούμε το βίντεο εκείνο και θα είναι καταφανέστατο ότι άφησα υπονοούμενο.
Ο Αρβανιτίδης γνωρίζει ότι το περισσότερο διάστημα δεν μιλούσαμε μαζί, από γεγονότα, από συμπεριφορές.
Ο Καφές μετά το περιστατικό αυτό έθεσε τον εαυτό του εκτός ομάδας. Δεν θυμάμαι αν μετά τον έβαλα στον 18άδα. Ο Παντελής ουσιαστικά έφυγε μετά από ένα περιστατικό που έγινε στα Γιάννενα. Κι εκεί πήρα τις βαλίτσες μου για να φύγω κι εγώ».
Καλαϊτζίδης: «Δεν είχα αντιπαλότητα με τον Αρβανιτίδη, όταν κατέθεσα στον ανακριτή. Στο τέλος Μαρτίου του 2015 που κατέθεσα, ήμουν προπονητής στον Άρη. Τον έλεγχο του Άρη τον είχε ήδη ο αδερφός μου από τον Ιανουάριο του 2015 που υπήρχε οικονομικό πρόβλημα. Ήταν ερασιτέχνης ο Άρης τότε, κάποιοι άνθρωποι του ζήτησαν αν μπορεί να βοηθήσει οικονομικά. Ο αδερφός μου δώρισε χρήματα στον Άρη.
Το 2014 ο Άρης έπεσε στη β’ Εθνική, τότε ανέλαβε ο Στεφανίδης, εγώ είχα προσληφθεί, και αρχίζουν και ψάχνουν οι παράγοντες ποιος μπορεί να βοηθήσει. Εγώ δεν ήξερα τι έψαχναν. Πάρθηκε η απόφαση ο Άρης να πάει στη Γ’ για να σβήσει τα χρέη. Εγώ έφυγα, δεν με απέλυσαν. Μετά ξαναγύρισα με συμβόλαιο με τον ερασιτέχνη, τον Γενάρη του 2015. Ο Αρβανιτίδης όλο αυτό το διάστημα δεν υπήρχε. Επανήλθε το καλοκαίρι του 2015.
Εκτιμώ τους Καλογέρη και Αμαραντίδη και πάντα τους είχα μαζί μου. Και όχι μόνο αυτούς, 10 ποδοσφαιριστές της Βέροιας.
Γνωρίζω ότι υπάρχει μια διαδικασία και οταν δεν τηρούνται τα χρονοδιαγράμματα, υπάρχει πρόστιμο για καθυστέρηση εισόδου στον αγωνιστικό χώρο.
Κάνει ερωτήσεις ο δικηγόρος του Λαναρή.
Καλαϊτζίδης: «Δεν έχω στενές σχέσεις με Μελισσανίδη. Ξέρετε εσείς ότι ο Γεωργέας είναι «παιδί» του Μελισσανίδη. Ήταν παίκτης της ΑΕΚ και λογικό είναι να έχει σχέση, πόσο κοντινή δεν ξέρω. Ο Λαναρής δεν ήταν στα αποδυτήρια όταν μπήκα εγώ, που ξέρω που ήταν. Για πιο λογο να είναι εκεί, να ακούει τι λέω στα παιδιά. Εγώ συνήθως τους βγάζω όλους έξω. Ο φυσιοθεραπευτής και ο φροντιστής είναι βέβαιο ότι θα ήταν μέσα. Συζήτησα τα θέματα με τους παίκτες μου για την παρουσία μας, ο προπονητής έχει 3-4 λεπτά συνήθως. Όταν ήρθε η ώρα να βγω εγώ έξω, συνάντησα έξω από την πόρτα τον Λαναρή. Μου είπε επί λέξη: «Πρέπει να χάσουμε 3-0».
Τι είπε μέσα στα αποδυτήρια, δεν το ξέρω, εγώ καταθέτω αυτό που βίωσα. Δεν άκουσα εγώ με τα αυτιά μου να το λέει στα παιδιά αλλά μου το είπαν τα παιδιά μετά. Έκατσα εκεί για να μην του επιτρέψω να μπει, δεν χρειάστηκε να βάλω τα χέρια μου, φτάνει η παρουσία μου μόνο. Παρέμεινα εκεί, η παρουσία μου εκεί πλεονάζει για να τολμήσει κάποιος να μπει. Έκανα το αυτονόητο.
Δικηγόρος: Για ποιο λόγο δεν βγήκατε μαζί με την ομάδα
Καλαϊτζίδης: Όταν έφτασε ο 4ος, εγώ παρουσία του, άνοιξα την πόρτα και είπα στα παιδιά «περάστε έξω» και είδα τον Αρβανιτίδη να έρχεται. Θεώρησα ότι δεν μπορεί να είχε το χρόνο ο Λαναρής, να κάνει οτιδήποτε. Γιαυτό έφυγα. Και μετά μου είπαν ότι τα είπε. Καφές και Γεωργέας επιβεβαίωσαν μετά ότι μπήκε μέσα και το είπε. Στο τέλος του αγώνα το έμαθα και από άλλους παίκτες. Ο χρόνος ήταν αρκετός, αυτά τα 2-3 λεπτά ήταν αρκετά. Για να πεις ότι χάνουμε 3-0 χρειάζεται 10 δευτερόλεπτα.
Έβγαλα αυτούς τους παίκτες που μου το ζήτησαν. Αν δεν τους έβγαζα και έτρωγαν κόκκινη, την επόμενη αγωνιστική θα έπαιζα εγώ, τόσες απουσίες είχαμε. Οι δηλώσεις που έπαιξαν στις εφημερίδες ήταν απόσπασμα των δηλώσεων μου. Φέρτε μου το βίντεο με τις δηλώσεις μου. Ο Τύπος ανάλογα με το ποιον θέλει να γράψει περιορίζει ότι δίνει έκταση στα λεχθέντα.