Ο ΠΑΟΚ στο πλαίσιο της κοινωνικής του ευθύνης, ζήτησε την βοήθεια της διακεκριμένης διατροφολόγου, κας Βαρβάρας Καραγιαννίδου, σχετικά με την διατροφή την οποία πρέπει να ακολουθήσουν οι αθλητές του Σωματείου μας αλλά και γενικά όλοι όσοι βρισκόμαστε μέσα στο σπίτι αυτές τις μέρες.
– Κύρια Καραγιαννίδου, πείτε μας λίγα πράγματα για εσάς…
«Γεννήθηκα στη Θεσσαλονίκη.
Σπούδασα στο τμήμα Διατροφής του Τ.Ε.Ι. Θεσσαλονίκης, από όπου αποφοίτησα με βαθμό Άριστα το 1994. Κατά τη διάρκεια των σπουδών μου, πραγματοποίησα εξάμηνη πρακτική άσκηση στο εργαστήριο Τοξικολογίας του Πανεπιστημίου Bordeaux I της Γαλλίας.
Στη συνέχεια, το 1995-1996 πραγματοποίησα τις μεταπτυχιακές μου σπουδές στην Αγγλία. Συγκεκριμένα, έγινα κάτοχος Master of Medical Science στη Διατροφή του Ανθρώπου από το Πανεπιστήμιο του Sheffield. Στη διάρκεια των σπουδών στην παραπάνω σχολή, επικέντρωσα το ενδιαφέρον μου στη μελέτη της παχυσαρκίας.
Επιστρέφοντας στη Θεσσαλονίκη, τον επόμενο χρόνο (1996-1997) φοίτησα στην Παιδαγωγική Τεχνολογική Σχολή, όπου απέκτησα παιδαγωγικές και εκπαιδευτικές γνώσεις.
Το 1997, ξεκίνησα στην Καλαμαριά τη λειτουργία πρότυπου διαιτολογικού γραφείου, καινοτόμου για την εποχή εκείνη, το οποίο λειτουργεί με επιτυχία, μέχρι και σήμερα. Έχω παρακολουθήσει πολλά συνέδρια τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό, φροντίζοντας να ενημερώνομαι για τις τελευταίες εξελίξεις στην επιστήμη της Διατροφής.
Είμαι ενεργό μέλος της Εταιρείας Διατροφολόγων Ηνωμένου Βασιλείου (Νutrition Society), της Ελληνικής Ιατρικής Εταιρείας Παχυσαρκίας και της Ένωσης Διατροφολόγων – Διαιτολόγων Ελλάδος».
– Τι θα προτείνατε λοιπόν σε όλους μας;
«Η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στην προστασία του οργανισμού μας από την προσβολή ιών και μικροβίων.
Φροντίστε λοιπόν να έχετε μια διατροφή πλούσια σε λαχανικά και φρούτα, ακόμα και αν είναι κατεψυγμένα, σε περίπτωση που θα υπάρξει έλλειψη φρέσκων. Πιο συγκεκριμένα, σε κάθε γεύμα σας φροντίστε να υπάρχει σαλάτα. Αν δεν σας ευχαριστεί, μπορείτε να προσθέσετε λαχανικά σε smoothies καθημερινά. Τα σνακ, ενδιάμεσα των γευμάτων, καλό είναι να περιέχουν φρούτα, κατά προτίμηση φρέσκα, αλλά και αποξηραμένα. Χρησιμοποιήστε αρωματικά βότανα, όπως ρίγανη, δεντρολίβανο, κουρκουμά και μυρωδικά, όπως κρεμμύδι, σκόρδο και μαϊντανό τα οποία ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού.
Επιλέξτε τρόφιμα πλούσια σε προβιοτικά, όπως γιαούρτι, κεφίρ, τα οποία περιέχουν ευεργετικά βακτήρια για το σώμα μας, ή λάβετε συμπλήρωμα προβιοτικών.
Επιλέξτε μία με δύο φορές την εβδομάδα να καταναλώνετε όσπρια (φασόλια, φακές, ρεβίθια, φάβα) τα οποία μπορείτε να συνδυάσετε με ρύζι, κινόα ή ζυμαρικά ώστε να αυξήσετε την πρωτεϊνική τους αξία.
Τα ψάρια είναι απαραίτητα στην εβδομαδιαία διατροφή γιατί περιέχουν τα τόσο ευεργετικά για την καρδιαγγειακή λειτουργία ω-3 λιπαρά οξέα. Σε περίπτωση που δεν έχετε τη δυνατότητα να προμηθευτείτε φρέσκα, επιλέξτε κονσέρβες τόνου, σαρδέλας ή σολομού.
Καταναλώνετε 2 με 3 φορές την εβδομάδα άπαχο κρέας ή κοτόπουλο σε συνδυασμό με λαχανικά και ολικής άλεσης ρύζι, ζυμαρικά, κινόα ή πατάτες. Τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα καταναλώστε ζωμό κρέατος ή κοτόπουλου σε σούπα, που είναι πλούσιος σε αντιφλεγμονώδη συστατικά.
Δώστε μεγάλη σημασία στην ενυδάτωση του σώματός σας, πίνοντας άφθονο νερό. Ακόμα κι αν οι προπονήσεις μειώθηκαν και οι αγώνες αναβλήθηκαν, το σώμα σας έχει ανάγκη για νερό. Μην καταναλώνετε αναψυκτικά και συσκευασμένους χυμούς, γιατί περιέχουν μεγάλες ποσότητες ζάχαρης, θερμίδων και καθόλου θρεπτικά συστατικά.
Τέλος, προσέχετε την ποσότητα των τροφών που καταναλώνετε, ειδικά αν έχει μειωθεί η φυσική σας δραστηριότητα, ώστε να αποφύγετε αύξηση βάρους και σωματικού λίπους. Για τον ίδιο λόγο, μην καταναλώνετε συχνά γλυκά, παγωτά, μπισκότα, πατατάκια και τρόφιμα πλούσια σε ζάχαρη, αλάτι και κορεσμένα λιπαρά».