Μέχρι πριν λίγες ημέρες η ποδοσφαιρική Ελλάδα ταλανίζονταν από την υπόθεση που κατήγγειλε η ΠΑΕ Ολυμπιακός, αυτή την υπόθεση της δήθεν πολυϊδιοκτησίας που χειρίστηκε η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού την οποία στελέχωσε ο Λευτέρης Αυγενάκης. Το κλίμα έχει αλλάξει, οι προτεραιότητες πλέον είναι άλλες, η υπόθεση αυτή όμως δεν θα κολλήσει. Και δεν πρέπει να κολλήσει πουθενά, μέχρι επιτέλους να αποδοθεί δικαιοσύνη από κανονικούς δικαστές και από δικηγόρους, λογιστές και καθηγητές εμπορικού δικαίου που έχουν άμεση επαφή και σχέση με τον Αυγενάκη που όλο αυτό το διάστημα έχει πείσει για τις προθέσεις του και για τις σχέσεις του με την ΠΑΕ Ολυμπιακός.
Η υπόθεση λοιπόν προχωράει και η FORZA έχει όλο το ρεπορτάζ για τα δεδομένα, αλλά και τα ενδεχόμενα που την αφορούν.
ΚΑΝΟΝΙΚΑ Η ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ
Η εκδίκαση στην Επιτροπή Εφέσεων ξεκίνησε την Πέμπτη 12/3 με εκείνη την εξάωρη διαδικασία που ολοκληρώθηκε μετά τα μεσάνυχτα. Η διαδικασία τελείωσε την Τρίτη 17/3 με το θέμα που αφορούσε το μετοχολόγιο της Ξάνθης, σε ένα θέμα που εκδικάστηκε μέσω τηλεδιάσκεψης. Από τότε έγινε γνωστό ότι οι εμπλεκόμενες ΠΑΕ έχουν δικαίωμα να καταθέσουν υπομνήματα μέχρι και την Τρίτη 24 Μαρτίου. Η προθεσμία δεν αλλάζει παρά τα όποια μέτρα έλαβε η ΕΠΟ και ήδη οι νομικοί της ΠΑΕ ΠΑΟΚ έχουν ετοιμαστεί, έστω και αν χρειάστηκε αυτές τις ημέρες των έκτακτων μέτρων να δουλέψουν και από το σπίτι τους.
ΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ
Η FORZA έχει κάνει ρεπορτάζ για το θέμα των πιθανών ποινών (αν υπάρξουν) που σαφώς είναι πολύπλοκο, όχι τόσο γιατί δεν υπάρχει προηγούμενο, αλλά κυρίως γιατί δεν υπάρχει διάταξη στον Πειθαρχικό Κώδικα του ποδοσφαίρου που να προβλέπει κάτι επ’ αυτού.
Σε ποιους δρόμους όμως μπορεί να οδηγηθεί η Επιτροπή Εφέσεων; Το ένα σενάριο είναι να μπουν οι εφέτες στην ουσία της υπόθεσης και από τη στιγμή που δεν υπάρχει καμία μετοχική εμπλοκή να αθωώσουν τον ΠΑΟΚ και την Ξάνθη για την κατηγορία της πολυιδιοκτησίας.
Το άλλο σενάριο είναι να «κρυφτεί» και η Επιτροπή Εφέσεων πίσω από την δεσμευτικότητα της γνωμοδότησης της ΕΕΑ και να διατηρήσει την αφαίρεση βαθμών, επιβάλλοντας ποινή μέσω της νομοθετικής ρύθμισης που ψηφίστηκε στη Βουλή.
Φυσικά υπάρχει και το σενάριο να ζητήσει η Επιτροπή Εφέσεων την άσκηση δίωξης από τον ποδοσφαιρικό εισαγγελέα ώστε να δικαστούν οι ομάδες με βάση κάποιο άρθρο του ποδοσφαιρικού κώδικα. Αυτό θα σημάνει επιστροφή της υπόθεσης και της διαδικασίας στο Πρωτοβάθμιο Δικαιοδοτικό Όργανο της Λίγκας που θα εξετάσει από την αρχή το θέμα. Σε ένα τέτοιο σενάριο μπορεί η υπόθεση να δικαστεί με βάση το άρθρο 5 της UEFA που έχει δικάσει τα περασμένα χρόνια τη Σάλτσμπουργκ, αλλά και την ΕΝΙΚ, που θυμίζουμε ότι δικαιώθηκαν.
ΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΜΕ ΤΑ ΚΛΕΙΣΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΗΣ ΕΠΟ
Απόφαση τον Απρίλιο
Οι μέρες είναι δύσκολες και φυσικά όλοι οι φορείς λαμβάνουν μέτρα. Κάπως έτσι και η ΕΠΟ αποφάσισε την αναστολή λειτουργίας των υπηρεσιών της για το διάστημα 18-31/03. Όλα αυτά με βάση την απόφαση της κυβέρνησης Δ1α/ΓΠ.οικ.19024/2020 (ΦΕΚ B’ 915/17-03-2020) για προσωρινή απαγόρευση λειτουργίας ιδιωτικών επιχειρήσεων και υπηρεσιών στο σύνολο της Επικράτειας από 18.3.2020 έως και 31.3.2020, προς περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19.
Το συγκεκριμένο γεγονός σημαίνει ότι δύσκολα θα ληφθεί απόφαση από τους εφέτες μέχρι τα τέλη Μαρτίου, αλλά ακόμη και αν ληφθεί δεν είναι εύκολο να ανακοινωθεί αφού όλες οι υπηρεσίες της Ομοσπονδίας δεν θα λειτουργούν.
Στην εύλογη ερώτηση τι θα γίνει αν η συγκεκριμένη απόφαση για λουκέτο στην Ομοσπονδία πάρει παράταση, όπως είναι και το πιο πιθανό, η απάντηση δεν είναι καθόλου εύκολη. Παρά το ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι έσπευσαν να δικάσουν και στην Εφέσεων, παρά το ότι η υπόθεση με το μετοχολογίο της Ξάνθης δικάστηκε μέσω τηλεδιάσκεψης την περασμένη Τρίτη, πρέπει να σημειώσουμε ότι πολλές άλλες υποθέσεις που προηγούνταν και αφορούσαν το διαιτητικό ή την εφέσεων έχουν αναβληθεί και κανείς δεν ξέρει πότε θα εκδικαστούν.
Πηγή: FORZA