Δεκάδες διαιτητές έχουν περάσει από… «χειρουργείο» τον ΠΑΟΚ στερώντας του νίκες, διακρίσεις και τίτλους.
Ξεχωριστή θέση κατέχει ο ανεκδιήγητος Λίτσας, ο οποίος «έσφαξε» τον Δικέφαλο μέσα στην Τούμπα πριν 40 χρόνια, σαν σήμερα, στις 9 Μαρτίου 1980, σε ένα παιχνίδι στο οποίο ακολούθησαν επεισόδια, συλλήψεις και η πρώτη χρήση δακρυγόνων σε ελληνικό γήπεδο!
Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΜΑΤΣ
9 Μαρτίου 1980 έδειχνε το ημερολόγιο όταν ο πρωτοπόρος ΠΑΟΚ υποδέχτηκε σε μια γεμάτη Τούμπα (29.992 τα εισιτήρια) τον Παναθηναϊκό για την 24η αγωνιστική. Ήταν η μέρα που ο κόσμος του Δικέφαλου βίωσε ένα τεράστιο διαιτητικό έγκλημα του Λίτσα, ο οποίος χωρίς να κρατήσει ούτε τα προσχήματα, με μια ανεκδιήγητη διαιτησία έριξε τον ΠΑΟΚ από την κορυφή της βαθμολογίας, υποχρεώνοντάς τον σε μια πέρα για πέρα άδικη ήττα με 2-0.
Η Τούμπα εκείνο το κυριακάτικο απομεσήμερο (15:30 άρχισε το ματς) ήταν από νωρίς κατάμεστη από κόσμο, και η οργανωμένη κερκίδα εκείνη την εποχή γινόταν στη θύρα 7, μιας και η θύρα 4 μετρούσε ακόμα τις πληγές της από το χτύπημα του εγκέλαδου 2 χρόνια πριν.
Με το ξεκίνημα του αγώνα (4′) ο ΠΑΟΚ κερδίζει κόρνερ, και στην εκτέλεσή του ο Κωστίκος σημειώνει γκολ. Ενώ ο επόπτης φεύγει τρέχοντας για τη σέντρα, ο Λίτσας ακυρώνει το γκολ, υποδεικνύοντας ότι η μπάλα είχε διαγράψει τροχιά εκτός της γραμμής του άουτ κατά την επαναφορά της από τη γωνία.
Λιγότερο από είκοσι λεπτά μετά, ο Κωστίκος εφορμά από αριστερά, στέκεται όρθιος στο μαρκάρισμα του Κόβη και …σκοράρει! Η Τούμπα παίρνει και πάλι φωτιά, αλλά ο Λίτσας είχε άλλη γνώμη: αφού περιμένει να δει την εξέλιξη της φάσης, ακυρώνει και αυτό το τέρμα και σφυρίζει … αμυντικό φάουλ στο μαρκάρισμα του Κόβη!
Ήταν πια προφανές ότι ο άνθρωπος αυτός, ο Λίτσας, είχε έρθει με μοναδική του αποστολή την ήττα του ΠΑΟΚ…
Παρ’ όλα αυτά, για να σιγουρέψει τη νίκη του Παναθηναϊκού, ο Λίτσας έπρεπε να συνεχίσει τα εγκλήματα…
Στο 57’ αρνήθηκε καθαρό πέναλτι που έγινε στον Κωστίκο (ο πεσμένος Κόβης του έπιασε το πόδι ενώ ο παίκτης είχε μπει στην περιοχή και ήταν έτοιμος να σκοράρει) και στις διαμαρτυρίες των ποδοσφαιριστών απέβαλε τον Πέλλιο! Η Τούμπα έβραζε, όπως ποτέ άλλοτε, απαιτώντας εν χορώ να παραδοθεί ο διαιτητής στον Λαό!
Λίγο πριν την λήξη, με το σκορ διαμορφωμένο ήδη στο 0-2, ο Λίτσας σε μια προσπάθειά του να κατευνάσει το αγανακτισμένο πλήθος, έδωσε πέναλτι υπέρ του ΠΑΟΚ.
Η εξέδρα στο πόδι, απαίτησε από τον εκτελεστή Ορφανό να το χάσει, κι αυτός με ένα χλιαρό σουτ – παρωδία στο κέντρο της εστίας επέτρεψε στον Κωνσταντίνου να αποκρούσει.
Με το σφύριγμα της λήξης (περίπου στο 83’…) ξέσπασαν πρωτοφανή επεισόδια με καταιγισμό από δακρυγόνα (εκ των υστέρων έγινε γνωστό ότι ήταν αυτά που περίσσεψαν από το Πολυτεχνείο το ’73!!!) που εξαπέλυσαν οι αστυνομικοί κατά των οπαδών που περίμεναν τον Λίτσα έξω από τα αποδυτήρια της Τούμπας.
Θα πρέπει να σημειωθεί πως καταγράφηκε για πρώτη φορά χρήση δακρυγόνων, σε ελληνικό γήπεδο από την αστυνομία…
Τελικά η συγκέντρωση μετατράπηκε σε διαδήλωση. Οδομαχίες του κόσμου με την αστυνομία, οδοφράγματα, ξύλο, συνέθεσαν ένα πολεμικό σκηνικό, πρωτόγνωρο για τα ελληνικά ποδοσφαιρικά χρονικά.
Τα πρωτοφανή για την εποχή επεισόδια όχι μόνο στο γήπεδο, αλλά και σε ολόκληρη την περιοχή της Τούμπας, από τη Λαμπράκη μέχρι και την 25η Μαρτίου, είχαν απολογισμό: 23 αστυνομικοί τραυματίες, 20 φίλαθλοι τραυματίες και 7 συλλήψεις.
Ο ΠΑΟΚ εισέπραξε και τιμωρία της έδρας του για 2 αγωνιστικές (την εξέτισε στην Κατερίνη χωρίς απώλειες – με δύο νίκες 3-0 την Καστοριά, και 3-1 την Κόρινθο) και ο Φιλώτας Πέλλιος τιμωρήθηκε με αποκλεισμό δέκα αγωνιστικών!!!
Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, αποκαλύφθηκε ότι κατά τη διάρκεια του αγώνα, άφησε την τελευταία του πνοή, ο Βασίλης Σιδηρόπουλος, επί δεκαετίες Ειδικός Γραμματέας του ΠΑΟΚ, γνωστότερος ως «Καπάντζας» (παρατσούκλι που του δόθηκε για την μοναδική του ικανότητα να αναγνωρίζει νέα ταλέντα και να τα φέρνει στον ΠΑΟΚ). Έσβησε ενώ άκουγε από το ραδιόφωνο τα αίσχη και τις αλητείες του Λίτσα κατά της αγαπημένης του ομάδας…
Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΛΙΤΣΑ
Πολλά στοιχεία προέκυψαν στην πορεία, για τον προαποφασισμένο και στημένο ρόλο τού Λίτσα:
*** Ο συγκεκριμένος διαιτητής δεν είχε συμπεριληφθεί στους πίνακες από την αρχή της χρονιάς και μπήκε στις αρχές Γενάρη, αντικαθιστώντας έναν τιμωρημένο συνάδελφό του.
*** Οι μόνοι αγώνες Α’ Εθνικής που είχε ως τότε διευθύνει ήταν δύο άνευ ουσίας αναμετρήσεις (Ρόδος – Καβάλα 0-4 και ΠΑΣ Γιάννενα – Καβάλα 4-0). Για το λόγο αυτό, ο ΠΑΟΚ ήδη από την ημέρα του ορισμού του είχε αναφερθεί στην απειρία του διαιτητή και εξέφραζε επιφυλάξεις ως προς τη δυνατότητά του να σφυρίξει επιτυχώς έναν τόσο κρίσιμο αγώνα…
*** Δύο μέρες πριν το επίμαχο παιχνίδι, όπως αποκάλυψε σε συνέντευξη Τύπου ο αείμνηστος Γιώργος Παντελάκης, η σύζυγος τού διαιτητή έπεσε θύμα σοβαρού τροχαίου ατυχήματος και νοσηλευόταν σε νοσοκομείο. Παρότι θα μπορούσε να δηλώσει κώλυμα και απόλυτα δικαιολογημένα να αντικατασταθεί, προτίμησε να διαιτητεύσει με τα γνωστά και ιστορικά αποτελέσματα.
*** Στα γραφεία του ΠΑΟΚ φθάνει επιστολή ενός ποδοσφαιριστή του Πανηλειακού, ονόματι Πασιόπουλος, ο οποίος καταγγέλει σωρεία διαιτητικών εγκλημάτων του Λίτσα σε αγώνες μικρότερων κατηγοριών ήδη από την περίοδο 1973-74! Παρόλα αυτά ο απίθανος αυτός διαιτητής ορίστηκε να σφυρίξει το ντέρμπι που έκρινε την πρωτιά στη βαθμολογία της Α’ Εθνικής.
Τις επόμενες ημέρες ο Εισαγγελέας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης ξεκινά έρευνα για πιθανή δωροδοκία του Λίτσα, ο Βεζυρτζής υποβάλλει μήνυση εναντίον του για άσεμνη χειρονομία προς την εξέδρα, ενώ και ο Φιλώτας Πέλλιος τον μηνύει για τα ψεύδη που έγραψε στο φύλλο αγώνος (ότι ο αμυντικός του ΠΑΟΚ τον γρονθοκόπησε…).
Η δίκη ορίζεται για τον Απρίλιο του 1980, αλλά μια μέρα πριν ο Λίτσας παθαίνει… αυτοκινητιστικό ατύχημα και μπαίνει για νοσηλεία σε νοσοκομείο του Πειραιά!
Τελικά η δίκη διεξάγεται τον Φεβρουάριο του 1981 και ο Λίτσας τιμωρείται με φυλάκιση 40 ημερών λόγω ψευδούς αναφοράς στο φύλλο αγώνος.
Παράλληλα, σύμφωνα με την απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης, ο αγώνας θεωρείται ούτε λίγο ούτε πολύ ως «μη γενόμενος» λόγω ακυρότητας του φύλλου αγώνα, οπότε τίθεται και θέμα ακύρωσης ολόκληρου του Πρωταθλήματος!
Η Επιτροπή Διαιτησίας (η τότε ΠΕΔΕΠ) αθώωσε τον διαιτητή – παρενέβη όμως η ΕΠΑΕ και του επέβαλλε τιμωρία με έξι μήνες αποκλεισμό (μειώθηκε αργότερα σε 4 μήνες από το ΑΣΔ) και στην ουσία ο Λίτσας εξαφανίστηκε από τον διαιτητικό χάρτη.
Κορυφαίοι του ΠΑΟΚ σε εκείνο το παιχνίδι ήταν οι Κούδας, Κωστίκος, Αποστολίδης, Κερμανίδης.
Οι συνθέσεις:
ΠΑΟΚ: Φίλης, Γούναρης (46′ Γκουερίνο), Αποστολίδης, Ιωσηφίδης, Πέλλιος, Αλαβάντας, Κερμανίδης (64′ Δαμανάκης), Ανασυασιάδης, Κωστίκος, Κούδας, Ορφανός
Παναθηναϊκός: Κωνσταντίνου, Ζιάκος, Μπανάσας, Κόβης, Καψής, Τερζανίδης, Υφαντίδης (75′ Δομάζος), Κατσιάκος, Λιβαθηνός, Ρότσα, Αλβαρέζ (78′ Ελευθεράκης)
* Ο Δικέφαλος εκείνη τη χρονιά, ολοκλήρωσε το πρωτάθλημα στην 5η θέση, έχοντας 17 νίκες, 7 ισοπαλίες, 10 ήττες, συγκέντρωσε 41 βαθμούς, με τέρματα 53-33.
* Στον πάγκο του ΠΑΟΚ βρισκόταν για 31 ματς ο Έγκον Πίχατσεκ (16 νίκες, 6 ισοπαλίες, 9 ήττες), για να τον διαδεχτεί στα τελευταία 3 παιχνίδια ο Γκιούλα Λόραντ (1 νίκη, 1 ισοπαλία, 1 ήττα).
Πηγή: aspromavresistories.blogspot.com